Digital humaniora, masterprogram
120 hpÄr du intresserad av kulturarv men också digitalisering? Digital humaniora är ett tvärvetenskapligt fält som representerar en bro mellan konst och humaniora till informationsteknologi. Vi samarbetar mycket med externa aktörer, främst inom kulturarvssektorn.
Det här masterprogrammet passar dig som med hjälp av teknologi vill hitta kreativa lösningar inom konst och humaniora. I utbildningen får du ta del av teoretiska aspekter och kritiska perspektiv på såväl möjligheter som utmaningar med den digitala utvecklingen av humaniora, liksom samhället i stort. Några av de teman du kommer att möta under utbildningen är digitalisering av kulturarv, data- och informationshantering och etik- och integritetsfrågor.
Genom denna master får du också praktiska färdigheter i digitala metoder. Det ger dig kompetensen att kunna hantera en rad utmaningar inom kulturarvssektorn och humanistisk forskning.
Karriär
Efter examen kan du arbeta inom både offentlig och privat sektor. Framtida arbetsplatser kan vara museum, bibliotek, arkiv och andra delar av offentlig sektor som arbetar med digitalisering av kultur, konst och kulturarv. Du kan också arbeta på företag som erbjuder mjukvara till dessa institutioner som till exempel guideappar. Programmet ger dessutom en god grund för doktorandstudier.
Examen
Filosofie masterexamen (120 hp)Huvudområde: digital humaniora
Programansvariga
Ansökningsprocessen
Ansökningsprocessen består av två steg.
- Du ansöker till programmet på antagning.se. Deadline 15 april 2025.
- Du måste också skicka in ett motivationsbrev samt ett CV på två sidor på engelska. Deadline 30 april 2025.
Motivationsbrev och CV
Du ska på en A4-sida beskriva ditt intresse för programmet.
Ditt motivationsbrev kommer att bedömas efter följande kriterier:
Ditt tidigare och avsedda engagemang inom området digital humaniora samt din förmåga att uttrycka dig på engelska.
Ladda upp ditt motivationsbrev på dina sidor på antagning.se Ladda också upp ett CV på två sidor.
Magisterutgång efter ett år
Det finns möjlighet att avsluta programmet efter ett år (60 hp) genom att välja att skriva en magisteruppsats (15 hp) under termin 2.
Studenter som fullföljer ett år av programmets två år kan då erhålla en magisterexamen med inriktning mot digital humaniora.
Distansutbildning
All undervisning sker på lärplattform och materialet är tillgängligt dygnet runt, vilket gör att utbildningen är väldigt flexibel för dig som student. Det är inga fysiska träffar på campus. Kom ihåg att studierna är på heltid, motsvarande 40 timmars arbete per vecka.
Förståelse för både IT och humaniora
I filmen beskriver programansvarig vad du som student får med dig genom utbildningen.
Elin har en kandidatexamen i Biblioteks- och informationsvetenskap och ville bygga på sin kompetens. Efter examen drömmer hon om att arbeta på ett specialbibliotek, arkiv eller museum.
Läs hela intervjun med Elin
- Jag valde att läsa Digital Humaniora för att jag var nyfiken på utbildningen. Jag har en kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap sedan tidigare och kände att jag ville bygga på min kompetens med mer studier. Digital Humaniora kändes som en naturlig fortsättning för mig som är intresserad av kulturarv, digital transformation och digitalt bevarande.
Elin tycker att det är positivt att det är så många studenter med olika akademisk bakgrund ifrån olika länder. Att utbildningen sker på distans möjliggör för spännande gästföreläsare.
- Att utbildningen genomförs online har gjort att lärare, gästföreläsare och studenter är utspridda i världen vilket ger ett väldigt brett perspektiv i utbildningen. Digital humaniora är ett interdisciplinärt fält och på det här sättet bejakas det verkligen i utbildningen. Det är många olika perspektiv och discipliner som får ta plats vilket skapar oerhört intressanta och viktiga diskussioner.
Studentlivet på distans
Sin nuvarande utbildning läser Elin som sagt på distans, men hon har också erfarenhet av hur det är att studera och bo i Växjö.
- Att plugga helt på distans är lite speciellt eftersom man ofta bor på olika platser. Utanför studierna lever vi väldigt olika liv. Utbildningen har dock tagit detta i beaktning. Genom liveföreläsningar, grupparbeten och videouppgifter får man en känsla av gemenskap även om man inte har möjlighet att träffas på samma sätt utanför studierna.
I Växjö uppskattade Elin närheten till naturen.
- När jag pluggade för min första examen bodde jag i Växjö och trivdes jättebra. Jag gick ofta promenadslingan runt sjön. För mig var närheten till naturen det absolut bästa med Växjö!
Drömscenario att få arbeta med katalogisering och digitala projekt
Efter examen drömmer hon om att arbeta med något där hon kan göra skillnad.
- Jag skulle jättegärna vilja jobba på ett specialbibliotek, arkiv eller museum. Där skulle drömscenariot vara att jobba med katalogisering och med olika digitaliseringsprojekt. Utbildningen har verkligen väckt mitt intresse för att göra skillnad genom just digitaliseringsprojekt som på olika sätt belyser samtida och historiska orättvisor.
”Programmet ger dig verktyg och metoder att hantera komplexa frågor i samhället”
Michael från Tyskland tycker att Masterprogrammet i Digital Humaniora ger kompetens inom digitala metoder och verktyg att ta sig många olika utmaningar i samhället. Idag är han forskarassistent vid School of Engineering på Zurich Univeristy of Applied Sciences (ZHAW).
Läs hela intervjun med Michael
- Jag valde Linnéuniversitetet eftersom de har spännande program och framstående professorer och lärare. De erbjuder också en flexibel studiemiljö på distans.
Idag jobbar Michael som forskarassistent vid institutet för hållbar utveckling som tillhör School of Engineering på ZHAW. Han är medlem i forskargruppen Sustainable Supply Chain Management and Mobility.
Bra grund för forskning
Michael jobbar i en tvärvetenskaplig forskargrupp med fokus på hållbar rörlighet. Att han har breddat sin akademiska bakgrund med masterprogrammet i Digital Humaniora gagnar gruppens arbete och ger dem en större vetenskaplig räckvidd.
- Under utbildningen jobbade vi med digitala metoder och interaktiva teknologier som AR, augmented reality. Det har hjälpt mig att få bättre förståelse för hur de här sakerna fungerar och vilken stor potential de har. Det har kommit väl till pass eftersom jag just nu har ett forskningssamarbete med ett nystartat företag inom VR/AR.
Han uppskattade också kursen Programmering för digital humaniora. Den gav honom användbara färdigheter i programmering med Python.
- Den kunskapen hjälpte och inspirerade mig att bygga skript för automatiserad, adressbaserad och lägesjusterad koldioxidberäkning för vår personal under olika faser av Covid-19. För att få en bättre överblick över vilken påverkan coronapandemin har haft på rörlighetsbeteende och konsekvenser för hållbarhet.
Tips till framtida studenter
Enligt Michael passar det här programmet dig som är intresserad av tvärvetenskaplig forskning, praktisk implementering av digitala metoder, och som vill lära dig om olika vägar att ta sig an ett brett spektrum av samhällsfrågor.
- Även om du redan har en masterexamen, ta chansen, gå det här programmet! Det kommer att komplettera dina tidigare kunskaper och ge dig en starkare akademisk grund.
Han noterar dock att ett program som Digital humaniora inte är att likställa med till exempel en trainee-tjänst.
- Förvänta dig inte att bli guidad till ett specifikt yrke, utan se snarare programmet som något som ger dig massor av kunskap och färdigheter för att utvecklas inom olika branscher som inte är fördefinierade. Därför är mitt råd att vara intresserad, kreativ, aktiv, och framför allt, var flexibel!
Mer om programmet
Programöversikt
Termin 1
Ger en introduktion till och fördjupade studier av digital humaniora, kritisk teori och digital transformation, samt digitala forskningsmetoder för humaniora.
Termin 2
Ger en introduktion till komplexiteten kring digitalisering av kulturarv, inklusive frågor rörande etik, politik och policys i den digitala världen, såväl som teknologier för interaktion med kulturarv och annan humanistisk forskningsdata, samt koppling av data i den semantiska webben.
Termin 3
Valbara kurser som du i samråd med programansvariga väljer för att bygga upp en examen med en sammanhängande helhet inom ett valt ämnesområde (t ex, digital humaniora och biblioteks- och informationsvetenskap, digital humaniora och historia, digital humaniora och digital transformation, digital humaniora och dataintensiva metoder, etc.) Detta ämne ska även vara i linje med ämnet för det självständiga arbetet.
Termin 4
Ett examensarbete som omfattar 30 högskolepoäng. Som student ansvarar du själv för att hitta en institution eller företag att arbeta med i ditt examensarbete, var som helst i världen. Detta ska ske i samråd med lärarna på programmet. Kostnader för resori samband med examensarbetet bekostas av studenten.
Kurser i programmet
Flera kurser inom programmet är också tillgängliga som fristående kurser. Du hittar dessa på antagning.se.
Obligatoriska och valbara kurser i programmet
År 1
De fyra första kurserna är obligatoriska och utgör termin 1.
Introduktion till digital humaniora, 7,5 hp
Digital humaniora forskningsmetoder, 7,5 hp
Kritisk teori och digital transformation, 7,5 hp
Programmering för digital humaniora, 7,5 hp
Interaktiv teknik inom digital humaniora, 7,5 hp
Digitalisering av kulturarv, 7,5 hp
Efter dessa sex kurser väljer den student som vill ta en magisterexamen (60 hp):
Examensarbete digital humaniora - magisterkurs, 15 hp
Den som väljer att ta en masterexamen (120 hp) läser dessa två kurser:
Länkade data för kulturarv och humaniora, 7,5 hp
Etik, politik och policy i digital humaniora, 7,5 hp
År 2
Valbara kurser (30 hp) + Masteruppsats (30 hp)
Valbara kurser med garanterad plats för programstudenter (engelska titlar):
Editing and Transcribing Premodern Texts: Digital Tools, Methods and Resources (7,5 credits)
Digital media and methods for sampling and analysis, 7.5 credits
Digital history, 7.5 credits
Digital archaeology, 7.5 credits
Film, archive, and digital culture, 7.5 credits
Film as a research tool, 7,5 credits
Social media ecosystems, 5 credits
Tangible User Interfaces, 7.5 credits
Network Society and Internet Cultures, 7.5 credits
English Language Proficiency and Academic Writing, 7.5 credits
Programming for Digital Humanities, (4ME501) second part i.e. 7.5 credits of the 15-credit course
Data Mining in Practice, 7.5 credits (1DV515)
Master Thesis in Digital Humanities – year master level, 30 credits
Listan på valbara kurser uppdateras kontinuerligt.
FAQ
What are the entry requirements?
General entry requirements for studies on second-cycle level, and specific entry requirements:
- At least 90 credits including independent work of at least 15 credits with arts and humanities or social sciences as main field of study, or informatics, information science, computer science, or a related discipline;
- English B/English 6.
If you are not sure if you fulfil the entry requirements for the programme you can contact our admission department: admission@lnu.se
Do I need to have my certificate or diploma translated into English?
You must always submit your certificate or diploma in the official language of the country where you studied. If this language is not Swedish, Danish, Norwegian, English, French or German, you must also provide an official translation of the certificate or diploma. This translation should be in Swedish or English.
University application & admission in Sweden
Can I just send in a certificate or letter from my university certifying my English proficiency?
If you have previous university studies, you may in some cases meet the English requirement for the programme you've applied to. All information regarding English language requirements can be found here.
Do I need to pay application and tuition fees?
Students with citizenship in countries not within the EU/EEA, or Switzerland, are required to pay application and tuition fees for university studies in Sweden. Some tuition scholarships are available for students who wish to study in Sweden. Please note that all students who are required to pay an application fee must pay that fee, even if they've applied for a scholarships.
Read more about fees and scholarships here.
Is it possible to not enroll in the programme, but instead study some of the elective courses as separate courses?
Yes it is. If you choose to apply for the program in the future, the credits from these separate courses can then be included in the degree.
Are there any scholarships I can apply for?
There is a scholarship called Linnaeus University Scholarship that you can apply for that covers 75% of the tuition fee. There are also other scholarship opportunities for example at the Swedish Institute. You can read more about the different scholarships here.
Magister- och masteruppsatser av studenter
Här kan du läsa magisteruppsatser av studenter (1 år)
Här kan du läsa masteruppsatser av studenter (2 år)
Nyhet: Our Master’s student in Digital Humanities, Elin Hansson, supervised by Sara Ellis Nilsson, won a prize/scholarship for her MA thesis. The Sparbanksstiftelsen Kronans stipendium 2022 was awarded on November 25, 2022. The title of the thesis: Power Structures in the Age of Sanatoria: A digital examination of historical patient experience in Mörsil, Sweden. Link to thesis: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-114863
Internationella möjligheter
Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land.
Linnaeus University’s iInstitute (https://lnu.se/en//iinstitute/) joins the European iSchools’ virtual student exchange agreement. To sign up for any of the exchange courses, please visit https://lnu.se/en/student/international-possibilities/study-abroad/virtual-mobility/
Personal i programmet
Lärare i programmet
- Dagmar Brunow Professor
- 0470-76 78 41
- dagmarbrunowlnuse
- Angelos Chatzimparmpas
- 0470-70 81 77
- angeloschatzimparmpaslnuse
- Koraljka Golub Professor
- 0470-70 89 09
- koraljkagolublnuse
- Fredrik Hanell Universitetslektor, prefekt
- 0470-70 85 89
- fredrikhanelllnuse
- Joacim Hansson Professor
- 0470-70 89 71
- joacimhanssonlnuse
- Romain Herault Universitetsadjunkt
- romainheraultlnuse
- Charlie Järpvall Universitetslektor
- 0470-70 80 80
- charliejarpvalllnuse
- Ahmad M. Kamal Universitetslektor
- ahmadkamallnuse
- Andreas Kerren Professor
- 0470-76 75 02
- andreaskerrenlnuse
- Kostiantyn Kucher
- kostiantynkucherlnuse
- Rafael Messias Martins Universitetslektor
- 0470-70 86 08
- rafaelmartinslnuse
- Marcelo Milrad Professor
- 0470-70 87 25
- 073-396 95 74
- marcelomilradlnuse
- Ahmed Taiye Mohammed Postdoktor
- 0470-70 89 24
- ahmedtaiyemohammedlnuse
- Sara Ellis Nilsson Docent, Biträdande & ställföreträdande prefekt
- 0470-70 84 79
- saraellisnilssonlnuse
- Ludvig Papmehl-Dufay Docent
- 0470-70 89 10
- 072-594 15 88
- ludvigpapmehl-dufaylnuse
- Pernilla Severson Docent
- 0480-49 70 58
- pernillaseversonlnuse
- Daniel Ocic Ihrmark Universitetslektor
- 0470-76 72 03
- danielosundberglnuse
-
Digital Humanities Digital Humanities är ett tvärvetenskapligt initiativ med fokus på samhällsutmaningar och innovation.
-
Projekt: Utveckling av ett nytt masterprogram i digital humaniora vid Linnéuniversitetet Projektet syftar till att vidareutveckla masterprogrammet i digital humaniora och etablera nya sätt att…
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.