Byggteknik, högskoleingenjör
180 hpVill du skapa och utveckla byggnader och miljöer där människor skall leva, arbeta och bo? Då är byggteknik den utbildning du letar efter! Programmet förbereder dig för en karriär som byggnadsingenjör inom samhällsbyggnadssektorn.
Att arbeta inom byggbranschen innebär att ditt jobb kommer att präglas av stort ansvar för liv, hälsa, välmående, ekonomi och samhälle. Detta eftersom planering, utförande och an-vändning av den bebyggda miljön pågår under långa tidsperioder och påverkar flera generationer.
En röd tråd genom detta program är mötet mellan traditionell ingenjörskunskap och sam-hälleliga utmaningar kring hållbarhet och energieffektiv användning av våra resurser. Därige-nom uppnås en stark koppling till social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Detta gör dig redo att ta ansvar för de samhälleliga och yrkesrelaterade utmaningar du kommer ställas inför under arbetslivet.
Kurserna i programmet utgår från tre huvudspår:
• Byggteknik
• Konstruktionsteknik
• Byggnadsproduktion
I alla tre spår får du ta del av vår forskning som har fokus på en hållbar byggsektor och byggande i trä.
Genomgående under hela utbildningen kommer du utveckla din samarbetsförmåga i grupp- och projektarbeten. Förutom dina studiekamrater kommer du samarbeta med studenter från systerprogrammet Byggnadsutformning med arkitektur och även träffa studenter från program inom andra ämnen. Detta bidrar till att bredda ditt perspektiv och öppnar upp för att du ska få en övergripande förståelse och kunskap.
Dina praktiska ingenjörskunskaper fördjupas genom att lärare och konsulter med anknytning till yrkeslivet undervisar på programmet. Under utbildningens andra år kommer du dessu-tom få möjlighet att praktisera. Något som ger dig relevant arbetslivserfarenhet och ett vär-defullt kontaktnät inför din kommande karriär.
Karriär
Byggbranschen behöver dig, efter studierna kommer du som byggnadsingenjör att möta en bred arbetsmarknad, du är del av ett nätverk av beställare, uppdragsgivare, kunder och konsulter. Det innebär att du bland annat kan arbeta som:
• Arbetsledare på en byggarbetsplats
• Konstruktör på ett byggföretag, en prefab-tillverkare eller en husproducent
• Projektör på ett konsultföretag inom konstruktion, VVS, El, värme, ventilation
• Samhällsplanerare inom kommunen eller regionen
• Säljare eller inköpare inom fastighetsförvaltning
Efter examen har du också möjlighet att läsa vidare på någon av våra fördjupande masterutbildningar. Med en masterexamen öppnas även dörren för en akademisk karriär.
Examen
Högskoleingenjörsexamen i byggteknik.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Abdulatif vill vara med och bidra till samhällsutvecklingen
Abdulatif, ”Abbe”, bor i Hovmantorp, strax utanför Växjö och valde att börja läsa till byggnadsingenjör vid Linnéuniversitetet efter att en kompis tipsade honom om utbildningen.
- Min kompis sa att det var en lärorik utbildning inom teknik och att den ger en kunskaper som jag kommer ha nytta av i kommande arbetsliv, säger Abbe.
Läs hela intervjun med Abbe
Abbe har alltid velat lära sig hur man bygger och hur byggprocessen ser ut. Hur kan en tomt bebyggas med en byggnad som kan utnyttjas till exempelvis som bostad eller kontor. Han vill lära sig byggteknik för att kunna utveckla samhället.
- Jag tycker det är väldigt bra att studera vid Linnéuniversitetet. Jag lär mig av alla moment som förekommer i kurserna och får bra stöd av lärarna. Kurserna är välstrukturerade och följer varandra på ett logiskt sätt, berättar Abbe.
Det som är mest intressant tycker han är miljöfokuset och hur byggbranschen påverkas av och påverkar miljön. Han vill vara med och bidra till ett hållbart samhällsbyggande.
Det som varit mest utmanande är att kunna lösa de matematiska problem som uppkommer under de olika projekten. Man behöver alltid komma på nya lösningar för att kunna göra nytta för både människor och samhället, menar Abbe.
- Efter examen vill jag helst jobba och försöka tillämpa de teoretiska kunskaperna som jag lärt mig i verkligheten. Förra sommaren fick jag jobba på Skanska och det gav mig kunskaper om hur ett projekt kan planeras på ett bra sätt för att kunna ge ett effektivt resultat. Jag hoppas på att få jobb där igen efter examen, säger Abbe.
Om du vill vara med och bidra till samhällsutvecklingen genom att bygga för ett hållbart liv och du är en person som tycker om att lösa tekniska problem så är det byggteknik du ska vända dig till, avslutar Abbe.
Johanna jobbar som projekteringsledare
Johanna är född strax utanför Göteborg men jobbar idag som projekteringsledare på Abetong i Växjö. Abetong är ett företag som tillverkar och konstruerar prefabricerade betongelement.
- Jag gjorde mitt examensarbete på Abetong och på den vägen fick jag sedan jobb här. Jag började min anställning veckan efter examen och nu har jag jobbat här i snart sju år. Jag hade några olika jobb att välja mellan efter min examen så för mig gick det väldigt enkelt att få jobb, berättar Johanna.
Läs hela intervjun med Johanna
Utbildningen gav ett helhetsgrepp över yrket som ingenjör. Du får lära dig grunderna för att komma ut i arbetslivet. Vi hade många lärare från olika företag vilket verkligen gav oss inblick i hur det ser ut i verkligheten. När du pluggar till ingenjör tror jag att du har massor av möjligheter inom din karriär förklarar Johanna.
- Som projekteringsledare har jag ett helhetsansvar över projektets konstruktion. Jag samordnar och håller kontakten med projektledare, produktion, montage och andra externa kontakter. Det som jag tycker är mest spännande är att jag får vara med och bygga upp en byggnad och sedan se den i verkligheten när den väl står på plats, berättar Johanna.
Det Johanna vill tipsa om inför arbetslivet är att du kan mer än vad du tror och att du ska våga ta för dig på din nya arbetsplats – var nyfiken och ställ många frågor.
- Jag tyckte det var väldigt roligt att plugga! Det är en intensiv period men väldigt lärorik och kul. Det jag vill säga till den som funderar på att plugga byggteknik är: Sök! Det är så kul att plugga och du får en jättebra utbildning, avslutar Johanna.
"Det bästa är att utbildningen är så bred"
Jenny läste till byggnadsingenjör och tog sedan magisterexamen. När filmen spelades in jobbade hon som konstruktör på Abetong.
Efter att filmen spelades in har Jenny bytt jobb och numera arbetar hon hos WSP Sverige inom området Bro & Anläggningskonstruktion.
Läs uppföljningen från 2024!
- Hos Abetong jobbade jag i flera år som konstruktör och med prefabricerade element inom område anläggning, där broar var en del av det jag jobbade med. Den delen lockade mig så därefter blev jag konstruktör/projektör på Bro & Anläggningskonstruktion hos konsultföretaget WSP. Där arbetar jag med trafikbelastade konstruktioner, såsom broar och kajer med mera. Nu arbetar jag framförallt som uppdragsledare.
Vi har reviderat utbildningen sedan du studerade till byggnadsingenjör, bredden på utbildningen ville vi i alla fall bibehålla. Är det fortfarande det som du vill lyfta som extra positivt?
- I stora drag känner jag igen utbildningen naturligtvis. Kurserna har blivit tydligare så att kursnamn återspeglar innehållet bättre tycker jag. Ni tar upp hållbarhet, som är en breddning som alla ingenjörer behöver veta om framöver, oberoende vilket jobb det blir därefter.
Aziz jobbar hos Region Kronoberg som projektledare/VVS-ingenjör
Aziz kommer ursprungligen från Degerfors men valde att flytta till Växjö när det var dags att börja plugga. Efter studierna jobbade han som projektledare på ett installationsföretag i Växjö som heter Bravida. Sedan ett år tillbaka är han anställd hos Region Kronoberg som VVS-Ingenjör.
– Det fanns många lediga jobb när jag tog examen. Jag visste att jag ville ha jobb som projektledare så jag jobbade kvar på mitt extrajobb tills en tjänst som biträdande projektledare dök upp på Bravida. Jag fick jobbet och ingen dag är den andra lik! Jag försöker lägga upp mina arbetsuppgifter med så mycket variation som möjligt. Ena dagen kan jag vara ute på en byggarbetsplats här i Växjö hela dagen, medan den andra dagen är jag i Norrland och hjälper några kollegor, säger Aziz.
Läs hela intervjun med Aziz
Han menar att byggingenjörsprogrammet är en väldigt bred utbildning med många nyttiga kurser. Då han jobbar som projektledare är det viktigt att ha koll på hela byggprocessen och juridiken bakom den. Han menar också att det är av vikt att ha förståelse för alla inblandade aktörer inom ett byggnadsprojekt, exempelvis arkitekter, akustiker, VVS-entreprenörer, byggentreprenörer och många fler.
- Det bästa med mitt jobb hos Bravida var en kombination av många olika faktorer. Inte bara att jag får frihet att lägga upp min arbetsdag hur jag vill i kombination med fantastiska kollegor, utan även att jag får vara delaktig i produktionen av många spännande byggnader. Det är en härlig känsla att se ett färdigt projekt och tänka, ”här har jag varit delaktig”, säger Aziz.
Förra året bytta han jobb och är ny anställd hos Region Kronoberg. Hans uppgifter är inom förvaltning och utveckling av regionens fastigheter med specialområde VVS.
Han ser väldigt ljust på framtiden och påpekar att både Småland och Växjö är i en växande period med många nya spännande arbetstillfällen framöver. Aziz ser tillbaka på sin tid på Linnéuniversitetet med glädje.
- Det var otroligt roligt att studera till byggnadsingenjör på Linnéuniversitetet. Det är ett relativt nytt universitet med många fräscha lokaler och hög kvalité på själva utbildningen. I kurserna ingår många intressanta studieresor till olika byggprojekt. Lärarna är väldigt kompetenta och professionella och ett stort plus är att flertalet lärare även är verksamma i branschen, berättar Aziz.
Avslutningsvis vill Aziz tipsa om att börja tidigt med att knyta kontakter. Både genom de mässor som universitetet anordnar men även genom att kontakta byggföretag som kan tänka sig att ta emot praktikanter.
- Det är väldigt få företag som tackar nej till gratis arbetskraft. Det kan vara värt att offra en sommar eller två. Det får du betalt för senare, avslutar Aziz.
.
Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!
"Att utbildningen täcker in hela byggprocessen tycker jag är det bästa. Jag går andra året på byggingenjörsprogrammet och just nu läser vi en kurs i betongkonstruktioner. Innan vi kom till labbsalen har vi själva fått räkna på hur de olika krafterna påverkar betongbalken och nu är det dags att se om våra beräkningar stämmer med verkligheten. I experimentet utsätter vi balken för två krafter tills den går sönder. Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!" /Gustav, student på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik.
Se filmen om laboration
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i blockschema nedan.
Programöversikt
Programmet pågår under tre år på heltid med undervisning på campus. Tät kontakt mellan studenterna samt med lärare skapas och lärandet förenklas och fördjupas. Mestadels i början kommer du få en bred bas för teknisk yrkesverksamhet genom kurser i matematik, mekanik och programmering.
Tre huvudspår följs under alla tre åren:
- Byggteknik lägger grunden med kurserna Husbyggnadsteknik, Projektering med CAD och BIM, Byggfysik, Energi- och klimateffektivt byggande.
- Konstruktionsteknik behandlar dimensionering i trä, stål och betong samt även av grundläggningskonstruktioner.
- Byggnadsproduktion och anläggningsteknik behandlar projektledning, kostnadskalkyl, vägbyggnad samt VA-teknik.
Som avslutning på studierna genomförs projektarbeten och ett examensarbete där de förvärvade kunskaperna från olika kurser sammanförs.
Läs mer om kurserna
Sammanlagt läses kurser motsvarande 180 hp, fördelat på tre år enligt nedan.
Årskurs 1
- Grundläggande matematik för ingenjörer, 7,5hp
- Husbyggnadsteknik, 7,5 hp
- Linjär algebra för ingenjörer, 7,5 hp
- Muntlig teknisk kommunikation, 2,5 hp
- Hållbar utveckling, 5 hp
- Analys för ingenjörer, 7,5 hp
- Projektering med CAD och BIN, 7,5 hp
- Mekanik, 7,5 hp
- Byggprocessen, 7,5 hp
Årskurs 2
- Byggnadsmekanik, 7,5 hp
- Skriftlig teknisk kommunikation, 2,5 hp
- Industriell ekonomi, 5 hp
- Byggfysik, 7,5 hp
- Introduktion till Eurokoder 0 och 1, 2,5 hp
- Betongskonstruktioner, 5 hp
- Grundläggning, 5hp
- Fysisk planering för ingenjörer, 5 hp
- Stålkonstruktioner, 5 hp
- Inledande programmering, 7,5 hp
- Branschkunskap med praktik, 2,5 hp
- Geodesi med GIS, 5 hp
Årskurs 3
- Träkonstruktioner, 5hp
- Energi- och klimateffektivt byggande, 5 hp
- Vatten-och avloppssystem, 5 hp
- Projekt: Systemhandlingar för ingenjörer, 5hp
- Väg- och gatubyggnad, 5 hp
- Installationsteknik och energihushållning, 5 hp
- Projekt: Detaljprojektering för ingenjörer, 7,5 hp
- Byggproduktion, 7,5 hp
- Examensarbete, 15 hp
Programansvarig berättar
Michael är programansvarig för programmet Byggteknik, högskoleingenjör. Tillsammans med sina kollegor planerar han undervisningen och leder studenterna rätt i utbildningen.
Den bebyggda omgivningen har stor betydelse för människan och för samhällets ekonomiska och sociala välmående och funktion. Samhället efterfrågar därför kompetens för att planera, bygga och förvalta vår omgivning. Det kan handla om att genomföra nya projekt eller att sköta befintliga byggnader och funktioner.
Utbildningen ges över tre år. Studieåret delas in i fyra läsperioder och i varje period läser studenterna två till tre kurser parallellt. Programplanen är splitterny till hösten när du blir antagen.
- Vi har uppdaterad utbildningsplanen för att synliggöra de tre spåren tydligare. Dessutom har vi starkare fokus på en hållbar byggsektor. Nästan alla kurser är nya och planeras enligt det nya konceptet.
- Sammantaget är det en bred utbildning som möjliggör att jobba på väldigt olika arbetsgivare. Branschen uppmuntrar oss till denna bredd så att du har en förståelse om olika delar i byggprocessen och är därmed väl förberedd för yrkeslivet.
- Byggteknik är ett brett ämne och utbildningen täcker flera områden som en ingenjör kan jobba med. Du kan exempelvis jobba som arbetsledare på ett stort byggföretag, konstruktör eller projektör på ett konsultföretag eller samhällsplanerare. Under utbildningen kommer du att träffa konsulter och yrkesverksamma från byggbranschen och dessutom kommer du att gå på praktik. Redan tidigt i utbildningen skapar du ett nätverk och får kännedom om olika yrken inom branschen.
Linnéuniversitetet har avtal med lärosäten över hela världen vilket gör det möjligt att åka på utlandsstudier.
- Vi uppmuntrar studenterna att åka på utbytesstudier antingen under studierna eller i direkt anslutning till din examen. De senaste åren har våra studenter exempelvis studerat i Japan, USA och Italien. Vi som lärare brinner för att inspirera och föra fram den kunskap du behöver för att kunna vara med och utveckla våra framtida närmiljöer.
Välkommen till oss!
Samhällsrelevans och arbetslivsanknytning
Byggsektorn är en grundpelare i dagens samhälle och berör privat- och arbetsliv för alla människor genom hela livet. Nybyggnation och drift av bostäder, kontors- och industrifastigheter, infrastruktur som stadsbebyggelse, gatu- och järnvägsnät samt vatten-, el- och värmeförsörjning är områden där byggsektorn har en avgörande roll. Utbildningen i byggteknik syftar till att ge en verklighetstrogen bild av det kommande yrkeslivet.
Kontakterna med företag och offentliga aktörer introduceras för studenterna tidigt under utbildningen så att ett flertal yrkesroller, områden och typer av verksamheter möts, såsom projektörer, entreprenörer, förvaltare, konsulter, kommuner, prefab- och entreprenadföretag, m.m. Under år 2 genomförs dessutom företagspraktik där studenterna får en inblick i arbetslivet och möjliga framtida yrkesroller.
Två större evenemang genomförs under varje år:
- Under hösten genomförs Byggardagen sedan många år tillbaka med ett program för alla studenter, det bjuds på föreläsningar inom ämnet samt så kommer företag och organisationer ifrån branschen till universitetet för att knyta kontakter med studenterna.
- Byggardagen i Kalmar genomförs under våren ihop med Byggföretagen i Kalmar som är arbetsgivarorganisationen. Fokus ligger på att bygga sin karriär som ny i arbetslivet samt så kommer du träffa branschen från Kalmarregionen.
Samverkan med omgivningen görs också i kurser. Nedan kan du se kommentarer från en av projektkurserna.
Internationalisering
Det är möjligt att komplettera dina studier genom utlandsstudier. Linnéuniversitetet har samarbete med ett stort antal utländska universitet till urval. Planeringen genomförs i samråd mellan fakultetens internationella koordinator och programansvarig för att välja rätt innehåll och nivå på kurser.
Många medarbetare på institutionen för byggteknik har en internationell bakgrund och som bidrar i undervisningen i olika omfattningar, från ansvarig kurslärare och övningsledare till mindre omfattningar såsom gästföreläsningar, laborationer eller studiebesök. Under utbildningen kan vissa kurser och gästföreläsningar ges på engelska.
Hållbar samhällsutveckling
Byggsektorn står inför utmaningen att bidra till ett hållbart samhälle där ekologiska, ekonomiska och sociala frågor berörs i högsta grad. Byggsektorn och planeringen av samhällets utbyggnad ger avtryck med ett långt tidsperspektiv. Programmet och de ingående kurserna utformas så att hållbarhet blir en naturlig del av lärandet och del i alla kurser.
Ekologiska frågeställningar handlar om att använda rätt material på rätt ställe och att förbrukningen begränsas till endast det nödvändiga. Resurseffektivitet behandlas oberoende av material, både på kort sikt, t.ex. vid planering av nya byggnader och anläggningar, och även på långt sikt t.ex. vid underhåll och ombyggnation.
Ekonomiska aspekter behandlas genom hänvisning till effektiv användning av begränsade medel. Dessutom får drift och underhåll av befintliga byggnader beaktas ur ett livscykelperspektiv.
Arbetsmiljö och projektledning berör sociala frågor i yrkeslivet för personalen inom byggsektorn. Dessutom måste utformning av byggnader och miljöer där människor bor, jobbar och trivs beaktas.
Följ oss på Instagram
Följ med i vardagen på utbildningarna inom byggteknik på vår Instagram.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.