Elektroteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du jobba med morgondagens elförsörjning, eller lära dig mer om mekatronik och styrning av system? Utbildningen till högskoleingenjör i elektroteknik ger dig både de teoretiska och praktiska förutsättningarna.

Under de första 1,5 åren varvar vi ämnen som matematik och fysik med praktiskt inriktade kurser i programmering, datorteknik och elektronik där du som student kan få färdigheter i att designa, bygga och testa olika lösningar och få en bred grund i elektroteknik.

I den senare hälften av programmet kan du välja den inriktning som passar dig bäst - elkraftteknik eller mekatronik. Vill du till exempel fokusera på förnybara energilösningar? Eller jobba med digitalisering och styrning av rörliga saker som robotar och industriella maskiner? Elektrifiering och trådlös kommunikation som 5G kommer ha en stor inverkan på samhället framöver.

Under utbildningen får du kontakt med företag i regionen genom exempelvis studiebesök, gästföreläsningar och examensarbete. Du kommer även i kontakt med den forskning vi bedriver inom elektroteknik.

Karriär

Efter din examen kan du exempelvis jobba med konstruktion, planering, konsultarbete, test, service, försäljning eller projektledning inom teknikområden som elkraftteknik, elektronik, inbyggda system, automation eller trådlös kommunikation. Som ingenjör får du färdighet i problemlösning och att arbeta med projekt, i team eller självständigt.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i elektroteknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Därför vill jag bli ingenjör

Hamza Kadhum läser till ingenjör inom elektroteknik. På fritiden har han byggt en batteriladdare som drivs av solenergi.

Tor vill jobba med elkraft och användningen av energi på ett klimatsmart sätt

Porträtt Tor Sohlström

När Tor Sohlström var tolv år byggde han sin första dator. Sen dess har han haft ett stort intresse för elektronik, datorer och e-sport. Nu har hans intresse tagit honom till programmet Elektroteknik, högskoleingenjör med inriktning elkraft. 

Porträtt Henrik Johansson

Elektronikintresset lockade Henrik till att bli ingenjör

Henrik Johansson har varit intresserad av elektronik så länge som han kan minnas. Hans intresse för ämnet och vetskapen om en bra arbetsmarknad gjorde att hans val föll på utbildningen elektroteknik, högskoleingenjör.

Joacim har alltid skruvat sönder saker

Joacim Augustsson valde sin utbildning för att den verkade rolig och intressant. Nu är han konsult inom elkraft, ett jobb som dessutom är både flexibelt och utmanande.

Gojart har klippkort till Nordsjön

Steget kan verka långt från Sardinien till Nordsjön. Dock inte om man arbetar med överföring av elkraft, som Gojart Neziri.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M