Inrednings- och butikskommunikation

180 hp

Varje miljö vi vistas i är skapad för ett specifikt ändamål. I butik, offentliga miljöer eller andra affärsmässiga lokaler - så som mässor, utställningar eller kontor - kommunicerar företagen sin identitet, bygger varumärke och lyfter specifika produkter.

Programmet för Inredning- och butikskommunikation ger dig förutsättningarna, för att som retail designer, arbeta inom kunskapsfältet mellan företagsekonomi och design. Under din utbildning kommer du erbjudas spännande möten mellan entreprenörskap och design, mellan kreativ energi och logisk strategi – både i teori och praktik. Utbildningen ställer stora krav på din förmåga att samarbeta och bidra till din och dina studiekamraters inlärning. Programmet är framtaget i nära samarbete med näringslivet och under utbildningen samarbetar du med våra partnerföretag, vilka bidrar med sin kunskap och kompetens inom hur design kan vara värdeskapande, lönsam och hållbar.

Studenter berättar

"Vi lär oss saker hela tiden!"

Johanna Jeppsson om utbildningen:

"Jag valde den här utbildningen för att den är unik och bara finns här. Jag trivs jättebra här. Det är en bra och kreativ utbildning där jag lär mig nya saker varje dag."

Malin Brostad om utbildningen:

"Det här är den enda universitetsutbildningen i sitt slag där man blir inredare och butikskommunikatör. Det var därför jag valde den, och jag tycker verkligen att jag hamnat rätt. I framtiden siktar jag på ett intressant jobb inom inredning på ett större företag."

Tidigare studenter berättar 

Marja Holmkvist är alumn

Marja fick jobb redan innan examen

Marja Holmqvist tog examen från Programmet för inrednings- och butikskommunikation på en fredag. Måndagen efter satt hon vid ett eget skrivbord på H&Ms huvudkontor i Stockholm med uppdraget att rita butiker för Norge, Spanien, Holland och Mellanöstern.

– Jag fick jobb redan innan jag tog min examen tack vare att Programmet för inrednings- och butikskommunikation påbörjade ett partnerskap med H&M samma vår, säger Marja Holmqvist. H&M:s inredningsavdelning kom ner till Växjö och presenterade sig inför samarbetet vilket var en unik möjlighet jag tog vara på, eftersom de var i fas att anställa nya medarbetare.

Konceptarkitekt på Åhlens

Efter fyra år som projektledare, arkitekt och butiksplanerare på H&M har Marja bytt arbetsplats och jobbar numera som konceptarkitekt på Åhléns huvudkontor.

– Just nu jobbar jag med att ta fram ett nytt inredningskoncept för både nya och existerande varuhus. Detta innebär allt från layout-manualer och inredningsprogram till att förbättra själva shoppingupplevelsen. Efter en intensiv höst kommer vi implementera ett pilotvaruhus under våren 2013. Det är ett otroligt spännande jobb att få vara med och utveckla ett av Sveriges största varumärken.

Både ekonomi och design

När Marja valde utbildning var hennes mål att bredda sina kunskaper inom företagsekonomi och design. På Programmet för inrednings- och butikskommunikation kände hon att hon kunde få det bästa av bägge dessa världar.

– Det har har varit väldigt nyttigt att få både ekonomi- och designperspektivet, säger Marja. Det ger en djupare förståelse för hela processen. Den här utbildningen är unik i sitt slag i Sverige. Jag har fått lära mig att se och analysera helheten ur kundens perspektiv för att kunna skapa ett unikt erbjudande och framhäva detta på bästa sätt.

– Idag räcker det inte med att skapa fantastiska designlösningar till företag, de måste både vara kundorienterade och generera försäljning för att någon ska våga investera. Jag utgår alltid från bägge perspektiv i mina projekt vilket jag upplever är ovanligt på marknaden idag och en unik styrka jag har med mig från utbildningen.

Pernilla startade eget som inredare

Pernilla Eriksson startade eget

Något år efter studier på Ekonomihögskolan uppfyllde Pernilla Eriksson sin dröm om att starta eget. Bland hennes kunder finns bland annat Ikea och nu är hon tillbaka som handledare på Programmet inrednings- och butikskommunikation.

– Jag har varit intresserad av inredning sedan jag var liten. Jag pluggade inredning i Göteborg innan men ville gå vidare. Det finns inte många inrednings-utbildningar på universitetsnivå men Linnéuniversitetet har en av dem.

Ville bli sin egen

Pernilla läste mellan 2004 och 2006 och efter examen gick hon vidare till jobb på Ikea och arbete med Ikea-katalogen. Drygt ett år senare valde hon att köra igång sin egen firma på heltid. Då hade hon funderat på att bli sin egen under flera år och hon tycker om friheten det innebär. Hon vågade ta steget tack vare att hon fick ett flera månader långt inredningsuppdrag på ett hotell.

Kontakter för framtiden

Bland hennes kunder finns förra arbets¬givaren Ikea och mäklare i Växjö som hon knöt kontakter med redan under studietiden. Det gäller att vara öppen i möten med människor, det kan leda till nya möjligheter i framtiden.

– Man kanske inte tänker på det när man pluggar, men alla möten kan vara viktiga. De kan ge något framöver som man inte kan tänka sig nu. Bara att bjuda till lite grand när man träffar någon kan ge viktiga kontakter.

Tillbaka på Ekonomihögskolan

Ett av den egna firmans uppdrag har fört Pernilla tillbaka sitt gamla klassrum där hon fungerat som handledare i en kurs i visuell identitet. En av hennes före detta lärare på Programmet för inrednings- och butikskommunikation (PIB) frågade om hon ville hjälpa till och vara mentor till studenterna och Pernilla tackade genast ja.

– Det är roligt att vara tillbaka på PIB. Vi har ju vår egen lilla vrå här vi pibbare, säger hon och ler.

Mer om programmet

Information om alternativt urval

Information om alternativt urval publiceras senast den 15 mars.

Karriär

En stor del av våra tidigare studenter arbetar idag som inrednings- och butikskommunikatörer, projektledare, butikschefer och egna företagare både i Sverige och utomlands. Våra studenter återfinns på många olika arbetsplatser; exempelvis hos vårt partnerföretag IKEA, eller andra stora retailföretag. Andra jobbar på designbyråer eller som konsulter för branschens intressenter.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot inrednings- och butikskommunikation

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar