Ekonomprogrammet, inriktning redovisning/ekonomistyrning

180 hp

Ekonomprogrammet ger dig stora möjligheter att välja väg i karriären. Revisionsbyrå, bank eller en ekonomiavdelning är tänkbara vägval för ekonomer.

Du läser företagsekonomi under tre terminer med inriktning redovisning/ekonomistyrning. Utöver detta läser du bland annat statistik, handelsrätt och nationalekonomi. Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet har ett nära samarbete med näringslivet och du tränas till ett affärsmässigt synsätt, en egenskap som värderas högt på arbetsmarknaden. Spännande gästföreläsare och praktiskt inriktade projekt är stående inslag i ekonomprogrammet. Internationalisering är för oss en självklarhet och du har möjlighet att studera en termin vid något av våra partneruniversitet utomlands. Efter den avslutande examensuppsatsen kommer du att vara väl rustad för arbetsuppgifter inom såväl näringsliv som offentlig förvaltning.

Karriär

En ekonom med inriktning mot redovisning och verksamhetsstyrning arbetar med en mängd olika uppgifter kring ledning av företag och företagande. När du är färdig ekonom kan du till exempel arbeta på revisionsbyrå, bank, försäkringsbolag eller som ekonom på olika företag. Kanske väljer du att starta eget företag.

Examen

Ekonomie kandidatexamen med inriktning mot redovisning och ekonomistyrning

Studenter berättar

Samuel Ignell läser ekonomprogrammet

"Bra och nära kontakt med lärarna"

Samuel Ignell är glad att han valde att plugga på Ekonomprogrammet. Han menar att det är en bred utbildning som ger många möjligheter till jobb. Perfekt om man vill jobba inom ekonomi men inte vet exakt vad.

Efter att ha jobbat som lastbilschaufför och lagerarbetare kände Samuel Ignell från Skillingaryd att det var dags att göra något annat. Han hade länge varit intresserad av ekonomi och började fundera på att plugga vidare. Till slut bestämde han sig för Ekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet.

– Jag hade inte koll på vad jag exakt ville jobba med inom ekonomiområdet. Men när jag läste om Ekonomprogrammet så verkade det täcka upp väldigt många grenar inom ekonomi vilket jag såg som positivt, säger Samuel.

Trivs på Ekonomprogrammet

Samuel trivs med sitt beslut och tycker att det är en bra utbildning. Han framhåller särskilt närheten till alla lärare och menar att det alltid är lätt att få kontakt med dem och diskutera. Han gillar också att studenterna får bra kontakter med företag i regionen. Det kan till exempel handla om att skriva uppsatser, göra undersökningar och studiebesök.

– Kontakten med företagen ger en bra inblick i hur våra framtida arbetsplatser kan fungera, säger Samuel.

Allt är nära i Kalmar

Samuel rekommenderar nya studenter att skaffa en cykel, eftersom Kalmar är en riktig cykelstad.

– Det finns i princip inga backar alls här! Jag skulle också rekommendera att vara med på introduktionen och gå på så många aktiviteter som möjligt. Det är här som du verkligen kommer in i klassen och det är riktigt kul.

"Ekonomer behövs på många företag"

Anna läser ekonomprogrammet

Ekonomprogrammet ger dig en bra kunskapsgrund för framtiden, menar Anna Fredrikson Finn. Hon vill särskilt lyfta fram variationen i kursutbudet och alla engagerade lärare.

Efter studenten sysslade Anna Fredrikson Finn från Uppsala med en rad olika saker. Hon pluggade franska, jobbade som telefon-försäljare och reste runt som backpacker i Australien. Till slut kände hon att hon ville satsa på en utbildning. En kompis hade börjat plugga i Kalmar och han talade gott om staden och Linnéuniversitetet. Anna övertalades att flytta dit. Hon kollade upp utbildningsutbudet och fastnade för Ekonomprogrammet.

– Det som avgjorde var utbildningens bredd och möjlighet till jobb efter examen. Ekonomer behövs på alla sorters företag och om jag någon gång vill starta eget har jag verkligen en bra grund för det, säger Anna. Varierad undervisning och engagerade lärare Anna tycker att hon har hamnat rätt. Hon gillar att det är mycket egenstudier och att man kan planera tiden som hon vill. Hon tycker också att undervisningen håller hög kvalitet.

– Jag vill slå ett slag för lärarna, många är verkligen intresserade av att läsa oss för livet och inte bara till tentan, och de vill att vi ska fråga och vara nyfikna. En annan bra grej är att vi har fått jobba på olika sätt, med seminarium, case, företagsanalyser med mera. Det känns som en bra träning inför arbetslivet, säger Anna.

Charmig stad

– Kalmar är en charmig stad med kullerstenar och många gamla byggnader och hus. Älskar dessutom att staden ligger vid vattnet och att det är nära till naturen på Stensö där man kan gå promenader eller ta en joggingtur. Det är en stor andel studenter i en liten stad och det tycker jag om, man stöter ofta på folk man känner, säger Anna.

"Partnerförtag från första terminen"

Jakob Bank är student på ekonomprogrammet

– Jag tycker att det är bra kvalité på utbildningen. Lärarna är bra och de vill inget hellre än att vi studenter ska lära oss, säger Jakob Bank från Kisa.

Jakob tycker att Ekonomprogrammet har ett bra upplägg och ett intressant innehåll. Studenterna läser kurser i redovisning, finansiering, marknadsföring, organisation och handelsrätt, som tillsammans ger en stabil ekonomisk grund. Jakob gillar att många av kurserna har seminarier där man kan diskutera och resonera.

– På seminarierna får man mer kunskap om området och en bättre förståelse om helheten. Jag tycker att det är jättebra, säger Jakob.

Bra samarbete med partnerföretaget

Innan studierna på Ekonomprogrammet arbetade han som maskinoperatör hemma i Kisa. Efter en tid kände han att han ville göra något annat och hittade Ekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet. Något som han framhåller särskilt bra med utbildningen är kontakterna med partnerförtaget, som studenterna fick redan från första terminen.

"Jag ångrar mig inte en sekund"

Michaela Nilsson är student på ekonomprogrammet

Michaela Nilsson från Värmland valde att flytta till östkusten för att studera på Ekonomprogrammet i Kalmar. Det fanns ekonomutbildning på hemorten men hon kände att det var spännande att uppleva något annat.

– Jag tyckte att det var utmanande att prova något nytt. Sedan hade jag hört att studentlivet i Kalmar var så bra, säger hon. Det visade sig stämma. Michaela trivs bra på Ekonomprogrammet och känner att hon gjorde rätt som flyttade. Hon har sedan starten bott i en studentkorridor.

– Först vägrade jag bo i korridor. Men nu har jag bott där i tre år och flera av dem jag bor med har blivit riktigt nära vänner.

Många valbara kurser

Till skillnad från andra ekonomiska program inriktas studierna på redovisning och revision, inte marknadsföring. Utbildningen innehåller också mycket valbara kurser, men det rekommenderas att man läser beskattningsrätt och affärsinformatik.

– Det finns mycket att välja på. Jag läste till exempel handelsrätt 2, vilket jag kommer ha nytta av om jag blir revisor som jag skulle vilja bli.

Varierade studier

Michaela menar att det bästa med Ekonomprogrammet är att studierna aldrig är enformiga, utan innehåller många olika delar.

– Det är en väldigt varierande utbildningsform, med både teoretiska och praktiska delar, möjlighet till utlandsstudier och samarbete med partnerföretag. När det gäller just partnerföretag hade jag kontakt med SEB och bokhandeln Dillbergs. Jag intervjuade, gjorde företagsanalyser och jämförde nyckeltal såsom soliditet och räntabilitet. Det var kul att se hur företagen fungerade, det finns så mycket mer att lära sig än man tror.

Vill jobba på revisionsbyrå

Efter examen har hon siktet inställt på att gå två år till och ta en masterexamen, men samtidigt är hon sugen på att börja jobba. – Jag vill arbeta med alla delar på en revisionsbyrå, nämligen revision, beskattning och deklaration. Eller så vill jag vara ekonomiansvarig på ett större företag. Men det skulle vara jättekul att jobba utomlands också.

Tidigare studenter berättar

Lars är restaurangchef på IKEA

Lars Karjalainen ifrågasatte gästföreläsaren från IKEA i Älmhult. En vecka därpå blev han uppringd av föreläsaren som frågade honom om han ville börja jobba på IKEA i Kungens Kurva. På den vägen är det. Nu är Lars restaurangchef på IKEA i Älmhult.

"Snygg förpackning med ett bra innehåll"

När Lars Karjalainen från Vadstena skulle börja plugga var han säker på att han skulle bli ingenjör. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt. Efter ett och ett halvt år av ingenjörsstudier hittade han plötsligt en utbildning som passade honom bättre – Ekonomprogrammet.

– Nästan efter första föreläsningen fick jag den där aha-upplevelsen och tänkte "åh, det här är ju klockrent!", säger Lars.

Lärarna uppmuntrade till egen reflektion

I arbetslivet stöter han ofta på före detta studenter som har studerat vid andra handelshögskolor.

– Man märker att de hade föreläsningar mellan 10 och 12. Sedan gick de hem och hade ingen kontakt med lärarna. På Ekonomihögskolan kunde vi gå till lärarna för att fråga alla möjliga saker som gjorde att vi lärde oss att tänka mer kritiskt. Lärarna tog fram ens eget tyckande och tänkande, säger Lars.

Snygg förpackning med bra innehåll

Han tillägger att Ekonomihögskolan har rätt studiekoncept, bestående av en snygg förpackning och ett bra innehåll.

– Det har gått bra för mig och mina studiekamrater. Jag har svårt att tro att det bara har med oss som individer att göra!

Det var inte bara utbildningen och skolan som fick Lars att trivas med sin livssituation. Han trivdes bra i Kalmar och engagerade sig mycket i studentlivet. Han var aktiv i flera institutionsföreningar och i Kvastkampen, som är ett årligt elevarrangemang fyllt av spex.

– Hade jag inte varit med i allt det där hade jag aldrig lyckats bra i arbetslivet. Att plugga på Ekonomihögskolan innebär att man automatiskt får en social utbildning.

Älskar sitt jobb

Idag ansvarar han för runt 65 medarbetare och ser till att utveckla chefer och andra anställda. Huvuduppdraget är att driva restaurangen genom alla andra, något som han tycker är lika roligt varje dag. Att han har arbetat tolv timmar idag stör honom inte. Tvärtom. Det hör till vanligheterna och han älskar att slita.

– Jag är jätteglad att jag fick det här jobbet och trivs hur bra som helst. Jag har kul hela tiden och har aldrig utmanats så här mycket i hela mitt liv. Det låter som att jag förhärligar det här men det är så här det är. Målet är att inom tio år vara koncernchef för IKEA. När jag började här var jag tydlig med mitt mål att inom fem år bli varuhuschef. Jag trodde att jag tog i lite där, men nu ser jag att jag kommer att ha blivit det inom fyra år. Så om jag inte tror att jag kommer att bli koncernchef skulle jag inte ha sagt det.

Christina är banksäljare på Swedbank

När Christina Larsén var sju år var hon en tjej som visste vad hon ville. Hon ville jobba med ekonomi, det var hennes passion. Och framtiden blev precis som hon planerade. Idag jobbar hon som banksäljare på Swedbank i Spånga.

Ekonomprogrammet håller god standard

– Jag ville inte plugga i min hemstad Stockholm. Jag var sugen på hela studentpaketet med fester, slöa eftermiddagar och hårda tentaperioder som följs av roligheter när tentan går bra. Eller dåligt, säger Christina.

– Jag hade jätteroligt under nollningsveckorna och trodde att jag skulle vara en festande singel i tre år. Men sista nollningskvällen träffade jag min nuvarande pojkvän, i baren på Kåren. Christina, som nu är nyförlovad, är allt annat än bitter över att hon fann kärleken under studenttiden.

Stort engagemang

– Det finns ju så mycket annat att göra som student i Kalmar. Vi var engagerade i allt möjligt vid sidan av skolan. Jag var med i Drivhuset som främjar nyföretagande bland unga, i Ekonomiföreningens styrelse på Ekonomihögskolan, jag var huvudfadder under nollningen och fadder åt utbytesstudenter.

Det råder ingen tvekan om att Ekonomihögskolan uppmuntrade studenter att ta för sig, både i och utanför skolan.

God standard

– Vi hade många intressanta gästföreläsare och hela Ekonomprogrammet håller en väldigt god standard. Det beror nog på att dialogen med lärarna är så bra. Det är alltid öppna dörrar.

– Dessutom kan man alltid ställa den där lilla frågan på en föreläsning utan att behöva prata inför 300 personer i en sal. På Ekonomihögskolan kan man alltid känna sig bekväm. Självklart är det inget fel på större skolor men de är annorlunda. Det var på Ekonomihögskolan i Kalmar jag kände mig hemma.

Utbytestermin i Riga

I och med att Christina redan från början hade tilltalats av Ekonomihögskolans samarbete med de baltiska länderna, studerade hon sin sista termin i Riga.

– Jag ville utnyttja Ekonomihögskolans kontaktnät och det blev verkligen jättelyckat. Studenterna i Riga är helt annorlunda jämfört med oss i Kalmar. De var unga och otroligt målinriktade men väldigt styrda och hela tiden i behov av en pekpinne. På Ekonomihögskolan fick vi utrymme att tänka själva och välja bland olika kurser.

Extrajobbet i Kalmar blev fast anställning

Per är revisor på Ernst & Young

Per Pettersson flyttade från Tranås till Kalmar och Ekonomprogrammet på Ekonomihögskolan. Familjen hade sommarstuga på Öland och det gjorde att han hade en positiv bild av Kalmar. – En stor fördel med Kalmar är att det är cykelavstånd till allt. Och inga backar!

"Utbildningen uppfyllde mina förväntningar"

Utbildningen uppfyllde de förväntningarna, och närheten mellan lärare och studenter är något av det han upplevde som den stora styrkan på Ekonomihögskolan. Den breda utbildning som Ekonomprogrammet ger passade också Per utmärkt.

– Jag har alltid haft ett stort intresse av ekonomi och hade redan när jag sökte högskoleutbildning tanken på att bli revisor i bakhuvudet.

Stor användning av utbildningen

Idag arbetar Per som revisor på revisionsfirman Ernst & Young i Göteborg. Kunskaper och erfarenheten från studietiden är något han har nytta av i sin vardag.

– Vi läste ju bland annat redovisning, revision, juridik och beskattning. Helt krasst är det sådant jag sysslar med varje dag.

Tvekade aldrig att flytta

Lina är revisor på Deloitte

Efter avslutade studier på Ekonomprogrammet i Kalmar fick Lina Atteryd jobb som revisor på ett av världens största revisionsbolag, Deloitte.

"Jag är en siffermänniska som tycker det är kul att kommunicera!"

Under åren i Kalmar växte Lina som människa. Utanför skolan var hon med i Ekonomirådet på Ekonomihögskolan och i institutionsföreningens styrelse. Dessutom arbetade hon på studentkåren och vid olika studentevenemang. Lina kände hon att hon valt rätt utbildning. Redan under första året av sin utbildning på Ekonomihögskolan kände hon att yrket som revisor skulle passa henne bra.

– Jag har alltid varit en siffermänniska och tycker det är kul att kommunicera. Det passar bra in på en revisor. Däremot var jag lite rädd att jobbet skulle vara stelt och tråkigt. Nu vet jag att det inte är så, jag är ju mer ute och jobbar hos klienter än vad jag är inne på kontoret, säger hon. Man får tidigt ta stort ansvar och arbetsuppgifterna varierar från dag till dag.

Ett fjärde år i Australien

Lina ville bygga på sin utbildning med entreprenörskap och lite extra redovisning. Efter sin examen från Ekonomihögskolan studerade hon ett fjärde år via ett utbytesprogram på University of Tasmania i Australien.

– Genom utlandsstudierna har jag dessutom fått erfarenhet av att studera i en engelskspråkig miljö vilket varit till stor nytta då jag nu jobbar i en global firma med många utländska företag, säger hon och tillägger att nästan alla som arbetar på Deloitte har studerat utomlands eller varit engagerade i studentverksamheter.

Fick jobb under studietiden

Lina fick sitt nuvarande arbete genom en kontakt som hon skaffat under studietiden i Kalmar. Kontakten, som själv hade fått jobb på Deloitte, visste vad Lina gick för. Han rekommenderade henne för sin chef som blev intresserad. Tre dagar efter rekommendationen satt Lina i Stockholm på en anställningsintervju.

Anställningsintervjun gick bra och Lina fick jobbet på Deloittes huvudkontor i Stockholm. I arbetet som revisor granskar hon bland annat företagens processer så att informationen som ges ut av företaget är pålitlig och kan användas som underlag för beslutsfattande av olika intressentgrupper.

– Jag träffar klienter flera dagar i veckan och måste vara utåtriktad. Det går inte att vara tyst. Här har du femtioelva olika projekt på gång, du måste kunna se framåt och även bakåt då det kan ringa en klient som du träffade flera veckor tidigare. Därför vill arbetsgivaren ha någon som är framåt och har ett engagemang.

Trivs på jobbet

Mer om programmet

Ulrika Melin är programansvarig på ekonomprogrammet

"En bra grund för att arbeta i ledande befattning eller bli egen företagare"


– Ekonomprogrammet ger en bra grund för att arbeta i ledande befattning eller bli egenföretagare, konstaterar programansvarig Ulrika Melin.

En ekonom med inriktning mot redovisning och verksamhetsstyrning arbetar med en mängd olika uppgifter kring ledning av företag och företagande. Du har många olika möjligheter att välja väg i karriären och din framtida arbetsplats kan exempelvis vara på revisionsbyrå, bank eller en ekonomiavdelning.

Gör studiebesök

Ekorådet som består av elever och programansvarig planerar uppskattade studiebesök på olika arbetsplatser och spännande gästföreläsare är stående inslag i utbildningen. Du ges även möjlighet att skriva en praktiskt inriktad konsultrapport ute på ett företag.

Under tre terminer läser du företagsekonomi med inriktning redovisning/ekonomistyrning. Utöver detta läser du bland annat statistik, handelsrätt och nationalekonomi samt jobbar med praktiskt inriktade projekt
Efter det avslutande examensarbetet kommer du att vara väl rustad för arbetslivet.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar