Design + Change
180 hpVill du använda dig av design för att göra skillnad i världen? Då är det här rätt utbildning för dig. Detta program ger dig en unik kombination av konstnärlig gestaltning och kunskap om hållbarhet. Utbildningen hålls på engelska och förbereder dig för ett jobb i den absoluta framkanten av design.
De viktigaste frågorna idag och i framtiden handlar om hållbarhet – att skapa en värld som är bra för både människor och natur, lokalt och globalt.
I nära samspel med lärare utvecklar du under de tre åren din egen designspecialism. Du väljer själv om du vill förändra genom att designa fysiska ting, processer, upplevelser eller system. Utbildningen bedrivs i projektform där individuella arbeten varvas med grupparbeten och samarbeten med företag och organisationer såväl lokalt som regionalt.
Undervisningen på Design + Change hålls på engelska och programmet har internationell antagning. Det betyder att du redan som student ingår i en grupp som präglas av mångfald och att du blir väl rustad för en internationell designkarriär.
Design + Change finns i Växjö, Småland – en region präglad av entreprenörskap, tillverkning och hantverk. Samarbetsprojekt och studiebesök ger dig unika möjligheter att dra nytta av detta. Studiemiljön i Växjö är personlig, trygg och kreativ med närhet till våra yrkesverksamma lärare och forskare. Linnéuniversitets många ämnen ger dig möjligheter till disciplinövergränsande samverkan.
Karriär
Kompetenser inom hållbarhet blir allt mer efterfrågade i samhället. Som designer blir det också allt viktigare att kunna samarbeta med andra discipliner. Utbildningen förbereder dig för en karriär inom traditionella designföretag, företag som designar tjänster och för initiativ drivna av lokalsamhälle eller kommun. Du kan också välja att starta ett eget företag.
Examen
Konstnärlig kandidatexamen
Huvudområde: Design
Programansvariga
Internationella möjligheter
Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Du kan också göra praktiken i programmet utomlands. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land under cirka två månader. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.
+ Change
Utbildningens värdeord
Ansökan och portfolio
Ansök till programmet på svenska på antagning.se eller ansök på engelska på universityadmissions.se. Inlämning av dokumentation som intygar att du är behörig till universitetsstudier skickas in där.
Vänligen skicka in din ansökan, portfoliouppgifterna inkluderade (se beskrivning nedan), senast sista ansökningsdag:
1. Sista ansökningsdag 16 januari 2023 för internationella sökande, anmälningskod: LNU-F1937.
2. Sista ansökningsdag 17 april, för alla inom EU. Anmälningskod: LNU-G0006.
Riktlinjer Portfolio och checklista för ansökningen
Portfolio
För en komplett ansökan ska din portfolio bestå av dessa tre komponenter:
Uppgift A "Design för en annan art" (2 sidor)
Designa ett föremål/miljö/kampanj/system för en annan art. Du kan välja vilken art som helst – ett däggdjur, en fisk, en insekt eller en växt (t ex fladdermus, bläckfisk, bi, en speciell sorts svamp).Ta den här övningen som en möjlighet att utöva din kreativitet! Samtidigt uppmanas du också att tänka på hur designen behandlar frågor om interaktion, hållbarhet eller möjligheten till förändringar av någon art (stor eller liten skala) i världen. Visualisera din idé (genom till exempel teckningar, fotografier eller en modell) och skriv en kort förklaring kring hur du har tänkt och varför du har gjort de val du har gjort. Du kan hitta exempel på designers och konstnärer som jobbar med den här typen av förhållningssätt på till exempel den här tumblr-sidan.
Uppgift B Presentera ditt eget skapande (6 sidor)
Använd de resterande sidorna för att presentera ditt egna kreativa skapande. Visa upp vilken form som helst av konstnärligt uttryck/design som du är stolt över och som är representativt för ditt skapande. Vi vill uppmuntra till att visa upp en bredd av intressen.
Uppgift C Personligt brev
Skriv ett personligt brev på en A4-sida där du beskriver ditt intresse för design med fokus på följande:
• Vad är du nyfiken på?
• Vad vill du förändra genom design?
• På vilket sätt vill du använda din utbildning för att nå dina mål?
• Vad betyder hållbarhet för dig?
Ditt personliga brev kommer att bedömas utifrån följande kriterier:
• Din förmåga att visualisera och planera din framtid som designer.
