Byggteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du medverka till att skapa och utveckla byggnader och miljöer där människor skall leva, arbeta och bo? Då har du hittat rätt i en utbildning till byggnadsingenjör!

Den bebyggda omgivningen har stor betydelse för människan och för samhällets ekonomiska och sociala välmående och funktion. Samhället efterfrågar därför kompetens för att planera, bygga och förvalta vår omgivning. Det kan handla om att genomföra nya byggprojekt eller att sköta befintliga byggnader och funktioner.

Utbildningen innehåller ingenjörsmässiga kurser som byggmekanik, konstruktion med betong, stål och trä samt projektkurser. Däröver lär du dig om hur byggnader utformas och hur olika byggmaterial påverkas av fukt och värme. Du läser även kurser om byggnadsproduktion, projektledning, vägbyggnad och grundläggning. Inte minst får du tillverka ritningar! Att bygga i trä är vår stora forskningsinriktning på Institutionen för Byggteknik och därför lägger vi fokus på hållbart byggandet även i utbildningen.

Vi ger dig en bred utbildning som förbereder dig för många olika uppgifter inom arbetslivet. Det kommer du få lära dig på praktik och av externa lärare från näringslivet som arbeta som ingenjörer, arkitekter och konsulter. Efter examen som högskoleingenjör kan du fortsätta med vårt masterprogram som är en tvåårig påbyggnad inom hållbar konstruktionsteknik!

Karriär

Som byggnadsingenjör kommer du att möta en bred arbetsmarknad. Den sträcker sig från att vara arbetsledare på ett byggföretag till ritbordet som konstruktör eller projektör på ett konsultföretag eller som samhällsplanerare på kommunen. Andra typiska karriärmöjligheter är inom fastighetsförvaltning, som säljare eller inköpare.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i byggteknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

"Jag är intresserad av vad som får kontruktioner att hålla"

Studenten Trixie Swahn berättar om varför hon valt att studera till ingenjör i byggteknik. 

Två drömjobb blev till ett

Ibrahim Buh Gelle

När Ibrahim Buh Gelle var liten hade han två drömjobb. Antingen ville han bli lärare eller civilingenjör. Med hjälp av sin utbildning på Byggtekniksprogrammet är han nu på väg att förverkliga sin dröm.

"Det bästa är att utbildningen är så bred"

Jenny Angeling berättar om hur det är att studera till byggingenjör.

Jenny är produktionsingenjör på Skanska

Jenny Andersson

Jenny Andersson från Lönneberga läste Byggtekniksprogrammet. Nu har hon fått sitt första jobb efter utbildningen som produktionsingenjör på Skanska i Växjö.

För Jenny började det med att hon blev antagen till studentprogrammet P3 som Skanska anordnade, ett program för andra årets studenter på ett byggrelaterat program, innan hon blev anställd.

– Det var en otroligt rolig start i min karriär och jag fick under tiden i programmet jobba nära med de kollegor som jag har idag. Jag fick också lära mig hur Skanska arbetar, inte bara i Sverige, utan också i Prag som jag fick möjlighet att åka till. Under tredje året på universitetet fick jag frågan om jag var intresserad av Skanska som arbetsgivare – och visst var jag det!

#Humansoflnu

Följ oss på instagram.

Student i labbsal

"Att utbildningen täcker in hela byggprocessen tycker jag är det bästa. Jag går andra året på byggingenjörsprogrammet och just nu läser vi en kurs i betongkonstruktioner. Innan vi kom till labbsalen har vi själva fått räkna på hur de olika krafterna påverkar betongbalken och nu är det dags att se om våra beräkningar stämmer med verkligheten. I experimentet utsätter vi balken för två krafter tills den går sönder. Det är alltid kul att få se om teorin stämmer överens med praktiken!" /Gustav, student på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Laboration i kursen betongkonstruktioner

Mer om programmet

En bred utbildning som förbereder dig för yrkeslivet

Michael Dorn vid Linnéuniversitetet

Michael är programansvarig för programmet Byggteknik, högskoleingenjör. Tillsammans med sina kollegor planerar han undervisningen och leder studenterna rätt i utbildningen.

Utbildningens innehåll

Här kan du se alla kurser som programmet innehåller i ett blockschema. Schemat är uppdelat på de tre årskurserna.

Programmet förbereder dig för arbetslivet

Högskoleingenjörsprogrammets syfte är att förbereda dig för en yrkesverksamhet som ingenjör inom byggsektorn.

Under utbildningen lär du dig om hela byggprocessen, både om olika byggnadsmaterial, hur byggnader utformas, om olika installationer i en byggnad och hur detaljritningar utformas. Du får också kunskaper om byggnadsproduktion, projektledning och om juridiska bestämmelser för byggande.

Efter utbildningen ska du ha lärt sig att lösa konstruktionsproblem och tillämpa mekanik och hållfasthetslära. Under utbildningen får du öva på att arbeta självständigt, kreativt och i projektform, både under ett större byggprojekt och i examensarbetet under årskurs 3. Du erbjuds god kontakt med näringslivet under utbildningen.

Här kan du se några studenter berätta om ett stort byggprojekt de arbetade med under utbildningen.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M