Civilekonomprogrammet

240 hp

På Civilekonomprogrammet lär du dig att lösa ekonomiska problem och genom det leda, utveckla och organisera resurser på ett effektivt sätt. Ekonomer finns inom många olika branscher, och som utbildad civilekonom kan du jobba exempelvis inom finans, management eller revision. Programmet ges i Växjö och du läser kurser på både svenska och engelska.

Dagens företag och organisationer är i ständig förändring och utveckling. Därför måste du som civilekonom vara beredd att tänka om, lära nytt, samarbeta och kommunicera med många olika människor under ditt arbetsliv. Du behöver också ha med dig ett hållbarhetsperspektiv för att kunna leda organisationer framåt i en värld med begränsade resurser. Allt detta lär du dig på civilekonomprogrammet. Under utbildningen kommer du återkommande att jobba med uppgifter som är nära kopplade till arbetslivet som ekonom. Du får också möjlighet att lära dig hur olika verksamheter fungerar i praktiken och knyta värdefulla kontakter via våra partnerföretag.

Civilekonomprogrammet är en fyraårig utbildning och leder till en yrkesexamen. Grundläggande kunskaper inom ekonomi får du genom basblockets två år, som ägnas åt analys, kritisk granskning och att självständigt lösa problem. Du läser kurser inom såväl företagsekonomi, nationalekonomi, statistik som rättsvetenskap och du får även tillfälle att studera utomlands.

Efter två års studier börjar du din fördjupning. Vi erbjuder sex profilerade fördjupningsinriktningar: Controller, Finansiell Ekonomi, Management, Nationalekonomi, Redovisning, eller Supply Chain Management.

Undervisningsspråket på basblocket är svenska, men kurser på engelska förekommer. På fördjupningsinriktningarna är engelska vanligare än svenska.

Aktuell information 2024

I år har vi inte möjlighet att ta emot fler sökande till detta program. Däremot erbjuder vi många ekonomiutbildningar och på vissa av dem finns det fortfarande möjlighet att söka inför hösten 2024. Ekonomi är ett brett område och förhoppningsvis kan du hitta fler spännande alternativ för dig. På Antagning.se ser du vilka utbildningar som är öppna för sen anmälan. 

Karriär

Med en civilekonomutbildning kan du arbete inom både privat och offentlig sektor, som kommuner, myndigheter och regioner. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du jobba inom olika typer av företag, såväl stora internationella och multinationella företag, som mindre bolag och organisationer. Uppgifter som du arbetar med kan vara ekonomisk planering (inklusive budgetarbete), bokföring och bokslut, chefsuppdrag, utvecklingsarbete, utvärderingsarbete, ekonomiska analyser och värderingar, inköp, verksamhetsutveckling och ekonomisk rådgivning såväl till privatpersoner som företag. Yrken som våra tidigare studenter har är exempelvis controller, ekonom, ekonomiansvarig, finansanalytiker, konsult, produktionssamordnare, inköpare, projektledare, produktutvecklare, privat- och företagsrådgivare inom bank och försäkring, revisor och utredare.

Examen

Civilekonomexamen, inriktning Företagsekonomi eller Nationalekonomi

Ansökan till senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst fyra terminer på programmet kan söka till senare del av programmet. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer.

Information om senare del av program.

Vi erbjuder följande fördjupningsinriktningar

AACSB accredited

Vi är kvalitetscertifierade

Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB. 

Läs mer om AACSB

Internationella möjligheter

En möjlighet till internationalisering på programmet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen. Du läser också kurser tillsammans med internationella studenter. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Antagningsstatistik

Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.

Antagningsstatistik på uhr.se

Så snabbt får ekonomistudenter jobb

Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.

Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.

“Mitt mål är att stärka unga människors fuck off-kapital”

Illustration av Henrik Johansson. Han är en vit man med blont hår och lila polotröja. Han håller sin högra arm mot pannan och tittar uppåt åt höger i bild. I bakgrunden som är gul syns pilar och aktiekurvor.

- Jag vill att unga ska känna sig trygga med sin ekonomi och inte må dåligt över pengar. Mitt mål är att stärka unga människors fuck off-kapital.

Henrik Johansson brinner för att unga ska ha en stark ekonomisk situation och kunskap om sin privatekonomi. Som vd för Unga Aktiesparare jobbar han för att höja den finansiella läskunnigheten för unga - att få koll på sin ekonomi helt enkelt. En av Henriks viktigaste frågor är att få in utbildning om privatekonomiska frågor i skolan för att ekonomi inte ska hänga ihop med vilken kunskap man får med sig hemifrån.

- Kunskapen om hur du kan spara, hur du betalar räkningar, hur pension funkar eller hur du tar lån är avgörande för din ekonomiska situation i livet.

Henrik har alltid varit intresserad av ekonomi, så civilekonomprogrammet var ett givet val. Finansmarknaden är hans största intresse så att få betalt för att jobba med det han gör ser han som en stor lyx.

- Jag gillar att prata pengar med folk, det är ju ofta tabu men jag tycker att det är nyttigt att prata om det och lyssna och lära av varandra.

#lnuabroad

Följ oss på Instagram.

Jacob

Halo!/Servus!/Grüß Gott! 🇦🇹🐏⛷My name is Jacob and this week you are able to follow my exchange semester here in Steyr, Austria. I study a Degree of Master of Science in Business and Economics. I am now into my third year of four and now I have started my specialty-Supply Chain Management. Why I chose to go to Steyr and not to a bigger city was because in a smaller town, it is easier to get to know the people living there and to get to know their culture. I also like the closeness to all the beautiful surroundings around Steyr and the closeness to the Alps where you can enjoy skiing in its highest quality. To be able to go to the Oktoberfest in Munich, to go to Budapest and Prague or to any other capital which is only a day's drive away is also a big advantage. In addition, I want to improve my German and look forward to future job opportunities in the German-speaking countries after my degree🤩

Ville uppleva något nytt, fräscht och modernt

Planerna för Sara var egentligen att börja plugga hennes hemstad, Lund. Men när hon åkte hit och kikade på universitetsområdet med sin pappa blev hon förälskad. Senare flyttade hon till Växjö för att börja plugga på Civilekonomprogrammet, inriktning controller.

”Studentlivet är säkert bland de bästa i Sverige”

William flyttade från Göteborg till Växjö för att plugga Civilekonomprogrammet, inriktning finansiell ekonomi. Han visste sedan innan att han inte skulle känna någon, men tanken på att testa någonting nytt lockade honom. Väldigt snabbt tog han del av campuslivets gemenskap och hittade vänner för livet.

Nationalekonomin är ett sätt att förstå världen med hjälp av siffror och grafer

Marielle, student på civilekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet

Marielle kommer från Lessebo men har bott i Växjö i några år nu. När hon skulle börja plugga valde hon mellan Lunds universitet, Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet. Redan från start hade hon siktet inställt på att läsa nationalekonomi som fördjupning. 

"Jobbmöjligheterna är många efter examen."

Magdalena Nedanovska

Det som Magdalena fastnade för när hon skulle välja utbildning var att man under Civilekonomprogrammet läser två år grundläggande ekonomi innan man väljer det ämne man är mest intresserad av. Att ha tid på sig att välja var perfekt. Inför tredje året valde hon inriktningen controller, och passade även på att åka på utbytestermin i San Fransisco.

Mer om programmet

Vanliga frågor om civilekonomprogrammet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M