Drift- och underhållsteknik

180 hp

Drift- och underhållsteknik är programmet för dig som vill jobba inom en bransch som ständigt utvecklas och där efterfrågan på ny kompetens är stor. Kombinationen av teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter gör dig mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

Programmet riktar sig till dig som vill arbeta med drift och underhåll av energiproducerande anläggningar. Du får en bred teknisk kompetens för att kunna hantera och optimera en säker drift med hänsyn till både ekonomi och hållbarhet. Huvudområdet i utbildningen är energiteknik där ång- och värmeanläggningar är centralt och som styrks upp med en omfattande del el- och automationsteknik. Genomgående i programmet är att de teoretiska kunskaperna omsätts till praktik genom laborationer och andra övningar.

Den breda utbildningen ger dig kompetens att anställas inom flera branscher som arbetar med bl.a. bioenergi, kärnkraft, el- och automation eller inom processindustrin

Karriär

Efter utbildningen kan du ta ansvar för drift och underhåll av flera olika typer av anläggningar. Skift- eller jourtjänstgöring kan förekomma. På grund av de goda utvecklingsmöjligheterna mot t.ex. driftsättning, konsult- och utredningsarbete är det vanligt att vara kvar länge i branschen. Genom att läsa drift- och underhållsteknik får du ett naturligt steg till arbetsledande och driftledande positioner, men även till arbete på den internationella marknaden. Med mindre komplettering efter genomgången utbildning kan el-behörighet Auktorisation AL sökas.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot drift och underhållsteknik.

Huvudområde: Energiteknik

Programmet är treårigt och omfattar 180 hp.

Du har också möjlighet att utforma en inriktning efter eget intresse genom att byta ut en eller flera kurser. Det görs i samråd med programansvarig.

Informationsfilm om drift och underhåll

Drift- och underhållsteknik utbildar med branschen i tanken

Programmet strävar efter ett nära samarbete med branschen med målsättningen att uteximinerade studenter ska vara väl förbereda för kommande arbetsliv.

Studenter berättar

Ovidijus berättar hur det är att läsa Drift- och underhållsteknik
Therese står vid en blå vägg

Therese har tagit teknikintresset till en ny nivå

Therese Meissner har alltid varit tekniskt intresserad och valde programmet Drift och underhåll.

- Jag gillar det! Det är många kurser och information att ta in under en kort tid men stämningen mellan lärare och studenter är väldigt bra.

Therese menar att programmet är perfekt för den som vill ha en bred utbildning inom teknologi med många lärorika labbar och bra studiebesök. Likaså ser arbetsmarknaden för personer från Drift och underhåll väldigt bra ut.

- Vårt samhälle utvecklas hela tiden och vi kommer alltid behöva någon som tar hand om driften, så jag tror att det kommer finnas gott om jobb långt fram i tiden.

Therese tycker om att bo i Kalmar och tycker att stadens mysiga stämning smittar av sig även på studentlivet.

- Kalmar är en toppenstad för studenter! Förutom att hänga på Kalmars studentpubar, Cårhuset eller Sjösjukan, tycker jag man ska engagera sig i studentföreningarna. De hittar på olika evenemang hela tiden.

Än har Therese inte något drömjobb framför sig utan satsar på att lära sig så mycket som möjligt under kurserna.

- Jag vill hitta ett jobb där jag får träffa nya människor och gärna resa runt, utföra olika arbeten och fortsätta lära mig om ny teknologi, gärna inom vattenkraft eller värmekraft.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar