Byggnadsutformning med arkitektur
180 hpÄr du kreativ och vill jobba med arkitektur och utformning av byggnader? Detta program ger dig förståelse för hur både människans behov, platsens förutsättningar och de tekniska förutsättningarna påverkar hur byggnader ska och kan utformas. Under utbildningen kommer du lära dig hur arkitektur, teknik, miljö och ekonomi vägs in i byggandet. Detta är kunskaper som är eftertraktade på arbetsmarknaden och som kan bidra till ett hållbart samhälle.
Utbildningen har en tydlig inriktning mot arkitektur, teknik och digital visualisering. Programmet innehåller både teknik- och arkitekturorienterande ämnen. Detta eftersom det finns ett ökat intresse av att kunna åskådliggöra och visualisera byggprojekt i ett tidigt skede. Samtidigt finns det också ett ökat behov av att kunna dokumentera redan genomförda projekt.
Utbildningen inleds med matematikkurser och kurser som behandlar byggnaders tekniska funktion. Men till skillnad från de klassiska ingenjörsutbildningarna innehåller detta program mindre matematik. Du läser istället projektkurser där ekonomi, kvalitet och miljö är viktiga utgångspunkter. I utbildningens senare delar studerar du även energiaspekter i moderna byggnader, traditionella byggnadsmetoder och installationer i nyproducerade objekt. Utbildningen innehåller dessutom ämnen som produktion, konstruktion och projektledning.
Under det sista året kommer du, utöver examensarbetet, genomföra ytterligare ett större projekt. Projektets fokus är att du ska lära dig hela processen från den inledande formgivningen till framtagandet av bygghandlingar. De insikter och kunskaper du får omfattar alltså hela kedjan från idé, planering och utformning till byggnadens projektering, produktion och livscykel.
Genomgående under hela utbildningen kommer du utveckla din samarbetsförmåga i grupp- och projektarbeten. Förutom dina studiekamrater kommer du samarbeta med studenter från systerprogrammet Byggteknik, högskoleingenjör och även träffa studenter från program inom andra ämnen. Detta bidrar till att bredda ditt perspektiv och öppnar upp för att du ska få en övergripande förståelse och kunskap.
Karriär
Byggbranschen är i behov av dig som kan utveckla lösningar som uppfyller både tekniska, ekonomiska, funktionella och estetiska krav. Några av våra tidigare studenter arbetar idag som:
• Arbetsledare
• Bygglovsarkitekt i kommun
• Fukttekniker
• Ingenjör på fastighetsbolag
• Projektör på arkitektfirma eller hustillverkare
• Ventilationsprojektör
Examen
Teknologie kandidatexamen med inriktning mot byggnadsutformning med arkitektur
Huvudområde: Byggteknik
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Följ med på stadsvandring med studenter från Byggnadsutformning
Följ med på stadsvandring med studenter från Byggnadsutformning.
Alex vill forska om byggmaterial
Alex fick upp ögonen för byggnadsutformning när hans föräldrar skulle riva och bygga om garaget. Han fick vara med och projektera och insåg hur intressant och roligt han tyckte att det var.
- Jag valde att läsa vid Linnéuniversitetet då jag har många vänner som läser här och jag tycker det är en härlig och mysig studentstad. Det händer alltid saker runt omkring på campus, säger Alex.
Läs hela intervjun med Alex
Vad gäller kurserna så är det oftast fria händer och det handlar mer om att ta fram sin kreativa sida snarare än att följa instruktioner från A till B. Något som Alex tycker gör det hela mer spännande och roligt att läsa och lösa.
- Jag har ett väldigt brett intresse inom bygg och hade kunnat tänka mig att forska om befintligt och nya byggmaterial. Men jag skulle också kunna tänka mig att jobba som kontrollant för konstruktioner, säger Alex.
Kurserna är väluttänkta och det är oftast en kurs med beräkningar och en annan kurs med inlämningar och teorier. Vilket gör att det blir en bra balans då man inte behöver räkna alla dagar i veckan.
- Är du intresserad av byggprocessen och hur det går till att skapa något fint och funktionellt så är detta programmet för dig, avslutar Alex.
Ebba får vara med och uppfylla människors husdrömmar
Ebba bor i Växjö och arbetar idag som husdesigner på Anebyhusgruppen. Hon fick en första kontakt med företaget genom den så kallade Byggardagen som är en mässa för studenterna inom bygg.
- Det var en nuvarande kollega som rekommenderade mig att söka en tjänst som de hade ute. Jag sökte och fick jobbet, säger Ebba.
Läs hela intervjun med Ebba
Hon menar att hon har nytta av sin utbildning på många olika sätt. Bland annat då hon gör offertritningar, bygglovsritningar samt bygghandlingar. Men främst är det projekteringskurserna, byggteknikkurserna samt husbyggnad med fysisk planering som hon har haft mest nytta av.
- Mina dagar är ofta varierande då jag sitter och ritar till olika kunder med olika önskemål. Det är väldigt roligt att det är så varierande, ingen dag är den andra lik, säger Ebba.
Ebba menar att hon hela tiden lär sig nya saker. Det är olika förutsättningar för varje projekt vilket gör att man hela tiden behöver göra anpassningar.
- Det bästa med mitt jobb är att jag får hjälpa till att uppfylla en persons husdröm, säger Ebba.
Hon tycker att utbildningen var givande och rolig. En bra sak är att det är en väldigt bred utbildning som gör att du kan arbeta med flera olika tjänster. Hon gillade att det var en blandning mellan design och byggteknik.
- Det som jag tyckte var mest intressant med utbildningen var att lära sig om projekteringsprogrammen och allmänt om byggbranschen. Men även hur mycket det är som ska stämma överens för att kunna bygga ett hus som människor ska kunna trivas och bo i, avslutar Ebba.
Jacob arbetar som projektledare på Projektbyggaren
Jacob kommer från ett litet samhälle i Småland som heter Örsjö. Idag bor han tillsammans med sin familj i Nybro och arbetar som projektledare på Projektbyggaren. Företaget har sitt huvudkontor i Karlskrona men har även mindre kontor i Kalmar, Växjö och Karlshamn. Jacob fick sitt första jobb genom en av lärarna som var inhyrda för att undervisa. Då jobbade han som CAD/BIM-konsult på AEC AB.
Läs hela intervjun med Jacob
- Jag skulle inte säga att det var svårt att få jobb men det är alltid lite nervöst att söka jobb. Jag tror mycket handlar om att visa intresse och att viljan finns där, säger Jacob.
Han menar att de ämnen som de läste under utbildningen gav ett brett perspektiv över branschen. I hans nuvarande roll är entreprenadjuridik, byggprocessen och självklart de byggtekniska ämnena de som väger tyngst.
- Det som är mest spännande med mitt arbete är att den ena dagen ej är den andra lik. Mycket beror på vad vi har för projekt i gång. Är vi i projekteringsfasen och jag har rollen som projekteringsledare så är det många frågor som ska utredas och besvaras. Om det är ett pågående byggprojekt där jag har rollen som byggkontrollant så är det ofta många frågor som ställs via telefon och som ofta behöver snabba besked. Då är också ekonomiavstämning och avstämning mot tidsplan två uppgifter som jag jobbar med, säger Jacob.
Det bästa med jobbet är att man alltid får lära sig något nytt och utvecklas som person. I byggbranschen blir man aldrig fullärd och jag älskar att fylla på ryggsäcken med nya erfarenheter, berättar Jacob.
Han fortsätter och säger att det var otroligt roligt att läsa till byggnadsutformare. Inte bara för att de var en härlig klass utan för att alla ämnen som de läste var intressanta.
- Vissa ämnen kändes kanske lite överflödiga för stunden men när jag nu är ute i arbetslivet så är jag otroligt glad att jag har med mig det som en grundpelare att stå på. Jag gillade de byggtekniska ämnena och när det kom in gästföreläsare så fick vi kopplingen mellan undervisningsmaterialet och verkligheten, menar Jacob.
När vi frågar Jacob vem han tycker borde gå utbildningen säger han så här:
- Jag tycker du som är engagerad, framåtdrivande och framför allt har ett stort intresse för byggnation ska söka till Byggnadsutformning. Du behöver inte veta vad du vill jobba med när du söker, men vet du att du vill in i byggbranschen så är detta en bra väg att gå, avslutar Jacob.
Stefania jobbar med projektering på Atrio Arkitekter
Läs hela intervjun med Stefania
- Jag har många projekteringsuppdrag där jag detaljprojekterar lägenheter, kontor, skolor, sjukhus och kyrkor. Beroende på hur mycket det är att göra så kan dagarna se olika ut. Vissa dagar ritar jag en hel dag medan jag andra dagar kan ha möte, platsbesök men även utbildningar, säger Stefania.
Hon tycker att varje dag är lärorik och unik. Det som är mest spännande är variationen på projekt och att få se sina tankar och idéer växa fram till verklighet. Hon hoppas att hon kan fortsätta att lära sig något nytt varje dag och på så sätt utvecklas som person. I framtiden kan hon tänka sig att läsa en masterutbildning inom arkitektur.
- Jag tycker det var väldigt roligt att läsa till byggnadsutformare. Vi lärde oss om allt ifrån arkitektur, design, teknik till ledarskap. Alla kurserna är unika och intressanta. Variationen av kurser gjorde att det blev lättare att se helheten, menar Stefania.
Hon fortsätter att berätta att det är en väldigt bred utbildning där hon lärde sig att använda datorprogram som hon idag arbetar med dagligen. Hon påpekar också vikten av de projekt som de jobbade med under utbildningen. De gav insikt i hur de teoretiska kunskaperna hängde ihop med de praktiska. Det gav också insikt i vikten av att kunna arbeta tillsammans i grupp. Det är en utbildning som ger dig kunskap i alla ämnen som du kommer ha nytta av i arbetslivet.
- Mitt tips till den som läser utbildningen är att försöka skaffa så mycket kontakter som möjligt och att skaffa en bra praktikplats. Universitetet anordnar branschmässor som är ett jättebra sätt att knyta kontakter på, säger Stefania.
Stefania menar att utbildningen är perfekt för den som är intresserad av byggnader.
- Gillar du byggteknik och design så är byggnadsutformning rätt utbildning för dig. Eller med andra ord, gillar du att rita men även att räkna så är detta rätt utbildning för dig, avslutar Stefania.
Emelie jobbar som bygglovshandläggare
Emelie är uppvuxen i Småland, ca tre mil utanför Växjö. Idag arbetar hon som bygglovshandläggare på Ronneby kommun.
- Jag hade flyt när jag fick jobbet! Jag fick en kontaktperson av en kompis. Jag ringde och fick komma på intervju. Två veckor senare började jag jobba, säger Emelie.
Läs hela intervjun med Emelie
Hon använder dagligen sina kunskaper som hon fick under utbildningen. Som bygglovshandläggare jobbar man mycket med lagtexter, akademiskt skrivande, arkitektur och konstruktion. Delar som berörts genomgående på byggnadsutformningsprogrammet.
Emelie startar alltid dagen med ett kort morgonmöte där de diskuterar ärenden som kräver samsyn och frågor som berör hela gruppen. Sedan handlägger hon de inkomna och pågående ärendena samt skriver beslut för de ärenden som är redo för det. Under hela dagen besvarar hon allmänhetens frågor kring bygglov och liknande. Det som är mest spännande med jobbet tycker Emelie är att inga ärenden är desamma, hon lär sig nya saker varje dag.
- Det bästa med mitt jobb är att jag har nytta av kunskaperna från min utbildning. Det innebär att jag har en fördel mot andra som inte har samma utbildning då jag har kunskaper inom större delar av byggprocessen, berättar Emelie.
Emelie tyckte att det var lärorikt och väldigt roligt att plugga till byggnadsutformare. Hon tycker att alla som vill ha ett brett kunskapsområde inom byggbranschen borde söka utbildningen.
- Det mest intressanta är nu när man tittar på vart alla klasskamrater jobbar med, det är en otrolig spridning! Många blev a-ritare, någon blev ingenjör, en annan jobbar med kalkyler osv. Även om många hade en plan när de började utbildningen kring ”det här ska jag jobba med när jag är klar” så var det många som ändrade sig. Det beror nog mycket på att andra intressen utvecklade sig under utbildningens gång, sådant som man inte ens hade en aning om att man var intresserad av när man började plugga, förklarar Emelie.
Det Emelie skulle vilja säga till dig som funderar på att söka byggnadsutformning är:
- Självklart ska du söka!
Mer om programmet
Programsansvarig berättar
Anette Andersson är programansvarig för programmet Byggnadsutformning. Hon vill att du som student ska få en så bra utbildning som möjligt.
Programmet Byggnadsutformning är en mix mellan teknikämnen och arkitekturorienterande ämnen, en mix jag själv tycker är fantastiskt spännande. Jag tror att det är en kombination av ämnesområden vi kommer se mer av i framtiden. Anledningen till det är att det finns ökande önskemål om att åskådliggöra och visualisera våra bostäder och andra typer av byggen virtuellt redan innan de byggs, men också om att dokumentera redan genomförda projekt. Sammantaget ställer detta krav på kunskap att med digitala modeller kunna presentera byggprojekt på ett önskvärt sätt i olika skeden samtidigt som det ställs krav på kunskap i byggteknik.
En byggnadsutformare som tagit examen har en bred arbetsmarknad framför sig. Vilken del av denna man väljer att söka arbete inom är upp till den enskilda studenten. Exempel på några arbetsplatser man kan tänka sig är konsultfirmor inom byggområdet, arkitektkontor, bostadsbolag eller kommuner. Under utbildningen får du möjlighet att lära känna delar av näringslivet genom det fadderprojekt som följer dig genom årskurs 1 och 2. Många av de studenter vi har i programmen nu är mycket glada över att få träffa eventuella framtida arbetsgivare under utbildningen på detta sätt. I tredje årskursen finns möjlighet till näringslivskontakt något vi kallar månadens företag, men framförallt i det examensarbete som avslutar din utbildning.
Om du vill är du hjärtligt välkommen att söka utbildningen och börja din resa att bli byggnadsutformare!
Kurser och läsårsplanering
De första två åren studerar du mest byggnadstekniska ämnen och kurser mot byggnadsutformning och visualisering. Du lär dig mycket om byggnaders arkitektur och utformning och hur man kan visualisera dem i datorn. Du lär dig också om olika byggnadsmaterial och om hur byggnader utformas med hänsyn till ljud, värme, fukt och brandsäkerhet. Dessutom lär du dig upprätta detaljritningar och får kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande samt grundläggande hållfasthetslära. Det tredje året innehåller byggnadsvård och energi men även kunskap om olika installationer i en byggnad. All kunskap kopplas ihop i ett större byggprojekt. Slutligen utför studenten ett självständigt examensarbete.
Under utbildningen deltar ingenjörer och arkitekter från näringslivet i undervisningen och tillför sina olika erfarenheter. I utbildningen ingår också kontinuerliga fadderföretagskontakter som ger dig ett viktigt komplement till utbildningen på universitetet och inblick i din framtida yrkesroll.
Läsåret delas in i fyra läsperioder, två på höstterminen (Lp1 och Lp2) och två på vårterminen (Lp3 och Lp4). Varje läsperiod är ungefär 10 veckor lång. Under en läsperiod läser du oftast två kurser som går parallellt. Varje kurs avslutas som regel med tentamen och/eller seminarium.
I utbildningsplanen som finns länkad från programmets förstasida beskrivs kunskapsmål, vilka kurser som ingår etc. Varje kurs har en kurskod på sex tecken. Kurskoden kan du använda för att leta upp grundschemat som det ser ut just nu i lokalbokningssystemet TimeEdit. Du kan också leta upp varje enskild kursplan där det står mer om innehållet i den specifika kursen, vilken litteratur som ingår mm. Tänk dock på att både kurser och schema kan ändras mellan läsåren.
Blockschemat som brukar delas ut vid terminsstart visar vilka kurser som ges vilken period, hur planeringen för läsåret ser ut helt enkelt. Ibland ändras utbildningsplanen för programmet från ett år till nästa, så att det är olika kurser som ingår för olika årskurser. De kurser som står i utbildningsplanen för aktuell antagningsomgång är det som gäller. Var noga med att läsa utbildningsplanen för den terminen du börjar på utbildningen.
Bygga broar med form och funktion
Som ett delmoment i kursen Byggnadsteknisk konstruktion ingår att bygga broar med spännvidden 1 meter av trä, tråd och lim. Studenterna får till uppgift att bygga en så effektiv konstruktion som möjligt, en som klarar att bära mycket last i förhållande till sin egen tyngd.
När vi dokumenterade övningen klarade en grupp studenter att bygga en bro som tålde en belastning ca 240 gånger större än dess egen tyngd! En sådan konstruktion kräver att de som bygger den har god förståelse för hur man på effektivast möjligt sätt kan föra en punktlast till sina stödpunkter. Sambandet mellan form och funktion är här helt avgörande.
Kontakter med näringslivet
I utbildningen ingår kontinuerliga fadderföretagskontakter. Det ger dig som student ett viktigt komplement till utbildningen på universitetet och en inblick i din framtida yrkesroll. I utbildningen sker studiebesök under flertalet kurser. Att ta in gästföreläsare för att koppla teorin i utbildningen till byggbranschens vardag är också vanligt.
Studenter och företagare. För att du som student skall få en bättre helhetsbild av din framtida yrkesroll och arbetsmarknad, samt få möjlighet att skapa egna kontakter, ingår ett moment som kallas fadderprojektet i utbildningen under hela år 1 och 2. Fadderprojektet består bland annat av studiebesök hos företag.
Studiebesök Limnologen. Två eller tre kvällar per termin anordnas månadens företag. Då får vi besök av intressanta företag i branschen. De presenterar sig och ni som studenter får möjlighet att ställa frågor och mingla med företagsrepresentanter. Månadens företag ger dig bra förutsättningar för att skaffa kontakter inför att det är dags för praktik.
Under årskurs 2 ingår två veckors praktik på ett företag; en vecka på hösten och en på våren. Detta ger er som studenter mycket goda möjligheter att knyta kontakter och se hur studierna kommer till nytta i arbetslivet.
Under höstterminen arrangeras vanligen också Byggardagen, då företag i branschen kommer till universitetet för att knyta kontakter med studenterna.
Jobb och karriär
Jobba inom kommunen
Hannah, 36 år, jobbar som bygglovschef på Växjö kommun. Det innebär att hon bl.a. har ansvar för kommunens bygglovshandläggning och rådgivning som berör byggande, tillsyn och byggtekniska frågor.
Vad är det roligaste och mest intressanta med ditt jobb?
- Att jag får vara en del av invånarnas och företagarnas olika projekt, små som stora. Samt vara delaktig i rådgivning och guida till bra beslut. En av de roligaste frågorna handlar om markanvisningar, att sitta med som bygglovshandläggare när våra stadsutvecklingsprojekt ska bebyggas och hantera gestaltningsfrågor för de olika områden som är aktuella för stunden. Samhällsbyggnadsförvaltningen, som jag tillhör, hanterar många typer av frågor vilket gör att man får ta del av allt från planläggning, projektering av gatunät, ombyggnation av anläggningar till hur man tänker när man sköter parkdriften.
