Ekonomprogrammet, inriktning redovisning/ekonomi­styrning

180 hp

Ekonomer behövs överallt i samhället. Med inriktningen redovisning och ekonomistyrning får du förståelse för redovisning och ekonomiska rapporter samt hur man leder verksamheter mot ekonomiska mål.

Som ekonom har du karriärmöjligheter i många delar i samhället. Du kan arbeta i statliga organisationer, såväl som i företag. Och mindre företag såväl som i större, internationella organisationer. Programmet ger dig en stabil grund i ekonomi med bred förståelse för olika ekonomiska inriktningar. Inriktningen redovisning och ekonomistyrning ger dig kunskaper för hur man visar upp vad som skett i företaget, samt hur man hushållar med företagets resurser. Under programmet sker nära samarbete med näringslivet och du tränas till ett affärsmässigt synsätt, en egenskap som värderas högt på arbetsmarknaden. Spännande gästföreläsare och praktiskt inriktade projekt är stående inslag i ekonomprogrammet.

Du läser företagsekonomi under tre terminer med inriktning redovisning/ekonomistyrning. Utöver detta läser du bland annat statistik, handelsrätt och nationalekonomi. Efter den avslutande examensuppsatsen kommer du att vara väl rustad för arbetsuppgifter inom såväl näringsliv som offentlig förvaltning.

Karriär

En ekonom med inriktning mot redovisning och verksamhetsstyrning arbetar med en mängd olika uppgifter kring ledning av företag och företagande. När du är färdig ekonom kan du till exempel arbeta på revisionsbyrå, bank, försäkringsbolag eller som ekonom på olika företag. Kanske väljer du att starta eget företag.

Examen

Ekonomie kandidatexamen med inriktning mot redovisning och ekonomistyrning, Huvudområde: Företagsekonomi

Kontakt­person

Ekonomihögskolans utbildningsadministration

Internationella möjligheter

Du har möjlighet att göra din utbildning lite mer internationell genom en valbar utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen.

Studenter berättar

Samuel Ignell läser ekonomprogrammet

"Bra och nära kontakt med lärarna"

Samuel Ignell är glad att han valde att plugga på Ekonomprogrammet. Han menar att det är en bred utbildning som ger många möjligheter till jobb. Perfekt om man vill jobba inom ekonomi men inte vet exakt vad.

Efter att ha jobbat som lastbilschaufför och lagerarbetare kände Samuel Ignell från Skillingaryd att det var dags att göra något annat. Han hade länge varit intresserad av ekonomi och började fundera på att plugga vidare. Till slut bestämde han sig för Ekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet.

– Jag hade inte koll på vad jag exakt ville jobba med inom ekonomiområdet. Men när jag läste om Ekonomprogrammet så verkade det täcka upp väldigt många grenar inom ekonomi vilket jag såg som positivt, säger Samuel.

Trivs på Ekonomprogrammet

Samuel trivs med sitt beslut och tycker att det är en bra utbildning. Han framhåller särskilt närheten till alla lärare och menar att det alltid är lätt att få kontakt med dem och diskutera. Han gillar också att studenterna får bra kontakter med företag i regionen. Det kan till exempel handla om att skriva uppsatser, göra undersökningar och studiebesök.

– Kontakten med företagen ger en bra inblick i hur våra framtida arbetsplatser kan fungera, säger Samuel.

Allt är nära i Kalmar

Samuel rekommenderar nya studenter att skaffa en cykel, eftersom Kalmar är en riktig cykelstad.

– Det finns i princip inga backar alls här! Jag skulle också rekommendera att vara med på introduktionen och gå på så många aktiviteter som möjligt. Det är här som du verkligen kommer in i klassen och det är riktigt kul.

Tidigare studenter berättar

Lars är restaurangchef på IKEA

Lars Karjalainen ifrågasatte gästföreläsaren från IKEA i Älmhult. En vecka därpå blev han uppringd av föreläsaren som frågade honom om han ville börja jobba på IKEA i Kungens Kurva. På den vägen är det. Nu är Lars restaurangchef på IKEA i Älmhult.

"Snygg förpackning med ett bra innehåll"

När Lars Karjalainen från Vadstena skulle börja plugga var han säker på att han skulle bli ingenjör. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt. Efter ett och ett halvt år av ingenjörsstudier hittade han plötsligt en utbildning som passade honom bättre – Ekonomprogrammet.

– Nästan efter första föreläsningen fick jag den där aha-upplevelsen och tänkte "åh, det här är ju klockrent!", säger Lars.

Lärarna uppmuntrade till egen reflektion

I arbetslivet stöter han ofta på före detta studenter som har studerat vid andra handelshögskolor.

– Man märker att de hade föreläsningar mellan 10 och 12. Sedan gick de hem och hade ingen kontakt med lärarna. På Ekonomihögskolan kunde vi gå till lärarna för att fråga alla möjliga saker som gjorde att vi lärde oss att tänka mer kritiskt. Lärarna tog fram ens eget tyckande och tänkande, säger Lars.

Snygg förpackning med bra innehåll

Han tillägger att Ekonomihögskolan har rätt studiekoncept, bestående av en snygg förpackning och ett bra innehåll.

– Det har gått bra för mig och mina studiekamrater. Jag har svårt att tro att det bara har med oss som individer att göra!

Det var inte bara utbildningen och skolan som fick Lars att trivas med sin livssituation. Han trivdes bra i Kalmar och engagerade sig mycket i studentlivet. Han var aktiv i flera institutionsföreningar och i Kvastkampen, som är ett årligt elevarrangemang fyllt av spex.

– Hade jag inte varit med i allt det där hade jag aldrig lyckats bra i arbetslivet. Att plugga på Ekonomihögskolan innebär att man automatiskt får en social utbildning.

Älskar sitt jobb

Idag ansvarar han för runt 65 medarbetare och ser till att utveckla chefer och andra anställda. Huvuduppdraget är att driva restaurangen genom alla andra, något som han tycker är lika roligt varje dag. Att han har arbetat tolv timmar idag stör honom inte. Tvärtom. Det hör till vanligheterna och han älskar att slita.

– Jag är jätteglad att jag fick det här jobbet och trivs hur bra som helst. Jag har kul hela tiden och har aldrig utmanats så här mycket i hela mitt liv. Det låter som att jag förhärligar det här men det är så här det är. Målet är att inom tio år vara koncernchef för IKEA. När jag började här var jag tydlig med mitt mål att inom fem år bli varuhuschef. Jag trodde att jag tog i lite där, men nu ser jag att jag kommer att ha blivit det inom fyra år. Så om jag inte tror att jag kommer att bli koncernchef skulle jag inte ha sagt det.

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Sjöfartshögskolan i Kalmar