Datateknik, högskoleingenjör
180 hp
Vill du arbeta med inbyggda system och Internet of Things, utbilda dig till dataingenjör!
Behovet på arbetsmarknaden är stort.
Internet of Things är ett begrepp som står för alla uppkopplade saker. Det kan vara telefoner, sensorer som används inom sjukvården eller för träning, olika maskiner, bilar mm. Gemensamt för dessa uppkopplade saker är att de har elektronik och datorer i sig, dvs inbyggda system. Det här programmets huvudinriktning är just inbyggda system som är en viktig del av Internet of Things. De inbyggda datorerna används för att ge produkterna fler funktioner, göra dem energisnålare, smartare, billigare och uppkopplade.
Utbildningen är upplagd så att du läser en kombination av kurser som behövs för att bli en bra dataingenjör. I början är det grundläggande kurser i datalogi, programmering, ellära, elektronik, matematik mm. Under andra året fördjupas dina kunskaper inom viktiga områden som nätverk, datateknik, operativsystem, databaser och maskininlärning. Under andra halvan av programmet blir kurserna mer tillämpade och har ett flertal kurser inom specialområdet inbyggda system och Internet of Things. Det finns också ett antal valbara kurser där du själv kan bestämma inriktning på din utbildning. Sista terminen gör du också ett examensarbete, vilket de allra flesta gör på ett företag. Du får då värdefull praktik och arbetar med en konkret uppgift i industrin.
Kort om Datateknik, högskoleingenjör• Inriktning mot inbyggda system – datorer inbyggda i fordon, telefoner, maskiner etc• Du lär dig både hård- och mjukvara, dvs både elektronik och programmering• En bred utbildning som ger dig möjlighet att arbeta nästan var som helst inom IT-branschen
Karriär
Ditt första jobb blir troligen som utvecklare på en utvecklingsavdelning. Du kan sedan arbeta vidare som teknisk expert, projektledare eller konsult. Oavsett position jobbar du förmodligen i ett team med andra personer. IT-världen är global så det finns också goda möjligheter att arbeta utomlands.
Examen
Högskoleingenjörsexamen i datateknik.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Matematikintresset avgjorde yrkesvalet – nu blir Maryam ingenjör.
Ett stort intresse för matematik avgjorde Maryam Alizadehs yrkesval. Idag läser hon programmet Datateknik, högskoleingenjör med inriktning mot inbyggda system.
Läs intervjun med Maryam
– Från början var jag lite osäker på vad jag ville göra. Men jag har alltid tyckt att matematik är roligt, så då tänkte jag att ett ingenjörsprogram nog skulle passa mig - och det gjorde det!
Maryam tycker att programmet är både roligt och utmanande och just nu vill hon bara lära sig mer och mer.
– Elkurserna har definitivt varit mest utmanande, eftersom jag inte riktigt har haft det tänket förut. Det bästa med programmet är helt klart att jag får jobba med problemlösning. Jag tycker det är så otroligt intressant att sitta och lösa problem som kan uppstå, vare sig det handlar om ett mattetal eller någon kod.
Var på utlandsstudier i Waterloo, Kanada
Under tredje året var Maryam, som en del av sin utbildning på programmet Datateknik, också iväg på utlandsstudier i Waterloo i Ontario, Kanada.
– Det var verkligen en upplevelse att åka iväg och studera utomlands. Eftersom man studerar på ett annat sätt där, så upplevde jag att studierna var lite mer utmanande än vad de är här hemma i Sverige. Men jag tyckte också att det var en kul upplevelse och jag lärde mig otroligt mycket, framförallt om mig själv och vad jag klarar av. Dessutom fick jag möjligheten att träffa massor med människor från hela världen, vilket också var både roligt och trevligt, säger Maryam.
Vill läsa en masterutbildning eller börja jobba
Maryam har ännu inte riktigt bestämt sig för vad hon ska göra efter att hon har avslutat sina studier.
– Just nu väger jag mellan att fortsätta med att läsa en masterutbildning eller om jag ska börja jobba. Jag har inget drömjobb just nu, men jag har träffat några företag som jag har känt att det skulle vara kul att jobba för, avslutar hon.
Programmering i kombination med hårdvara är det Johan brinner för
Efter några år i arbetslivet sökte Johan nya utmaningar. Han läste basåret med inriktning teknik på Linnéuniversitetet och fick prova på att programmera microcontrollers (en mikrokrets designad för att styra olika elektroniska enheter). Han fastnade direkt och det självklara valet blev programmet Högskoleingenjör i datateknik.
Läs hela intervjun med Johan
- Första året inleds med en programmeringskurs i Python som är lättillgänglig även för de som aldrig har programmerat innan. Under utbildningen har vi haft flera kurser där vi arbetar med microcontrollers. Det var det roligaste att jobba med, eftersom jag gillar kombinationen av mjukvara och hårdvara.
Johan var redan van vid att studera på universitetet efter sitt basår, så det blev enkelt för honom att kliva in i utbildningen och förstå vad lärarna förväntade sig av studenterna.
- Jag har ofta en föreläsning per dag och sen kommer egenarbete med inlämningar eller tentaplugg. Jag ser mina studier som ett klassiskt jobb där jag arbetar mellan 8–17 och undviker att studera på helger så jag har möjlighet att göra vad jag vill. Men för att få det så måste man anstränga sig mer vissa veckor. Att studera på universitetet innebär frihet under ansvar.
Just nu växer staden så det knakar. Växjö är en välkänd IT-stad där många företag är intresserade av studenter. Tack vara sin utbildning så har Johan haft möjlighet att sommarjobba med programmering hos ett företag.
- Tillsammans med andra sommarjobbare fick jag designa och programmera en webbapplikation. Något som var väldigt givande och spännande. Efter mina studier vill jag gärna stanna i Växjö och jobba med både hårdvara och mjukvara. Det skulle vara drömjobbet för mig.
Han tipsar nya studenter att hitta vänner som man kan studera tillsammans med.
- Dina år på universitetet blir så mycket roligare och lättare då.
Malin jobbar med programmering hos polisen
Hon funderade på att bli polis, men ändrade sig när hon kom in på högskoleingenjörsprogrammet i datateknik. Som systemutvecklare på Rikspolisstyrelsen har Malin Brolien fått möjlighet att kombinera sina båda stora intressen.
Läs intervjun med Malin
Malin ser stora utvecklingsmöjligheter, både inom IT-branschen och hos polisen.
– Ända sedan jag var liten har jag haft ett stort intresse för datorer och teknik, så dataingenjörsutbildningen kändes väldigt passande för mig. Men tanken har alltid funnits att kombinera min utbildning med något inom polisen, så när jag såg annonsen om ett traineeprogram hos polisen för nyutexaminerade dataingenjörer sökte jag direkt, berättar Malin Brolien.
En av hundra
Hundra personer sökte jobbet, tio valdes ut för intervjuer – och Malin fick den enda platsen. Nu arbetar hon som systemutvecklare på Rikspolisstyrelsen
i Stockholm och får samtidigt en djup inblick i polisens organisation och verksamhet. Hon bygger nätverk och knyter kontakter och ska bland annat besöka Europool i Haag och Nationella insatsstyrkan.
– Just nu arbetar jag med ANPR (Automatic Number Plate Recognition), ett kamerasystem som ska användas i polisbilar för att automatiskt läsa av bilars registreringsskyltar och larma om till exempel fordonet är efterlyst. Inom polisen programmerar vi till stor del i Java, vilket var det programmeringsspråk jag främst läste under min utbildning.
Malin hade inga kunskaper om programmering innan utbildningen, men lärde sig mycket under de tre åren. Att programmet var brett och ger möjlighet till många olika typer av arbeten bidrog till valet.
– Utbildningen var en bra mix av teori och praktik och gav mig även ett sätt att tänka för att lösa uppgifter på ett bra vis. Laborationerna var något av det roligaste för mig som är mer praktiskt lagd. Ibland ville man slita av sitt hår i frustration inför svårlösta uppgifter, men när man väl lyckades lösa dem blev man istället väldigt glad!
Stora möjligheter med datateknik
Malin ser stora möjligheter inför framtiden, både hos polisen och inom det yrkesområde hon har valt.
– En utbildning inom datateknik känns både spännande och tryggt. Spännande, för att teknik hela tiden utvecklas. Tryggt, för att läget inom IT-branschen känns väldigt ljust och med stora karriärmöjligheter.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Läs mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA131, Grundläggande matematik för ingenjörer, 7,5 hp
- 1FY808, Elektricitetslära och magnetism, 7,5 hp
- 1DV501, Inledande programmering, 7,5 hp
- 1ED041, Elektronik, 7,5 hp
- 1DT910, Programmering och datastrukturer, 7,5 hp
- 1DV503, Databasteknik, 7,5 hp
- 1DV502, Objektorienterad programmering, 7,5 hp
- Projekt i datalogi, 7,5 hp
Årkurs 2
- 1MA133, Linjär algebra för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MA132, Analys för ingenjörer, 7,5 hp
- 1DT301, Datorteknik 1, 7,5 hp
- 1DV607, Objektorienterad analys och design med UML, 7,5 hp
- 1DT302, Mjukvara för inbyggda system, 7,5 hp
- 1DV512, Operativsystem, 7,5 hp
- 1DV701, Datornät - introduktion, 7,5 hp
- 2DV516, Introduktion till maskininlärning, 7,5 hp
Årskurs 3
- 2DT303, Tillförlitlighet hos inbyggda system, 7,5 hp
- Webbutveckling, 7,5 hp
- Vetenskapliga metoder, 7,5 hp
- Valfri kurs i något av ämnena datateknik, datavetenskap, matematik eller elektroteknik, 7,5 hp
- 1ZT003, Industriell ekonomi, 5 hp
- 1ZT020, Hållbar utveckling, 5 hp
- 1ZT023, Skriftlig teknisk kommunikation, 2,5 hp
- 1ZT022, Muntlig teknisk kommunikation, 2,5 hp
- 2DT304, Projekt med inbyggda system, 7,5 hp
- 2DT50E, Datateknik, examensarbete, 15 hp
Vanliga frågor om programmet
Hur förbereder programmet mig för de senaste trenderna och teknologierna inom IT-branschen?
Programmet fokuserar på inbyggda system, en central del av Internet of Things (IoT). Du lär dig om teknologier i uppkopplade enheter som telefoner och bilar. Genom kurser i datalogi, programmering, och maskininlärning hålls du uppdaterad med branschens senaste trender.
På vilket sätt kommer mjukvaruutveckling och systemdesign att ingå i min utbildning?
Din utbildning innefattar kurser i både mjukvaruutveckling och systemdesign, där du får praktisk erfarenhet i att utveckla och designa system. Detta ger dig färdigheter som är direkt tillämpliga i arbetslivet.
Hur lär jag mig om nätverk och cybersäkerhet inom programmet?
Programmet erbjuder kurser i nätverk och datateknik, där du får lära dig om uppbyggnaden och säkerheten i nätverkssystem. Detta ger dig en solid grund i cybersäkerhet.
Hur kommer programmet att utveckla mina färdigheter i teamwork och projektledning inom IT-projekt?
Programmet fokuserar på teamwork och projektledning genom grupparbeten och projektbaserade kurser. Dessa erfarenheter förbereder dig för teamarbete och ledarskap inom IT-projekt.
Vad kan jag jobba med efter programmet högskoleingenjör i datateknik?
Efter att ha slutfört utbildningen högskoleingenjör i datateknik kan du börja som utvecklare inom IT-branschen. Du kan sedan avancera till roller som teknisk expert, projektledare eller konsult. IT-sektorn är global, vilket öppnar för möjligheter att arbeta internationellt.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.