Biomedicinska analytikerprogrammet
180 hpÄr du intresserad av att utreda sjukdomars orsaker, ta prover och göra laborativa analyser? Som legitimerad biomedicinsk analytiker har du en central och ansvarsfull roll inom hälso- och sjukvården. Det finns en brist på biomedicinska analytiker inom vården, vilket gör att möjligheterna till jobb efter examen är stora.
Som biomedicinsk analytiker har du ett viktigt jobb där dina noggranna analyser leder till fastställande av diagnos och behandling för patienten. Denna utbildning är både teoretisk och praktisk där ämnesstudier kombineras med laborationer.
Du läser kemi, biokemi, cell- och molekylärbiologi samt fysiologi, liksom yrkesspecifika kliniska ämnen. Du får lära dig patientbemötande, provtagning, etik och sjukdomslära. Utbildningen är forskningsanknuten och du lär dig att tillämpa ett vetenskapligt förhållningssätt. Den återkommande verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) på olika sjukhuslaboratorier ger dig möjligheter att fördjupa, utöka och använda dina kunskaper redan under utbildningen. Den verksamhetsförlagda utbildningen ger dig en bra inblick och förankring i det du kommer att jobba med.
Examensarbetet gör du på ett kliniskt laboratorium, en forskningsinstitution eller på ett läkemedelsföretag i Sverige eller utomlands.
Utbildningen ger dig möjlighet till fortsatta studier som en magister- eller masterutbildning och forskarutbildning.
Karriär
Biomedicinsk analytiker är idag ett bristyrke och efterfrågan kommer att öka. Denna utbildning är bred och gör dig väl rustad för ett yrkesliv på olika sjukhuslaboratorier, inom öppenvård samt på djursjukhus.
Du kan också jobba med utveckling och forskning på företag inom läkemedel, livsmedel eller bioteknik.
Examen
Biomedicinsk analytikerexamen och filosofie kandidatexamen
Huvudområde: Biomedicinsk laboratorievetenskap
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
FAQ - vanliga frågor
Vad krävs för att bli biomedicinsk analytiker?
För att jobba som biomedicinsk analytiker krävs en treårig utbildning på universitets-/högskolenivå. För att vara behörig att söka Biomedicinska analytikerprogrammet på Linnéuniversitetet krävs grundläggande behörighet samt Biologi 2, Fysik 1a alt. Fysik 1b1 + 1b2, Kemi 2 och Matematik 3b alt. Matematik 3c.
Kan man bli forskare efter biomedicinsk analytiker?
Ja, du kan bli forskare efter att du läst till biomedicinsk analytiker men det kräver att du först läser en relevant masterutbildning för att sedan läsa vidare på en forskarutbildning inom området. Är du intresserad av att forska inom biomedicinsk laboratorievetenskap kan det vara bra att identifiera vilka möjligheter som finns genom att kontakta forskare inom ditt intresseområde.
Vad kan man bli efter att ha läst biomedicin?
När du läst BMA-programmet har du flera olika karriärmöjligheter. Du kan exempelvis arbeta på sjukhuslaboratorier, inom öppenvården eller på djursjukhus. Det finns också jobb inom läkemedels- och livsmedelsindustrin, på forskningslaboratorier och statliga myndigheter. Biomedicinsk analytiker är ett bristyrke så det finns goda chanser att få jobb efter examen.
Bli hjärnan bakom livräddande analyser
I klippet får du en introduktion till programmet Biomedicinsk analytiker - och den kommande arbetsmarknaden.
"BMA spelar en viktig roll för att hjälpa människor må bättre och även rädda liv."
Jonna Gustafsson går biomedicinska analytikerprogrammet, ett spår hon blev tipsad om och sedan kände var helt rätt.
"Det är med hjälp av BMA som läkare kan ställa diagnoser och utan en diagnos får patienter ingen behandling, därför spela BMA en viktig roll för att hjälpa människor må bättre och även rädda liv." säger Jonna.
Läs hela intervjun med Jonna
Varför valde du den här utbildningen?
-Det var faktiskt en vän till min faster som tyckte att jag skulle passa som BMA och efter lite efterforskningar tyckte jag det med, innan hade jag ingen aning om BMA-yrket. Det är med hjälp av BMA som läkare kan ställa diagnoser och utan en diagnos får patienter ingen behandling, därför spela BMA en viktig roll för att hjälpa människor må bättre och även rädda liv. Det är det mest intressanta, att lära sig om alla processer i kroppen och hur det kan fungera. Det bästa med utbildningen är tillfredsställelsen när man känner att man fått förståelse och kan använda sin kunskap i verkligheten.
Hur har praktiken fungerat?
-Jag har haft flera praktikperioder och har även sommarjobbat under min utbildning. Det är väldigt annorlunda från att bara studera på universitetet och man får möjlighet att tillämpa sina kunskaper mer praktiskt. Det blir en bra fördjupning och man får känna efter vilken del av BMA-yrket som lockar mest.
Vad tycker du om staden Kalmar?
-Det har varit trevligt att studera i Kalmar, det är en härlig kuststad med ett fint och modernt universitet. Lite blåsigt under vintern men det överkompenseras med den fina våren och hösten. Det absoluta favoritstället har varit danska wienerbageriet! De bjuder på flera goda lunchalternativ samt har ett brett utbud på sötsaker.
Vad gör du på fritiden?
-Utbildningen är väldigt energikrävande och inte minst tidskrävande. Fritiden fylls därför av mycket studier för att hänga med och resterande tid har jag spenderat på att återhämta mig samt umgås med familj och vänner.
Var hittar du inspiration och avkoppling?
-Jag mår som bäst nära naturen och det är där jag återhämtar mig. En bra skogspromenad med hunden har hjälp mig att släppa mycket stress och även gett mig energi att plugga.
Tips till andra angående studier: Det är viktigt att våga fråga! Man kan lätt fastna eller bli förvirrad och då sparar man mycket tid om man frågar hur andra tänker! Även diskutera hjälper då man tillsammans kommer fram till bra regler och knep för att komma ihåg allt.
"Från den kontakt jag haft med sjukvården skriker de efter oss"
Marcus Petersson känner sig lugn för framtiden med biomedicinska analytikerprogrammet i ryggsäcken.
"Den som söker till BMA behöver inte vara orolig för att den bara ska stå och stampa på en plats utan det finns många alternativ att specialisera sig i." säger han.
Läs hela intervjun med Marcus
Varför valde du den här utbildningen?
-Jag pluggade till lågstadielärare på Linnéuniversitetet men under utbildningen blev jag väldigt intresserad av NO-ämnen och började leka lite med tanken att ett NO baserat yrke kanske vore roligare än läraryrket. Jag började leta information om NO linjer som Linnéuniversitetet erbjöd, hittade BMA och fastnade lite i det spåret. Det mest intressanta med programmet är att få laborera och göra ett sökande efter ett svar på något okänt. T.ex. om vi får in ett blodprov så ska vi kunna hitta en metod som gör det möjligt att besvara konstiga saker i provet.
Det finns praktiktillfällen på programmet, berätta om det?
-Jag är ute på VFU just nu och har det väldigt roligt med patologi/histologi (läran om vävnad och sjukdomar i den). Från den kontakt jag haft med sjukvården skriker de efter oss och behöver allt från vanlig BMA till BMA som specialiserat sig med en magisterexamen. Den som söker BMA behöver inte vara orolig för att den bara ska stå och stampa på en plats utan det finns många alternativ att specialisera sig i.
Vad tycker du om staden Kalmar?
-Jag tycker att Kalmar är en väldigt fin stad och har många restauranger med god mat samt ett fint centrum. På somrarna är det extra fint med många evenemang som ironman och olika sporttävlingar. Favoritstället Kajen är väldigt fin vid sommaren och jag sitter och tittar på båtarna som kommer in.
