Byggteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du jobba med att skapa och utveckla byggnader och miljöer där människor ska leva, resa och jobba? Utbildningen ger dig de viktiga kunskaper du behöver och du får utveckla din förmåga att lösa problem.

Du lär dig om att bygga bostäder, kontorshus, vägar, flygplatser och mycket annat. Som ingenjör i byggteknik har du en bred teknisk kompetens och en helhetssyn på byggprocessen. Vi som lärare brinner för att inspirera och föra fram kunskapen - som framtida byggnadsingenjör kommer du vara med att bygga och utveckla våra närmiljöer.

De första åren studerar du matematik och byggnadstekniska ämnen. Du lär dig mycket om olika byggnadsmaterial och om hur byggnader utformas med hänsyn till ljud, värme, fukt och brandsäkerhet. Du lär dig också upprätta detaljritningar och får kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande. Dessutom får du arbeta med att lösa konstruktionsproblem och tillämpa mekanik och hållfasthetslära. Under det sista året kommer du till stor del läsa kurser som hjälper dig att koppla samman flera av de kurser du läst tidigare.

Under utbildningen deltar ingenjörer och arkitekter från näringslivet i undervisningen och tillför sina olika erfarenheter. I utbildningen ingår också kontinuerliga företagskontakter som ger dig ett viktigt komplement till utbildningen på universitetet och inblick i din framtida yrkesroll.

Karriär

Som byggnadsingenjör kommer du att möta en bred arbetsmarknad. Den sträcker sig från att vara arbetsledare på ett stort byggföretag till ritbordet som konstruktör eller projektör på ett arkitektkontor eller varför inte samhällsplanerare på kommunen. Många byggnadsingenjörer jobbar också med fastighetsförvaltning, som experter och rådgivare och förstås som säljare och inköpare.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i byggteknik.

Studenter berättar

Därför vill jag bli ingenjör

Studenten Trixie Swahn berättar om varför hon valt att studera till ingenjör i byggteknik. 

Jenny Bülow Angeling

Jenny vill räkna på brokonstruktioner

Jenny Bülow Angeling från Vimmerby gillar att räkna och komma på nya lösningar. Det i kombination med att hon ville jobba med större projekt gjorde att hon fick upp ögonen för byggsektorn och Byggtekniksprogrammet.

Varför valde du den här utbildningen?

– Jag jobbade som projektledare på ett tryckeri och kände att jag ville jobba med större projekt, samtidigt som jag gillar räknebiten och att hitta lösningar på problem. När jag började plugga var jag helt övertygad om att det var just projektledare jag ville bli, men det har ändrats efterhand.

Vad är det som är så intressant med ditt program?

– Om jag ska välja ut något som har varit extra roligt så är det kurserna i betongkonstruktion och stål- och träkonstruktion eftersom jag då fick jobba med beräkningar. Projektkurserna och vägkursen har också varit givande, särskilt eftersom jag gillar både anläggning och projektledning.

Vad är det mest utmanande med din utbildning?

– För mig personligen har det varit att hela tiden hålla motivationen uppe. Efter en intensiv kursperiod och när tentorna väl är avklarade känns det inte alltid jättekul att dra igång med en ny kurs. Då krävs det att man är målmedveten och bestämmer sig för att köra på.

Vad har du för framtidsplaner och har du något framtida drömjobb?

– Som det känns just nu vill jag jobba som statiker och räkna på konstruktioner. Jag har sökt magisteråret inom Byggteknik på Linnéuniversitetet så jag hoppas på ett år till innan jag är helt klar med mina studier.  Att räkna på brokonstruktioner är ett drömjobb, så att någon gång vara med och räkna på en riktigt lång bro som blir ett landmärke vore väldigt kul. Tunnlar och tunnelbanesystem under mark verkar också väldigt spännande. 

Ibrahim Buh Gelle

Ibrahims dröm förverkligades genom byggtekniksprogrammet när två drömjobb blev ett 

När Ibrahim Buh Gelle var liten hade han två drömjobb. Antingen ville han bli lärare eller civilingenjör. Med hjälp av sin utbildning på Byggtekniksprogrammet är han nu på väg att förverkliga sin dröm.

Läs hela intervjun med Ibrahim

Ibrahim valde att läsa Byggteknik för att det är en bred utbildning som täcker ett stort område. Han menar att utbildningen gör det möjligt att jobba både inom den offentliga och privata sektorn som alltifrån bygglovhandläggare till fastighetsförvaltare.

– Den största fördelen med utbildningen är att jag verkligen har fått möjlighet att utveckla mig själv som person inom till exempel konstruktion, anläggning och förvaltning.

Att bli en del av samhällsbyggandet, att få lära sig rita och designa med hjälp av olika program och att få lära sig mer om alltifrån planering till förvaltning tycker Ibrahim är bland det roligaste.

– Jag tycker också att det är roligt att få lära mig mer om att bevara det gamla och samtidigt utveckla ett hållbart byggande och att hela tiden ha miljön och miljöpåverkan i åtanke.

Viktigt att söka praktikplats tidigt

Ibrahim har också haft praktik på Skanska i Växjö.

– Det var jättebra, roligt och värdefullt att få komma ut i verkligheten och jobba. Jag lärde mig väldigt mycket under praktikveckorna som jag kommer ta med mig i framtiden och vidare ut i arbetslivet.

Ibrahim poängterar också vikten av att söka praktikplats i tidigt. 

– Ett gott råd till dig som är student och som ska göra praktik är att vara ute i god tid och skicka ut förfrågningar om praktikplats tidigt. För att säkert få en plats kan det vara bra att kontakta praktikplatsen några månader i förväg.

Drömmen på väg att bli verklighet

Ibrahim har nyligen fått jobb på Skanskagymnasiet som lärare för gymnasieingenjörer.

– Min dröm håller äntligen på att bli verklighet nu när jag har fått ett jobb. Att jag dessutom får möjlighet att kombinera mina båda drömjobb är helt fantastiskt, det kan inte bli bättre. 

Johanna Björksund

Matematik och problemlösning lockade Johanna att söka

Johanna Björksund har alltid gillat matematik och problemlösning och för henne var det en självklarhet att satsa på ett yrke och ett utbildningsprogram som innehöll båda delarna. Nu läser hon programmet Byggteknik, högskoleingenjör – och stormtrivs.

Läs hela intervjun med Johanna

Vad är det som är intressant med programmet?

– Jag tycker att det bästa med programmet är att det är ett så aktuellt ämne som jag läser. Det är ett aktuellt ämne eftersom det byggs så mycket just nu och troligtvis kommer det också att fortsätta byggas en hel del framöver.

Vad är det mest utmanande med din utbildning?

– Det är en utbildning som kräver mycket tid och koncentration. Vi läser hela tiden två kurser parallellt, så det är alltid något att göra. Mest utmanade är nog att kunna förstå sambandet mellan det vi räknar på och koppla ihop det med praktiken, men det är ju också det som är så kul.

Vad tycker du om Växjö som stad?

– Jag har bott i Växjö sedan jag var sju år. Jag gillar Växjö eftersom det är en lagom stor stad med cykelavstånd till i princip allt.

Vad gör du på fritiden?

– På fritiden spelar jag innebandy i studentlaget VUGI på universitetet och så umgås jag mycket med vänner och familj. Så fort jag har tid över åker jag också gärna ner till Bjärehalvön i Skåne där vi har stuga vid havet.

Vad vill du göra efter att du har avslutat dina studier?

– Efter studierna vill jag börja jobba så fort som möjligt. Något drömjobb har jag inte just nu, utan jag skulle kunna tänka mig att jobba med det mesta inom branschen.

Tidigare studenter berättar

Jenny Andersson

Jenny är produktionsingenjör på Skanska

Jenny Andersson från Lönneberga läste Byggtekniksprogrammet. Nu har hon fått sitt första jobb efter utbildningen som produktionsingenjör på Skanska i Växjö.

För Jenny började det med att hon blev antagen till studentprogrammet P3 som Skanska anordnade, ett program för andra årets studenter på ett byggrelaterat program, innan hon blev anställd.

– Det var en otroligt rolig start i min karriär och jag fick under tiden i programmet jobba nära med de kollegor som jag har idag. Jag fick också lära mig hur Skanska arbetar, inte bara i Sverige, utan också i Prag som jag fick möjlighet att åka till. Under tredje året på universitetet fick jag frågan om jag var intresserad av Skanska som arbetsgivare – och visst var jag det! 

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Eftersom jag sitter med i produktionen skiftar mina arbetsuppgifter från månad till månad, allt eftersom huset vi bygger blir mer färdigt. Jag arbetar dels med produktionsledning, vilket innebär att jag leder plattsättare och mattläggare ute på byggarbetsplatsen. Dels arbetar jag som projektingenjör och det innebär att jag bland annat samlar in relationshandlingar och drift- och skötselinstruktioner, hjälper till med besiktningar och gör inköp till byggnationen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är den otroliga lagandan som finns på min arbetsplats och den är viktig eftersom det måste finnas en harmoni i den projektledning som leder ett projekt framåt.

Varför valde du att läsa byggteknik?

– Jag var intresserad av att jobba med något som står kvar på jorden, en samhällsnytta som det aldrig blir mindre av. Samtidigt ville gå en bred utbildning som kunde ge mig olika karriärvägar och det visste jag att byggteknik kunde göra.

