Driftteknikerprogrammet

120 hp

Utbildningen till drifttekniker är en tvåårig högskoleutbildning inriktad mot arbetsuppgifter inom kraftvärmeverk och processindustri.

Framtidsutsikterna är goda för dig som väljer att utbilda dig till drifttekniker. Du får en bred teknisk kompetens för att kunna tillse säker drift med hänsyn till både ekonomi och hållbarhet.

Utbildningen är operativt inriktad med tydligt fokus mot den framtida yrkesrollen. Huvudområdet i utbildningen är energiteknik där ång- och värmeanläggningar är centralt och som styrks upp med en omfattande del el- och automationsteknik. De teoretiska studierna varvas med praktiska inslag där kursmoment tillämpas i simulatorer och moderna laboratorier för att ge en helhetsförståelse av processerna.

Förbränningsteknik, kyl- och klimatteknik, el- och reglerteknik, pneumatik och hydraulik är exempel på områden som täcks in av programmet.

Karriär

Driftteknikerprogrammet riktar sig till dig som vill satsa på en operativ utbildning som leder till arbetsuppgifter inom bioenergi, kärnkraft, kraftvärmebranschen och processindustrin.

Examen

Utbildningen leder till en Högskoleexamen med inriktning mot energiteknik.

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar