Business Process Control and Supply Chain Management, masterprogram
Fronten inom Ekonomi & Verksamhetsstyrning 120 hpProgramansvariga
Programmet svarar upp mot de krav på effektivitet, samordning, styrning och utveckling av affärsprocesser inom och mellan företag i försörjningskedjor som global konkurrens ställer. Det innehåller två inriktningar; fronten inom ekonomi & verksamhetsstyrning, och fronten inom logistik & supply chain management.
Programmet är uppbyggt av de två ämnesområdena logistik/supply chain management och ekonomi/verksamhetsstyrning, en kombination som är unik i sitt slag. Ett genomgående tema i programmet är att hitta och skapa effektivitet inom försörjningskedjor med hjälp av leverantörsledet, för att klara de krav på värdeskapande för slutkunden som den konkurrensutsatta marknaden ställer. Ett annat viktigt tema är att genom utveckling och användning av processorienterad information och styrmetoder effektivisera processer inom det egna företagets olika delar och inte minst mellan företag.
På inriktningen Fronten inom ekonomi och verksamhetsstyrning fördjupas kunskaperna från kandidatnivån. Den första terminen innehåller kurserna Contemporary Perspectives in Management Accounting (som behandlar olika aspekter kring utveckling och användning av modern ekonomi- och verksamhetsstyrning utifrån dagens affärsklimat) och Advanced Economic Analysis, Information Systems & Risk Management (som både ger ny och fördjupad kunskap och tränar analysförmåga inom centrala delar av ekonomistyrningsområdet). I kommande terminer kommer du bland annat att läsa om utveckling och integration av styrning i organisationer och försörjningskedjor samt interorganisatorisk styrning, forskningsmetoder och e-business management. Masterprogrammet avslutas med en masteruppsats. Det är möjligt att ta en generell magisterexamen efter ett år. Programmet ges på engelska och rekryterar studenter från hela världen.
Den andra programinriktningen Fronten inom Logistik & Supply Chain Management
Karriär
Efter examen kan du arbeta både nationellt och internationellt inom ett brett område. På dagens arbetsmarknad finns det efterfrågan på ekonomer som kan samverka med andra företag och arbeta för slutkunden utifrån ett oproblemlösande och affärsmässigt arbetssätt. Programmet förbereder både för en professionell yrkeskarriär inom styrning av affärprocesser i försörjningskedjor inom både privat och offentlig verksamhet och för en forskarkarriär. Några befattningar som tidigare studenter har är exempelvis Purchaser, Affärs controller, Ekonom, Business Process Developer, Management Consultant Business och Business Development Planner.
Examen
Ekonomie masterexamen med inriktning mot Business Process Control and Supply Chain Management, fronten inom ekonomi & verksamhetsstyrning
(Huvudområde: Företagsekonomi)
Magisterutgång efter ett år
Det finns möjlighet att avsluta programmet efter ett år (60 hp) genom att välja att skriva en magisteruppsats (15 hp) under termin 2.
Studenter som fullföljer ett år av programmets två år kan då erhålla en magisterexamen med inriktning mot Business Process Control and Supply
Chain Management. Huvudområde: Företagsekonomi.
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB.
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar emot studenter från hela världen, vilket bidrar till en internationell lärmiljö.
”Programmet ger oss kunskap att lösa verkliga affärsutmaningar”
Kiana valde att börja plugga på Linnéuniversitetet då hon hittade masterprogrammet Business Process Control and Supply Chain Management. Inriktningen mot ekonomi- och verksamhetsstyrning passade väl ihop med hennes tidigare studier inom redovisning och med hennes mål att jobba inom affärsutveckling i framtiden.
Läs hela intervjun med Kiana
Hon tilltalades också av universitetets internationella miljö, läget i just Växjö, fokuset på hållbarhet och Sveriges rykte om att ha utbildning med hög kvalitet. Hon upplever att studietiden har levt upp till hennes förväntningar.
En sak som hon verkligen gillar med programmet är den tvärvetenskapliga kombinationen av studier i å ena sidan ekonomi- och verksamhetsstyrning och å andra sidan försörjningskedjestyrning.
– Här får vi kunskap för att lösa verkliga affärsutmaningar. Den dynamiska och stöttande miljön förstärker den positiva upplevelsen ytterligare. Ett nära samarbete med lärare och studiekamrater främjar inte bara lärande; det skapar en passion för innovation och spetskompetens inom området.
Det som verkligen skiljer detta program från andra är dock enligt Kiana samarbetet med branschjättar som IKEA och Scania. Hon menar att mötena med dessa inte bara är lärorika, utan även inspirerande, eftersom de ger en unik inblick i den inre verksamheten vid världsledande företag.
– Att följa dessa företag i deras faktiska arbete, att förstå deras strategier och värdegrund, och att se teoretisk kunskap omsättas i praktiken i en så slående miljö är otroligt fascinerande, säger Kiana.
På programmet läser de två kurser per termin. Kiana tycker att det bidrar till att man förstår bättre och kan ta till sig kunskaper på ett djupare plan, eftersom man kan fokusera på en kurs i taget. Hon uppskattar också programmets mångfald när det gäller undervisningsperspektiv.
– En och samma kurs undervisas ofta av flera lärare, ibland två till fyra stycken. Det här upplägget gav oss en mångfacetterad syn på ämnet, eftersom varje lärare bidrog med sina egna yrkesmässiga och akademiska insikter, säger hon.
Hon upplever att kurserna också har haft en dynamisk blandning av olika inlärningsmetoder, med allt ifrån traditionella föreläsningar där lärarna delade med sig av sina kunskaper, till uppgifter som utmanade studenterna att tillämpa det de lärt sig, och seminarier som uppmuntrade djupgående diskussioner och kollaborativt lärande.
– Denna variation gjorde inte bara att studierna förblev intressanta utan den fördjupade dessutom vår förståelse av ämnena genom praktisk tillämpning och interaktion med kurskamrater, fortsätter Kiana.
Enligt Kiana har Linnéuniversitetet en spännande internationell miljö, med lärare och studenter från olika länder. Hon tycker att mångfalden förbättrar utbildningsupplevelsen och leder till en bredare förståelse för olika kulturer och perspektiv, utan att man ens behöver lämna campus. Hon upplever också att universitetet sätter studenternas utveckling i fokus.
– Både lärare och annan personal är otroligt stöttande, alltid tillgängliga för att vägleda och hjälpa till i vår akademiska och personliga utveckling. De skapar en miljö där det alltid finns möjlighet att lära sig mer och utmärka sig inom sitt område. Deras engagemang för studenternas framgång är uppenbart i varje möte.
– Dessutom har Linnéuniversitetet allt man behöver, inklusive ett stort bibliotek som inte bara är en resurs vad gäller böcker, utan ett nav för information, vilket gör det till en idealisk plats för lärande och forskning. Den dynamiska miljön och den stöttande atmosfären gör det till en exceptionell plats för studier och personlig utveckling, fortsätter Kiana.
Även om programmet inte innehåller någon praktik så upplever Kiana att hon har fått omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken vid ett flertal tillfällen.
– Jag har deltagit i en mängd olika praktiska undervisningsmoment som har varit lika givande. Exempelvis hade vi i en av kurserna detaljerade simuleringsövningar som representerade verkliga affärsscenarier. Dessa övningar var avgörande för att hjälpa oss att förstå hur teoretiska begrepp fungerar i praktiken. Dessutom jobbade vi med projekt i direkt samarbete med företag, vilket gjorde det möjligt för oss att få egen erfarenhet av affärslivet och interagera med branschfolk.
Nu är det snart dags för Kiana att påbörja nästa etapp i sin karriärresa. Hennes mål är hitta en yrkesroll som passar hennes kunskaper och ambitioner, och hon vill gärna stanna i Sverige och arbeta.
– Mitt mål är att jobba som affärsprocessutvecklare, affärsutvecklingsplanerare, affärsanalytiker eller liknande. Den här typen av yrken är lockande eftersom de involverar både strategiskt tänkande och praktiskt genomförande; områden där jag tror att jag kan göra stor skillnad. Jag ser mycket fram emot att få bidra till och växa inom den här typen av roller; jag strävar ständigt efter personlig och professionell utveckling, säger hon.
Kiana är väldigt nöjd med både livet och studentlivet i Växjö.
– Staden har en lugn och fridfull atmosfär, perfekt integrerad med naturen, som främjar en livsstil som kännetecknas av harmoni och respekt mellan människa och natur. Att bo här har inte bara handlat om att skaffa en viss utbildning utan också om att njuta av en lugn och hälsosam livsstil i underbar natur.
– Studentlivet på Linnéuniversitetet har varit fantastiskt. Det är en levande gemenskap där jag har fått vänner från olika länder och kulturer. Vi hjälper varandra både vad gäller studierna och privat, vilket gör att det blir en stöttande och vänlig miljö. Mångfalden berikar vårt dagliga umgänge och vidgar våra vyer, vilket hjälper oss att lära, inte bara av våra studier utan också av varandras erfarenheter.
Kiana anser att den främsta anledningen till varför man bör läsa programmet Business Process Control and Supply Chain Management är att det hjälper en att bli konkurrenskraftig.
– Programmet förser en med dagsaktuella kunskaper och färdigheter som är mycket eftertraktade i branschen. Företag söker aktivt yrkeskunniga som kan använda moderna styrningstekniker i kombination med effektiv hantering av försörjningskedjan för att driva framgång. Genom att studera på det här programmet får man en bred förståelse som förbereder en för att möta nuvarande och framtida utmaningar i affärslivet, vilket gör en till en ovärderlig tillgång för alla organisationer, avslutar Kiana.
Självständig utbildningsstil
Lars hade tidigare studerat logistik och supply chain management i Tyskland och letade efter ett program som tillät honom att fokusera mer på supply chain management. Han hittade detta program, och i och med Linnéuniversitetets rykte som ett internationellt universitet var valet enkelt.
Läs hela intervjun
Vad gör du i ditt nuvarande jobb, Lars?
– Jag arbetar på den tyska försäljningsavdelningen för rederiföretaget Maersk. Mer specifikt säljer jag våra tjänster till globala speditörer, såsom Kühne+Nagel, DHL, Schenker och DSV.
Hur har den kunskap och de erfarenheter du fick vid Linnéuniversitetet hjälpt dig i din karriär?
– Att vara i ett främmande land med internationella studenter, i den trygga miljö som Linnéuniversitetet erbjuder, hjälpte mig avsevärt att utvecklas som individ. Jag har lärt mig att det finns olika sätt att hantera problem, till exempel i Sverige, jämfört med andra ställen. Denna insikt har gett mig förmågan att angripa problem på olika sätt.
Det som motiverade Lars att söka till utbildningen var en blandning av ett sug efter djupare kunskap inom supply chain management och det internationella perspektiv som Linnéuniversitetet erbjuder. Han kände också personer som verkligen hade uppskattat sin tid i Sverige, både på semester och som studenter. En mix av faktorer som ledde honom till att ansöka och senare också registrera sig på programmet.
– Jag tyckte om lärarna på programmet. Jag gillade också det svenska sättet att studera på där det finns mer utrymme för individuella studier än i Tyskland. Föreläsningar ägde vanligtvis rum två dagar i veckan, måndagar och fredagar. Mellan dessa lektioner hade vi i uppgift att förbereda presentationer, uppsatser eller andra mindre uppgifter. Vi arbetade i internationella grupper och hade nästan fullständig kontroll över vår egen tid. Enligt min åsikt är detta ansvarstagande en viktig färdighet att lära sig på universitetet.
Och slutligen, hur upplevde du studentlivet?
– Jag kan utan tvekan säga att min tid vid Linnéuniversitetet var bland de bästa perioderna i mitt liv. Det var underbart att lära känna den svenska kulturen, särskilt konceptet "fika". Under min tid som student i Sverige besökte jag städer som Göteborg, Stockholm, Karlskrona, Kalmar, Norrköping, Tallinn (Estland) och Helsingfors (Finland). Vi reste också till finska Lappland, vilket otvivelaktigt var en upplevelse för livet. Studentlivet liknade till viss del det på amerikanska colleges, måste jag säga. Möjligheterna att engagera sig i sport var också fantastiska! Om jag skulle sammanfatta studentlivet vid Linnéuniversitetet med ett ord så skulle det vara: Fantastiskt.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.