Ekonomprogrammet, inriktning redovisning/ekonomistyrning
180 hpEkonomer behövs överallt i vårt samhälle. Med inriktningen redovisning och ekonomistyrning får du en kvalificerad grund för ekonomiskt inriktat arbete och hur man leder verksamheter mot ekonomiska mål. Specifikt för programmet är också dess inriktning mot digitalisering där du erhåller god förståelse och kunskap för de digitala verktyg som idag används i strategiarbete, utveckling och styrning av en verksamhet. Utbildningen lägger också särskild vikt vid hur verksamheter styrs mot ökad hållbarhet när det gäller såväl miljö som ekonomiskt och socialt ansvar.
Som ekonom har du karriärmöjligheter i många delar i samhället. Du kan arbeta i organisationer eller företag, såväl nationellt som internationellt. Programmet ger dig en stabil grund i ekonomi med bred förståelse för ekonomins olika delar. Inriktningen redovisning och ekonomistyrning ger dig kunskaper för hur man visar upp vad som skett i företaget, samt hur man hushållar med företagets resurser. Under programmet sker nära samarbete med näringslivet och du tränas till ett affärsmässigt synsätt, en egenskap som värderas högt på arbetsmarknaden. Digitala lösningar och -stödsystem är en integrerad del av studiemiljön. Spännande gästföreläsare och praktiskt inriktade projekt är stående inslag i ekonomprogrammet.
Du läser företagsekonomi under tre terminer med inriktning redovisning/ekonomistyrning. Utöver detta läser du bland annat statistik, handelsrätt och nationalekonomi. Efter den avslutande examensuppsatsen kommer du att vara väl rustad för arbetsuppgifter inom såväl näringsliv som offentlig förvaltning.
Karriär
En ekonom med inriktning mot redovisning och verksamhetsstyrning arbetar med en mängd olika uppgifter kring ledning av företag och företagande. När du är färdig ekonom kan du till exempel arbeta på revisionsbyrå, bank, försäkringsbolag eller som ekonom på olika företag. Kanske väljer du att starta eget företag. Titlar som återfinns bland före detta studenter är exempelvis; redovisningsekonom, ekonomiassistent, finansiell controller, managementkonsult, revisor, banktjänsteman, projektekonom och privatrådgivare.
Examen
Ekonomie kandidatexamen med inriktning mot redovisning och ekonomistyrning, Huvudområde: Företagsekonomi
Ansökan till senare del av program
Du som har läst kurser som motsvarar minst fyra terminer på programmet kan söka till senare del av programmet. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer.
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB.
Internationella möjligheter
Många kurser och ämnen på programmet kan härledas från internationella sammanhang. Hela ekonomin är under stark globalisering och det påverkar i stort sett alla moment i programmet. Det internationella perspektivet genomsyrar därför en stor del av kurslitteraturen och vissa kurser går på engelska. Du har möjlighet att göra utlandsstudier under sommaruppehåll eller efter din utbildning vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se:
Frågor?
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
"Ekonomer behövs på många företag"
Ekonomprogrammet ger dig en bra kunskapsgrund för framtiden, menar Anna Fredrikson Finn. Hon vill särskilt lyfta fram variationen i kursutbudet och alla engagerade lärare.
Läs hela intervjun
Efter studenten sysslade Anna Fredrikson Finn från Uppsala med en rad olika saker. Hon pluggade franska, jobbade som telefon-försäljare och reste runt som backpacker i Australien. Till slut kände hon att hon ville satsa på en utbildning. En kompis hade börjat plugga i Kalmar och han talade gott om staden och Linnéuniversitetet. Anna övertalades att flytta dit. Hon kollade upp utbildningsutbudet och fastnade för Ekonomprogrammet.
– Det som avgjorde var utbildningens bredd och möjlighet till jobb efter examen. Ekonomer behövs på alla sorters företag och om jag någon gång vill starta eget har jag verkligen en bra grund för det, säger Anna. Varierad undervisning och engagerade lärare gör att Anna tycker att hon har hamnat rätt. Hon gillar att det är mycket egenstudier och att hon kan planera tiden som hon vill. Hon tycker också att undervisningen håller hög kvalitet.
– Jag vill slå ett slag för lärarna, många är verkligen intresserade av att läsa oss för livet och inte bara till tentan, och de vill att vi ska fråga och vara nyfikna. En annan bra grej är att vi har fått jobba på olika sätt, med seminarium, case, företagsanalyser med mera. Det känns som en bra träning inför arbetslivet, säger Anna.
Charmig stad
– Kalmar är en charmig stad med kullerstenar och många gamla byggnader och hus. Älskar dessutom att staden ligger vid vattnet och att det är nära till naturen på Stensö där man kan gå promenader eller ta en joggingtur. Det är en stor andel studenter i en liten stad och det tycker jag om, man stöter ofta på folk man känner, säger Anna.
Bra och nära kontakt med lärarna
Efter att ha jobbat som lastbilschaufför och lagerarbetare kände Samuel Ignell från Skillingaryd att det var dags att göra något annat. Han hade länge varit intresserad av ekonomi och började fundera på att plugga vidare. Till slut bestämde han sig för Ekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet.
Läs hela intervjun
– Jag hade inte koll på vad jag exakt ville jobba med inom ekonomiområdet. Men när jag läste om Ekonomprogrammet så verkade det täcka upp väldigt många grenar inom ekonomi vilket jag såg som positivt, säger Samuel.
Trivs på Ekonomprogrammet
Samuel trivs med sitt beslut och tycker att det är en bra utbildning. Han framhåller särskilt närheten till alla lärare och menar att det alltid är lätt att få kontakt med dem och diskutera. Han gillar också att studenterna får bra kontakter med företag i regionen. Det kan till exempel handla om att skriva uppsatser, göra undersökningar och studiebesök.
– Kontakten med företagen ger en bra inblick i hur våra framtida arbetsplatser kan fungera, säger Samuel.
Allt är nära i Kalmar
Samuel rekommenderar nya studenter att skaffa en cykel, eftersom Kalmar är en riktig cykelstad.
– Det finns i princip inga backar alls här! Jag skulle också rekommendera att vara med på introduktionen och gå på så många aktiviteter som möjligt. Det är här som du verkligen kommer in i klassen och det är riktigt kul.
Vann stipendium för sitt examensarbete
Varje år utser Sparbankstiftelsen Kronan stipendier till uppsatser som visar prov på hög kreativitet, ny teknik, praktisk leverans, teknisk nytta, affärspotential, nyföretagande eller stor samhällsnytta inom välfärd, hälsovård och offentlig sektor. Studenter får skicka in sina uppsatser och några av dem som gjorde det var Frida och hennes vänner Caroline och Linn. De vann stipendium på hela 50 000kr för sitt examensarbete som handlar om hur man kan förutse en konkurs!
Läs hela intervjun
Hur kommer det sig att du valde att studera Ekonomprogrammet?
Vilka aspekter av programmet känner du är av nytta i arbetslivet?
Fler studenter om programmet
"Programmet har ett bra upplägg och ett intressant innehåll"
– Jag tycker att det är bra kvalité på utbildningen. Lärarna är bra och de vill inget hellre än att vi studenter ska lära oss, säger Jakob Bank från Kisa.
Jakob tycker att Ekonomprogrammet har ett bra upplägg och ett intressant innehåll. Studenterna läser kurser i redovisning, finansiering, marknadsföring, organisation och handelsrätt, som tillsammans ger en stabil ekonomisk grund. Jakob gillar att många av kurserna har seminarier där man kan diskutera och resonera.
– På seminarierna får man mer kunskap om området och en bättre förståelse om helheten. Jag tycker att det är jättebra, säger Jakob.
"Jag ångrar mig inte en sekund"
Michaela Nilsson från Värmland valde att flytta till östkusten för att studera på Ekonomprogrammet i Kalmar. Det fanns ekonomutbildning på hemorten men hon kände att det var spännande att uppleva något annat.
– Jag tyckte att det var utmanande att prova något nytt. Sedan hade jag hört att studentlivet i Kalmar var så bra, säger hon. Det visade sig stämma. Michaela trivs bra på Ekonomprogrammet och känner att hon gjorde rätt som flyttade. Hon har sedan starten bott i en studentkorridor.
– Först vägrade jag bo i korridor. Men nu har jag bott där i tre år och flera av dem jag bor med har blivit riktigt nära vänner.
Till skillnad från andra ekonomiska program inriktas studierna på redovisning och revision, inte marknadsföring. Efter examen har hon siktet inställt på att gå två år till och ta en masterexamen, men samtidigt är hon sugen på att börja jobba.
– Jag vill arbeta med alla delar på en revisionsbyrå, nämligen revision, beskattning och deklaration. Eller så vill jag vara ekonomiansvarig på ett större företag. Men det skulle vara jättekul att jobba utomlands också.
Christina är banksäljare på Swedbank
När Christina Larsén var sju år var hon en tjej som visste vad hon ville. Hon ville jobba med ekonomi, det var hennes passion. Och framtiden blev precis som hon planerade. Idag jobbar hon som banksäljare på Swedbank i Spånga.
Ekonomprogrammet håller god standard
– Jag ville inte plugga i min hemstad Stockholm. Jag var sugen på hela studentpaketet med fester, slöa eftermiddagar och hårda tentaperioder som följs av roligheter när tentan går bra. Eller dåligt, säger Christina.
– Vi hade många intressanta gästföreläsare och hela Ekonomprogrammet håller en väldigt god standard. Det beror nog på att dialogen med lärarna är så bra. Det är alltid öppna dörrar.
– Dessutom kan man alltid ställa den där lilla frågan på en föreläsning utan att behöva prata inför 300 personer i en sal. På Ekonomihögskolan kan man alltid känna sig bekväm. Självklart är det inget fel på större skolor men de är annorlunda. Det var på Ekonomihögskolan i Kalmar jag kände mig hemma.
Stort engagemang
Det råder ingen tvekan om att Ekonomihögskolan uppmuntrade studenter att ta för sig, både i och utanför skolan. – Det finns ju så mycket annat att göra som student i Kalmar. Vi var engagerade i allt möjligt vid sidan av skolan. Jag var med i Drivhuset som främjar nyföretagande bland unga, i studentföreningen Kalmar ESS styrelse på Ekonomihögskolan, jag var huvudfadder under nollningen och fadder åt utbytesstudenter.
– Jag hade jätteroligt under nollningsveckorna och trodde att jag skulle vara en festande singel i tre år. Men sista nollningskvällen träffade jag min nuvarande pojkvän, i baren på Kåren. Christina, som nu är nyförlovad, är allt annat än bitter över att hon fann kärleken under studenttiden.
Utbytestermin i Riga
I och med att Christina redan från början hade tilltalats av Ekonomihögskolans samarbete med de baltiska länderna, studerade hon en termin i Riga.
– Jag ville utnyttja Ekonomihögskolans kontaktnät och det blev verkligen jättelyckat. Studenterna i Riga är helt annorlunda jämfört med oss i Kalmar. De var unga och otroligt målinriktade men väldigt styrda och hela tiden i behov av en pekpinne. På Ekonomihögskolan fick vi utrymme att tänka själva och välja bland olika kurser.
Per är revisor på Ernst & Young
Per Pettersson flyttade från Tranås till Kalmar och Ekonomprogrammet på Ekonomihögskolan. Familjen hade sommarstuga på Öland och det gjorde att han hade en positiv bild av Kalmar. – En stor fördel med Kalmar är att det är cykelavstånd till allt. Och inga backar!
"Utbildningen uppfyllde mina förväntningar"
Utbildningen uppfyllde de förväntningarna, och närheten mellan lärare och studenter är något av det han upplevde som den stora styrkan på Ekonomihögskolan. Den breda utbildning som Ekonomprogrammet ger passade också Per utmärkt.
– Jag har alltid haft ett stort intresse av ekonomi och hade redan när jag sökte högskoleutbildning tanken på att bli revisor i bakhuvudet.
Stor användning av utbildningen
Idag arbetar Per som revisor på revisionsfirman Ernst & Young i Göteborg. Kunskaper och erfarenheten från studietiden är något han har nytta av i sin vardag.