Tips till andra angående studier: Förvänta dig inte att kunna glida igenom högskolan. Ta grepp om dina studier från första veckan så ska du klara dig bra i alla kurser och i den utbildning du tänker läsa. Ibland blir det väldigt jobbigt och många timmar går till studier men det blir värt det tillslut.
"Rikligt med teori kombinerat med praktiskt arbete i form av laborationer lockade"
Nikolaj Gubonin studerar på biomedicinska anlytikerprogrammet baserat på hans naturvetenskapliga intresse med en filosofisk bakgrund.
"Av olika skäl började jag intressera mig för de existentiella frågorna vilket kanaliserade i en iver att försöka förstå världen och människans ursprung, ur ett naturvetenskapligt perspektiv." förklarar han.
Läs hela intervjun med Nikolaj
Varför valde du den här utbildningen?
- Det är ett ”nyupptäckt” intresse inom biologi/kemi. Rikligt med teori kombinerat med kompletterande praktiskt arbete i form av laborationer var lockande. Mitt naturvetenskapliga intresse har en filosofisk bakgrund: av olika skäl började jag intressera mig för de existentiella frågorna vilket kanaliserade i en iver att försöka förstå världens beskaffenhet och människans ursprung, ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Den goda och breda arbetsmarknaden måste också nämnas.
Det som fascinerar mig mest är hur människokroppens och även många andra organismers funktion; hur cellerna lyckas så sofistikerat samarbeta för att gemensamt upprätthålla kroppens alla olika funktioner – och dessutom hur det går att demonstrera laborativt! Detta och mycket annat ingår i utbildningen, från molekyl- till organnivå.
Hur bor du?
- För tillfället i en bostadsrätt i norra Kalmar. Jag får lov att kalla det för lyxboende – i alla fall för en student. Men har bott på flera andra ställen tidigare i Kalmar, bland annat i studentbostäder som jag hyrt av Kalmarhem och Rikshem. Rekommenderar definitivt att anmäla sitt intresse hos Kalmarhem, då de har bostadsgaranti. Om man föredrar ”mindre” städer (för mig var Kalmar dock ett uppsving då jag kommer från en ännu mindre stad) med bra cykelvägar överallt, samt nära till hav och skog, så är Kalmar en självklarhet! Favoritstället är skogen i Stensö som har ett trevligt motionsspår.
Var hittar du inspiration och avkoppling?
- För tillfället läser jag ryska romaner från förr-förra seklet, Dostojevskij, Tolstoj, Gogol med flera. Att sjunka in i deras värld om kvällarna är både avkopplande och inspirerande.
Tips till andra angående studier: 1) Studera det som du tycker är intressant. 2) Gör upp en plan i förväg hur du ska studera, var beredd på 40-timmarsveckor och fördela timmarna jämnt om veckorna (med andra ord, se studierna som ett vanligt arbete).
Jonas är som Sherlock Holmes – fast i labbet!
Jonas Olafsson jobbar i dag med bakterier i alla dess former på mikrobiologiska laboratoriet på Länssjukhuset i Kalmar.
Läs hela intervjun med Jonas
Redan i gymnasiet visste Jonas att han i framtiden antingen ville forska eller jobba på ett laboratorium. Med ett extra starkt intresse för kemi och biologi föll valet av utbildning på biomedicinska analytikerprogrammet.
– Jag visste inte ens att yrket fanns innan mina vägar ledde mig till programmet, säger Jonas.
En utbildning som ger jobb
Biomedicinska analytiker är attraktiva på arbetsmarknaden och de flesta av sistaårs-studenterna har jobb redan innan de tar examen.
– Just nu är det lätt att få jobb över hela landet. Jag hade dessutom sommarjobb på labb i två somrar under min studietid, vilket gav erfarenheter som såklart var bra när jag skulle påbörja min tjänst efter examen, säger Jonas.
Jonas berättar att han som student redan under första terminen fick inblick i hur hans framtida yrke skulle fungera i verkligheten.
– Vi fick gå på studiebesök till olika labb på sjukhusen i Kalmar med omnejd. Det gav en bra bild av hur man jobbar som biomedicinsk analytiker, säger Jonas.
I sitt examensarbete jämförde Jonas rådande metod att få fram en resistensbestämning med en ny snabbare metod. Han testade även en metod som på ett snabbare sätt kan identifiera en bakteries art.
– En resistensbestämning innebär att man tar reda på vilka antibiotika som fungerar mot den bakterie som har orsakat en viss infektion, till exempel en urinvägsinfektion. Genom att processen blir snabbare kan patienten få passande antibiotika snabbare. Mitt examensarbete gjorde att jag fick åka till Berlin på en stor mikrobiologisk konferens, säger Jonas.
Bakterier och detektivarbete
Som utbildad biomedicinsk analytiker jobbar Jonas i dag med bakterier på mikrobiologiska laboratoriet på Länssjukhuset i Kalmar. Han är som Sherlock Holmes – fast i labbmiljö.
– Under en vanlig dag på jobbet läser jag av prover, gör resistensbestämningar och isoleringar, identifierar olika bakteriearter och gör tester för att utesluta antibiotikatyper som patienters specifika bakteriestam kan vara resistenta mot, säger Jonas.
Om sin framtid menar Jonas att han hela tiden vill sträva efter att utvecklas inom sitt yrke för att lära sig mer och bli bättre på det han gör. Till de personer som funderar på att välja samma spår, säger han:
– Du kommer snabbt att märka om utbildningen är något för dig. Om den är det är det bara att ge järnet, säger Jonas.
Lina jobbar på ett djursjukhus
Lina Gustavsson gick biomedicinska analytikerprogrammet, och läste därefter ett magisterår. I dag jobbar hon som biomedicinsk analytiker på ett djursjukhus norr om Kalmar.
Läs hela intervjun med Lina
Blodprovsanalyser, antikroppspåvisning och resistensundersökningar. Linas vardag på djursjukhuset skiljer sig inte speciellt mycket från att jobba på ett vanligt sjukhus.
– Jag har alltid varit intresserad av djur, och ville bli veterinär när jag var yngre. När jag kom upp i högstadiet märkte jag att jag hade lätt för kemi, och tyckte att det var kul med labblektionerna. På gymnasiet bestämde jag mig för att utbilda mig till biomedicinsk analytiker. Nu får jag det bästa av två världar, säger Lina.
Framtidsutsikterna ser bra ut för biomedicinska analytiker. Enligt en färsk rapport från högskoleverket har 85 procent jobb ett och ett halvt år efter examen.
– Jag fick jobb på Lantmännen när jag fortfarande pluggade, och arbetade sen på länssjukhuset i Kalmar under ett par år. Att få jobba som biomedicinsk analytiker här på djursjukhuset förenar mina båda stora intressen i livet, och det är såklart oerhört lyxigt, säger Lina.
Mer om programmet
"Behovet av välutbildade biomedicinska analytiker är stort"
Är du intresserad av människors hälsa? Vill du vara med och rädda liv? Vill du dessutom vara säker på att få ett jobb när du är klar med din universitetsutbildning? Då ska du läsa till biomedicinsk analytiker vid Linnéuniversitetet.
– Behovet av välutbildade biomedicinska analytiker är stort, och kommer att bli större, säger Maria Mattsson, programansvarig för utbildningen vid Linnéuniversitetet.
Läs hela intervjun med programansvarig
Maria hänvisar till flera arbetsmarknadsrapporter som visar att det är stor brist på biomedicinska analytiker.
En biomedicinsk analytiker arbetar på olika sjukhuslaboratorier och inom veterinärmedicin – men kan även arbeta med utveckling och forskning inom läkemedels-, livsmedels- eller bioteknikföretag.
