Energi och miljö, högskoleingenjör
180 hpVill du arbeta med förnybar energi och för en bättre miljö? Då är framtiden ljus, berättar tidigare studenter: ”Det finns möjligheter att jobba med många olika saker och branschen expanderar. Löneutvecklingen är mycket god.”
Första året läser du bland annat om biobränslen, vindkraft, vattenkraft och solenergi. Du läser också en kurs i miljöteknik. Som för alla högskoleingenjörer ingår kurser i matematik och fysik. Många arbetsgivare efterlyser också kunskaper i kemi och redan första året ligger en grundkurs i ämnet. Vi gör flera studiebesök för att ni skall få en bild av den bransch och de tekniker som du utbildas för.
Andra året handlar om tekniken som producerar värme, el och bränslen. Hur går det till exempel till att producera biogas från avfall? Du får också läsa om hur ett energisystem som försörjer en stad eller region är uppbyggt. I kursen ”Energisystem - projekt” löser du en uppgift tillsammans med ett företag och tränar på att arbeta i projektform.
Tredje året kan du välja kurser och inriktning som fördjupar dina kunskaper inom processteknik, energihushållning eller miljöteknik. Sedan är det dags att göra examensarbetet.
Med en examen från energi och miljö programmet har du möjlighet att fortsätta och läsa fördjupande mastrar inom tre intressanta inriktningar: Hållbara energiprocesser och system eller Energi och management för hållbar utveckling eller Innovationsmastern, så valmöjligheterna är stora.
Karriär
Svensk teknik och kunskap inom energitekniken ligger i framkant. Även andra branscher behöver kompetens kring effektiv och miljövänlig produktion. Kort sagt: Företagen ropar efter ingenjörer som kan jobba med teknik, planering och projektledning inom energi och miljö.
Examen
Högskoleingenjörsexamen: Energiteknik med inriktning mot energi och miljö
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
"Det finns 80 000 förorenade områden i Sverige"
Nora Fredh och Maria Augustsson berättar om sitt examensprojekt där de undersöker nedlagda deponier i Älmhults kommun.
”På campus finns möjligheterna överallt!”
För Althea var det självklart att fortsätta att plugga vidare efter att hon läst basåret. Hon beskriver själv att utbildningen till ingenjör inom energi och miljö är väldigt bred och att det är svårt att säga att något är extra intressant. Något som hon uppskattar är dock den tidiga kontakten med företag.
Läs hela intervjun med Althea
- Att få jobba med hållbarhetsfrågor på olika företag har gett mig mycket inspiration eftersom vi får kontakt med verkligheten under utbildningen, berättar Althea.
Hon beskriver att det är väldigt roligt, utmanande och givande att plugga. Det är lätt att få hjälp av och diskutera med lärarna - något hon lyfter som en stor fördel.
- Universitetet är fullt av lärare som brinner för att vi studenter ska utvecklas! säger Althea.
Under första året är det många ”tunga” kurser inom matematik, fysik och programmering. Althea berättar att dessa kurser var utmanande samtidigt som de väckt ett intresse för matematik och programmering som hon inte hade innan.
- Vi läser alltid två 7,5 hp-kurser parallellt som sedan tenteras av efter ca 10 veckor. Ofta är en mer teoritung och en mer beräkningstung. Ju längre in i utbildningen man kommer desto mer specifika kurser blir det. Vi har även möjligheten att söka valfria kurser under programmets sista år, förklarar Althea.
Althea är en engagerad student som varit aktiv i flera olika studentföreningar.
- Studentlivet är det bästa som finns, hur klyschigt det än låter. Jag har under hela min tid på campus varit engagerad i olika utskott och styrelser. På campus finns möjligheterna överallt och jag älskar känslan av att kunna planera och ge tillbaka. Jag tycker även att ideellt arbete bygger karaktär, säger Althea.
Eftersom hon är uppväxt i Växjö har staden inte varit ny för henne. Däremot säger hon att campus är som en egen liten stad i staden. Något som hon verkligen gillar.
- Jag älskar campus och att ha möjligheten att både kunna umgås med mina Växjövänner och mina campusvänner ser jag som en väldigt stor tillgång, berättar Althea.
När hon är klar med studierna vill hon flytta till Göteborg för att jobba med miljöomställning på exempelvis, SAAB, Volvo eller Ericsson.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplan.
Några ögonblick från programmet
Vad kan du jobba med efter utbildningen?
Det finns en uppsjö av olika roller och arbetsuppgifter som passar dig som har en ingenjörsexamen inom energi och miljö. Här har vi låtit tre av våra tidigare studenter berätta om sina jobb. Johanna har rollen som utredningsingenjör på en kommun. Anders jobbar som ingenjör inom forsknings-koncernen Swerea. Och Erik är Key Account Manager på Fogmaker. Tre väldigt olika arbetsgivare och därmed också olika arbetsuppgifter.
På kommunen har Johanna arbetat med några olika projekt. Bland annat ett där de jobbade för att skolbarnen inte skulle slänga så mycket mat. Men hon har också skrivit miljörapporter och kontrollprogram för kommunens avfallsdeponier.
- Det är lätt att ha en bild av att det är lite tråkigt att jobba på en kommun, men det stämmer verkligen inte! Jag får göra så mycket både utvecklande och roliga saker, och lär mig allt möjligt från teknik till politik. Det är skitkul att jobba på kommunen! Och det behövs tusentals ingenjörer till våra kommuner de närmaste åren, berättar Johanna.
För Anders del handlar det om att lära företag att ta tillvara på energi och använda den så effektivt som möjligt. I jobbet gör han allt från att skriva rapporter till att ta fram tydliga checklistor för att få till bättre rutiner i praktiken.
- Jag kunde inte tänka mig att, bara några månader efter examen, skulle jobba på ett forskningsinstitut. Att ha ett stort projekt i famnen och senare stå och redovisa det inför ett forskningsråd kändes stort. Det handlar ofta om att ha ett helhetstänk, och att ge sig in i saker med känslan att det är klart det går, menar Anders.
Ett av Eriks första jobb efter utbildningen var som projektledare för ett internationellt projekt om bioenergi. Det började med att han fick i uppgift att skriva en projektansökan, och när projektet trillade in fick han ro det i land. I projektet koordinerade han sju partners från fem olika länder. Projektet avslutades med en slutredovisning i Italien framför professorer, doktorer och italiensk press. En del av projektet handlade om att ta fram en strategi för hur Estland ska jobba vidare med biogas.
- Många nya affärsidéer och projekt handlar om energi, och det behövs ingenjörskunskaper. Under utbildningen lärde vi oss att se helheter och göra ingenjörsmässiga bedömningar. Vi fick också en bra bild av arbetsmarknaden då det finns en tydlig koppling till näringslivet. Skulle du vilja jobba internationellt efter examen finns det verkligen möjligheter, avslutar Erik.
Vi har också skickat ut en enkät till våra alumner, det vill säga tidigare studenter på programmet som nu har börjat jobba. Vi frågade dem bland annat om de hade några råd till den som funderar på att söka till programmet Energi och miljö, högskoleingenjör. Här är några av deras svar:
- Det behövs fler med energikompetens i byggbranschen för att omställningen mot mindre klimatavtryck och energianvändning ska kunna nås i branschen.
- Utbildningen ger en bra bas och kräver mycket studier under de tre åren. Detta har man med sig ut i branschen. Om du är intresserad av energiomställningen och vill arbeta både inom energi- och miljösektorn är detta utbildningen för dig.
- Det finns hur mycket arbete som helst inom energi och det kommer bara bli mer i framtiden för den som är driven och nyfiken.
- Väldigt kompetenta lärare. Oftast är klasserna lite mindre, vilket gör att lärarna kan ge mer fokus på individen och man får chansen att med en så bred utbildning hitta det man brinner för. Det är verkligen en framtidsbransch!
- Om du har ett intresse för naturämnen och vill vara en del av omställningen till ett fossilfritt samhälle, i en bransch med stor efterfrågan på arbetskraft och möjligheter, så är utbildningen för dig.
Framtidens energi och miljö: din väg till en hållbar karriär
Läs intervjun med programansvarig Katarina Rupar Gadd
Vem är du och vad gör en programansvarig?
Jag heter Katarina Rupar-Gadd och jag är programansvarig för Högskoleingenjörsutbildningen i Energi och Miljö. Min roll innebär att jag ansvarar för att säkerställa att utbildningen håller hög kvalitet och att den stämmer in på arbetsmarknadens behov. Jag arbetar nära både studenter, lärare och blivande arbetsgivare för att kontinuerligt förbättra programmet och se till att våra studenter får den bästa möjliga utbildningen.
Varför ska man söka utbildningen i Energi och miljö?
Utbildningen i Energi och Miljö är perfekt för dig som vill vara med och lösa några av vår tids största utmaningar, såsom klimatförändringar, miljöproblem och hållbar energiförsörjning. Genom att studera hos oss får du en bred och djup förståelse för både tekniska och miljömässiga aspekter av energi och samhälle, vilket gör dig väl förberedd för en karriär inom detta viktiga område.
Vad är det för särskilt med att läsa till just ingenjör?
Att läsa till ingenjör innebär att du får en utbildning som kombinerar teori och praktik på ett särskilt sätt. Ingenjörer är problemlösare som använder sin tekniska kunskap för att utveckla innovativa lösningar på problem med många olika lösningar. Dessutom är ingenjörer mycket eftertraktade på arbetsmarknaden, vilket ger goda karriärmöjligheter och en god löneutveckling.
Vad läser man på programmet? Vad skiljer Energi och miljö från de andra ingenjörsutbildningarna?
På programmet läser du kurser inom områden som energiteknik, miljöteknik och hållbar utveckling. Det som särskiljer Energi och Miljö från andra ingenjörsutbildningar är vårt fokus på både tekniska och miljömässiga aspekter. Vi utbildar ingenjörer som inte bara kan utveckla effektiva samhällssystem inom både energi och miljö, utan också förstår hur dessa system påverkar miljön och hur man kan minimera negativa effekter.
På vilka sätt får man möta företag och andra framtida arbetsgivare?
Vi har ett nära samarbete med företag och kommuner och erbjuder flera möjligheter för studenter att knyta kontakter med framtida arbetsgivare. Detta inkluderar gästföreläsningar, studiebesök och projektarbeten i samarbete med dessa. Dessutom arrangerar vi regelbundet karriärdagar och nätverksträffar där studenter kan träffa representanter från olika företag och organisationer.
Hur ser efterfrågan ut för era studenter när de är klara med sin utbildning?
Efterfrågan på ingenjörer inom energi och miljö är hög och förväntas fortsätta öka i takt med att samhället ställer om till mer hållbara energisystem och minskat klimatavtryck. Våra studenter är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden och många får jobb direkt efter examen. De kan arbeta inom en rad olika områden, från energiproduktion och miljökonsultning till forskning och utveckling.
FAQ
Vilka globala och samhällsrelaterade utmaningar och trender behandlar programmet inom energi och miljö?
Programmet tar upp viktiga utmaningar som klimatförändringar, hållbar energiförsörjning och minskning av koldioxidutsläpp. Det belyser vikten av förnybara energikällor och effektiva energisystem för att möta dessa globala frågor.
Kan man kombinera studierna med deltidsarbete?
Programmet är intensivt, men flexibiliteten i schemaläggning och möjligheten till distanskurser kan underlätta kombinationen av studier och arbete.
Vad kan jag jobba med efter att ha avslutat programmet i Energi och Miljö för högskoleingenjörer?
Du kan arbeta som energiingenjör inom energisektorn, med fokus på förnybar energi, energieffektivisering och smarta elnät. Miljösektorn erbjuder också jobb inom miljöutvärdering, riskhantering och hållbarhetsstrategier. Konsultföretag söker din expertis för att hjälpa företag minska sin miljöpåverkan och förbättra energieffektiviteten. Du kan även jobba med teknisk försäljning av energirelaterade produkter eller som entreprenör inom miljöteknik. Forskning och policyutveckling inom energi och miljö är ytterligare områden där du kan bidra till innovativa lösningar och hållbara framtidsstrategier.
Vilka egenskaper är bra att ha när jag går programmet i Energi och Miljö för högskoleingenjörer?
För att lyckas i programmet för Energi och Miljö krävs nyfikenhet och en stark vilja att lära. Intresse för både teknik och miljöfrågor, samt problemlösningsförmåga, är centralt, då du kommer att hantera komplexa utmaningar som kräver analytiskt tänkande och kreativa lösningar. Samarbetsförmåga och effektiv kommunikation, både i tal och skrift, är viktigt eftersom många uppgifter sker i grupp och du behöver kunna förmedla tekniska koncept tydligt. Dessutom är anpassningsförmåga avgörande, eftersom energi- och miljösektorn ständigt utvecklas. Självdisciplin och initiativförmåga hjälper dig hantera studierna och kan leda till värdefulla möjligheter som praktikplatser och projekt.
Vad fokuserar programmet i Energi och Miljö för högskoleingenjörer på?
Programmet i Energi och Miljö för högskoleingenjörer fokuserar på att integrera kunskaper inom teknik, miljövetenskap och hållbar utveckling. Det förbereder studenterna för att ta en aktiv roll i omställningen till en hållbar energiförsörjning och effektiv resurshantering. Kurserna täcker områden som energiproduktion, energieffektivisering, miljöteknik och hållbara tekniska lösningar.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.
Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.