Byggteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du medverka till att skapa och utveckla byggnader och miljöer där människor skall leva, arbeta och bo? Då har du hittat rätt i en utbildning till byggnadsingenjör!

Den bebyggda omgivningen har stor betydelse för människan och för samhällets ekonomiska och sociala välmående och funktion. Samhället efterfrågar därför kompetens för att planera, bygga och förvalta vår omgivning. Det kan handla om att genomföra nya byggprojekt eller att sköta befintliga byggnader och funktioner.

Utbildningen innehåller ingenjörsmässiga kurser som byggmekanik, konstruktion med betong, stål och trä samt projektkurser. Däröver lär du dig om hur byggnader utformas och hur olika byggmaterial påverkas av fukt och värme. Du läser även kurser om byggnadsproduktion, projektledning, vägbyggnad och grundläggning. Inte minst får du tillverka ritningar! Att bygga i trä är vår stora forskningsinriktning på Institutionen för Byggteknik och därför lägger vi fokus på hållbart byggandet även i utbildningen.

Vi ger dig en bred utbildning som förbereder dig för många olika uppgifter inom arbetslivet. Det kommer du få lära dig på praktik och av externa lärare från näringslivet som arbeta som ingenjörer, arkitekter och konsulter. Efter examen som högskoleingenjör kan du fortsätta med vårt masterprogram som är en tvåårig påbyggnad inom hållbar konstruktionsteknik!

Karriär

Som byggnadsingenjör kommer du att möta en bred arbetsmarknad. Den sträcker sig från att vara arbetsledare på ett byggföretag till ritbordet som konstruktör eller projektör på ett konsultföretag eller som samhällsplanerare på kommunen. Andra typiska karriärmöjligheter är inom fastighetsförvaltning, som säljare eller inköpare.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i byggteknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Abdulatif vill vara med och bidra till samhällsutvecklingen

Student Abbe

Abdulatif, ”Abbe”, bor i Hovmantorp, strax utanför Växjö och valde att börja läsa till byggnadsingenjör vid Linnéuniversitetet efter att en kompis tipsade honom om utbildningen.

- Min kompis sa att det var en lärorik utbildning inom teknik och att den ger en kunskaper som jag kommer ha nytta av i kommande arbetsliv, säger Abbe.

Johanna jobbar som projekteringsledare

Johanna står vid sin dator

Johanna är född strax utanför Göteborg men jobbar idag som projekteringsledare på Abetong i Växjö. Abetong är ett företag som tillverkar och konstruerar prefabricerade betongelement.

- Jag gjorde mitt examensarbete på Abetong och på den vägen fick jag sedan jobb här. Jag började min anställning veckan efter examen och nu har jag jobbat här i snart fem år. Jag hade några olika jobb att välja mellan efter min examen så för mig gick det väldigt enkelt att få jobb, berättar Johanna.

"Det bästa är att utbildningen är så bred"

Jenny Angeling berättar om hur det är att studera till byggingenjör.

Aziz är projektledare på Bravida

Aziz Yazbek

Aziz kommer ursprungligen från Degerfors men valde att flytta till Växjö när det var dags att börja plugga. Idag arbetar han som projektledare på ett installationsföretag i Växjö som heter Bravida. Han stortrivs på jobbet och berättar att det var lätt att få jobb efter utbildningen.

– Det fanns många lediga jobb när jag tog examen. Jag visste att jag ville ha jobb som projektledare så jag jobbade kvar på mitt extrajobb tills en tjänst som biträdande projektledare dök upp på Bravida. Jag fick jobbet och ingen dag är den andra lik! Jag försöker lägga upp mina arbetsuppgifter med så mycket variation som möjligt. Ena dagen kan jag vara ute på en byggarbetsplats här i Växjö hela dagen, medan den andra dagen är jag i Norrland och hjälper några kollegor, säger Aziz.

Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!

Student i labbsal

"Att utbildningen täcker in hela byggprocessen tycker jag är det bästa. Jag går andra året på byggingenjörsprogrammet och just nu läser vi en kurs i betongkonstruktioner. Innan vi kom till labbsalen har vi själva fått räkna på hur de olika krafterna påverkar betongbalken och nu är det dags att se om våra beräkningar stämmer med verkligheten. I experimentet utsätter vi balken för två krafter tills den går sönder. Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!" /Gustav, student på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Laboration i kursen betongkonstruktioner

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i blockschema nedan.

En bred utbildning som förbereder dig för yrkeslivet

Michael Dorn vid Linnéuniversitetet

Michael är programansvarig för programmet Byggteknik, högskoleingenjör. Tillsammans med sina kollegor planerar han undervisningen och leder studenterna rätt i utbildningen.

Programmet förbereder dig för arbetslivet

Högskoleingenjörsprogrammets syfte är att förbereda dig för en yrkesverksamhet som ingenjör inom byggsektorn.

Under utbildningen lär du dig om hela byggprocessen, både om olika byggnadsmaterial, hur byggnader utformas, om olika installationer i en byggnad och hur detaljritningar utformas. Du får också kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande.

Efter utbildningen ska du ha lärt sig att lösa konstruktionsproblem och tillämpa mekanik och hållfasthetslära. Under utbildningen får du öva på att arbeta självständigt, kreativt och i projektform, både under ett större byggprojekt och i examensarbetet under årskurs 3. Du erbjuds god kontakt med näringslivet under utbildningen.

Här kan du se några studenter berätta om ett stort byggprojekt de arbetade med under utbildningen.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M