Byggnadsutformning
180 hpAtt bygga är en kreativ handling. Visst är det mycket teknik att ta hänsyn till, men i processen finns det också ett stort behov av människor som kan väga in arkitektur, miljö och ekonomi.
Om du tycker att både teknik och arkitektur är intressant kan byggnadsutformning vara ett bra val för dig. I utbildningen får du kunskaper i byggnadsteknik, produktion och projektledning, men också om formgivningens betydelse och vilka möjligheter den innebär för den byggda miljön. Utbildningen har en tydlig inriktning mot digital visualisering. Programmet är alltså en mix av teknik- och arkitekturorienterande ämnen och inte så matematiskt inriktat som de flesta ingenjörsutbildningar. Den här mixen passar bra in på det ökade intresset för och behovet av att åskådliggöra och visualisera våra bostäder och andra typer av byggen virtuellt redan innan de byggs, men också för att dokumentera redan genomförda projekt.
Utbildningen inleds med kurser som behandlar byggnaders tekniska funktion. Kurser om att jobba i projekt där ekonomi, kvalitet och miljö är viktiga ingår. I utbildningens senare delar studerar du energiaspekter i moderna byggnader, traditionella byggnadsmetoder och installationer i nyproducerade objekt.
Förutom examensarbetet görs ytterligare ett större projekt i den tredje årskursen. I detta projekt övas du i hela kedjan från den inledande formgivningen till produktion av bygghandlingar. Med detta i bagaget tror vi att du står dig väl i den konjunkturkänsliga byggbranschen.
Karriär
Byggbranschen behöver medarbetare som utvecklar lösningar som uppfyller både tekniska, ekonomiska, funktionella och estetiska krav. Efter examen kan du t ex få arbete som projektör på arkitektfirma eller hustillverkare, ingenjör på fastighetsbolag, arbetsledare, bygglovsarkitekt i kommun, fukttekniker, ventilationsprojektör.
Examen
Teknologie kandidatexamen med inriktning mot byggnadsutformning.
Huvudområde: Byggteknik
Kontaktpersoner
Följ med på stadsvandring med studenter från Byggnadsutformning
Bred utbildning lockade Matilda
Matilda Nilsson brinner för att utveckla sig själv. Nu utvecklas hon varje dag på programmet Byggnadsutformning.
Läs hela intervjun med Matilda
Varför valde du att läsa den här utbildningen?
– Byggnadsutformning är en bred utbildning som innefattar både design, arkitektur, ledarskap och en teknisk del. Jag gillar bredden eftersom det ger mig en större möjlighet att kunna jobba inom olika områden i byggbranschen.
Vad är det som är så intressant med ditt program?
– Jag tycker det är roligt att få ta del av och lära mig många olika saker. Till exempel tycker jag det är kul att få vara ute på en byggarbetsplats, använda datorn för att designa ett hus från grunden och att få kunskap om olika material och konstruktioner. Det är alltså förståelsen av helheten som jag tycker är mest intressant.
Du har du haft praktik. Hur fungerade det?
– Jag har haft praktik på miljö- och byggnadskontoret i Osby kommun. Jag fick bland annat följa med och gå bredvid en byggnadsinspektör och stadsarkitekten, vilket gav mig en bra inblick i de båda yrkena och hur det dagliga arbetet ser ut. Utbildningen har också gett mig goda kontakter med olika företag inom branschen. Under studietiden har vi även haft gästföreläsningar och gjort studieresor till företag, dels för att knyta kontakter men också för att få en inblick i arbetslivet.
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen?
– Jag älskar att få utveckla mina kunskaper och skaffa nya erfarenheter och jag vill kunna bidra till en god och hållbar utveckling i framtiden när det gäller vårt samhällsbyggande.
Har du något drömjobb?
– Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få jobba som arkitekt eller projektledare.
Praktiken ledde till sommarjobb för Denis
För Denis Alijagic var det självklart att börja studera direkt efter studenten och det var också självklart för honom att det skulle bli en utbildning inom byggbranschen. Under utbildningen har Denis gjort praktik på kommunen i Norrköping, något som också ledde till ett sommarjobb.
Läs hela intervjun med Denis
Varför valde du den här utbildningen?
– Jag har varit intresserad av byggämnet länge. Design och arkitektur stod mig nära hjärtat så därför sökte jag till alla program inom ämnet bygg som jag kunde hitta. I sista stund hittade jag information om Linneuniversitetets utbildning Byggnadsutformning som blandar både arkitektur och tekniska ämnen, vilket kändes helt perfekt för mig, så jag sökte och kom in.
Vad är det som är intressant med ditt program?
– Hittills har en kurs, där vi i grupp har fått designa ett eget flerbostadshus efter gällande detaljplan och andra regler och riktlinjer (exempelvis) svensk standard, varit väldigt intressant och lärorik.
Vad är det mest utmanande med din utbildning?
– Det mest utmanande för mig med att börja studera byggnadsutformning i Växjö var nog flytten hemifrån, från Norrköping till Växjö. Första året tog jag tåget hem varje helg för att hemlängtan blev för stor, men nu har jag vant mig.
Du har fått jobb på kommunen i Norrköping. Berätta mer om det.
– Det började med att jag gjorde en praktik som var kopplad till skolan. Senare resulterade det i ett sommarjobb inom bygglov på kommunen, vilket jag tycker är riktigt kul. Jag är den enda på bygglov som inte har gått eller går en ingenjörsutbildning, vilket också är intressant och visar på att man genom den här utbildningen har goda möjligheter till jobb på flera olika ställen som är kopplade till bygg.
Har du något drömjobb?
– Att bli fast anställd på kommunen i Norrköping skulle jag bli överlycklig över.
Melis är huvudritare på Myresjöhus AB
Melis Redzepovics intresse för att rita gjorde att han valde att läsa Byggnadsutformning. Nu är han huvudritare på Myresjöhus AB i Vetlanda och har många bollar i luften.
Läs hela intervjun med Melis
– Som huvudritare arbetar jag mycket med att upprätta bygglovshandlingar som skickas till kommunen för beviljande av bygglov. Jag ritar en hel del hus, samtidigt som det också är en del administrativt arbete med att till exempel göra beställningar av installationer, kök och andra tillval som kunden gör. Jag är också support både till kunder och säljare och ansvarig för att ta emot reklamationer när det gäller både huvudritningar och grundritningar.
Melis känner att han haft stor nytta av sin utbildning och särskilt de stora projekt han deltog i under utbildningens gång. Projekten menar han var särskilt givande eftersom han då fick möjlighet att använda all sin kunskap från tidigare kurser i ett och samma projekt.
– Att få arbeta i ett projekt med alltifrån de tekniska bitarna till att ta fram bygglovsritningar och detaljritningar gjorde det också betydligt lättare att se helheten och få en helhetsbild av yrket.
Vill ständigt utvecklas och lära sig nya saker
Jobbet på Myresjöhus är Melis första jobb som är kopplat till den utbildning han har läst och han tycker att det bästa med jobbet är variationen av arbetsuppgifter och att ständigt få lära sig nya saker. I framtiden vill han ha ett jobb där han kan fortsätta utvecklas.
– Jag vill aldrig känna att jag står och stampar på samma ställe för då är det dags att göra något åt det. Att få möjlighet att jobba som byggledare eller projektledare står med på listan över framtida drömjobb.
Emma jobbar som byggnadsinspektör på Uppvidinge kommun
När Emma Harnesk tog examen från programmet Byggnadsutformning jobbade hon ett tag inom industrin, innan hon blev projektanställd på Uppvidinge kommun. Senare gick hon över till att bli heltidsanställd som byggnadsinspektör på kommunen – ett jobb som hon fortfarande har idag.
Läs hela intervjun med Emma
Vad har du för arbetsuppgifter?
– Som ensam tjänsteman på bygglovsavdelningen omfattar mitt arbete både handläggning, granskning av ritningar och tekniska handlingar, samråd och platsbesök. Jag arbetar även med andra ärenden som regleras i Plan- och bygglagen som till exempel ovårdade fastigheter, motordrivna portar och hissar, anmälningsärenden och strandskyddsdispenser.
Hur ser en vanlig dag ut?
– Beroende på vad det är för ärenden inne och hur mycket det är att göra ser dagarna väldigt olika ut. Vissa dagar spenderar jag på kontoret för att gå igenom ärenden, skriva beslut, skicka ut skrivelser och svara i telefon, medan andra dagar innehåller möten, platsbesök eller utbildningar. Det finns alltid någonting att göra och dagarna går för det mesta alldeles för fort.
Hur tänkte du när du valde utbildning? Varför just detta program på Linnéuniversitetet?
– Jag har alltid varit intresserad av byggnader. Eftersom jag också gillar att rita så hade jag under några år också ambitionen att läsa vidare till arkitekt direkt efter gymnasiet. Men när det väl var dags att söka utbildning efter gymnasiet hittade jag istället programmet Byggnadsutformning på Linnéuniversitetet och det kändes som ett bättre alternativ för mig där och då. Så här i efterhand kan jag konstatera att jag aldrig ångrat det valet. Vill jag någon gång sätta mig i skolbänken igen för att läsa till arkitekt, så tycker jag att jag har goda förutsättningar till att göra det.