• Ditt tidigare och tilltänkta kommande engagemang inom hållbarhet och förändring.
• Din förmåga att uttrycka dig på engelska.
Ladda upp din portfolio
Ladda upp uppgifterna och ditt personliga brev på dina sidor från Sverige på antagning.se eller ladda upp det utanför Sverige på universityadmissons.se i formaten PDF, PNG eller JPEG.
Att bli antagen till programmet
Ifall du uppfyller behörighetskraven kommer din ansökan att bli accepterad och utvärderad baserat på din portfolio. Utvärderingar av portfolios görs av en urvalskommitté bestående av fakultetsmedlemmar, externa experter och nuvarande kandidatstudenter. Din portfolio kommer att bedömas som en helhet utifrån följande kriterier:
• Konstnärlig kvalitet
• Visualiseringsförmåga
• Kreativitet
Linnéuniversitetet kommer inte att motivera varför en enskild ansökan har accepterats eller refuserats. Antagna studenter kommer att kommer att få information om detta via universityadmissions eller antagning.se.
Checklista för ansökan
• Jag har skickat in min ansökan via antagning.se eller universityadmission.se.
• Jag har förberett min portfolio enligt angivna riktlinjer.
• Jag har bifogat ett personligt brev tillsammans med min portfolio.
• Jag har laddat upp min portfolio på mina sidor på antagning.se (på svenska) eller universityadmissions.se (utanför Sverige) och försäkrat mig om att alla filer är bifogade samt skickat in skriftliga beskrivningar för mina uppladdade filer.
Har du några frågor?
Har du frågor gällande ansökan är du välkommen att kontakta antagningen på antagning@lnu.se
Har du frågor gällande portfolion eller andra frågor som rör programmet är du välkommen att kontakta programansvarig på zeenath.hasan@lnu.se
Studentportfolio
Ett unikt program med både ett lokalt och globalt synsätt på design
Wiktoria uppskattar den support och gemenskap som finns bland studenterna på programmet och hur de tillsammans försöker att skapa en hållbar framtid genom design. I framtiden drömmer hon om att öppna en egen designstudio.
Läs intervjun med Wiktoria
- Jag valde att studera vid Linnéuniversitetet för att Design + Change är ett unikt program. Utbildningen intresserade mig för till skillnad ifrån vissa mer traditionella designutbildningar sätter den design och hållbarhet i centrum. För mig var det värdefullt.
Det som Wiktoria tycker är mest intressant med utbildningen är hur engagerade alla studenter är i de olika ämnen som diskuteras samt relationen till lärarna.
- I våra projekt hanterar vi globala frågor som till exempel klimatförändringar både i ett lokalt och globalt perspektiv. Vi försöker att, med hjälp av design, utveckla hur vi kan skapa ett mer hållbart samhälle. Det är en väldigt positiv studiemiljö på vår utbildning. Vi lär oss av våra lärare och av varandra och samtidigt lär sig våra lärare saker av oss.
En stark gemenskap bland studenterna
I bland får Wiktoria en känsla av att inte göra tillräckligt för att bidra till förändring. Att hantera den känslan har varit en utmaning, men hon har blivit stöttad av sina klasskamrater.
- Världen är komplex och ibland har jag känt mig maktlös, men jag har lärt mig att omvandla det till motivation för att skapa förändring istället. Mycket tack vare det stöd jag har fått av mina klasskamrater. Vi har en stark gemenskap inom programmet och det känns bra att vi tar hand om varandra när någon behöver hjälp.
Efter examen drömmer Wiktoria om att öppna en egen designstudio.
- Efter examen vill jag använda den kunskap och de erfarenheter som jag har samlat på mig för att skapa förändring. Jag drömmer om att ha en egen designstudio och att arbeta tillsammans med människor med olika bakgrund för att skapa ett mer hållbart samhälle.
Sofia fick jobb som servicedesigner direkt efter examen
Sofia Granefelt Laurén fick jobb som Service Designer på Transformator Design i Stockholm direkt efter sin examen. Efter några år började Sofia en ny resa, nämligen att studera masterutbildningen Design for Social Innovation på School of Visual Arts i New York.
Läs intervjun med Sofia
Du började jobba på Transformator direkt efter examen, hur kom det sig?
– Det började med att jag blev introducerad för Service Design sista året på designutbildningen i Växjö och blev omedelbart intresserad av den användarcentrerade, iterativa metodiken för att skapa hållbara lösningar och tjänster. Jag fick höra att Transformator Design helt klart var stället att vara på om man ville lära sig mer om Service Design på djupet. Jag sökte en trainee-plats direkt efter min kandidatexamen i samband med att jag flyttade upp till Stockholm och blev kvar.
Vad har du för titel, arbetsuppgifter?
– Min titel är Senior Service Designer. Som Service Designer försöker vi förstå tjänsteupplevelsen utifrån ett användarperspektiv. Vi utgår ifrån människors behov, beteenden och drivkrafter i designandet av strategier och tjänster. De gör vi genom att observera och göra intervjuer med slutanvändare och inkludera medarbetare i utvecklings processen av nya lösningar. Genom empati och ökad förståelse för vad människor faktiskt upplever och gör kan vi förstå vad som behöver förändras och hur. Som Senior Service designer så är man dessutom kvalitetsansvarig för projektresultatet och ansvarig för att leda och ge projektteamet förutsättningar att prestera bra och växa i sin roll.
Hur ska man tänka som student för att nå sina mål efter utbildningen?
– För att nå sina mål efter utbildningen tror jag på att våga visualisera och formulera sitt mål högt för sin omgivning (det blir oftast mer verkligt då), visa sin nyfikenhet och våga vara jobbig för att nå dit man vill. Jag tror också man har nytta av att tidigt reflektera över vad det är man önskar få ut av utbildningen. Jag utnyttjade första och andra året på kandidaten med att testa på så mycket som möjligt, inspireras och lära av andra. Tredje året kunde jag fokusera inom mitt intresseområde, fördjupa min kunskap samt påbörja portfolion. Ta chansen att jobba med kunder och riktiga case är såklart givande, inte bara för kontakten med potentiella uppdragsgivare med även för att för att få insikt i hur det ser ut på insidan av många organisationer och därmed hur jobbrollen skulle kunna yttra sig i yrkeslivet.
Du ska studera en masterutbildning i New York, vad är det som lockar med just den utbildningen?
– Designutbildningen i Växjö gav mig insikt i att det går att applicera en kreativ designprocess för att hitta lösningar på stora samhällsutmaningar. Under de senaste 4 åren som service designer har jag haft möjlighet att engagera mig i viktiga frågor och samhällsfunktioner men också fått insikt i de många hinder man stöter på längst med vägen. Nu vill jag ytterligare utveckla min förmåga att arbeta med social innovation på global nivå för att kontinuerligt driva positiv förändring. Design for Social Innovation på School of Visual Arts är det första masterprogrammet i Social Impact Design för alla som vill leda förändring inom företag, myndigheter, offentlig sektor. Det som är gemensamt för oss som söker dit är drivkraften att skapa förändring. Utöver det har vi olika bakgrund, erfarenheter och kunskap. Det tilltalar mig att jobba tvärdisciplinärt med problemlösning på det sättet. Ett extra plus är såklart att utbildningen är i New York. Att lära känna nya platser, kulturer och människor ger mig massor av energi och inspiration.
Juliana undervisar och forskar inom design och hållbarhet
Julianas väg till Sverige gick från Colombia via London, där hon träffade en svensk kille. Sedan tog kärleken henne till Växjö. Idag är hon doktorand med en passion såväl för att undervisa som för sin forskning inom design och hållbarhet och hur vi kan leva i harmoni med planeten.
Läs intervjun med Juliana
Under sin mammaledighet fick hon upp ögonen för masterprogrammet Innovation through business, engineering and design och bestämde sig för att ansöka.
– Jag valde att läsa det programmet då jag tyckte att det kändes uppfriskande i jämförelse med vad som erbjöds vid andra lärosäten. Jag har alltid varit förtjust i idén att samarbeta med personer från andra discipliner. En annan sak som tilltalade mig var programmets fokus på hållbarhet och möjligheten att utforska och lära mig mer om design ur ett skandinaviskt perspektiv, förklarar Juliana.
Som doktorand jobbar Juliana i skärningspunkterna mellan design, hållbarhet och “Life at Home”. Hennes forskning är praktiskt inriktad och bedrivs i samarbete med hushåll, framförallt kvinnor i Sverige och Colombia. Syftet är att skapa utrymme för en löpande dialog, ett utrymme där man kan tänka kring möjligheter och ageranden i relation till klimatkrisen.
– Jag är intresserad av att utforska alternativa vägar för att förstå konceptet hem och hållbart levnadssätt genom relationella kosmologier och praktiker. Jag utforskar till exempel kosmologin kring Buen Vivir (Leva väl) från det andinska territorieti Abya Yala i Sydamerika, baserat på relationalitet och ömsesidighet som principer för att leva i harmoni med vår planet, fortsätter Juliana.
Juliana läser också doktorandkurser och deltar i ett antal forskningsseminarier och aktiviteter. Hon undervisar även på programmet Design + Change vid Linnéuniversitetet.
– Jag tycker om att undervisa och att skapa utrymme för möten och interaktion mellan människor, och mellan människor och naturen, berättar Juliana.
Under sina studier blev Juliana introducerad till konceptet metadesign som ett ramverk som inspirerar och främjar design för förändring och samarbete. Detta är något hon vill fortsätta använda sig av i framtiden.
– När jag är klar med mina doktorandstudier 2024 hoppas jag att jag kan fortsätta jobba på institutionen för design, både med forskning och undervisning. Jag skulle vilja kombinera detta med att leda forskningsprojekt i samarbete med samhällen och organisationer, avslutar Juliana.
Mer om programmet
Varför +Change?
'Change' betyder förändring. Är inte all design förändring då? Jo, genom design ger vi ju form åt nya produkter (och böcker, kampanjer, tjänster, system och mycket mer). Genom dessa formar och förändrar vi också beteenden, attityder och till och med världsbilder.
Idag är det både formellt och globalt erkänt att våra ekologiska system, men också de sociala, befinner sig i ett kritiskt tillstånd. Vi vet också att mänskliga aktiviteter – och inte minst design, samt associerad överkonsumtion – driver ohållbarheten. Genom + Change vill vi understryka just designens förändringspotential och också utvidga den. Change omfattar olika grader och perspektiv på förändring, såsom anpassning, evolution och revolution. Att förändra genom design kan handla om initiativ inriktade på produkter, system eller världsbilder. Vi kan välja att använda design för att förändra på lokal, regional eller global nivå, och med fokus på ekologi, ekonomi, mänsklig hälsa och rättvisa, eller alltihop samtidigt. Sammanfattningsvis handlar + Change om att målmedvetet använda design, och dess unika inneboende kreativitet, för att åstadkomma förändringar i riktning mot hållbara framtider.
Studentprojekt, Design + Change, första terminen
Följ oss på sociala medier
Varför sökte vi till Design + Change vid Linnéuniversitetet?
Människan har fått världen att lida genom att sätta sig själv över allt annat som existerar på vår planet. Det är hög tid att ändra denna hållning och arbeta mot en bättre framtid. I den här filmen delar vi med oss av våra skäl till att vara här och vad vi strävar efter att uppnå med hjälp av det här programmet, på ett ärligt och insiktsfullt sätt som en del av en klass med över tjugo studenter alldeles i början av vår utbildning. Vare sig det handlar om vår kärlek till miljön, mänsklig hållbarhet eller helt enkelt för att vi älskar att skapa, har vi alla goda skäl till att vara här. En termin har gått och vi är mer ivriga än någonsin att bidra till en mer hållbar framtid med vår skaparkraft. Vi håller på med något nytt. Något viktigt.
Why + Change: Gjord av studenter på första året av programmet Design + Change i Växjö. Module 4 Moving Image.
Stockholm Furniture & Light Fair
Hela världseliten inom design och arkitektur samlas i Stockholm för att se det senaste inom möbler och belysning på Stockholm Furniture & Light Fair. Studenterna från Design + Change andra år deltar.
Andraårsstudenter från programmet Design + Change mottog 2019 Form Award för Årets hållbarhetsprojekt på Stockholm Furniture and Light Fair. Deras interaktiva performance ”Hurry up before we collapse” handlade om dolda maktstrukturer bakom konsumtion och den oundvikliga kollaps som den leder oss mot. I utställningen tog studenterna rollen som mänskliga möbler som ett sätt att interagera med besökare och uppmuntra till en personlig reflektion i sin egen roll som konsument.
Vinnare av "Årets hållbarhetsprojekt" på Form Award 2019
Bildspel verkstäder
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är en av Europas grönaste städer och här har du nära till natur, skog och vatten.