Elektroteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du jobba med morgondagens elförsörjning, eller lära dig mer om mekatronik och styrning av system? Utbildningen till högskoleingenjör i elektroteknik ger dig både de teoretiska och praktiska förutsättningarna.

Under de första 1,5 åren varvar vi ämnen som matematik och fysik med praktiskt inriktade kurser i programmering, datorteknik och elektronik där du som student kan få färdigheter i att designa, bygga och testa olika lösningar och få en bred grund i elektroteknik.

I den senare hälften av programmet kan du välja den inriktning som passar dig bäst - elkraftteknik eller mekatronik. Vill du till exempel fokusera på förnybara energilösningar? Eller jobba med digitalisering och styrning av rörliga saker som robotar och industriella maskiner? Elektrifiering och trådlös kommunikation som 5G kommer ha en stor inverkan på samhället framöver.

Under utbildningen får du kontakt med företag i regionen genom exempelvis studiebesök, gästföreläsningar och examensarbete. Du kommer även i kontakt med den forskning vi bedriver inom elektroteknik.

Karriär

Efter din examen kan du exempelvis jobba med konstruktion, planering, konsultarbete, test, service, försäljning eller projektledning inom teknikområden som elkraftteknik, elektronik, inbyggda system, automation eller trådlös kommunikation. Som ingenjör får du färdighet i problemlösning och att arbeta med projekt, i team eller självständigt.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i elektroteknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Studenter berättar

Därför vill jag bli ingenjör

Hamza Kadhum läser till ingenjör inom elektroteknik. På fritiden har han byggt en batteriladdare som drivs av solenergi.

Porträtt Tor Sohlström

Tor vill jobba med elkraft och användningen av energi på ett klimatsmart sätt

När Tor Sohlström var tolv år byggde han sin första dator. Sen dess har han haft ett stort intresse för elektronik, datorer och e-sport. Nu har hans intresse tagit honom till programmet Elektroteknik, högskoleingenjör med inriktning elkraft. 

Vad är det som är intressant med ditt program?

– Det är att det är väldigt brett och att det finns många möjligheter efter examen.

Du har haft praktik. Var gjorde du din praktik och hur fungerade det?

– I somras lyckades jag få en praktikplats på Vattenfall Services Nordic AB med Kalmar som utgångspunkt. Det var oerhört lukrativt, utvecklande och roligt då jag verkligen fick vara ute i arbetslivet, vilket skiljer sig mycket ifrån studierna. Det fungerade väldigt bra och jag fick se olika delar av deras verksamhet vilket gav mig en förståelse för och kunskap om hur Sveriges elnät fungerar och är uppbyggt. 

Var utbildningen som du förväntade dig?

– Eftersom min tanke först var att fokusera på elektronik istället för elkraft tog utbildningen en annan bana än förväntat.  Jag förväntade mig mer kretskortsteori och mindre högspänningar.

Vad gör du på fritiden?

– Jag ägnar väldigt mycket tid åt min träning. Jag tränar aktivt MMA, thaiboxning, submission wrestling och brasiliansk jiujitsu på Växjö Titans och tävlar även i MMA. Det är väl där jag lägger de flesta av mina träningstimmar, men får jag någon dag ledigt så blir det en sväng till gymmet eller ett varv runt Växjösjön.

Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad? På vilket sätt?

– Ja! Jag hoppas att jag kan få jobba med något där man försöker integrera miljötänk med elkraft. Där jag får vara en bidragande faktor till att vi tillverkar och utnyttjar den energi som finns tillgänglig på ett smartare sätt.

Porträtt Henrik Johansson

Elektronikintresset lockade Henrik till att bli ingenjör

Henrik Johansson har varit intresserad av elektronik så länge som han kan minnas. Hans intresse för ämnet och vetskapen om en bra arbetsmarknad gjorde att hans val föll på utbildningen elektroteknik, högskoleingenjör.

Tidigare studenter berättar

Joacim har alltid skruvat sönder saker

Joacim Augustsson valde sin utbildning för att den verkade rolig och intressant. Nu är han konsult inom elkraft, ett jobb som dessutom är både flexibelt och utmanande.

Joacim Augustsson arbetar som elkraftingenjör hos el- och teknikkonsulten ÅF.
Ett tips till en chef från en före detta studiekamrat gav Joachim Augustsson jobb som elkraftingenjör hos el- och teknikkonsulten ÅF. Där sysslar han till stor del med konstruktion av elkraftsystem, exempelvis ställverk och kontrollutrusningar. Just nu arbetar Joacim på kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG, med vad han beskriver som "hemligheter".

Joacim sår framför OKG

– På så stora projekt som det här på OKG sker det mesta av arbetet framför datorn tillsammans med flera olika konsultfirmor och personer, men det innebär också en del besök på anläggningarna för att titta på befintlig utrustning.
Flexibelt och utmanande

När Joacim berättar om sitt jobb framhåller han flexibiliteten och utmaningarna.

– Jag är till stor del fri att själv disponera min arbetstid; kan till exempel arbeta in en dag eller gymma på lunchen. Utmaningarna hänger ihop med ett ord jag lärt mig på OKG – "vedervåga". Det innebär att vad jag än konstruerar får det inte riskera att störa befintlig utrustning. Och teori kanske inte alltid verkar så intressant, men om jag inte hade det med mig från utbildningen skulle många av de principer som jag konstruerar efter vara helt obegripliga.

Tekniskt intresserad

Intresset för tekniska saker har Joacim alltid haft. Utifrån det valde han att läsa till högskoleingenjör i elektroteknik med inriktning mot elkraft.

– Jag har alltid tyckt om att skruva sönder saker och se hur de ser ut inuti. Kanske var jag lite för bra på det, för det hände ofta att jag inte fick ihop sakerna igen. Det tyckte jag var så synd att jag nog redan som liten bestämde mig för att lära mig sätta ihop dem igen och få dem att bete sig som jag ville.

Joacim arbetade halvtid som labbhandledare under sitt sista studieår och förutom kunskaperna var kamratskapet det viktigaste på utbildningen.

– Vi i klassen gick ihop och hade räknestugor i något ledigt klassrum. Det diskuterades kanske inte alltid bara matte, men det var både nyttigt och intressant att förklara lösningar och idéer för varandra.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M