Byggnadsutformning

180 hp

Att bygga är en kreativ handling. Visst är det mycket teknik att ta hänsyn till, men i processen finns det också ett stort behov av människor som kan väga in arkitektur, miljö och ekonomi.

Om du tycker att både teknik och arkitektur är intressant kan byggnadsutformning vara ett bra val för dig. I utbildningen får du kunskaper i byggnadsteknik, produktion och projektledning, men också om formgivningens betydelse och vilka möjligheter den innebär för den byggda miljön. Utbildningen har en tydlig inriktning mot digital visualisering. Programmet är alltså en mix av teknik- och arkitekturorienterande ämnen och inte så matematiskt inriktat som de flesta ingenjörsutbildningar. Den här mixen passar bra in på det ökade intresset för och behovet av att åskådliggöra och visualisera våra bostäder och andra typer av byggen virtuellt redan innan de byggs, men också för att dokumentera redan genomförda projekt.

Utbildningen inleds med kurser som behandlar byggnaders tekniska funktion. Kurser om att jobba i projekt där ekonomi, kvalitet och miljö är viktiga ingår. I utbildningens senare delar studerar du energiaspekter i moderna byggnader, traditionella byggnadsmetoder och installationer i nyproducerade objekt.

Förutom examensarbetet görs ytterligare ett större projekt i den tredje årskursen. I detta projekt övas du i hela kedjan från den inledande formgivningen till produktion av bygghandlingar. Med detta i bagaget tror vi att du står dig väl i den konjunkturkänsliga byggbranschen.

Karriär

Byggbranschen behöver medarbetare som utvecklar lösningar som uppfyller både tekniska, ekonomiska, funktionella och estetiska krav. Efter examen kan du t ex få arbete som projektör på arkitektfirma eller hustillverkare, ingenjör på fastighetsbolag, arbetsledare, bygglovsarkitekt i kommun, fukttekniker, ventilationsprojektör.

Examen

Teknologie kandidatexamen med inriktning mot byggnadsutformning.

Huvudområde: Byggteknik

Studenter berättar

Matilda Nilsson

Bred utbildning lockade Matilda 

Matilda Nilsson brinner för att utveckla sig själv. Nu utvecklas hon varje dag på programmet Byggnadsutformning. 

Varför valde du att läsa den här utbildningen?

– Byggnadsutformning är en bred utbildning som innefattar både design, arkitektur, ledarskap och en teknisk del. Jag gillar bredden eftersom det ger mig en större möjlighet att kunna jobba inom olika områden i byggbranschen. 

Vad är det som är så intressant med ditt program?

– Jag tycker det är roligt att få ta del av och lära mig många olika saker. Till exempel tycker jag det är kul att få vara ute på en byggarbetsplats, använda datorn för att designa ett hus från grunden och att få kunskap om olika material och konstruktioner. Det är alltså förståelsen av helheten som jag tycker är mest intressant. 

Du har du haft praktik. Hur fungerade det? 

– Jag har haft praktik på miljö- och byggnadskontoret i Osby kommun. Jag fick bland annat följa med och gå bredvid en byggnadsinspektör och stadsarkitekten, vilket gav mig en bra inblick i de båda yrkena och hur det dagliga arbetet ser ut. Utbildningen har också gett mig goda kontakter med olika företag inom branschen. Under studietiden har vi även haft gästföreläsningar och gjort studieresor till företag, dels för att knyta kontakter men också för att få en inblick i arbetslivet. 

Vad vill du göra möjligt efter utbildningen?

– Jag älskar att få utveckla mina kunskaper och skaffa nya erfarenheter och jag vill kunna bidra till en god och hållbar utveckling i framtiden när det gäller vårt samhällsbyggande. 

Har du något drömjobb?

– Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få jobba som arkitekt eller projektledare.

Denis Alijagic

Praktiken ledde till sommarjobb för Denis 

För Denis Alijagic var det självklart att börja studera direkt efter studenten och det var också självklart för honom att det skulle bli en utbildning inom byggbranschen. Under utbildningen har Denis gjort praktik på kommunen i Norrköping, något som också ledde till ett sommarjobb.

