Datateknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du arbeta med inbyggda system och Internet of Things, utbilda dig till dataingenjör!

Behovet på arbetsmarknaden är stort.

Internet of Things är ett begrepp som står för alla uppkopplade saker. Det kan vara telefoner, sensorer som används inom sjukvården eller för träning, olika maskiner, bilar mm. Gemensamt för dessa uppkopplade saker är att de har elektronik och datorer i sig, dvs inbyggda system. Det här programmets huvudinriktning är just inbyggda system som är en viktig del av Internet of Things. De inbyggda datorerna används för att ge produkterna fler funktioner, göra dem energisnålare, smartare, billigare och uppkopplade.

Utbildningen är upplagd så att du läser en kombination av kurser som behövs för att bli en bra dataingenjör. I början är det grundläggande kurser i datalogi, programmering, ellära, elektronik, matematik mm. Under andra året fördjupas dina kunskaper inom viktiga områden som nätverk, datateknik, operativsystem, databaser och maskininlärning. Under andra halvan av programmet blir kurserna mer tillämpade och har ett flertal kurser inom specialområdet inbyggda system och Internet of Things. Det finns också ett antal valbara kurser där du själv kan bestämma inriktning på din utbildning. Sista terminen gör du också ett examensarbete, vilket de allra flesta gör på ett företag. Du får då värdefull praktik och arbetar med en konkret uppgift i industrin.

Kort om Datateknik, högskoleingenjör

• Inriktning mot inbyggda system – datorer inbyggda i fordon, telefoner, maskiner etc

• Du lär dig både hård- och mjukvara, dvs både elektronik och programmering

• En bred utbildning som ger dig möjlighet att arbeta nästan var som helst inom IT-branschen

Karriär

Ditt första jobb blir troligen som utvecklare på en utvecklingsavdelning. Du kan sedan arbeta vidare som teknisk expert, projektledare eller konsult. Oavsett position jobbar du förmodligen i ett team med andra personer. IT-världen är global så det finns också goda möjligheter att arbeta utomlands.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i datateknik.

Matematikintresset avgjorde yrkesvalet – nu blir Maryam ingenjör.

Porträtt Maryam Alizadeh

Ett stort intresse för matematik avgjorde Maryam Alizadehs yrkesval. Idag läser hon programmet Datateknik, högskoleingenjör med inriktning mot inbyggda system.

Michel vill ha ett utmanande och utvecklande jobb inom datateknik

Porträtt Michel Chamoun

Ett stort teknikintresse och en god förmåga att kunna lösa teknikrelaterade problem gjorde att Michel Chamouns utbildningsval föll på programmet datateknik, högskoleingenjör.

Tidigare studenter berättar

Malin Brolien

Malin jobbar med programmering hos polisen

Hon funderade på att bli polis, men ändrade sig när hon kom in på högskoleingenjörsprogrammet i datateknik. Som systemutvecklare på Rikspolisstyrelsen har Malin Brolien fått möjlighet att kombinera sina båda stora intressen.

Mer om programmet

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M