Växjö som kommun är rolig att jobba inom, både för att den är lagom stor så det går att ha överblick över vad som är på gång, men också för att det finns mycket positiva krafter som vill utveckla kommunen och ett ständigt driv och växtkraft. Det händer saker både i staden, i tätorterna och på landsbygden.
Vi har normalt någon praktikant från Linnéuniversitetet varje år. På min enhet har 8 av 15 personer läst någon utbildning på Linnéuniversitetet så det är inte ovanligt att praktikplatsen leder vidare till examensjobb eller olika former av anställning. Vi håller också föreläsningar eller andra typer av träffar, både på universitetet och här på kommunhuset. Behovet av kunniga medarbetare kommer alltid att finnas, både hos mig och hos mina kollegor inom förvaltningen.
Till dig som funderar på att läsa bygg på Linnéuniversitetet:
- Du kommer att skaffa dig en bra utbildning inom ett ständigt aktuellt område med en bred grund. När jag läste till byggnadsutformare så hade jag tre jätteroliga år och de som jag läste tillsammans med har idag arbete inom vitt skilda områden inom byggbranschen. Att få vara en del i det hållbara samhällsbyggandet och stadsutvecklingen är spännande och utvecklande och inget du kommer att ångra!
Jobb i privata sektorn - arkitektkontor
- Har du som student intresse av att vara med och bygga framtidens Sverige så finns möjligheterna på Linnéuniversitetet.
Så säger Mats Elgström, 64 år, som jobbar som arkitekt och vd för LBE arkitekt samt som adjungerad professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet. Mats arbete ger stor variation. Han jobbar både på kontoret med planering och som arkitekt, men är även en uppskattad lärare inom olika byggämnen på Linnéuniversitetet.
Mats ElgströmMats kommer ursprungligen från Boden, men bor sedan många år tillbaka i Växjö. Han trivs mycket bra här och tycker att Växjö är en trevlig stad med många möjligheter både för barn, ungdomar och vuxna.
Vad är det roligaste och mest intressanta med ditt jobb?
- Jag ser mina möjligheter att arbeta med olika projekt hela tiden som en stor fördel. Mitt allra största intresse är stadsplanering.
Just nu jobbar Mats mycket med olika uppdrag till SF Bio och deras biografanläggningar runt om i Sverige.
Vad tror du om framtidsutsikterna för en byggutbildad person i Växjö?
Mats berättar att de på LBE arkitekt brukar anställa i snitt två personer årligen - varav en är byggingenjör eller byggnadsutformare. LBE arkitekt har ett starkt samarbete med universitetet. Det gäller allt från studiebesök, till lärare och examensarbeten, vilket förstås underlättar. Mats beskriver:
- Har kontakterna fungerat riktigt bra, så är det ju inte omöjligt att studenten får jobb hos oss efter sin utbildning. Just nu har vi tre personer från Linnéuniversitetet anställda och alla tre fungerar mycket bra i vår verksamhet. Utbildningen matchar de jobb de skall utföra.
Mats och hans kollegor tycker att det är bra att anställa från universitetet här då studenterna redan är rotade i Växjö och inte så flyttningsbenägna. Dessutom tycker de att studenterna från bygg på Linnéuniversitetet är duktiga.
- Både utformare och ingenjörer klarar sig alldeles utmärkt i arbetslivet. Linnéuniversitetet har en bra byggutbildning, bra lärare, bra möjligheter. Men det allra viktigaste är ju att du som student själv vill och kan se dina möjligheter.
Mats tips till dig som funderar på att läsa bygg på Linnéuniversitetet är:
- Byggutbildningen i Växjö är bra. Har du som student intresse av att vara med och bygga framtidens Sverige så finns möjligheterna här. Du kan få en utbildning som sträcker sig från teknik, samhällsplanering till arkitektur och visualisering. Allt beror på dig själv.
Följ oss på Instagram
Följ med i vardagen på utbildningarna inom byggteknik på vår Instagram.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.