– Vi läste ju bland annat redovisning, revision, juridik och beskattning. Helt krasst är det sådant jag sysslar med varje dag.
Lina är revisor på Deloitte
Efter avslutade studier på Ekonomprogrammet i Kalmar fick Lina Atteryd jobb som revisor på ett av världens största revisionsbolag, Deloitte.
"Jag är en siffermänniska som tycker det är kul att kommunicera!"
Under åren i Kalmar växte Lina som människa. Utanför skolan var hon med i programrådet på Ekonomihögskolan och i studentföreningen Kalmar ESS styrelse. Dessutom arbetade hon på studentkåren och vid olika studentevenemang. Lina kände hon att hon valt rätt utbildning. Redan under första året av sin utbildning på Ekonomihögskolan kände hon att yrket som revisor skulle passa henne bra.
– Jag har alltid varit en siffermänniska och tycker det är kul att kommunicera. Det passar bra in på en revisor. Däremot var jag lite rädd att jobbet skulle vara stelt och tråkigt. Nu vet jag att det inte är så, jag är ju mer ute och jobbar hos klienter än vad jag är inne på kontoret, säger hon. Man får tidigt ta stort ansvar och arbetsuppgifterna varierar från dag till dag.
Ett fjärde år i Australien
Lina ville bygga på sin utbildning med entreprenörskap och lite extra redovisning. Efter sin examen från Ekonomihögskolan studerade hon ett fjärde år via ett utbytesprogram på University of Tasmania i Australien.
– Genom utlandsstudierna har jag dessutom fått erfarenhet av att studera i en engelskspråkig miljö vilket varit till stor nytta då jag nu jobbar i en global firma med många utländska företag, säger hon och tillägger att nästan alla som arbetar på Deloitte har studerat utomlands eller varit engagerade i studentverksamheter.
Fick jobb under studietiden
Lina fick sitt nuvarande arbete genom en kontakt som hon skaffat under studietiden i Kalmar. Kontakten, som själv hade fått jobb på Deloitte, visste vad Lina gick för. Han rekommenderade henne för sin chef som blev intresserad. Tre dagar efter rekommendationen satt Lina i Stockholm på en anställningsintervju.
Anställningsintervjun gick bra och Lina fick jobbet på Deloittes huvudkontor i Stockholm. I arbetet som revisor granskar hon bland annat företagens processer så att informationen som ges ut av företaget är pålitlig och kan användas som underlag för beslutsfattande av olika intressentgrupper.
– Jag träffar klienter flera dagar i veckan och måste vara utåtriktad. Det går inte att vara tyst. Här har du femtioelva olika projekt på gång, du måste kunna se framåt och även bakåt då det kan ringa en klient som du träffade flera veckor tidigare. Därför vill arbetsgivaren ha någon som är framåt och har ett engagemang.
Vanliga frågor om ekonomiprogrammet, inriktning redovisning/ekonomistyrning
Vad är skillnaden mellan redovisning och ekonomi?
När du pluggar ekonomi får du en bred förståelse för pengars flöde och marknadens dynamik. Redovisning är mer specifikt; det handlar om att noggrant följa och rapportera ett företags ekonomiska aktiviteter. Tänk på redovisning som företagets ekonomiska dagbok.
Vad pluggar man om man läser redovisning?
Att studera redovisning innebär att du lär dig konsten att noggrant föra och analysera företagets ekonomiska transaktioner. Det är som att bli en detektiv som spårar varje krona för att se den stora ekonomiska bilden.
Vad gör man som redovisningsekonom?
Som redovisningsekonom är du företagets finansiella ryggrad. Du ser till att alla siffror stämmer och att ekonomiska rapporter är korrekta och pålitliga.
Vad kan man bli om man läser ekonomi?
En utbildning i ekonomi öppnar många dörrar. Du kan arbeta inom finans, marknadsföring, förvaltning, eller som ekonomisk rådgivare.
Måste man vara bra på matte för att bli redovisningsekonom?
Att vara bra på matte hjälper, men det viktigaste är att du kan hantera och tolka siffror på ett meningsfullt sätt.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.