Byggnadsutformning med arkitektur

180 hp

Är du kreativ och vill jobba med arkitektur och utformning av byggnader? Detta program ger dig förståelse för hur både människans behov, platsens förutsättningar och de tekniska förutsättningarna påverkar hur byggnader ska och kan utformas. Under utbildningen kommer du lära dig hur arkitektur, teknik, miljö och ekonomi vägs in i byggandet. Detta är kunskaper som är eftertraktade på arbetsmarknaden och som kan bidra till ett hållbart samhälle.

Utbildningen har en tydlig inriktning mot arkitektur, teknik och digital visualisering. Programmet innehåller både teknik- och arkitekturorienterande ämnen. Detta eftersom det finns ett ökat intresse av att kunna åskådliggöra och visualisera byggprojekt i ett tidigt skede. Samtidigt finns det också ett ökat behov av att kunna dokumentera redan genomförda projekt.

Utbildningen inleds med matematikkurser och kurser som behandlar byggnaders tekniska funktion. Men till skillnad från de klassiska ingenjörsutbildningarna innehåller detta program mindre matematik. Du läser istället projektkurser där ekonomi, kvalitet och miljö är viktiga utgångspunkter. I utbildningens senare delar studerar du även energiaspekter i moderna byggnader, traditionella byggnadsmetoder och installationer i nyproducerade objekt. Utbildningen innehåller dessutom ämnen som produktion, konstruktion och projektledning.

Under det sista året kommer du, utöver examensarbetet, genomföra ytterligare ett större projekt. Projektets fokus är att du ska lära dig hela processen från den inledande formgivningen till framtagandet av bygghandlingar. De insikter och kunskaper du får omfattar alltså hela kedjan från idé, planering och utformning till byggnadens projektering, produktion och livscykel.

Genomgående under hela utbildningen kommer du utveckla din samarbetsförmåga i grupp- och projektarbeten. Förutom dina studiekamrater kommer du samarbeta med studenter från systerprogrammet Byggteknik, högskoleingenjör och även träffa studenter från program inom andra ämnen. Detta bidrar till att bredda ditt perspektiv och öppnar upp för att du ska få en övergripande förståelse och kunskap.

Karriär

Byggbranschen är i behov av dig som kan utveckla lösningar som uppfyller både tekniska, ekonomiska, funktionella och estetiska krav. Några av våra tidigare studenter arbetar idag som:

• Arbetsledare
• Bygglovsarkitekt i kommun
• Fukttekniker
• Ingenjör på fastighetsbolag
• Projektör på arkitektfirma eller hustillverkare
• Ventilationsprojektör

Examen

Teknologie kandidatexamen med inriktning mot byggnadsutformning med arkitektur
Huvudområde: Byggteknik

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Följ med på stadsvandring med studenter från Byggnadsutformning

Följ med på stadsvandring med studenter från Byggnadsutformning.

Alex vill forska om byggmaterial

Student Alex

Alex fick upp ögonen för byggnadsutformning när hans föräldrar skulle riva och bygga om garaget. Han fick vara med och projektera och insåg hur intressant och roligt han tyckte att det var.

- Jag valde att läsa vid Linnéuniversitetet då jag har många vänner som läser här och jag tycker det är en härlig och mysig studentstad. Det händer alltid saker runt omkring på campus, säger Alex.

Ebba får vara med och uppfylla människors husdrömmar

Ebba Bengtsson Glans

Ebba bor i Växjö och arbetar idag som husdesigner på Anebyhusgruppen. Hon fick en första kontakt med företaget genom den så kallade Byggardagen som är en mässa för studenterna inom bygg.

- Det var en nuvarande kollega som rekommenderade mig att söka en tjänst som de hade ute. Jag sökte och fick jobbet, säger Ebba.

Jacob arbetar som projektledare på Projektbyggaren

Jacob Lindahl

Jacob kommer från ett litet samhälle i Småland som heter Örsjö. Idag bor han tillsammans med sin familj i Nybro och arbetar som projektledare på Projektbyggaren. Företaget har sitt huvudkontor i Karlskrona men har även mindre kontor i Kalmar, Växjö och Karlshamn. Jacob fick sitt första jobb genom en av lärarna som var inhyrda för att undervisa. Då jobbade han som CAD/BIM-konsult på AEC AB.

Stefania jobbar med projektering på Atrio Arkitekter

Stefania Lacalendola

Emelie jobbar som bygglovshandläggare

Alumn Emelie Gunnarsson

Emelie är uppvuxen i Småland, ca tre mil utanför Växjö. Idag arbetar hon som bygglovshandläggare på Ronneby kommun.

- Jag hade flyt när jag fick jobbet! Jag fick en kontaktperson av en kompis. Jag ringde och fick komma på intervju. Två veckor senare började jag jobba, säger Emelie.

 

Mer om programmet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M