Coaching och Sport Management, idrottsvetenskapligt program
180 hpCoaching och Sport Management är programmet för dig som vill arbeta med ledarskap, organisering och utveckling inom idrotts-, hälso-, fritids- och evenemangssektorerna.
Vill du arbeta med idrott, fritid och hälsa? Är du intresserad av att leda och utveckla framtidens idrott i föreningar, förbund, kommuner, företag och andra organisationer? En idrottsverksamhet som präglas av inkludering, jämställdhet och entreprenörskap och som möter framtidens utmaningar.
Genom programmet Coaching och Sport Management får du en stabil grund för att arbeta med ledarskap, organisering och utveckling inom idrotts-, hälso-, fritids- och evenemangssektorerna. Via kurser som spänner över ett brett område – exempelvis ledning och organisering, idrottscoaching, träningslära, hälsoarbete, marknadsföring, entreprenörskap, ekonomistyrning och juridik – utvecklar du en bred kompetens för att leda och utveckla idrott på olika nivåer. Du ges genom utbildningen goda möjligheter att knyta kontakter med arbetslivet genom gäster, studiebesök och ett flertal uppgifter som är kopplade till olika idrotts-, fritids- och hälsoorganisationer. Dessutom finns möjligheter att genomföra delar av utbildningen vid något av våra internationella samarbetsuniversitet.
För mer information om programstruktur och kurser, se utbildningsplanen som finns i högerkolumnen.
Karriär
Arbetsmöjligheterna finns inom både ideell, offentlig och privat sektor. Du har goda förutsättningar att påverka din yrkeskarriär under utbildningen och de yrken som blir aktuella finns inom ett stort område. Exempel på yrkestitlar är idrotts-, fritids- och utvecklingskonsulent, sport- och klubbchef, coach/tränare, sport manager och projektledare. Dessutom ger utbildningens kärnområden – ledning och organisering – yrkesmöjligheter i andra sektorer.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Coaching och Sport Management.
Huvudområde: Idrottsvetenskap
Programansvariga
Kontaktpersoner
Urval
De sökande antas på betyg, högskoleprov och alternativt urval. Det alternativa urvalet baseras på idrottsliga meriter. Vill du söka på idrottsliga meriter skall du utöver din ansökan till utbildningen skicka en personlig utformad ansökan (max 2 datorskrivna A4 sidor) till Jørgen Kjær.
Den personliga ansökan skall ge en beskrivning av dig själv och dina förväntningar på utbildningen. Ditt brev ska innehålla information om dina idrottsliga meriter (som aktiv, tränare/ledare, förenings-/styrelsearbete etc.) och varför du söker utbildningen. Ange ditt fullständiga namn, personnummer och kontaktuppgifter. Den personliga ansökan ska vara oss tillhanda senast den 17 april.
För ytterligare information om antagningsförfarandet kontakta studerandeavdelningen.
Internationella möjligheter
Vill du vidga dina vyer, lära dig helt nya saker och skapa en unik utbildning? Välj att studera utomlands!
Som student på Coaching och Sport Management (CSM) har du stora möjligheter att förlägga delar av din utbildning utomlands. Linnéuniversitetet har utbytesprogram med universitet världen över och det gör att du som vill åka iväg har mycket att välja bland. Ämnes- och utbildningsansvarig hjälper dig med råd om vart du ska söka dig för att bäst forma din utbildning i den riktning du själv väljer. Universitet specialiserar sig på olika områden, så genom att välja utlandsstudier kan du se till att din färdiga utbildning blir helt unik och samtidigt håller en mycket hög standard.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. Många kurser innehåller interkulturella inslag, till exempel i form av kurslitteratur eller gästföreläsare från andra länder. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
FAQ - vanliga frågor
Vad innebär Sport Management?
Sport management handlar om att tillämpa affärs- och ledningsprinciper inom sportindustrin för att effektivt hantera och organisera idrottsrelaterade verksamheter. Det är ett mångfacetterat område som kräver kunskap inom administration, marknadsföring, evenemangsplanering och ekonomi, med fokus på den specifika kontexten för sporten.
Vad krävs för att jobba som coach?