Vad har du haft mest nytta av som du tagit med dig från utbildningen?
– Min tjänst är väldigt bred och jag får frågor om i princip allt som rör byggnader och byggande. Jag kan inte komma på någon kurs som jag inte har haft nytta av.
Har du något drömjobb?
– Det skulle väl vara arkitekt i så fall. Jag tycker jag lär mig väldigt mycket av att jobba som byggnadsinspektör, och så länge jag lär mig nya saker har jag inga ambitioner att söka mig vidare.
Byggprojektet är ett spännande samarbete med näringslivet
Byggteknik, arkitektur, planering och projektering berörs i kursen "Byggprojektet". Studenterna som läser byggnadsingenjör och byggnadsutformning läser kursen tillsammans under utbildningens sista år.
Läs mer om byggprojektet
Detta projekt varierar från år till år. Ett år var studenternas uppdrag att rita ett företagshotell på en tomt i Alvesta, nära stationen och med sjöläge vid sjön Salen. Det skulle finnas plats för minst sju företag, konferenslokaler, restaurang och café samt relaxavdelning , gym och representationslokaler.
- Kursen har krävt hårt jobb, men vi har också haft mycket roligt, säger en av studenterna.
Någon av avdelningens professorer, representanter från näringslivet (arkitekter och ingenjörer, kursansvarig i år Mats Elgström på LBE Arkitekt), lärare och programansvarig följer presentationerna. En jury bestående av lärare och näringslivsrepresentanter ger feedback på arbetena under dagen.
Studenterna lämnar in ett material med beräkningar och rapport som bedöms, men också det avslutande momentet, själva presentationen, räknas. Byggprojektet
Ett annat år var uppgiften att ta fram ett förslag till "Golfklubben Vikaholm". Det skulle bli ett fullutrustat klubbhus, två bostadshus med lägenheter, tillhörande garage osv. Under kursen gång har studenterna träffat allt från arkitekt och landskapsarkitekt, brand- el- och VVS-konsulter mm.
Vad är de viktigaste utgångspunkterna? Hur ska situationsplanen se ut? Var ska husen ligga och varför? Hur ska varutransporter till restaurangen tas emot? Hur ska ventilationen byggas (och beräknas)? Hur ska bostadshusen utformas, och varför? Var finns cykelparkeringen? Materialval? Vad händer om det börjar brinna? Frågorna var många, och dagens publik imponerades över hur mycket studenterna hunnit med i projektet.
Exempel på presentationsfilm: Byggprojektet ÅK 3
Mer om programmet
Programansvarig berättar
Åke Tyrberg är programansvarig för programmet Byggnadsutformning. Han vill att du som student ska få en så bra utbildning som möjligt.
Programmet Byggnadsutformning är en mix mellan teknikämnen och arkitekturorienterande ämnen, en mix jag själv tycker är fantastiskt spännande. Jag tror att det är en kombination av ämnesområden vi kommer se mer av i framtiden. Anledningen till det är att det finns ökande önskemål om att åskådliggöra och visualisera våra bostäder och andra typer av byggen virtuellt redan innan de byggs, men också om att dokumentera redan genomförda projekt. Sammantaget ställer detta krav på kunskap att med digitala modeller kunna presentera byggprojekt på ett önskvärt sätt i olika skeden samtidigt som det ställs krav på kunskap i byggteknik.
En byggnadsutformare som tagit examen har en bred arbetsmarknad framför sig. Vilken del av denna man väljer att söka arbete inom är upp till den enskilda studenten. Exempel på några arbetsplatser man kan tänka sig är konsultfirmor inom byggområdet, arkitektkontor, bostadsbolag eller kommuner. Under utbildningen får du möjlighet att lära känna delar av näringslivet genom det fadderprojekt som följer dig genom årskurs 1 och 2. Många av de studenter vi har i programmen nu är mycket glada över att få träffa eventuella framtida arbetsgivare under utbildningen på detta sätt. I tredje årskursen finns möjlighet till näringslivskontakt något vi kallar månadens företag, men framförallt i det examensarbete som avslutar din utbildning.
Om du vill är du hjärtligt välkommen att söka utbildningen och börja din resa att bli byggnadsutformare!
Bygga broar med form och funktion
Som ett delmoment i kursen Byggnadsteknisk konstruktion ingår att bygga broar med spännvidden 1 meter av trä, tråd och lim. Studenterna får till uppgift att bygga en så effektiv konstruktion som möjligt, en som klarar att bära mycket last i förhållande till sin egen tyngd.
När vi dokumenterade övningen klarade en grupp studenter att bygga en bro som tålde en belastning ca 240 gånger större än dess egen tyngd! En sådan konstruktion kräver att de som bygger den har god förståelse för hur man på effektivast möjligt sätt kan föra en punktlast till sina stödpunkter. Sambandet mellan form och funktion är här helt avgörande.
Kontakter med näringslivet
I utbildningen ingår kontinuerliga fadderföretagskontakter. Det ger dig som student ett viktigt komplement till utbildningen på universitetet och en inblick i din framtida yrkesroll. I utbildningen sker studiebesök under flertalet kurser. Att ta in gästföreläsare för att koppla teorin i utbildningen till byggbranschens vardag är också vanligt.
Studenter och företagareFör att du som student skall få en bättre helhetsbild av din framtida yrkesroll och arbetsmarknad, samt få möjlighet att skapa egna kontakter, ingår ett moment som kallas fadderprojektet i utbildningen under hela år 1 och 2. Fadderprojektet består bland annat av studiebesök hos företag.
studiebesök limnologenTvå eller tre kvällar per termin anordnas månadens företag. Då får vi besök av intressanta företag i branschen. De presenterar sig och ni som studenter får möjlighet att ställa frågor och mingla med företagsrepresentanter. Månadens företag ger dig bra förutsättningar för att skaffa kontakter inför att det är dags för praktik.
Under årskurs 2 ingår två veckors praktik på ett företag; en vecka på hösten och en på våren. Detta ger er som studenter mycket goda möjligheter att knyta kontakter och se hur studierna kommer till nytta i arbetslivet.
Under höstterminen arrangeras vanligen också Byggardagen, då företag i branschen kommer till universitetet för att knyta kontakter med studenterna.
Jobb och karriär
Jobba inom kommunen
Kristina, 39 år, jobbar som planeringschef på Växjö kommun. Det innebär att hon har ansvar för kommunens översiktliga fysiska planering och dess miljöstrategiska frågor.
Vad är det roligaste och mest intressanta med ditt jobb?
- Att jag får vara en del av en växande stad som hela tiden förändras. Jag får vara med om allt från de stora stadsutvecklingsprojekten till de små vardagliga frågorna som berör vår verksamhet och kommunens invånare.
Kristina ThorvaldssonKristina pratar också mycket gott om Växjö som stad.
- Jag tycker jättemycket om Växjö. Jag har fått förmånen att lära känna staden än mer i mitt jobb och jag tycker att det finns mycket potential här.
Framförallt beskriver Kristina att det finns ovanligt mycket vilja här. Både kommun, fastighetsägare och entreprenörer är lösningsfokuserade och det tror hon är väldigt viktigt för att en stad ska utvecklas. Och utvecklas är just vad Växjö gör! Då en stad utvecklas krävs många i och omkring staden som ser till att staden kan växa. Däribland de som har byggkompetens.
Kristina berättar att planeringskontoret på kommunen brukar ta in en till två praktikanter från Linnéuniversitetet varje termin.
- Generellt så kommer studenterna väl förberedda och kan ta tag i sina arbetsuppgifter utan en alltför lång introduktion och det är ett stort plus.
Det är inte helt ovanligt att praktikplatsen leder vidare till examensjobb eller olika former av anställning.
- Jag vet att vårt stadsbyggnadskontor och tekniska förvaltning har många medarbetare med bakgrund från Linnéuniversitetet.
Behovet av kunniga medarbetare kommer alltid att finnas, både hos mig och hos mina kollegor. Jag har idag en medarbetare som jobbar som samhällsplanerare med en examen från Linnéuniversitetet. Även flera av kommunens förvaltningar och nämnder har flera anställda med byggexamen från Linnéuniversitetet. Exempel på placeringar är: stadsbyggnadskontoret, tekniska nämnden/förvaltningen samt projekteringsavdelningen.
Till dig som funderar på att läsa bygg på Linnéuniversitetet säger Kristina:
- Du kommer att skaffa dig en bra utbildning inom ett ständigt aktuellt område. Att få vara en del i det hållbara samhällsbyggandet och stadsutvecklingen är spännande och utvecklande och inget du kommer att ångra!
Jobb i privata sektorn - arkitektkontor
- Har du som student intresse av att vara med och bygga framtidens Sverige så finns möjligheterna på Linnéuniversitetet.