Tidigare studenter berättar

Melis Redzepovic

Melis är huvudritare på Myresjöhus AB

Melis Redzepovics intresse för att rita gjorde att han valde att läsa Byggnadsutformning. Nu är han huvudritare på Myresjöhus AB i Vetlanda och har många bollar i luften.

– Som huvudritare arbetar jag mycket med att upprätta bygglovshandlingar som skickas till kommunen för beviljande av bygglov. Jag ritar en hel del hus, samtidigt som det också är en del administrativt arbete med att till exempel göra beställningar av installationer, kök och andra tillval som kunden gör. Jag är också support både till kunder och säljare och ansvarig för att ta emot reklamationer när det gäller både huvudritningar och grundritningar.

Melis känner att han haft stor nytta av sin utbildning och särskilt de stora projekt han deltog i under utbildningens gång. Projekten menar han var särskilt givande eftersom han då fick möjlighet att använda all sin kunskap från tidigare kurser i ett och samma projekt.

– Att få arbeta i ett projekt med alltifrån de tekniska bitarna till att ta fram bygglovsritningar och detaljritningar gjorde det också betydligt lättare att se helheten och få en helhetsbild av yrket.

Vill ständigt utvecklas och lära sig nya saker

Jobbet på Myresjöhus är Melis första jobb som är kopplat till den utbildning han har läst och han tycker att det bästa med jobbet är variationen av arbetsuppgifter och att ständigt få lära sig nya saker. I framtiden vill han ha ett jobb där han kan fortsätta utvecklas.

– Jag vill aldrig känna att jag står och stampar på samma ställe för då är det dags att göra något åt det. Att få möjlighet att jobba som byggledare eller projektledare står med på listan över framtida drömjobb. 

Emma Harnesk

Emma jobbar som byggnadsinspektör på Uppvidinge kommun

Emma Harnesk tog examen från programmet Byggnadsutformning år 2013. Därefter jobbade hon ett tag inom industrin, innan hon i januari 2014 blev projektanställd på Uppvidinge kommun. Senare samma år gick hon över till att bli heltidsanställd som byggnadsinspektör på kommunen – ett jobb som hon fortfarande har idag.

Mer om programmet

Byggprojektet år 3 är ett spännande samarbete med näringslivet

Byggteknik, arkitektur, planering och projektering berörs i kursen "Byggprojektet". Studenterna som läser byggnadsingenjör och byggnadsutformning läser kursen tillsammans under utbildningens sista år.

Detta projekt varierar från år till år. Ett år var studenternas uppdrag att rita ett företagshotell på en tomt i Alvesta, nära stationen och med sjöläge vid sjön Salen. Det skulle finnas plats för minst sju företag, konferenslokaler, restaurang och café samt relaxavdelning , gym och representationslokaler.

- Kursen har krävt hårt jobb, men vi har också haft mycket roligt, säger en av studenterna.

Någon av avdelningens professorer, representanter från näringslivet (arkitekter och ingenjörer, kursansvarig i år Mats Elgström på LBE Arkitekt), lärare och programansvarig följer presentationerna. En jury bestående av lärare och näringslivsrepresentanter ger feedback på arbetena under dagen.

Studenterna lämnar in ett material med beräkningar och rapport som bedöms, men också det avslutande momentet, själva presentationen, räknas. Byggprojektet

Ett annat år var uppgiften att ta fram ett förslag till "Golfklubben Vikaholm". Det skulle bli ett fullutrustat klubbhus, två bostadshus med lägenheter, tillhörande garage osv. Under kursen gång har studenterna träffat allt från arkitekt och landskapsarkitekt, brand- el- och VVS-konsulter mm.

Vad är de viktigaste utgångspunkterna? Hur ska situationsplanen se ut? Var ska husen ligga och varför? Hur ska varutransporter till restaurangen tas emot? Hur ska ventilationen byggas (och beräknas)? Hur ska bostadshusen utformas, och varför? Var finns cykelparkeringen? Materialval? Vad händer om det börjar brinna? Frågorna var många, och dagens publik imponerades över hur mycket studenterna hunnit med i projektet.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M