Det finns flera olika vägar till att bli coach. Att utbilda sig, skaffa relevant erfarenhet och utveckla dina personliga färdigheter är viktiga pusselbitar på vägen. Som coach är det viktigt att ha förståelse för det området du coachar inom. Vill du arbeta som idrottscoach är det således bra att du har kunskap och erfarenhet av idrott och fysisk träning. Men coaching handlar också om ledarskap och att kunna skapa motivation. Ett centralt tema under utbildningen är ledarskap i såväl management kontext som coaching kontext.
Vad finns det för jobb inom sport?
Det finns en mängd olika karriärmöjligheter inom sportbranschen. Arbetsmöjligheterna finns inom både ideell, offentlig och privat sektor. Du kan exempelvis arbeta som idrotts-, fritids- och utvecklingskonsulent, sport- och klubbchef, coach/tränare, sport manager och projektledare.
Lyssna på Elin och Elias som berättar om sina intryck efter sin vistelse vid Stellenbosch University i Sydafrika.
Förutom reguljära utbytesstudier finns det på CSM-programmets sjätte termin möjlighet att delta i detta kortutbyte.
Ta fram textning till filmen genom att trycka på CC (closed captions).
En bred utbildning med ledarskap i fokus
"Jag har alltid velat jobba med idrott, evenemang och olika typer av event. Den här utbildningen gav mig möjlighet till det". Se filmen där Andreas Bengtsson berättar om programmet och varför han tycker det är bra.
De här tre åren är de bästa i mitt liv
Lisa Larsson, kommer från Västerås och har tidigare jobbat som kassaledare på IKEA och säljare på Stadium.
Lisa vill arbeta med idrott och ledarskap, vilket Coaching och Sport Management möjliggör.
Läs intervjun med Lisa
Varför sökte du till Coaching and Sport Management?
- Jag sökte CSM då jag hade vänner hemifrån som rekommenderade utbildningen. Det enda jag hade klart för mig var att jag ville jobba med idrott och ledarskap, vilket utbildningen erbjöd.
Hur är det att läsa på programmet?
- Framförallt skulle jag säga att det är en utbildning med fantastiska människor, både vad gäller programledning, lärare och elever. Vi delar alla samma intressen, vilket gör det lätt att komma överens. Styrkan tycker jag främst ligger i att man får ta del av så mångas erfarenheter och kunskap, man lär sig något nytt varje dag!
- Sen är det väldigt ett väldigt brett program och man får upp ögonen för många olika arbetsområden. Ena dagen vill jag bli projektledare, andra vill jag jobba med marknadsföring och så vidare. Det är bra för mig som inte vet exakt vad jag vill arbeta med, att kunna ha med sig lite av allt. Men om man skulle veta kan man ändå rikta sina arbeten mot just det, vilket blir en specialisering i sig. Det blir vad man gör det till helt enkelt!
Hur är undervisningen och kurserna upplagda?
- I kurserna jobbar man varierat, både med enskilda arbeten, grupparbeten, små tentor, stora tentor och projektarbeten. Detta gör att man lär sig arbeta mångsidigt och med olika människor, vilket är en tillgång när man sen kommer ut i arbetslivet.
Är det något som är extra intressant med Coaching and Sport Management?
- Mest intressant tycker jag är utveckligen av individerna. Om man tänker tillbaka på vårt första år, vilka vi var, våra diskussioner, våra arbeten och jämför med det vi gör i dag, hur vi diskuterar, vad vi kommer fram till så är det en enorm skillnad! Man märker verkligen hur utbildningen har påverkat en och hur mycket man lär sig.
Hur är det att studera på universitet?
- De här tre åren på universitetet är helt klart de bästa i mitt liv. De flesta kommer hit ensamma från andra städer, vilket gör att skolan och klasskompisarna blir otroligt viktiga och man blir som en familj som gör allt tillsammans. Livet på campus liknar inget annat, det är bara något man bara måste uppleva!
Hur ser livet bredvid studierna ut?
- På vårt program är det många som är aktiva i idrottsföreningar vid sidan av studierna, antingen som ledare eller aktiva. Själv engagerade jag mig i vår studentförening Champs, som är till för att göra studietiden mer attraktiv för studenter på vårt program. Vi arrangerar kick-off, sittningar, aktiviteter och föreläsningar, allt för att studenterna ska få ut så mycket som möjligt av dessa år. Sista året satt jag som ordförande, det är verkligen något jag kan rekommendera, man får kontakt med studenter på andra program, erfarenheter att skriva på CVt och chansen att påverka!
