Datateknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du arbeta med inbyggda system och Internet of Things, utbilda dig till dataingenjör!

Behovet på arbetsmarknaden är stort.

Internet of Things är ett begrepp som står för alla uppkopplade saker. Det kan vara telefoner, sensorer som används inom sjukvården eller för träning, olika maskiner, bilar mm. Gemensamt för dessa uppkopplade saker är att de har elektronik och datorer i sig, dvs inbyggda system. Det här programmets huvudinriktning är just inbyggda system som är en viktig del av Internet of Things. De inbyggda datorerna används för att ge produkterna fler funktioner, göra dem energisnålare, smartare, billigare och uppkopplade.

Utbildningen är upplagd så att du läser en kombination av kurser som behövs för att bli en bra dataingenjör. I början är det grundläggande kurser i datalogi, programmering, ellära, elektronik, matematik mm. Under andra året fördjupas dina kunskaper inom viktiga områden som nätverk, datateknik, operativsystem, databaser och maskininlärning. Under andra halvan av programmet blir kurserna mer tillämpade och har ett flertal kurser inom specialområdet inbyggda system och Internet of Things. Det finns också ett antal valbara kurser där du själv kan bestämma inriktning på din utbildning. Sista terminen gör du också ett examensarbete, vilket de allra flesta gör på ett företag. Du får då värdefull praktik och arbetar med en konkret uppgift i industrin.

Kort om Datateknik, högskoleingenjör

• Inriktning mot inbyggda system – datorer inbyggda i fordon, telefoner, maskiner etc

• Du lär dig både hård- och mjukvara, dvs både elektronik och programmering

• En bred utbildning som ger dig möjlighet att arbeta nästan var som helst inom IT-branschen

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik eller teknik.

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Karriär

Ditt första jobb blir troligen som utvecklare på en utvecklingsavdelning. Du kan sedan arbeta vidare som teknisk expert, projektledare eller konsult. Oavsett position jobbar du förmodligen i ett team med andra personer. IT-världen är global så det finns också goda möjligheter att arbeta utomlands.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i datateknik.

Studenter berättar

Porträtt Maryam Alizadeh

Matematikintresset avgjorde yrkesvalet – nu blir Maryam ingenjör

Ett stort intresse för matematik avgjorde Maryam Alizadehs yrkesval. Idag läser hon programmet Datateknik, högskoleingenjör med inriktning mot inbyggda system.

– Från början var jag lite osäker på vad jag ville göra. Men jag har alltid tyckt att matematik är roligt, så då tänkte jag att en ingenjörsprogram nog skulle passa mig - och det gjorde det! 

Maryam tycker att programmet är både roligt och utmanande och just nu vill hon bara lära sig mer och mer. 

– Elkurserna har definitivt varit mest utmanande, eftersom jag inte riktigt har haft det tänket förut. Det bästa med programmet är helt klart att jag får jobba med problemlösning. Jag tycker det är så otroligt intressant att sitta och lösa problem som kan uppstå, vare sig det handlar om ett mattetal eller någon kod. 

Var på utlandsstudier i Waterloo, Kanada

Under hösten 2016 var Maryam, som en del av sin utbildning på programmet Datateknik, också iväg på utlandsstudier i Waterloo i Ontario, Kanada.

– Det var verkligen en upplevelse att åka iväg och studera utomlands. Eftersom man studerar på ett annat sätt där, så upplevde jag att studierna var lite mer utmanande än vad de är här hemma i Sverige. Men jag tyckte också att det var en kul upplevelse och jag lärde mig otroligt mycket, framförallt om mig själv och vad jag klarar av. Dessutom fick jag möjligheten att träffa massor med människor från hela världen, vilket också var både roligt och trevligt, säger Maryam.  

Vill läsa en masterutbildning eller börja jobba

Maryam har ännu inte riktigt bestämt sig för vad hon ska göra efter att hon har avslutat sina studier.

– Just nu väger jag mellan att fortsätta med att läsa en masterutbildning eller om jag ska börja jobba. Jag har inget drömjobb just nu, men jag har träffat några företag som jag har känt att det skulle vara kul att jobba för, avslutar hon. 

Porträtt Michel Chamoun

Michel vill ha ett utmanande och utvecklande jobb inom datateknik

Ett stort teknikintresse och en god förmåga att kunna lösa teknikrelaterade problem gjorde att Michel Chamouns utbildningsval föll på programmet datateknik, högskoleingenjör.

Tidigare studenter berättar

Malin Brolien

Malin jobbar med programmering hos polisen

Hon funderade på att bli polis, men ändrade sig när hon kom in på högskoleingenjörsprogrammet i datateknik. Som systemutvecklare på Rikspolisstyrelsen har Malin Brolien fått möjlighet att kombinera sina båda stora intressen.

Malin Brolien ser stora utvecklingsmöjligheter, både inom IT-branschen och hos polisen.

– Ända sedan jag var liten har jag haft ett stort intresse för datorer och teknik, så dataingenjörsutbildningen kändes väldigt passande för mig. Men tanken har alltid funnits att kombinera min utbildning med något inom polisen, så när jag såg annonsen om ett traineeprogram hos polisen för nyutexaminerade dataingenjörer sökte jag direkt, berättar Malin Brolien.

En av hundra

Hundra personer sökte jobbet, tio valdes ut för intervjuer – och Malin fick den enda platsen. Nu arbetar hon som systemutvecklare på Rikspolisstyrelsen
i Stockholm och får samtidigt en djup inblick i polisens organisation och verksamhet. Hon bygger nätverk och knyter kontakter och ska bland annat besöka Europool i Haag och Nationella insatsstyrkan.

– Just nu arbetar jag med ANPR (Automatic Number Plate Recognition), ett kamerasystem som ska användas i polisbilar för att automatiskt läsa av bilars registreringsskyltar och larma om till exempel fordonet är efterlyst. Inom polisen programmerar vi till stor del i Java, vilket var det programmeringsspråk jag främst läste under min utbildning.

Malin hade inga kunskaper om programmering innan utbildningen, men lärde sig mycket under de tre åren. Att programmet var brett och ger möjlighet till många olika typer av arbeten bidrog till valet.

– Utbildningen var en bra mix av teori och praktik och gav mig även ett sätt att tänka för att lösa uppgifter på ett bra vis. Laborationerna var något av det roligaste för mig som är mer praktiskt lagd. Ibland ville man slita av sitt hår i frustration inför svårlösta uppgifter, men när man väl lyckades lösa dem blev man istället väldigt glad!

Stora möjligheter med datateknik

Malin ser stora möjligheter inför framtiden, både hos polisen och inom det yrkesområde hon har valt.

– En utbildning inom datateknik känns både spännande och tryggt. Spännande, för att teknik hela tiden utvecklas. Tryggt, för att läget inom IT-branschen känns väldigt ljust och med stora karriärmöjligheter.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M