– På utbildningen får man till en början lära sig grunderna inom naturvetenskap och så småningom blir man expert på att utföra laborationer, säger Maria.
Praktiken en inblick i arbetslivet
Under hela utbildningen varvas och integreras praktiskt laboratoriearbete med ämnesstudier. Du läser kemi, biokemi, cell- och molekylärbiologi och fysiologi, liksom yrkesspecifika kliniska ämnen. Du får lära dig patientbemötande, provtagning, etik och sjukdomslära. På det biomedicinska analytikerprogrammet har studenterna återkommande perioder med verksamhetsförlagd utbildning (VFU), praktik, på olika sjukhuslaboratorier.
– Den verksamhetsförlagda utbildningen, praktiken, ger studenterna en god inblick och förankring i sitt kommande yrke. Efter avslutad utbildning bidrar studenterna med nya kunskaper på arbetsplatserna, säger Maria
– Det biomedicinska området står inför en snabb kunskapsutveckling både teoretiskt och metodologiskt. Det är viktigt att studenterna alltid får den senaste kunskapen med sig ut på arbetsmarknaden, säger Maria.
Genom att arbeta systematiskt och noggrant med provtagning och provanalyser minskar man risken för felaktiga diagnoser. Vid Linnéuniversitetet pågår forskning inom biomedicinsk vetenskap, och studenterna får givetvis ta del av det forskningsarbete som pågår. Studenterna tränas i att laborera, och måste vara duktiga på att följa en handledning.
Spännande yrkesframtid väntar
– Efter utbildningen får studenterna viktiga och ansvarsfulla arbeten, där de hjälper läkarna med underlag för att ställa rätt diagnos på patienterna, och då krävs noggrannhet, säger Maria.
Sista terminen kan studenten inrikta sin VFU på det område som väckt mest intresse under studierna.
– Vi lyssnar på våra studenter och de får en spännande utbildning inom ett område med snabb utveckling. Studenterna kan sedan bygga vidare på sin utbildning och läsa en masterutbildning och sedan en forskarutbildning, säger Maria.
– En spännande yrkesframtid väntar våra nyblivna studenter. Flera av studenterna redan fått jobb under utbildningen, säger Maria.
Arbetsmarknad
En biomedicinsk analytiker arbetar på olika sjukhuslaboratorier, inom veterinärmedicin men kan även arbeta med utveckling och forskning inom läkemedels-, livsmedels- eller bioteknikföretag. I Kalmar finns varje höst 25 platser på programmet för Biomedicinsk Analytiker. Utbildningen är treårig, och hela tiden varvas praktiskt laboratoriearbete med ämnesstudier.
- Programmet har återkommande praktikperioder på olika sjukhuslaboratorier, berättar Maria Mattsson som är programansvarig. Det ger studenterna en god inblick och förankring i sitt kommande yrke. Examensarbetet gör studenterna på ett kliniskt laboratorium, en forskningsinstitution eller på ett läkemedelsföretag, i Sverige eller utomlands.
Studenterna läser ämnena kemi, biokemi, anatomi, fysiologi, cell- och molekylärbiologi, liksom yrkesspecifika kliniska ämnen. Du får också lära dig patientbemötande, provtagning, etik och sjukdomslära.
Biomedicinsk laboratorievetenskap, avancerad nivå
Vill du fördjupa dig inom Biomedicinsk laboratorievetenskap och läsa vidare på avancerad nivå?
Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet erbjuder tillsammans med Jönköping University och Linnéuniversitetet möjligheten att erhålla en magister- eller masterexamen inom Biomedicinsk laboratorievetenskap. Kurserna som erbjuds vid respektive lärosäte är utformade för att de tillsammans med ett examensarbete vid Linköpings universitetet skall ge dig en examen.
Kurser inom biomedicinsk laboratorievetenskap, avancerad nivå
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.