Vad tror du att du gör i framtiden? Har du något drömjobb?

– Om fem år vill jag vara produktionschef på en av Skanskas byggnationer. Jag tror att det är där jag passar och det är dit jag ska försöka ta mig.

 

Mer om programmet

Högskoleingenjörsprogrammets syfte är att förbereda studenterna för en yrkesverksamhet som ingenjör inom byggsektorn.

Under utbildningen lär sig studenterna om hela byggprocessen, både om olika byggnadsmaterial, hur byggnader utformas, om olika installationer i en byggnad och hur detaljritningar utformas. Studenterna ges även kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande.

Efter utbildningen skall studenterna ha lärt sig att lösa konstruktionsproblem och tillämpa mekanik och hållfasthetslära. Att arbeta självständigt, kreativt och i projektform med hjälp av all kunskap får studenterna praktiskt tillämpa både under ett större byggprojekt och i examensarbetet under årskurs 3. Studenterna erbjuds god kontakt med näringslivet under utbildningen.

Utbildningen till byggnadsingenjör på Linneuniversitetet bedrivs främst i M-huset i Växjö. M-huset en relativt ny byggnad men ljusa och trevliga föreläsnngssalar. Lärarna på bygg har sina kontorsrum här, det finns ett stort lab, pentry, café och en stor entréhall där det händer mycket saker.

Att läsa till byggnadsingenjör

När du läser till byggnadsingenjör vid Linneuniversitetet får du studera i mkt ljusa och fräscha lokaler. Många av lärarna forskar parallellt med att de undervisar och kan då ge ett extra djup i undervisningen. Flera av lärarna du möts av är ingenjörer och arkitekter från näringslivet som tillför sina erfarenheter.

Byggingenjörerna är ca 45 studenter i vardera årskull. Det är en lagom stor grupp för att skapa den kritiska mängden elever för att få bra diskussioner, men ändå inte fler än att alla elever syns. Antalet antagna studenter har ökat något år från år, men har nu nått en nivå vi vill hålla. Det har hitintills varit lite fler killar som läser än tjejer men ändå en bra mix. Medelåldern hos studenterna över alla tre åren är i skrivande stund 22.8 år.

Kontakt med fadderföretag

studenter tillsammans med företag

I utbildningen ingår kontinuerliga fadderföretagskontakter. Det ger dig som student ett viktigt komplement till utbildningen på universitetet och en inblick i din framtida yrkesroll.

I utbildningen sker studiebesök under flertalet kurser. Att ta in gästföreläsare för att koppla teorin i utbildningen till byggbranschens vardag är också vanligt.

För att du som student skall få en bättre helhetsbild av din framtida yrkesroll och arbetsmarknad, samt få möjlighet att skapa egna kontakter, ingår ett moment som kallas fadderprojektet i utbildningen under hela år 1 och 2. Fadderprojektet består bland annat av studiebesök hos företag.

Två eller tre kvällar per termin anordnas månadens företag. Då får vi besök av intressanta företag i branschen. De presenterar sig och ni som studenter får möjlighet att ställa frågor och mingla med företagsrepresentanter. Månadens företag ger dig bra förutsättningar för att skaffa kontakter inför att det är dags för praktik.

Under årskurs 2 ingår två veckors praktik på ett företag; en vecka på hösten och en på våren. Detta ger er som studenter mycket goda möjligheter att knyta kontakter och se hur studierna kommer till nytta i arbetslivet.

Under höstterminen arrangeras vanligen också Byggardagen, då företag i branschen kommer till universitetet för att knyta kontakter med studenterna.

Jobba inom kommunen

Vad tror Kristina Thorvaldsson, planeringschef på Växjö kommun, om framtiden inom bygg i regionen?

Kristina

Kristina, 39 år, jobbar som planeringschef på Växjö kommun. Det innebär att hon har ansvar för kommunens översiktliga fysiska planering och dess miljöstrategiska frågor.

Vad är det roligaste och mest intressanta med ditt jobb?

- Att jag får vara en del av en växande stad som hela tiden förändras. Jag får vara med om allt från de stora stadsutvecklingsprojekten till de små vardagliga frågorna som berör vår verksamhet och kommunens invånare.

Kristina pratar också mycket gott om Växjö som stad.
- Jag tycker jättemycket om Växjö. Jag har fått förmånen att lära känna staden än mer i mitt jobb och jag tycker att det finns mycket potential här.