- Utöver det har jag jobbat inom olika föreningar, organisationer tillexempel Öster, Växjö Lakers, Smålandsidrotten, SvFF och därmed fått nyttiga kontakter för framtiden!
Vad vill du göra efter studierna?
- Fortfarande vet jag inte helt säkert vad jag vill arbeta med efter studierna. Jag är öppen för det mesta men vill främst rikta in mig på ledarskap. Sen ligger mitt intresse i organisation och management.
Varför ska man läsa programmet, tycker du?
- Idrotten blir allt mer professionaliserad, mer och mer jobb skapas. Vill man kunna arbeta med sitt största intresse så ger CSM enorma resurser och kontakter vilket förhoppningsvis ger en skjuts rakt in i arbetslivet!
Mer om programmet
Coaching och Sport Management är ett mycket populärt program inom idrottsvetenskap. Programmets syfte är att du ska utveckla kompetens för att i en ledarfunktion kunna verka för att utveckla och stärka svensk och internationell idrott i vid mening (på individ-, grupp- eller organisationsnivå). Du kan rikta dina studier mot dina speciella önskemål och framtida arbetsuppgifter. I samarbete med din framtida arbetsmarknad övar du praktiskt utvecklingsarbete, skapar kontakter och nätverk. Du har också möjligheter att genomföra delar av utbildningen vid utländska lärosäten.
Tidigare programansvarig Camilla Strömberg berättar: En bred utbildning inom en växande sektor
– Ledarskap, tränarskap och management är den röda tråden i utbildningen, säger Camilla Strömberg, tidigare programledare för Coaching och Sport Management, i dagligt tal kallat CSM.
Varför ska jag söka till CSM?
– CSM är ett väl etablerat program. Vi var först ut på banan i Sverige med den här typen av utbildning redan 2001. Grundtanken ända sedan starten har varit att utbilda studenter för ett framtida arbete som ledare på olika nivåer inom idrotts-, fritids-, hälso- och evenemangssektorn. Det är en växande sektor som rymmer många spännande möjligheter för dig efter utbildningen.
– Ledarskap, tränarskap och management är den röda tråden. Genom att använda din egen koppling till idrotten kan du inrikta du studierna mot dina egna intressen.
Vad kan jag som blivande student förvänta mig av programmet?
– För oss på CSM är det viktigt att både studenter och lärare har en anknytning till idrotten. Vi vill ta tillvara all den erfarenhet från aktivt idrottande och från olika ledaruppdrag som finns hos studenter och personal. Tillsammans har vi en miljö där studenter och lärare inspireras av varandra!
Hur ser kopplingen till den praktiska verkligheten ut?
– Inom flera kurser – framför allt kurserna Ledning och organisering, Projektledning, Uppdragsbaserat lärande (en form av praktik eller verksamhetsförlagd utbildning), Fältarbete, Examensarbete samt Entreprenörskap – finns det stora möjligheter att knyta kontakter inom idrotten men också med näringslivet. Genom dessa kontakter i kombination med väl utförda studieprestationer har många tidigare studenter fått jobb efter utbildningen. Att aktivt jobba med din egen marknadsföring och varumärke är en viktig del för dig som vill ha en god start på arbetsmarknaden efter dina studier.
Vad kan jag arbeta med efter avslutad examen?
– Arbetsmarknaden för CSM-studenter är bred, det visar de undersökningar vi har gjort bland studenter som gått programmet. Några exempel på arbetsområden där våra tidigare studenter återfinns hittar du under länken Arbetsmarknad i vänsterspalten.
Relaterade länkar
Relaterade länkar till programmet Coaching och Sport Management.
- High Perfomance Center
- Riksidrottsförbundet
- Idrottsforum
- Centrum för idrottsforskning
- Svenska Tennisförbundet
- Svensk Friidrott
- Svensk Innebandy
- Svenska simförbundet
- Sveriges Olympiska Kommitté
- Olympiatoppen (Norges Idrettsforbund)
- CSM på Facebook
- Studerandeföreningen CHAMPS
- Broschyr Coaching och sport management.pdf
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.