Byggteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du jobba med att skapa och utveckla byggnader och miljöer där människor ska leva, resa och jobba? Utbildningen ger dig de viktiga kunskaper du behöver och du får utveckla din förmåga att lösa problem.

Du lär dig om att bygga bostäder, kontorshus, vägar, flygplatser och mycket annat. Som ingenjör i byggteknik har du en bred teknisk kompetens och en helhetssyn på byggprocessen. Vi som lärare brinner för att inspirera och föra fram kunskapen - som framtida byggnadsingenjör kommer du vara med att bygga och utveckla våra närmiljöer.

De första åren studerar du matematik och byggnadstekniska ämnen. Du lär dig mycket om olika byggnadsmaterial och om hur byggnader utformas med hänsyn till ljud, värme, fukt och brandsäkerhet. Du lär dig också upprätta detaljritningar och får kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande. Dessutom får du arbeta med att lösa konstruktionsproblem och tillämpa mekanik och hållfasthetslära. Under det sista året kommer du till stor del läsa kurser som hjälper dig att koppla samman flera av de kurser du läst tidigare.

Under utbildningen deltar ingenjörer och arkitekter från näringslivet i undervisningen och tillför sina olika erfarenheter. I utbildningen ingår också kontinuerliga företagskontakter som ger dig ett viktigt komplement till utbildningen på universitetet och inblick i din framtida yrkesroll.

Sommarmatte – förbered dig!

För vem?
Varje sommar läser tusentals studenter en kurs i matte på distans via Sommarmatte.se för att förbereda sig inför höstens studier. När din utbildning inom data/IT, fysik, matematik eller teknik startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarmatte.se vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten.

När och hur?
Kurserna är gratis och ges via nätet med start under sommaren. De ger högskolepoäng och berättigar dig att söka studiemedel. Sommarmatte.se är ett samarbete mellan flera lärosäten och vem som ger kurserna varierar från år till år.

Vilken kurs ska jag söka?
Som blivande student vid Linnéuniversitetet hösten 2018 anmäler du dig via länken nedan. Vi rekommenderar dig att börja med Kurs A.
Känner du dig bekväm med den - fortsätt med Kurs B.
KTH:s onlinekurs (MOOC) är tillgänglig från 1 juli.

Ansökan
OBS! Ansökan är öppen 19 april - 13 maj och 22-28 juni. Se länk nedan för att komma till ansökan.

Om du läser ditt program på Campus i Växjö kommer du under introduktionsveckan på Linnéuniversitetet i augusti fortsätta med matterepetitionen. Den repetitionen kommer att motsvara delar av innehållet i Kurs A och B på Sommarmatte.se.

Läs mer om introduktionsveckan 

Karriär

Som byggnadsingenjör kommer du att möta en bred arbetsmarknad. Den sträcker sig från att vara arbetsledare på ett stort byggföretag till ritbordet som konstruktör eller projektör på ett arkitektkontor eller varför inte samhällsplanerare på kommunen. Många byggnadsingenjörer jobbar också med fastighetsförvaltning, som experter och rådgivare och förstås som säljare och inköpare.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i byggteknik.

Studenter berättar

Därför vill jag bli ingenjör

Studenten Trixie Swahn berättar om varför hon valt att studera till ingenjör i byggteknik. 

Ibrahim Buh Gelle

Ibrahims dröm förverkligades genom byggtekniksprogrammet när två drömjobb blev ett 

När Ibrahim Buh Gelle var liten hade han två drömjobb. Antingen ville han bli lärare eller civilingenjör. Med hjälp av sin utbildning på Byggtekniksprogrammet är han nu på väg att förverkliga sin dröm.

#Humansoflnu

Följ oss på instagram.

Student i labbsal

"Att utbildningen täcker in hela byggprocessen tycker jag är det bästa. Jag går andra året på byggingenjörsprogrammet och just nu läser vi en kurs i betongkonstruktioner. Innan vi kom till labbsalen har vi själva fått räkna på hur de olika krafterna påverkar betongbalken och nu är det dags att se om våra beräkningar stämmer med verkligheten. I experimentet utsätter vi balken för två krafter tills den går sönder. Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!" /Gustav, student på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Laboration i kursen betongkonstruktioner

Tidigare studenter berättar

Jenny Angeling berättar om hur det är att studera till byggingenjör.
Jenny Andersson

Jenny Andersson är produktionsingenjör på Skanska

Jenny från Lönneberga läste Byggtekniksprogrammet. Nu har hon fått sitt första jobb efter utbildningen som produktionsingenjör på Skanska i Växjö.

För Jenny började det med att hon blev antagen till studentprogrammet P3 som Skanska anordnade, ett program för andra årets studenter på ett byggrelaterat program, innan hon blev anställd.

– Det var en otroligt rolig start i min karriär och jag fick under tiden i programmet jobba nära med de kollegor som jag har idag. Jag fick också lära mig hur Skanska arbetar, inte bara i Sverige, utan också i Prag som jag fick möjlighet att åka till. Under tredje året på universitetet fick jag frågan om jag var intresserad av Skanska som arbetsgivare – och visst var jag det!

Mer om programmet

Högskoleingenjörsprogrammets syfte är att förbereda studenterna för en yrkesverksamhet som ingenjör inom byggsektorn.

Under utbildningen lär sig studenterna om hela byggprocessen, både om olika byggnadsmaterial, hur byggnader utformas, om olika installationer i en byggnad och hur detaljritningar utformas. Studenterna ges även kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande.

Efter utbildningen skall studenterna ha lärt sig att lösa konstruktionsproblem och tillämpa mekanik och hållfasthetslära. Att arbeta självständigt, kreativt och i projektform med hjälp av all kunskap får studenterna praktiskt tillämpa både under ett större byggprojekt och i examensarbetet under årskurs 3. Studenterna erbjuds god kontakt med näringslivet under utbildningen.

Växjö

Som student i Växjö har du nära till allt - staden, skogen och sjöarna. Promenadstråket från campus runt Växjösjön når nästan ända in till centrum och är perfekt för löpning och promenader.

Många av studenterna bor på campusområdet medan andra väljer att bo i centrala Växjö. På campus är det alltid liv och rörelse. Under en dag rör sig många studenter mellan föreläsningssalar, bibliotek, restauranger, pubar och friluftsområden. Växjö är också känt för sitt musikliv. Varje vecka kan du se mer eller mindre kända band på någon av Växjös scener.

Studenter i parken