Drift- och underhållsteknik

180 hp

Vill du jobba i en bransch som ständigt utvecklas och där efterfrågan på ny kompetens är stor? Satsa på drift- och underhållsteknik.

Programmet inriktar sig mot drift och underhåll av system och anläggningar som producerar el och/eller värme. Efter utbildningen kan du arbeta som stationstekniker, drifttekniker eller driftingenjör och du har även möjlighet att exempelvis söka en traineeutbildning på ett företag.

Förutom kurser inom huvudområdet energiteknik ingår kurser inom el-, styr- och reglerteknik samt ledarskap, teknisk engelska, projektledning och företagsekonomi. Du kommer att bli attraktiv inom verksamhetsområden som kärnkraft, kraftvärme och processindustri. Möjlighet finns också att arbeta med förnybara energikällor som vind- och vattenkraft, eller som driftsättare av nya anläggningar.

Undervisningen består av både teori och praktiska laborationer och simulatorövningar med nära koppling till det kommande yrkeslivet. Gästföreläsare från branschen och studiebesök på olika typer av anläggningar är också viktiga inslag i utbildningen.

Karriär

Som driftpersonal arbetar du bland annat med driftsättning, övervakning i kontrollrum, hantering av driftstörningar och underhåll av anläggningar, där skiftgång kan förekomma. Vill du ut i världen eller klättra på karriärstegen finns möjlighet att arbeta internationellt och i arbetsledande positioner.

Examen

Filosofie kandidatexamen i energiteknik, med inriktning mot drift och underhåll av tekniska system.

Informationsfilm om drift och underhåll

Drift- och underhållsteknik utbildar med branschen i tanken

Programmet strävar efter ett nära samarbete med branschen med målsättningen att uteximinerade studenter ska vara väl förbereda för kommande arbetsliv.

Studenter berättar

Therese står vid en blå vägg

Therese har tagit teknikintresset till en ny nivå

Therese Meissner har alltid varit tekniskt intresserad och var från början inställd på en karriär som sjöingenjör, men efter två år kändes programmet inte helt rätt och hon fick tänka om. Istället blev det programmet Drift och underhåll, nu trivs hon bra med sin utbildning och känner att hon hamnat rätt.

- Jag gillar det! Det är många kurser och information att ta in under en kort tid men stämningen mellan lärare och studenter är väldigt bra.

Therese menar att programmet är perfekt för den som vill ha en bred utbildning inom teknologi med många lärorika labbar och bra studiebesök. Likaså ser arbetsmarknaden för personer från Drift och underhåll väldigt bra ut.

- Vårt samhälle utvecklas hela tiden och vi kommer alltid behöva någon som tar hand om driften, så jag tror att det kommer finnas gott om jobb långt fram i tiden.

Therese tycker om att bo i Kalmar och tycker att stadens mysiga stämning smittar av sig även på studentlivet.

- Kalmar är en toppenstad för studenter! Förutom att hänga på Kalmars studentpubar, Cårhuset eller Sjösjukan, tycker jag man ska engagera sig i studentföreningarna. De hittar på olika evenemang hela tiden.

Än har Therese inte något drömjobb framför sig utan satsar på att lära sig så mycket som möjligt under kurserna.

- Jag vill hitta ett jobb där jag får träffa nya människor och gärna resa runt, utföra olika arbeten och fortsätta lära mig om ny teknologi, gärna inom vattenkraft eller värmekraft.

Björn vill jobba med ny teknik

Björn Rydholm ville ta sitt intresse till en ny nivå och började därför leta efter en teknisk utbildning. Efter noga övervägande föll valet på Drift- och underhållsprogrammet vid Linnéuniversitetet.

- Jag har alltid haft ett stort tekniskt intresse och gillar att arbeta med motorer och elektronik. Med åren har detta vuxit sig allt starkare och jag kände att det var dags att ta nästa steg, skaffa mig bra utbildning för att bygga en karriär inom mitt intresse, säger Björn.

Intervju med student

Björn började att fråga sina vänner med tekniskt inriktade jobb om deras utbildning och yrke. En av dem är drifttekniker och tipsade om Drift- och underhållsteknik i Kalmar. Programmet har bra rykte i branschen och ger möjlighet att välja mellan olika jobb runtom i världen.

- Att välja bland universitetsutbildningar är svårt. Jag lyssnade på vad folk i branschen rekommenderade men läste också mycket på hemsidor och olika forum för att bilda mig en uppfattning. När jag vägt olika för- och nackdelar stod Linnéuniversitetet kvar som vinnare.

Fortsättningsvis tycker Björn att Drift- och underhållsprogrammet passar alla som är tekniskt intresserade, någorlunda praktiskt lagda och vill kombinera de egenskaperna i ett framtida yrke.

- Det bästa med Drift- och underhåll är att det är så omväxlande! Vi får lära oss lite om mycket. Ena dagen sitter vi på skolan och räknar på kugghjulstransmissioner, den andra är vi mitt ute i skogen och kollar in en vindkraftspark för att dagen därefter vara i ett trångt maskinrum och köra gasturbin.

Efter studierna vill Björn helst ha en tjänst där han får utveckla sin praktiska sida och förmåga att lösa tekniska problem. Framtiden och arbetsmarknaden ser han ljust på.

- Det kommer alltid finnas ett behov av energi i världen, liksom av drift och underhåll av stora anläggningar. Det är ju detta vår utbildning till stor del handlar om, så jag tycker att det ser positivt ut.

 

Sommarmatte – förbered dig!

För vem?
Varje sommar läser tusentals studenter en kurs i matte på distans via Sommarmatte.se för att förbereda sig inför höstens studier. När din utbildning inom data/IT, fysik, matematik eller teknik startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarmatte.se vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten.

När och hur?
Kurserna är gratis och ges via nätet med start under sommaren. De ger högskolepoäng och berättigar dig att söka studiemedel. Sommarmatte.se är ett samarbete mellan flera lärosäten och vem som ger kurserna varierar från år till år.

Vilken kurs ska jag söka?
Som blivande student vid Linnéuniversitetet hösten 2017 anmäler du dig via länken nedan. Vi rekommenderar dig att börja med Kurs A. Känner du dig bekväm med den - fortsätt med Kurs B.

Ansökan
OBS! Ansökan är öppen 10 april - 15 maj och 22-25 juni. Se länk nedan för att komma till ansökan.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar