Elektroteknik, högskoleingenjör
180 hpVill du jobba med morgondagens elförsörjning, eller lära dig mer om mekatronik och styrning av system? Utbildningen till högskoleingenjör i elektroteknik ger dig både de teoretiska och praktiska förutsättningarna.
Under de första 1,5 åren varvar vi ämnen som matematik och fysik med praktiskt inriktade kurser i programmering, datorteknik och elektronik där du som student kan få färdigheter i att designa, bygga och testa olika lösningar och få en bred grund i elektroteknik.
I den senare hälften av programmet kan du välja den inriktning som passar dig bäst - elkraftteknik eller mekatronik. Vill du till exempel fokusera på förnybara energilösningar? Eller jobba med digitalisering och styrning av rörliga saker som robotar och industriella maskiner? Elektrifiering och trådlös kommunikation som 5G kommer ha en stor inverkan på samhället framöver.
Under utbildningen får du kontakt med företag i regionen genom exempelvis studiebesök, gästföreläsningar och examensarbete. Du kommer även i kontakt med den forskning vi bedriver inom elektroteknik.
Karriär
Efter din examen kan du exempelvis jobba med konstruktion, planering, konsultarbete, test, service, försäljning eller projektledning inom teknikområden som elkraftteknik, elektronik, inbyggda system, automation eller trådlös kommunikation. Som ingenjör får du färdighet i problemlösning och att arbeta med projekt, i team eller självständigt.
Examen
Högskoleingenjörsexamen i elektroteknik.
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Därför vill jag bli ingenjör
Hamza Kadhum läser till ingenjör inom elektroteknik. På fritiden har han byggt en batteriladdare som drivs av solenergi.
Tor vill jobba med elkraft och användningen av energi på ett klimatsmart sätt
När Tor Sohlström var tolv år byggde han sin första dator. Sen dess har han haft ett stort intresse för elektronik, datorer och e-sport. Nu har hans intresse tagit honom till programmet Elektroteknik, högskoleingenjör med inriktning elkraft.
Läs hela intervjun med Tor
Vad är det som är intressant med ditt program?
– Det är att det är väldigt brett och att det finns många möjligheter efter examen.
Du har haft praktik. Var gjorde du din praktik och hur fungerade det?
– I somras lyckades jag få en praktikplats på Vattenfall Services Nordic AB med Kalmar som utgångspunkt. Det var oerhört lukrativt, utvecklande och roligt då jag verkligen fick vara ute i arbetslivet, vilket skiljer sig mycket ifrån studierna. Det fungerade väldigt bra och jag fick se olika delar av deras verksamhet vilket gav mig en förståelse för och kunskap om hur Sveriges elnät fungerar och är uppbyggt.
Var utbildningen som du förväntade dig?
– Eftersom min tanke först var att fokusera på elektronik istället för elkraft tog utbildningen en annan bana än förväntat. Jag förväntade mig mer kretskortsteori och mindre högspänningar.
Vad gör du på fritiden?
– Jag ägnar väldigt mycket tid åt min träning. Jag tränar aktivt MMA, thaiboxning, submission wrestling och brasiliansk jiujitsu på Växjö Titans och tävlar även i MMA. Det är väl där jag lägger de flesta av mina träningstimmar, men får jag någon dag ledigt så blir det en sväng till gymmet eller ett varv runt Växjösjön.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad? På vilket sätt?
– Ja! Jag hoppas att jag kan få jobba med något där man försöker integrera miljötänk med elkraft. Där jag får vara en bidragande faktor till att vi tillverkar och utnyttjar den energi som finns tillgänglig på ett smartare sätt.
Elektronikintresset lockade Henrik till att bli ingenjör
Henrik Johansson har varit intresserad av elektronik så länge som han kan minnas. Hans intresse för ämnet och vetskapen om en bra arbetsmarknad gjorde att hans val föll på utbildningen elektroteknik, högskoleingenjör.
Läs hela intervjun med Henrik
– Jag har alltid varit intresserad av elektronik och alltifrån att skruva sönder saker, vilket oftast inte är så populärt hemma, till att bygga och fixa datorer till släkt och vänner. Genom utbildningen har jag fått utlopp för min passion genom att jag både fått göra experiment, samtidigt som jag också har fått en teoretisk grund att stå på, säger Henrik.
Henrik upplever att utbildningen i elektroteknik varit ungefär som han föreställt sig, med mycket matte, breda kurser till en början och med möjlighet att skapa sin egen inriktning mot det egna intresset längre in i utbildningen. Samtidigt upplever han att utbildningen överträffat hans förväntningar när det gäller kontakten med lärarna.
– Innan jag började så trodde jag att det bara var stelbenta professorer som skulle sköta undervisningen. Även om vi kanske har haft någon sådan så tycker jag det har varit en mer kollegial stämning, än en auktoritär stämning, mellan både lärare och studenter, förklarar Henrik.
Teoretiska delarna mest utmanande
Något som Henrik upplever är utmanande med utbildningen är att de teoretiska delarna stundtals kan vara lite knepiga och han betonar vikten av att hänga med i studierna redan från början.
– Den teoretiska biten är tuff, det går inte säga något annat. Det gäller att ha en grundlig koll på matten, eftersom allt bygger på det föregående och fuskar man med ett steg så är man snart efter, förklarar Henrik.
God kontakt med företag genom studiebesök ledde till jobb
Under utbildningen har Henrik och hans studiekamrater varit iväg på flera studiebesök på olika företag.
– Överallt där vi har varit på studiebesök så har företagen varit tydliga med att vi utbildar oss inom ett framtidsyrke och de har delat ut visitkort för till exempel examensarbete. För egen del så hittade jag ett företag ganska nära mitt hem i Färjestaden på Öland redan under det första året på utbildningen. Jag har sommarjobbat där sen dess och kommer skriva mitt examensarbete hos dem. Jag har till och med blivit erbjuden att börja jobba hos samma företag efter att jag avslutat mina studier, vilket jag också kommer göra, avslutar Henrik.
Joacim har alltid skruvat sönder saker
Joacim Augustsson valde sin utbildning för att den verkade rolig och intressant. Nu är han konsult inom elkraft, ett jobb som dessutom är både flexibelt och utmanande.
Läs hela intervjun med Joacim
Joacim Augustsson arbetar som elkraftingenjör hos el- och teknikkonsulten ÅF.
Ett tips till en chef från en före detta studiekamrat gav Joachim Augustsson jobb som elkraftingenjör hos el- och teknikkonsulten ÅF. Där sysslar han till stor del med konstruktion av elkraftsystem, exempelvis ställverk och kontrollutrusningar. Just nu arbetar Joacim på kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG, med vad han beskriver som "hemligheter".
– På så stora projekt som det här på OKG sker det mesta av arbetet framför datorn tillsammans med flera olika konsultfirmor och personer, men det innebär också en del besök på anläggningarna för att titta på befintlig utrustning.
Flexibelt och utmanande
När Joacim berättar om sitt jobb framhåller han flexibiliteten och utmaningarna.
– Jag är till stor del fri att själv disponera min arbetstid; kan till exempel arbeta in en dag eller gymma på lunchen. Utmaningarna hänger ihop med ett ord jag lärt mig på OKG – "vedervåga". Det innebär att vad jag än konstruerar får det inte riskera att störa befintlig utrustning. Och teori kanske inte alltid verkar så intressant, men om jag inte hade det med mig från utbildningen skulle många av de principer som jag konstruerar efter vara helt obegripliga.
Tekniskt intresserad
Intresset för tekniska saker har Joacim alltid haft. Utifrån det valde han att läsa till högskoleingenjör i elektroteknik med inriktning mot elkraft.
– Jag har alltid tyckt om att skruva sönder saker och se hur de ser ut inuti. Kanske var jag lite för bra på det, för det hände ofta att jag inte fick ihop sakerna igen. Det tyckte jag var så synd att jag nog redan som liten bestämde mig för att lära mig sätta ihop dem igen och få dem att bete sig som jag ville.
Joacim arbetade halvtid som labbhandledare under sitt sista studieår och förutom kunskaperna var kamratskapet det viktigaste på utbildningen.
– Vi i klassen gick ihop och hade räknestugor i något ledigt klassrum. Det diskuterades kanske inte alltid bara matte, men det var både nyttigt och intressant att förklara lösningar och idéer för varandra.
Gojart har klippkort till Nordsjön
Steget kan verka långt från Sardinien till Nordsjön. Dock inte om man arbetar med överföring av elkraft, som Gojart Neziri.
Läs hela intervjun med Gojart
Gojart jobbar som elektrisk anläggnings-konstruktör.
– Visst kan det vara tråkigt att sitta fast på en plattform i Nordsjön ett par dagar efter ett avslutat arbetspass, bara för att helikoptern inte kan hämta dig på grund av vädret. Å andra sidan är projekten väldigt fascinerande och man träffar ständigt duktiga människor i branschen.
Gojart Neziri fick goda intryck av ABB redan under sin gymnasietid. Därför var det dit han vände sig när han var klar med sin ingenjörsutbildning i elektroteknik med inriktning mot elkraft.
– När jag sökte var de i stort behov av elkraftingenjörer. Jag hade rätt kompetens och fick jobb direkt som elektrisk anläggningskonstruktör.
Överföring av elkraft
Som en av 110 000 anställda vid ABB arbetar Gojart vid avdelningen Power Systems HVDC. HVDC står för högspänd likström, vilket är en teknik för att överföra elkraft över långa avstånd och med lägre effektförluster än med konventionell växelströmsteknik.
– Min avdelning ansvarar för konstruktionen av de elektriska systemen för HVDC-stationer. Vi dokumenterar, dimensionerar och ritar scheman för larm- och kontrollsystem, hjälpkraft och andra kringliggande system som driver anläggningen.
Arbetsuppgifterna är mycket varierande, med allt från kontorsarbete till fältarbete; oftast utomlands. Just nu jobbar Gojart på en vindkraftverkplattform i Nordsjön, men han har även arbetat bland annat på Sardinien.
Visste vad han ville
Gojart läste elprogrammet på gymnasiet och för honom var det självklart att läsa vidare, eftersom han hade som mål att bli ingenjör. Dessutom visste han att framtiden såg bra ut för elektroingenjörer.
– Utbildningen gav mig viktiga grundkunskaper som är värdefulla att ha med sig i arbetslivet. Man får också en bra känsla för branschen efter att ha gått programmet.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.