Digital verksamhetsutveckling
180 hpVårt samhälle blir alltmer digitaliserat och företag och organisationer är därför, i större utsträckning, beroende av digitala tjänster och verksamhetssystem. Som verksamhetsutvecklare arbetar du med att från ett digitalt perspektiv utnyttja verksamhetens och medarbetarnas resurser och kompetens för att kunna möta kundernas behov och förväntningar och därmed skapa värde och kvalitet.
Programmet ger dig kunskap ibland annat digital transformation, digitalisering, verksamhetsutveckling och företagsekonomi - områden som är centrala för dig i din karriär som digital verksamhetsutvecklare.
Utbildningens fokus ligger på digitalisering av verksamheter. Det första året ger dig övergripande kunskaper inom digital verksamhetsutveckling och företagsekonomi. Under utbildningens andra år kommer du att fördjupa dina kunskaper, en del av kurserna genomförs i samverkan med organisationer och näringsliv. Sista året har du möjlighet att välja om du vill ha praktik, läsa valbara kurser eller om du vill åka utomlands på utbytesstudier. Programmet avslutas med att du gör ett självständigt arbete som relaterar till programmets inriktning.
Programmet förbereder dig för arbete med verksamheters digitalisering där vanliga arbetsuppgifter kan vara utformning av nya affärsmodeller, ledning av förändringsprocesser och utveckling av nya produkter och tjänster.
Karriär
Efter avslutad utbildning kan du arbeta som verksamhetsanalytiker, affärsutvecklare, kravanalytiker och koordinator för digitaliseringsprojekt för att nämna några exempel på yrkestitlar. Utbildningen förbereder dig också för vidare studier i informatik.
Examen
Efter att ha fullföljt programmet för Digital verksamhetsutveckling 180 hp erhålls examen:
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot digital verksamhetsutveckling (Huvudområde: Informatik)
Programansvarig
Kontaktpersoner
Tea jobbar som verksamhetsarkitekt på Södra
Tea är uppvuxen i Emmaboda och valde att utbilda sig inom digital verksamhetsutveckling. När hon skulle välja utbildning var hon ute efter ett program inom IT där hon skulle lära sig mer om hur information flödar och används i företag och organisationer. Idag arbetar hon med som verksamhetsarkitekt på Södra skogsägarna.
Läs hela intervjun med Tea
Tea tycker att det roligaste med utbildningen var att få djupdyka i intressanta ämnen och att lära känna nya människor. Det mest värdefulla hon tagit med sig från utbildningen var förståelsen för att de största utmaningarna oftast är organisatoriska och inte tekniska. En insikt som hjälpt henne att navigera i arbetslivet.
- Jag tycker att du ska läsa Digital verksamhetsutveckling om du är intresserad av hur organisationer och IT samverkar och vilka möjligheter och utmaningar det innebär, säger Tea.
Hon berättar att utbildningen förberedde henne på det kommande arbetslivet genom praktik och gästföreläsare men också genom olika projekt där hon fick intervjua företag. Tea fick själv jobb genom sin praktikplats vilket gjorde att hon började jobba innan examen, vid sidan av studierna.
- Utbildningen gav mig en grund att stå på. Via mitt arbete har jag sedan fått möjlighet att gå olika kurser och utbildningar där jag har kunnat fördjupa mina kunskaper, berättar Tea.
Hon förklarar att en vanlig dag på jobbet ofta innefattar möten, ibland förberedelser eller genomförande av workshopar, ofta behöver hon också läsa på för att fördjupa sig inom något specifikt ämne för att lösa ett problem eller ta fram ett förslag till en arbetsgrupp.
- Jag känner att jag bidrar till att verksamheten kan få ut nytta av IT och digitalisering. Det bästa med mitt jobb är att jag hela tiden lär mig nya saker och ständigt utvecklas, säger Tea.
Hon ser ett behov av att IT-branschen minskar sin miljöpåverkan och ansvarar för att ta fram energieffektiva lösningar och minskar elektroniskt avfall. Om hon skulle ge ett tips till dig inför ditt kommande yrkesliv så skulle det vara att våga prova nya saker. Hon menar att man ibland inte vet vad man tycker är roligt eller vad man har fallenhet för förrän man har testat.
”Mitt arbete är att se till så att användarna får ut så mycket som möjligt av systemet”
Patrik är uppvuxen strax utanför Emmaboda men bestämde sig för att flytta till Växjö när han skulle börja plugga. Han valde programmet digital verksamhetsutveckling då han gillade bredden i programmet.
Läs hela intervjun med Patrik
- Jag visste att jag ville arbeta med något IT-relaterat område men visste inte exakt med vad. Utbildningen gjorde att jag fick chans att fördjupa mig i flera olika intresseområden och vissa ändrade jag helt uppfattning om. Från att jag var säker på att de inte var för mig till att jag numer jobbar med det varje dag, berättar Patrik.
Programmet ger en förståelse för hur IT och verksamheter fungerar ur olika perspektiv. Något som gör att det går att söka jobb inom väldigt många olika branscher efter examen.
- Självklart leder utbildningen till en kunskapsmässig grund att stå på. Men utöver det skulle jag säga att jag fått öva upp min förmåga att ta mig an och analysera olika typer av problem och hur jag kan närma mig uppgifter som från början känns väldigt svåra att lösa, säger Patrik.
Genomgående under de tre åren finns en koppling till arbetslivet. Exempelvis genom gästföreläsare med olika roller och från olika branscher. Anknytningen till näringslivet sker också via projekt som görs på företag.
- Det var bland annat under ett projektarbete med ett företag som jag fick upp ögonen för den typen av roll som jag nu arbetar med idag. Hela femte terminen hade jag praktik där jag var på plats på mitt praktikföretag, förklarar Patrik.
Idag arbetar han som Business Consultant på Timbertec, det företag som han skrev sitt examensarbete på. I hans roll håller han bland annat utbildningar och sätter upp system baserat på användarnas behov, krav och processer.
- Jag arbetar med TiCom, ett ERP-system inriktat mot sågverk. En del i mitt arbete är att se till att användarna får ut så mycket som möjligt av systemet. Jag översätter bland annat användarnas behov till krav för nyutveckling i systemet, säger Patrik.
Något som ofta återkom under utbildningen var förmågan att arbeta mellan IT och verksamhet och det är något han har stor nytta av i sin yrkesroll. Patrik menar att det handlar lika mycket om att förstå verksamheten, användarnas behov och problem som att förstå tekniska behov och lösningar.
Han avslutar med att poängtera att utbildningen ger en bred och bra grund att bygga vidare på men att man inte kommer kunna allt när man börjar jobba, och det är okej. Han vill tipsa dig om att våga fråga när det är något du inte förstår och att fråga mycket för att lättare komma in i jobbet.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Vanliga frågor om programmet i digital verksamhetsutveckling
Vad fokuserar programmet digital verksamhetsutveckling på?
Programmet vid Linnéuniversitetet riktar in sig på hur digitalisering påverkar näringsliv och offentlig sektor, med fokus på att skapa effektiva interna processer och förbättra samverkan med omvärlden.
Hur kommer programmet i digital verksamhetsutveckling att förbereda mig för att leda digitala förändringsprocesser i organisationer?
Genom att fokusera på digitaliseringens effekt i näringsliv och offentlig sektor, utrustar programmet dig med färdigheter för att effektivisera processer och främja samspel med omvärlden, vilket är avgörande för att framgångsrikt leda digitala förändringar.
Hur lär jag mig att effektivt kombinera teknologi och affärsstrategier för att driva digital innovation?
Under utbildningen lär du dig att utveckla nya produkter och tjänster samt att leda förändringsprocesser, vilket är avgörande för att kunna integrera teknologi med affärsstrategier för att driva digital innovation.
Hur integreras kunskap om dataanalys och digital marknadsföring i min utbildning?
Din utbildning i digital verksamhetsutveckling förbereder dig för att hantera och integrera digitala strategier i näringsliv och offentlig sektor. Genom att studera digital transformation lär du dig hur dataanalys och digital marknadsföring kan användas för att förnya och effektivisera olika verksamheter.
Vad kan jag jobba med efter utbildningen i digital verksamhetsutveckling?
Efter att ha slutfört programmet i digital verksamhetsutveckling kan du arbeta som verksamhetsanalytiker, affärsutvecklare eller koordinator för digitaliseringsprojekt. Du kan också jobba som kravanalytiker, både inom privat och offentlig sektor. Utbildningen ger även en god grund för vidare studier inom informatik.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.