Så säger Mats Elgström, 64 år, som jobbar som arkitekt och vd för LBE arkitekt samt som adjungerad professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet. Mats arbete ger stor variation. Han jobbar både på kontoret med planering och som arkitekt, men är även en uppskattad lärare inom olika byggämnen på Linnéuniversitetet.
Mats ElgströmMats kommer ursprungligen från Boden, men bor sedan många år tillbaka i Växjö. Han trivs mycket bra här och tycker att Växjö är en trevlig stad med många möjligheter både för barn, ungdomar och vuxna.
Vad är det roligaste och mest intressanta med ditt jobb?
- Jag ser mina möjligheter att arbeta med olika projekt hela tiden som en stor fördel. Mitt allra största intresse är stadsplanering.
Just nu jobbar Mats mycket med olika uppdrag till SF Bio och deras biografanläggningar runt om i Sverige.
Vad tror du om framtidsutsikterna för en byggutbildad person i Växjö?
Mats berättar att de på LBE arkitekt brukar anställa i snitt två personer årligen - varav en är byggingenjör eller byggnadsutformare. LBE arkitekt har ett starkt samarbete med universitetet. Det gäller allt från studiebesök, till lärare och examensarbeten, vilket förstås underlättar. Mats beskriver:
- Har kontakterna fungerat riktigt bra, så är det ju inte omöjligt att studenten får jobb hos oss efter sin utbildning. Just nu har vi tre personer från Linnéuniversitetet anställda och alla tre fungerar mycket bra i vår verksamhet. Utbildningen matchar de jobb de skall utföra.
Mats och hans kollegor tycker att det är bra att anställa från universitetet här då studenterna redan är rotade i Växjö och inte så flyttningsbenägna. Dessutom tycker de att studenterna från bygg på Linnéuniversitetet är duktiga.
- Både utformare och ingenjörer klarar sig alldeles utmärkt i arbetslivet. Linnéuniversitetet har en bra byggutbildning, bra lärare, bra möjligheter. Men det allra viktigaste är ju att du som student själv vill och kan se dina möjligheter.
Mats tips till dig som funderar på att läsa bygg på Linnéuniversitetet är:
- Byggutbildningen i Växjö är bra. Har du som student intresse av att vara med och bygga framtidens Sverige så finns möjligheterna här. Du kan få en utbildning som sträcker sig från teknik, samhällsplanering till arkitektur och visualisering. Allt beror på dig själv.
Kurser och läsårsplanering
De första två åren studerar du mest byggnadstekniska ämnen och kurser mot byggnadsutformning och visualisering. Du lär dig mycket om byggnaders arkitektur och utformning och hur man kan visualisera dem i datorn. Du lär dig också om olika byggnadsmaterial och om hur byggnader utformas med hänsyn till ljud, värme, fukt och brandsäkerhet. Dessutom lär du dig upprätta detaljritningar och får kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande samt grundläggande hållfasthetslära. Det tredje året innehåller byggnadsvård och energi men även kunskap om olika installationer i en byggnad. All kunskap kopplas ihop i ett större byggprojekt. Slutligen utför studenten ett självständigt examensarbete.
Under utbildningen deltar ingenjörer och arkitekter från näringslivet i undervisningen och tillför sina olika erfarenheter. I utbildningen ingår också kontinuerliga fadderföretagskontakter som ger dig ett viktigt komplement till utbildningen på universitetet och inblick i din framtida yrkesroll.
Läsåret delas in i fyra läsperioder, två på höstterminen (Lp1 och Lp2) och två på vårterminen (Lp3 och Lp4). Varje läsperiod är ungefär 10 veckor lång. Under en läsperiod läser du oftast två kurser som går parallellt. Varje kurs avslutas som regel med tentamen och/eller seminarium.
I utbildningsplanen som finns länkad från programmets förstasida beskrivs kunskapsmål, vilka kurser som ingår etc. Varje kurs har en kurskod på sex tecken. Kurskoden kan du använda för att leta upp grundschemat som det ser ut just nu i lokalbokningssystemet TimeEdit. Du kan också leta upp varje enskild kursplan där det står mer om innehållet i den specifika kursen, vilken litteratur som ingår mm. Tänk dock på att både kurser och schema kan ändras mellan läsåren.
Blockschemat som brukar delas ut vid terminsstart visar vilka kurser som ges vilken period, hur planeringen för läsåret ser ut helt enkelt. Ibland ändras utbildningsplanen för programmet från ett år till nästa, så att det är olika kurser som ingår för olika årskurser. De kurser som står i utbildningsplanen för aktuell antagningsomgång är det som gäller. Var noga med att läsa utbildningsplanen för den terminen du börjar på utbildningen.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!