Detaljhandel och Service Management

180 hp

Detaljhandel och Service Management är ett unikt program för dig som söker kunskap, färdigheter och kompetens för en ledande karriär inom den internationella detaljhandeln och tjänstesektorn.

Programmet erbjuder ett brett spektrum av marknadsförings- och ledarfärdigheter, med ett starkt fokus på detaljhandeln och tjänstesektorn. Du lär dig om konsumentbeteende, juridik, ekonomi och redovisning. Som student blir du en del av en inlärningsmiljö som kombinerar djup akademisk kunskap med banbrytande forskning och nära kontakter med företag.

Som student kommer du att utveckla förmågor inom ledarskap och kommunikation och få en ingående kännedom om en rad verktyg för affärsanalys. Dessutom erbjuds du möjlighet att praktisera på ett företag inom detaljhandels- eller tjänstesektorn. Här får du möjlighet att uppleva en verklig företagsmiljö och tillämpa begrepp och metoder som du har lärt dig i utbildningen.

Detaljhandel- och tjänsteföretag omprövar sina affärsstrategier för att klara utmaningar som drivs av globaliseringen, teknologin och en ny typ av konsumenter. Denna dynamiska affärsmiljö kräver en hög nivå av professionalism och enastående färdigheter inom kundservice. Som student på Detaljhandel och Service Management blir du rustad för att både möta branschens behov och utveckla den.

Karriär

Detaljhandel och Service Management är en idealisk grund för dig som funderar på en nationell eller internationell karriär inom detaljhandeln eller tjänstesektorn. Vi erbjuder dig möjligheten att använda dina akademiska kunskaper och arbetslivserfarenhet för att mejsla ut en spännande karriär i Sverige eller i världen. Dessutom, genom utbildningen kan du direkt börja bygga ditt personliga nätverk med våra lokala och internationella partnerföretag.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Detaljhandel och Service Management, Huvudområde: Företagsekonomi

Kontakt­person

Ekonomihögskolans utbildningsadministration

Internationella möjligheter

Undervisningen sker till största del på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Du kan även välja att studera utomlands under en termin på ett av våra partneruniversitet i Europa, USA och Asien.

Studenter berättar

Johanna Bohlin är student på Detaljhandel och Sevice Management

"Perfekt utbildning för att utvecklas inom detaljhandeln"

Johanna Bohlin från Öland jobbade i några år som säljare på Stadium och Lindex. Hon trivdes bra i handelssektorn men kände att hon ville utvecklas inom området. Hon hittade utbildningen som passade henne perfekt - Detaljhandel & Service Management.

– Utbildningen erbjuder de redskap som jag behöver för att avancera inom handelssektorn och nå högre karriärmässigt. Kurserna i programmet är exakt sådana jag vill läsa och de kommer väl till användning i mitt framtida yrkesliv, säger Johanna.

Stommen i utbildningen är företagsekonomi. Utöver det ingår programspecifika kurser som till exempel butiksprofilering, försäljning och inköps- och leverantörsstrategier. Johanna menar att det är en bra blandning av kurser, som både ger en bra ekonomisk bas och spetskompetens inom handelssektorn.

– Jag känner varje dag att jag utvecklas här, säger Johanna.

Intressant område

Hennes intresse för detaljhandelsområdet har växt under utbildningen.

– Alla är vi ju på ett eller annat sätt konsumenter och vad som påverkar oss är vi till stor del omedvetna om. Det handlar till exempel om psykologiska faktorer, ekonomins påverkan, exponering, kunskap och spelkänsla med mera. Det är så mycket mer än bara produkter som många kanske tror, säger Johanna.

Gärna butikschef

I framtiden vill hon arbeta som butikschef eller regionsansvarig, helst inom klädbranschen.

– Jag tycker om att leda och samordna och vill peppa andra att prestera sitt yttersta genom teamwork. Även inköp, visst administrationsarbete och ekonomiska arbetsuppgifter lockar, jag får se vad det blir till slut!

Mer om programmet

Marie Abrahamsson är utbytesstudent i England

Utlandsstudier i Storbritannien: "Jag fick nya vänner från hela världen"

Marie Abrahamsson studerade en termin i Buckinghamshire New University, High Wycombe, England. Här delar hon med sig av sina upplevelser.

Jag studerade under hösten 2010 på Buckinghamshire New University, High Wycombe i England. Staden ligger en halvtimmes resa från London, vilket var en bidragande anledning till mitt val av partneruniversitet.

Kurserna hade internationellt fokus och jag lärde mig massor inom global marknadsföring, mångkulturellt sammarbete och internationella affärer. Skolan var relativt nybyggd och jag var inneboende hos en trevligt par. Det fanns mycket att engagera sig i som student. Genom Freshers Fair-mässan i början av terminen fick vi massa information om olika aktiviteter. Jag valde sånglektioner, afrikansk dans och trumspel, sminkkurs m.m.

High Wycombe är en mysig liten stad med marknader, pubar och fik. Vi ERASMUS-studenter blev en enda stor familj. På helgerna åkte vi ofta iväg till London för sightseeing så som Big Ben, Buckingham Palace, de traditionella röda dubbeldäckarna, härlig utsikt över London genom London Eye-hjulet och en massa annat.

Att spendera en termin utomlands ger tid att utforska en annan kultur, reflektera över sin egen och knyta kontakter med människor från alla världens hörn. En månad efter min hemkomst från England åkte vi ERASMUS-studenter tillbaka till England för att ha en reunion.

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Sjöfartshögskolan i Kalmar