Design + Change

180 hp

Vill du använda dig av design för att göra skillnad i världen? Då är det här rätt utbildning för dig. Detta program ger dig en unik kombination av konstnärlig gestaltning och kunskap om hållbarhet. Utbildningen hålls på engelska och förbereder dig för ett jobb i den absoluta framkanten av design.

De viktigaste frågorna idag och i framtiden handlar om hållbarhet – att skapa en värld som är bra för både människor och natur, lokalt och globalt.

I nära samspel med lärare utvecklar du under de tre åren din egen designspecialism. Du väljer själv om du vill förändra genom att designa fysiska ting, processer, upplevelser eller system. Utbildningen bedrivs i projektform där individuella arbeten varvas med grupparbeten och samarbeten med företag och organisationer såväl lokalt som regionalt.

Undervisningen på Design + Change hålls på engelska och programmet har internationell antagning. Det betyder att du redan som student ingår i en grupp som präglas av mångfald och att du blir väl rustad för en internationell designkarriär.

Design + Change finns i Växjö, Småland – en region präglad av entreprenörskap, tillverkning och hantverk. Samarbetsprojekt och studiebesök ger dig unika möjligheter att dra nytta av detta. Studiemiljön i Växjö är personlig, trygg och kreativ med närhet till våra yrkesverksamma lärare och forskare. Linnéuniversitets många ämnen ger dig möjligheter till disciplinövergränsande samverkan.

Karriär

Kompetenser inom hållbarhet blir allt mer efterfrågade i samhället. Som designer blir det också allt viktigare att kunna samarbeta med andra discipliner. Utbildningen förbereder dig för en karriär inom traditionella designföretag, företag som designar tjänster och för initiativ drivna av lokalsamhälle eller kommun. Du kan också välja att starta ett eget företag.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen

Huvudområde: Design

Ansökan och portfolio

Ansök till programmet på svenska på antagning.se eller ansök på engelska på  universityadmissions.se. Inlämning av dokumentation som intygar att du är behörig till universitetsstudier skickas in där.

Vänligen skicka in din ansökan, portfoliouppgifterna inkluderade (se beskrivning nedan), senast sista ansökningsdag:

1. Sista ansökningsdag 15 januari för internationella sökande, anmälningskod: LNU-F1095. 

2. Sista ansökningsdag 15 april, för alla inom EU. Anmälan är öppen 16 mars–15 april, anmälningskod: LNU-06301

Ett unikt program med både ett lokalt och globalt synsätt på design

Wiktoria Czekajska vid Linnéuniversitetet

Wiktoria uppskattar den support och gemenskap som finns bland studenterna på programmet och hur de tillsammans försöker att skapa en hållbar framtid genom design. I framtiden drömmer hon om att öppna en egen designstudio.

Sofia fick jobb som servicedesigner direkt efter examen

bild på sofia

Sofia Granefelt Laurén fick jobb som Service Designer på Transformator Design i Stockholm direkt efter sin examen. Efter några år började Sofia en ny resa, nämligen att studera masterutbildningen Design for Social Innovation på School of Visual Arts i New York.

Catrin och Kristel startade företag ihop

Bild på Catrin och Kristel

Catrin och Kristel tog examen från sin designutbildning vid Linnéuniversitetet för några år sedan. Examensarbetet de gjorde tillsammans blev samma år utvalt till utställningen Ung svensk form. Nu har de startat upp företaget WE ARE CAMP tillsammans.

Mer om programmet

Varför +Change?

'Change' betyder förändring. Är inte all design förändring då? Jo, genom design ger vi ju form åt nya produkter (och böcker, kampanjer, tjänster, system och mycket mer). Genom dessa formar och förändrar vi också beteenden, attityder och till och med världsbilder.

Idag är det både formellt och globalt erkänt att våra ekologiska system, men också de sociala, befinner sig i ett kritiskt tillstånd. Vi vet också att mänskliga aktiviteter – och inte minst design, samt associerad överkonsumtion – driver ohållbarheten. Genom + Change vill vi understryka just designens förändringspotential och också utvidga den. Change omfattar olika grader och perspektiv på förändring, såsom anpassning, evolution och revolution. Att förändra genom design kan handla om initiativ inriktade på produkter, system eller världsbilder. Vi kan välja att använda design för att förändra på lokal, regional eller global nivå, och med fokus på ekologi, ekonomi, mänsklig hälsa och rättvisa, eller alltihop samtidigt. Sammanfattningsvis handlar + Change om att målmedvetet använda design, och dess unika inneboende kreativitet, för att åstadkomma förändringar i riktning mot hållbara framtider.

Studentprojekt, Design + Change, första terminen

Varför sökte vi till Design + Change vid Linnéuniversitetet?


Människan har fått världen att lida genom att sätta sig själv över allt annat som existerar på vår planet. Det är hög tid att ändra denna hållning och arbeta mot en bättre framtid. I den här filmen delar vi med oss av våra skäl till att vara här och vad vi strävar efter att uppnå med hjälp av det här programmet, på ett ärligt och insiktsfullt sätt som en del av en klass med över tjugo studenter alldeles i början av vår utbildning. Vare sig det handlar om vår kärlek till miljön, mänsklig hållbarhet eller helt enkelt för att vi älskar att skapa, har vi alla goda skäl till att vara här. En termin har gått och vi är mer ivriga än någonsin att bidra till en mer hållbar framtid med vår skaparkraft. Vi håller på med något nytt. Något viktigt.

Why + Change: Gjord av studenter på första året av programmet Design + Change i Växjö. Module 4 Moving Image.

Stockholm Furniture & Light Fair

 

Hela världseliten inom design och arkitektur samlas i Stockholm för att se det senaste inom möbler och belysning på Stockholm Furniture & Light Fair. Studenterna från Design + Change andra år deltar.

Andraårsstudenter från programmet Design + Change mottog 2019 Form Award för Årets hållbarhetsprojekt på Stockholm Furniture and Light Fair. Deras interaktiva performance ”Hurry up before we collapse” handlade om dolda maktstrukturer bakom konsumtion och den oundvikliga kollaps som den leder oss mot. I utställningen tog studenterna rollen som mänskliga möbler som ett sätt att interagera med besökare och uppmuntra till en personlig reflektion i sin egen roll som konsument.

 

Bildspel verkstäder

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M