Datateknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du arbeta med inbyggda system och Internet of Things, utbilda dig till dataingenjör!

Behovet på arbetsmarknaden är stort.

Internet of Things är ett begrepp som står för alla uppkopplade saker. Det kan vara telefoner, sensorer som används inom sjukvården eller för träning, olika maskiner, bilar mm. Gemensamt för dessa uppkopplade saker är att de har elektronik och datorer i sig, dvs inbyggda system. Det här programmets huvudinriktning är just inbyggda system som är en viktig del av Internet of Things. De inbyggda datorerna används för att ge produkterna fler funktioner, göra dem energisnålare, smartare, billigare och uppkopplade.

Utbildningen är upplagd så att du läser en kombination av kurser som behövs för att bli en bra dataingenjör. I början är det grundläggande kurser i datalogi, programmering, ellära, elektronik, matematik mm. Under andra året fördjupas dina kunskaper inom viktiga områden som nätverk, datateknik, operativsystem, databaser och maskininlärning. Under andra halvan av programmet blir kurserna mer tillämpade och har ett flertal kurser inom specialområdet inbyggda system och Internet of Things. Det finns också ett antal valbara kurser där du själv kan bestämma inriktning på din utbildning. Sista terminen gör du också ett examensarbete, vilket de allra flesta gör på ett företag. Du får då värdefull praktik och arbetar med en konkret uppgift i industrin.

Kort om programmet: det fokuserar på inbyggda system och ger dig en djup förståelse för datorer som används i allt från fordon och telefoner till maskiner. Här kombineras kunskap inom både hårdvara och mjukvara, vilket innebär att du utvecklar färdigheter inom såväl elektronik som programmering. Utbildningen är bred och öppnar dörrar för en karriär nästan var som helst inom IT-branschen.

Karriär

Ditt första jobb blir troligen som utvecklare på en utvecklingsavdelning. Du kan sedan arbeta vidare som teknisk expert, projektledare eller konsult. Oavsett position jobbar du förmodligen i ett team med andra personer. IT-världen är global så det finns också goda möjligheter att arbeta utomlands.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i datateknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Matematikintresset avgjorde yrkesvalet – nu blir Maryam ingenjör.

Porträtt Maryam Alizadeh

Ett stort intresse för matematik avgjorde Maryam Alizadehs yrkesval. Idag läser hon programmet Datateknik, högskoleingenjör med inriktning mot inbyggda system.

Programmering i kombination med hårdvara är det Johan brinner för

Johan student i datateknik

Efter några år i arbetslivet sökte Johan nya utmaningar. Han läste basåret med inriktning teknik på Linnéuniversitetet och fick prova på att programmera microcontrollers (en mikrokrets designad för att styra olika elektroniska enheter). Han fastnade direkt och det självklara valet blev programmet Högskoleingenjör i datateknik.

Malin jobbar med programmering hos polisen

Malin Brolien

Hon funderade på att bli polis, men ändrade sig när hon kom in på högskoleingenjörsprogrammet i datateknik. Som systemutvecklare på Rikspolisstyrelsen har Malin Brolien fått möjlighet att kombinera sina båda stora intressen.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

Vanliga frågor om programmet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M