Framförallt beskriver Kristina att det finns ovanligt mycket vilja här. Både kommun, fastighetsägare och entreprenörer är lösningsfokuserade och det tror hon är väldigt viktigt för att en stad ska utvecklas. Och utvecklas är just vad Växjö gör! Då en stad utvecklas krävs många i och omkring staden som ser till att staden kan växa. Däribland de som har byggkompetens.

Kristina berättar att planeringskontoret på kommunen brukar ta in en till två praktikanter från Linnéuniversitetet varje termin.

- Generellt så kommer studenterna väl förberedda och kan ta tag i sina arbetsuppgifter utan en alltför lång introduktion och det är ett stort plus.

Det är inte helt ovanligt att praktikplatsen leder vidare till examensjobb eller olika former av anställning.

- Jag vet att vårt stadsbyggnadskontor och tekniska förvaltning har många medarbetare med bakgrund från Linnéuniversitetet.

Behovet av kunniga medarbetare kommer alltid att finnas, både hos mig och hos mina kollegor. Jag har idag en medarbetare som jobbar som samhällsplanerare med en examen från Linnéuniversitetet. Även flera av kommunens förvaltningar och nämnder har flera anställda med byggexamen från Linnéuniversitetet. Exempel på placeringar är: stadsbyggnadskontoret, tekniska nämnden/förvaltningen samt projekteringsavdelningen.

Till dig som funderar på att läsa bygg på Linnéuniversitetet säger Kristina:

- Du kommer att skaffa dig en bra utbildning inom ett ständigt aktuellt område. Att få vara en del i det hållbara samhällsbyggandet och stadsutvecklingen är spännande och utvecklande och inget du kommer att ångra!

Jobb i privata sektorn - arkitektkontor

- Har du som student intresse av att vara med och bygga framtidens Sverige så finns möjligheterna på Linnéuniversitetet.

Mats Elgström

Så säger Mats Elgström, 64 år, som jobbar som arkitekt och vd för LBE arkitekt samt som adjungerad professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet. Mats arbete ger stor variation. Han jobbar både på kontoret med planering och som arkitekt, men är även en uppskattad lärare inom olika byggämnen på Linnéuniversitetet.

Mats kommer ursprungligen från Boden, men bor sedan många år tillbaka i Växjö. Han trivs mycket bra här och tycker att Växjö är en trevlig stad med många möjligheter både för barn, ungdomar och vuxna.

Vad är det roligaste och mest intressanta med ditt jobb?

- Jag ser mina möjligheter att arbeta med olika projekt hela tiden som en stor fördel. Mitt allra största intresse är stadsplanering.

Just nu jobbar Mats mycket med olika uppdrag till SF Bio och deras biografanläggningar runt om i Sverige.

Vad tror du om framtidsutsikterna för en byggutbildad person i Växjö?
Mats berättar att de på LBE arkitekt brukar anställa i snitt två personer årligen - varav en är byggingenjör eller byggnadsutformare. LBE arkitekt har ett starkt samarbete med universitetet. Det gäller allt från studiebesök, till lärare och examensarbeten, vilket förstås underlättar. Mats beskriver:

- Har kontakterna fungerat riktigt bra, så är det ju inte omöjligt att studenten får jobb hos oss efter sin utbildning. Just nu har vi tre personer från Linnéuniversitetet anställda och alla tre fungerar mycket bra i vår verksamhet. Utbildningen matchar de jobb de skall utföra.

Mats och hans kollegor tycker att det är bra att anställa från universitetet här då studenterna redan är rotade i Växjö och inte så flyttningsbenägna. Dessutom tycker de att studenterna från bygg på Linnéuniversitetet är duktiga.

- Både utformare och ingenjörer klarar sig alldeles utmärkt i arbetslivet. Linnéuniversitetet har en bra byggutbildning, bra lärare, bra möjligheter. Men det allra viktigaste är ju att du som student själv vill och kan se dina möjligheter.

Mats tips till dig som funderar på att läsa bygg på Linnéuniversitetet är:
- Byggutbildningen i Växjö är bra. Har du som student intresse av att vara med och bygga framtidens Sverige så finns möjligheterna här. Du kan få en utbildning som sträcker sig från teknik, samhällsplanering till arkitektur och visualisering. Allt beror på dig själv.

Växjö

Som student i Växjö har du nära till allt - staden, skogen och sjöarna. Promenadstråket från campus runt Växjösjön når nästan ända in till centrum och är perfekt för löpning och promenader.

Många av studenterna bor på campusområdet medan andra väljer att bo i centrala Växjö. På campus är det alltid liv och rörelse. Under en dag rör sig många studenter mellan föreläsningssalar, bibliotek, restauranger, pubar och friluftsområden. Växjö är också känt för sitt musikliv. Varje vecka kan du se mer eller mindre kända band på någon av Växjös scener.

Studenter i parken