Byggteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du skapa och utveckla byggnader och miljöer där människor skall leva, arbeta och bo? Då är byggteknik den utbildning du letar efter! Programmet förbereder dig för en karriär som byggnadsingenjör inom samhällsbyggnadssektorn.

Att arbeta inom byggbranschen innebär att ditt jobb kommer att präglas av stort ansvar för liv, hälsa, välmående, ekonomi och samhälle. Detta eftersom planering, utförande och an-vändning av den bebyggda miljön pågår under långa tidsperioder och påverkar flera generationer.

En röd tråd genom detta program är mötet mellan traditionell ingenjörskunskap och sam-hälleliga utmaningar kring hållbarhet och energieffektiv användning av våra resurser. Därige-nom uppnås en stark koppling till social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Detta gör dig redo att ta ansvar för de samhälleliga och yrkesrelaterade utmaningar du kommer ställas inför under arbetslivet.

Kurserna i programmet utgår från tre huvudspår:
• Byggteknik
• Konstruktionsteknik
• Byggnadsproduktion

I alla tre spår får du ta del av vår forskning som har fokus på en hållbar byggsektor och byggande i trä.

Genomgående under hela utbildningen kommer du utveckla din samarbetsförmåga i grupp- och projektarbeten. Förutom dina studiekamrater kommer du samarbeta med studenter från systerprogrammet Byggnadsutformning med arkitektur och även träffa studenter från program inom andra ämnen. Detta bidrar till att bredda ditt perspektiv och öppnar upp för att du ska få en övergripande förståelse och kunskap.

Dina praktiska ingenjörskunskaper fördjupas genom att lärare och konsulter med anknytning till yrkeslivet undervisar på programmet. Under utbildningens andra år kommer du dessu-tom få möjlighet att praktisera. Något som ger dig relevant arbetslivserfarenhet och ett vär-defullt kontaktnät inför din kommande karriär.

Karriär

Byggbranschen behöver dig, efter studierna kommer du som byggnadsingenjör att möta en bred arbetsmarknad, du är del av ett nätverk av beställare, uppdragsgivare, kunder och konsulter. Det innebär att du bland annat kan arbeta som:

• Arbetsledare på en byggarbetsplats
• Konstruktör på ett byggföretag, en prefab-tillverkare eller en husproducent
• Projektör på ett konsultföretag inom konstruktion, VVS, El, värme, ventilation
• Samhällsplanerare inom kommunen eller regionen
• Säljare eller inköpare inom fastighetsförvaltning

Efter examen har du också möjlighet att läsa vidare på någon av våra fördjupande masterutbildningar. Med en masterexamen öppnas även dörren för en akademisk karriär.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i byggteknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Abdulatif vill vara med och bidra till samhällsutvecklingen

Student Abbe

Abdulatif, ”Abbe”, bor i Hovmantorp, strax utanför Växjö och valde att börja läsa till byggnadsingenjör vid Linnéuniversitetet efter att en kompis tipsade honom om utbildningen.

- Min kompis sa att det var en lärorik utbildning inom teknik och att den ger en kunskaper som jag kommer ha nytta av i kommande arbetsliv, säger Abbe.

Johanna jobbar som projekteringsledare

Johanna står vid sin dator

Johanna är född strax utanför Göteborg men jobbar idag som projekteringsledare på Abetong i Växjö. Abetong är ett företag som tillverkar och konstruerar prefabricerade betongelement.

- Jag gjorde mitt examensarbete på Abetong och på den vägen fick jag sedan jobb här. Jag började min anställning veckan efter examen och nu har jag jobbat här i snart sju år. Jag hade några olika jobb att välja mellan efter min examen så för mig gick det väldigt enkelt att få jobb, berättar Johanna.

"Det bästa är att utbildningen är så bred"

Jenny läste till byggnadsingenjör och tog sedan magisterexamen. När filmen spelades in jobbade hon som konstruktör på Abetong. 

Efter att filmen spelades in har Jenny bytt jobb och numera arbetar hon hos WSP Sverige inom området Bro & Anläggningskonstruktion.

 Aziz jobbar hos Region Kronoberg som projektledare/VVS-ingenjör

Aziz Yazbek

Aziz kommer ursprungligen från Degerfors men valde att flytta till Växjö när det var dags att börja plugga. Efter studierna jobbade han som projektledare på ett installationsföretag i Växjö som heter Bravida. Sedan ett år tillbaka är han anställd hos Region Kronoberg som VVS-Ingenjör.

– Det fanns många lediga jobb när jag tog examen. Jag visste att jag ville ha jobb som projektledare så jag jobbade kvar på mitt extrajobb tills en tjänst som biträdande projektledare dök upp på Bravida. Jag fick jobbet och ingen dag är den andra lik! Jag försöker lägga upp mina arbetsuppgifter med så mycket variation som möjligt. Ena dagen kan jag vara ute på en byggarbetsplats här i Växjö hela dagen, medan den andra dagen är jag i Norrland och hjälper några kollegor, säger Aziz.

Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!

Student i labbsal

"Att utbildningen täcker in hela byggprocessen tycker jag är det bästa. Jag går andra året på byggingenjörsprogrammet och just nu läser vi en kurs i betongkonstruktioner. Innan vi kom till labbsalen har vi själva fått räkna på hur de olika krafterna påverkar betongbalken och nu är det dags att se om våra beräkningar stämmer med verkligheten. I experimentet utsätter vi balken för två krafter tills den går sönder. Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!" /Gustav, student på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i blockschema nedan.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M