Byggnadsutformning

180 hp

Att bygga är en kreativ handling. Visst är det mycket teknik att ta hänsyn till, men i processen finns det också ett stort behov av människor som kan väga in arkitektur, miljö och ekonomi.

Om du tycker att både teknik och arkitektur är intressant kan byggnadsutformning vara ett bra val för dig. I utbildningen får du kunskaper i byggnadsteknik, produktion och projektledning, men också om formgivningens betydelse och vilka möjligheter den innebär för den byggda miljön. Utbildningen har en tydlig inriktning mot digital visualisering. Programmet är alltså en mix av teknik- och arkitekturorienterande ämnen och inte så matematiskt inriktat som de flesta ingenjörsutbildningar. Den här mixen passar bra in på det ökade intresset för och behovet av att åskådliggöra och visualisera våra bostäder och andra typer av byggen virtuellt redan innan de byggs, men också för att dokumentera redan genomförda projekt.

Utbildningen inleds med kurser som behandlar byggnaders tekniska funktion. Kurser om att jobba i projekt där ekonomi, kvalitet och miljö är viktiga ingår. I utbildningens senare delar studerar du energiaspekter i moderna byggnader, traditionella byggnadsmetoder och installationer i nyproducerade objekt.

Förutom examensarbetet görs ytterligare ett större projekt i den tredje årskursen. I detta projekt övas du i hela kedjan från den inledande formgivningen till produktion av bygghandlingar. Med detta i bagaget tror vi att du står dig väl i den konjunkturkänsliga byggbranschen.

Karriär

Byggbranschen behöver medarbetare som utvecklar lösningar som uppfyller både tekniska, ekonomiska, funktionella och estetiska krav. Efter examen kan du t ex få arbete som projektör på arkitektfirma eller hustillverkare, ingenjör på fastighetsbolag, arbetsledare, bygglovsarkitekt i kommun, fukttekniker, ventilationsprojektör.

Examen

Teknologie kandidatexamen med inriktning mot byggnadsutformning.

Huvudområde: Byggteknik

Följ med på stadsvandring med studenter från Byggnadsutformning

Bred utbildning lockade Matilda

Matilda Nilsson

Matilda Nilsson brinner för att utveckla sig själv. Nu utvecklas hon varje dag på programmet Byggnadsutformning.

Praktiken ledde till sommarjobb för Denis 

Denis Alijagic

För Denis Alijagic var det självklart att börja studera direkt efter studenten och det var också självklart för honom att det skulle bli en utbildning inom byggbranschen. Under utbildningen har Denis gjort praktik på kommunen i Norrköping, något som också ledde till ett sommarjobb.

Melis är huvudritare på Myresjöhus AB

Melis Redzepovic

Melis Redzepovics intresse för att rita gjorde att han valde att läsa Byggnadsutformning. Nu är han huvudritare på Myresjöhus AB i Vetlanda och har många bollar i luften.

Emma jobbar som byggnadsinspektör på Uppvidinge kommun

Emma Harnesk

När Emma Harnesk tog examen från programmet Byggnadsutformning jobbade hon ett tag inom industrin, innan hon blev projektanställd på Uppvidinge kommun. Senare gick hon över till att bli heltidsanställd som byggnadsinspektör på kommunen – ett jobb som hon fortfarande har idag.

Byggprojektet är ett spännande samarbete med näringslivet

Byggteknik, arkitektur, planering och projektering berörs i kursen "Byggprojektet". Studenterna som läser byggnadsingenjör och byggnadsutformning läser kursen tillsammans under utbildningens sista år.

 

Mer om programmet

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M