Byggteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du jobba med att skapa och utveckla byggnader och miljöer där människor ska leva, resa och jobba? Utbildningen ger dig de viktiga kunskaper du behöver och du får utveckla din förmåga att lösa problem.

Du lär dig om att bygga bostäder, kontorshus, vägar och mycket annat. Som ingenjör i byggteknik har du en bred teknisk kompetens och en helhetssyn på byggprocessen. Vi som lärare brinner för att inspirera och föra fram kunskapen - som framtida byggnadsingenjör kommer du vara med att bygga och utveckla våra närmiljöer.

De första åren studerar du matematik och byggnadstekniska ämnen. Du lär dig mycket om olika byggnadsmaterial och om hur byggnader utformas med hänsyn till ljud, värme, fukt och brandsäkerhet. Du lär dig också upprätta detaljritningar och får kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande. Dessutom får du arbeta med att lösa konstruktionsproblem och tillämpa mekanik och hållfasthetslära. Under det sista året kommer du till stor del läsa kurser som hjälper dig att koppla samman flera av de kurser du läst tidigare.

Under utbildningen deltar ingenjörer och arkitekter från näringslivet i undervisningen och tillför sina olika erfarenheter. I utbildningen ingår också kontinuerliga företagskontakter som ger dig ett viktigt komplement till utbildningen på universitetet och inblick i din framtida yrkesroll.

Karriär

Som byggnadsingenjör kommer du att möta en bred arbetsmarknad. Den sträcker sig från att vara arbetsledare på ett stort byggföretag till ritbordet som konstruktör eller projektör på ett arkitektkontor eller varför inte samhällsplanerare på kommunen. Många byggnadsingenjörer jobbar också med fastighetsförvaltning, som experter och rådgivare och förstås som säljare och inköpare.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i byggteknik.

Studenter berättar

Därför vill jag bli ingenjör

Studenten Trixie Swahn berättar om varför hon valt att studera till ingenjör i byggteknik. 

Ibrahim Buh Gelle

Ibrahims dröm förverkligades genom byggtekniksprogrammet när två drömjobb blev ett 

När Ibrahim Buh Gelle var liten hade han två drömjobb. Antingen ville han bli lärare eller civilingenjör. Med hjälp av sin utbildning på Byggtekniksprogrammet är han nu på väg att förverkliga sin dröm.

#Humansoflnu

Följ oss på instagram.

Student i labbsal

"Att utbildningen täcker in hela byggprocessen tycker jag är det bästa. Jag går andra året på byggingenjörsprogrammet och just nu läser vi en kurs i betongkonstruktioner. Innan vi kom till labbsalen har vi själva fått räkna på hur de olika krafterna påverkar betongbalken och nu är det dags att se om våra beräkningar stämmer med verkligheten. I experimentet utsätter vi balken för två krafter tills den går sönder. Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!" /Gustav, student på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Laboration i kursen betongkonstruktioner

Tidigare studenter berättar

Jenny Angeling berättar om hur det är att studera till byggingenjör.
Jenny Andersson

Jenny Andersson är produktionsingenjör på Skanska

Jenny från Lönneberga läste Byggtekniksprogrammet. Nu har hon fått sitt första jobb efter utbildningen som produktionsingenjör på Skanska i Växjö.

För Jenny började det med att hon blev antagen till studentprogrammet P3 som Skanska anordnade, ett program för andra årets studenter på ett byggrelaterat program, innan hon blev anställd.

– Det var en otroligt rolig start i min karriär och jag fick under tiden i programmet jobba nära med de kollegor som jag har idag. Jag fick också lära mig hur Skanska arbetar, inte bara i Sverige, utan också i Prag som jag fick möjlighet att åka till. Under tredje året på universitetet fick jag frågan om jag var intresserad av Skanska som arbetsgivare – och visst var jag det!

Mer om programmet

Högskoleingenjörsprogrammets syfte är att förbereda studenterna för en yrkesverksamhet som ingenjör inom byggsektorn.

Under utbildningen lär sig studenterna om hela byggprocessen, både om olika byggnadsmaterial, hur byggnader utformas, om olika installationer i en byggnad och hur detaljritningar utformas. Studenterna ges även kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande.

Efter utbildningen skall studenterna ha lärt sig att lösa konstruktionsproblem och tillämpa mekanik och hållfasthetslära. Att arbeta självständigt, kreativt och i projektform med hjälp av all kunskap får studenterna praktiskt tillämpa både under ett större byggprojekt och i examensarbetet under årskurs 3. Studenterna erbjuds god kontakt med näringslivet under utbildningen.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M