Engelsk språk- och litteraturvetenskap, masterprogram

120 hp

Vill du vara en del av en unik utbildning där språkvetenskap och litteraturvetenskap lever sida vid sida? Du får möjlighet att lära känna internationell språkforskning i världsklass, med del i universitetets forskningscentra.

Programmet ges inom huvudområdet engelska med antingen språkvetenskaplig, litteraturvetenskaplig eller språk och litteraturvetenskaplig inriktning. Tanken är att du som student ska fördjupa dina kunskaper inom moderna, samhällsrelevanta språk- och litteraturvetenskapliga teorier och metoder. Du blir en del av ett akademiskt sammanhang med gästföreläsningar och kontakter med yrkesverksamma språkforskare, framför allt inom vetenskapliga områden som ingår i fakultetens forskningsmiljöer som den postkoloniala och intermediala miljön, samt multikulturell kommunikation och korpuslingvistik inom Data Intensive Digital Humanities.

Efter den första terminen kan du välja kurser inom lingvistik eller litterära studier, eller kombinera båda. Du får tillgång till ett unikt internationellt kontaktnät och under den tredje terminen finns möjlighet att besöka ett partneruniversitet för en studieperiod eller praktik utomlands. Om du väljer att inte resa ut, kommer du att studera tematiska kurser och samverka med internationella studenter som går programmet. Du skriver din masteruppsats termin fyra.

Karriär

Du får en djup och bred ämneskunskap i en av huvudinriktningarna och i ett tvärvetenskapligt fält mellan dessa. Utbildningen ger en stabil bas för forskarutbildning och förbereder för jobb inom förlagsverksamhet, kultur­ och utbildningssektorn­, samt inom kommunikation, media, och förvaltning.

Examen

Filosofie Masterexamen med inriktning mot språkvetenskap, huvudområde: Engelska eller Filosofie Masterexamen med inriktning mot litteraturvetenskap, huvudområde: Engelska eller Filosofie Masterexamen med inriktning mot språk och litteraturvetenskap, huvudområde:Engelska

En presentation av programmet

MELL, Master Programme English Language and Literature

En unik mix mellan språk och litteratur

I klippet berättar språkforskaren Jukka Tyrkkö varför utbildningen är unik. Alla professorer på programmet är aktiva forskare inom sitt fält och genom att delta i pågående forskning har du även möjlighet att bygga din egen portfolio under utbildningens gång.

Möjligt att anpassa studierna efter ens egna intressen

Amanda Silfver vid Linnéuniversitetet.

Amanda uppskattar att det under utbildningens gång är möjligt att välja mellan att fördjupa sig inom vissa ämnen eller skaffa sig en bredare kunskap och hon gillar studentlivet på campus.

 

Ett utmanande och lärorikt program

Esme Richardson-Owen vid Linnéuniversitetet

Esme läste sin kandidatexamen vid Linnéuniversitetet. När hon bestämde sig för att läsa vidare sökte hon sig hit igen. Hon uppskattar att lärarna är  engagerade och att det finns möjlighet att åka på utbytesstudier.

Mer om programmet

Både praktiskt och teoretiskt program

Bild på Niklas

Niklas Salmose, programansvarig, om Masterprogrammet i engelsk språk-och litteraturvetenskap.

– Programmet är unikt i hur det kombinerar både lingvistik och litteraturvetenskap i samma program. Detta öppnar upp för studier av spännande nya teoretiska fält inom stilistik, kognitiv poetik, dataintensiv språk- och litteraturvetenskap. Programmet är dessutom praktiskt och teoretiskt förankrat i forskningen i våra internationellt erkända forskningscentra på Linnéuniversitetet och engagerat i några av våra viktigaste samhällsfrågor kring hållbarhet och mediernas roll.

Graph MELL

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M