Drift- och underhållsteknik

180 hp

Drift- och underhållsteknik är programmet för dig som vill jobba inom en bransch som ständigt utvecklas och där efterfrågan på ny kompetens är stor. Kombinationen av teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter gör dig mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

Programmet riktar sig till dig som vill arbeta med drift och underhåll av energiproducerande anläggningar. Du får en bred teknisk kompetens för att kunna hantera och optimera en säker drift med hänsyn till både ekonomi och hållbarhet. Huvudområdet i utbildningen är energiteknik där ång- och värmeanläggningar är centralt och som styrks upp med en omfattande del el- och automationsteknik. Genomgående i programmet är att de teoretiska kunskaperna omsätts till praktik genom laborationer och andra övningar.

Den breda utbildningen ger dig kompetens att anställas inom flera branscher som arbetar med bl.a. bioenergi, kärnkraft, el- och automation eller inom processindustrin.

Karriär

Efter utbildningen kan du ta ansvar för drift och underhåll av flera olika typer av anläggningar. Skift- eller jourtjänstgöring kan förekomma. På grund av de goda utvecklingsmöjligheterna mot t.ex. driftsättning, konsult- och utredningsarbete är det vanligt att vara kvar länge i branschen. Genom att läsa drift- och underhållsteknik får du ett naturligt steg till arbetsledande och driftledande positioner, men även till arbete på den internationella marknaden.

Examen

Kandidatexamen med inriktning mot drift och underhållsteknik.

Huvudområde: Energiteknik

Programmet är treårigt och omfattar 180 hp.

Du har också möjlighet att utforma en inriktning efter eget intresse genom att byta ut en eller flera kurser. Det görs i samråd med programansvarig.

Samarbete med branschen

För att du ska bli så förberedd som möjligt på din kommande yrkesroll samarbetar vi med företag i drift- och underhållsbranschen. 

Omväxlingen är det bästa med utbildningen

Jonathan ville ha en bred utbildning och gillar att kurserna i programmet är så omväxlande.

Efterfrågan på drift- och underhållstekniker är stor

Ovidijus berättar vad han tycker om utbildningen och att arbetsmarknaden har stort behov av drift- och underhållstekniker. 

Kalmar är en toppenstad för studenter

Kvinna står framför blå vägg

Therese Meissner har alltid varit tekniskt intresserad och valde programmet Drift- och underhållsteknik. 


- Jag gillar det! Det är många kurser och mycket information att ta in under en kort tid men stämningen mellan lärare och studenter är väldigt bra.

Utbildningen har ett bra rykte i branschen

Man står i laborationssal

Björn Rydholm ville ta sitt intresse till en ny nivå och började därför leta efter en teknisk utbildning. Efter noga övervägande föll valet på Drift- och underhållsprogrammet.

Förbered dig med matematik!

Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.

Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.

Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar