Byggnadsutformning

180 hp

Att bygga är en kreativ handling. Visst är det mycket teknik att ta hänsyn till, men i processen finns det också ett stort behov av människor som kan väga in arkitektur, miljö och ekonomi.

Om du tycker att både teknik och arkitektur är intressant kan byggnadsutformning vara ett bra val för dig. I utbildningen får du kunskaper i byggnadsteknik, produktion och projektledning, men också om formgivningens betydelse och vilka möjligheter den innebär för den byggda miljön. Utbildningen har en tydlig inriktning mot digital visualisering. Programmet är alltså en mix av teknik- och arkitekturorienterande ämnen och inte så matematiskt inriktat som de flesta ingenjörsutbildningar. Den här mixen passar bra in på det ökade intresset för och behovet av att åskådliggöra och visualisera våra bostäder och andra typer av byggen virtuellt redan innan de byggs, men också för att dokumentera redan genomförda projekt.

Utbildningen inleds med kurser som behandlar byggnaders tekniska funktion. Kurser om att jobba i projekt där ekonomi, kvalitet och miljö är viktiga ingår. I utbildningens senare delar studerar du energiaspekter i moderna byggnader, traditionella byggnadsmetoder och installationer i nyproducerade objekt.

Förutom examensarbetet görs ytterligare ett större projekt i den tredje årskursen. I detta projekt övas du i hela kedjan från den inledande formgivningen till produktion av bygghandlingar. Med detta i bagaget tror vi att du står dig väl i den konjunkturkänsliga byggbranschen.

Karriär

Byggbranschen behöver medarbetare som utvecklar lösningar som uppfyller både tekniska, ekonomiska, funktionella och estetiska krav. Efter examen kan du t ex få arbete som projektör på arkitektfirma eller hustillverkare, ingenjör på fastighetsbolag, arbetsledare, bygglovsarkitekt i kommun, fukttekniker, ventilationsprojektör.

Examen

Teknologie kandidatexamen med inriktning mot byggnadsutformning.

Huvudområde: Byggteknik

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Följ med på stadsvandring med studenter från Byggnadsutformning

Alex vill forska om byggmaterial

Student Alex

Alex fick upp ögonen för byggnadsutformning när hans föräldrar skulle riva och bygga om garaget. Han fick vara med och projektera och insåg hur intressant och roligt han tyckte att det var.

- Jag valde att läsa vid Linnéuniversitetet då jag har många vänner som läser här och jag tycker det är en härlig och mysig studentstad. Det händer alltid saker runt omkring på campus, säger Alex.

Ebba får vara med och uppfylla människors husdrömmar

Ebba Bengtsson Glans

Ebba bor i Växjö och arbetar idag som husdesigner på Anebyhusgruppen. Hon fick en första kontakt med företaget genom den så kallade Byggardagen som är en mässa för studenterna inom bygg.

- Det var en nuvarande kollega som rekommenderade mig att söka en tjänst som de hade ute. Jag sökte och fick jobbet, säger Ebba.

Jacob arbetar som projektledare på Projektbyggaren

Jacob Lindahl

Jacob kommer från ett litet samhälle i Småland som heter Örsjö. Idag bor han tillsammans med sin familj i Nybro och arbetar som projektledare på Projektbyggaren. Företaget har sitt huvudkontor i Karlskrona men har även mindre kontor i Kalmar, Växjö och Karlshamn. Jacob fick sitt första jobb genom en av lärarna som var inhyrda för att undervisa. Då jobbade han som CAD/BIM-konsult på AEC AB.

Stefania jobbar med projektering på Atrio Arkitekter

Stefania Lacalendola

Stefania är född och uppvuxen i Italien men flyttade till Sverige efter gymnasiet för att börja plugga Byggnadsutformning på Linnéuniversitetet. Nu bor hon i Kalmar och arbetar på Atrio Arkitekter. Hon är anställd som byggnadsingenjör och jobbar med allt från bygglovshandlingar till relationshandlingar så hela byggprocessen täcks in.

Emelie jobbar som bygglovshandläggare

Alumn Emelie Gunnarsson

Emelie är uppvuxen i Småland, ca tre mil utanför Växjö. Idag arbetar hon som bygglovshandläggare på Ronneby kommun.

- Jag hade flyt när jag fick jobbet! Jag fick en kontaktperson av en kompis. Jag ringde och fick komma på intervju. Två veckor senare började jag jobba, säger Emelie.

 

Byggprojektet är ett spännande samarbete med näringslivet

Byggteknik, arkitektur, planering och projektering berörs i kursen "Byggprojektet". Studenterna som läser byggnadsingenjör och byggnadsutformning läser kursen tillsammans under utbildningens sista år.

 

Mer om programmet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M