Engelsk språk- och litteraturvetenskap, masterprogram
120 hpVill du vara en del av en unik utbildning där språkvetenskap och litteraturvetenskap lever sida vid sida? Huvudområdet i detta masterprogram är engelska och du kan välja att antingen läsa en språkvetenskaplig, litteraturvetenskaplig eller språk- och litteraturvetenskaplig inriktning. Under utbildningens gång får du dessutom en inblick i den internationella språkforskningen.
Du kommer fördjupa dina kunskaper inom moderna, samhällsrelevanta språk- och litteraturvetenskapliga teorier och metoder. Vid flertalet tillfällen kommer du få ta del av gästföreläsningar genom fakultetens tvärvetenskapliga forskningsmiljöer. Några exempel på forskningsområden som du kommer komma i kontakt med genom utbildningen handlar om postkolonialism, intermedialitet och dataintensiva metoder.
Du kan själv välja att läsa kurser inom lingvistik eller litterära studier, eller en kombination av båda. Vill du stärka dina internationella kontakter ännu mer ges du under tredje terminen möjlighet att studera eller praktisera utomlands. Om du väljer att stanna i Sverige, kommer du att fortsätta att läsa kurser tillsammans med de internationella studenterna på programmet. Utbildningen avslutas med att du skriver din masteruppsats.
Karriär
Utbildningen ger en stabil bas för forskarutbildning och förbereder dig för jobb inom förlagsverksamhet, kultur och utbildningssektorn, samt inom kommunikation, media, och förvaltning.
Examen
Filosofie Masterexamen med inriktning mot språkvetenskap, huvudområde: Engelska eller Filosofie Masterexamen med inriktning mot litteraturvetenskap, huvudområde: Engelska eller Filosofie Masterexamen med inriktning mot språk och litteraturvetenskap, huvudområde:Engelska
Programansvariga
Ansökningsprocess/motivationsbrev
Ansökningsprocessen består av två steg.
- Du ansöker till programmet. Deadline 15 april 2025.
- Du måste också skicka in ett motivationsbrev på en sida på engelska. Deadline 2 maj 2025.
Ditt motivationsbrev kommer att bedömas efter följande kriterier:
Ditt tidigare och avsedda engagemang inom det område du är intresserad av samt din förmåga att uttrycka dig på engelska.
Ladda upp ditt motivationsbrev på dina sidor.
En presentation av programmet
MELL, Master Programme English Language and Literature
En unik mix mellan språk och litteratur
I klippet berättar språkforskaren Jukka Tyrkkö varför utbildningen är unik. Alla professorer på programmet är aktiva forskare inom sitt fält och genom att delta i pågående forskning har du även möjlighet att bygga din egen portfolio under utbildningens gång.
Möjligt att anpassa studierna efter ens egna intressen
Amanda uppskattar att det under utbildningens gång är möjligt att välja mellan att fördjupa sig inom vissa ämnen eller skaffa sig en bredare kunskap och hon gillar studentlivet på campus.
Läs intervjun med Amanda
- Jag läste min kandidat på Linnéuniversitetet och jag gillade både organisationen och upplägget på studierna, samt Växjö som stad. Det kändes självklart för mig att fortsätta när jag skulle läsa vidare på Masters-nivå. Programmet är som skräddarsytt runt mina intressen både inom engelsk litteratur och lingvistik.
Under den första terminen läser man kurs för kurs efter varandra precis som vanligt, men det förändras under den andra terminen. Något som Amanda trivs med.
- Under den andra terminen förändras upplägget och man läser istället två valfria 15-poängskurser parallellt på halvfart under hela terminens gång. Det är en struktur som jag själv föredrar för man har mycket mer tid på sig att fördjupa sig inom ämnet på ett annat sätt.
Fördjupningsbara ämnen och utlandsstudier
Utbildningen gör det möjligt för studenterna att forma studierna efter ens egna intressen. Antingen genom att specialisera och fördjupa sig inom vissa ämnen eller att skaffa sig en bredare kunskap.
- Man kan både specialisera och fördjupa sig inom specifika ämnen eller välja att skaffa sig en bredare kunskap då vi både termin 2 och 3 själva fick välja fördjupande temakurser inom litteratur och lingvistik. Chansen att studera utomlands erbjuds också, vilket jag personligen både uppskattar och prioriterade när jag sökte programmet.
Amanda är nöjd med sitt val av utbildning, men hon medger att det har varit en utmaning att studera på avancerad nivå.
- Det har varit en utmaning att vänja sig vid den avancerade nivån. När man vant sig vid det så gäller det att hitta en struktur i studerandet som fungerar. Den första terminen kan upplevas mer intensiv och tidskrävande, medan de följande terminerna tillåter lite längre tid för var kurs. Jag tycker att man ska läsa programmet då det är väldigt flexibelt och jobbar för att skräddarsy din utbildning utefter dina intressen och mål för framtiden! Dessutom är professorerna väldigt insatta i ämnena som lärs ut och deras entusiasm smittar av sig.
Studentlivet i Växjö
På campus i Växjö finns bostäder, gym, studentpubar, bibliotek och mataffärer inpå knuten.
- Studentlivet på Linneuniversitetet är väldigt rikt! Campuslivet har självt mycket att erbjuda både i sociala klubbar och organisationer, samt många event som är roliga för studenter. Växjö är en väldigt härlig stad som erbjuder allt från underhållning, träning, god mat, vacker natur och mycket kultur.
Ett utmanande och lärorikt program
Esme läste sin kandidatexamen vid Linnéuniversitetet. När hon bestämde sig för att läsa vidare sökte hon sig hit igen. Hon uppskattar att lärarna är engagerade och att det finns möjlighet att åka på utbytesstudier.
Läs intervjun med Esme
- Jag läste min kandidat i engelska vid Linnéuniversitetet och trivdes bra. Även om jag var mer intresserad av lingvistik just då tyckte jag också om att studera litteratur. När jag bestämde mig för att läsa vidare så fångade utbildningens kombination av språk- och litteraturkurser mitt intresse. Eftersom jag studerat här tidigare visste jag att lärarna var kunniga och engagerade.
Esme trivs med sitt val av utbildning och studiemiljön vid Linnéuniversitetet.
- Både miljön på campus och närliggande områden är fantastisk. Lärarna är vänliga och det är lätt att lära känna nya människor. Under den första terminen av utbildningen studerar vi både engelsk lingvistik och litteratur. Under andra terminen finns det flera valbara kurser är det möjligt att specialisera sig inom lingvistik, litteratur eller en kombination av båda. Det är en utmanade utbildning, men också väldigt stimulerande.
Studenterna på programmet kommer ifrån olika länder och med olika bakgrund vilket bidrar till att det skapas intressanta diskussioner. Att det finns möjlighet att läsa en termin utomlands är också något positivt.
- Det är möjligt att läsa den tredje terminen utomlands och det planerar jag att göra. Studenterna kommer från olika länder med olika bakgrund, vilket ger många intressanta diskussioner, både i klassrummet och privat. Jag tycker det är väldigt spännande att kunna diskutera och använda mina kunskaper i lingvistik för att göra litterära analyser.
Om du är intresserad av lingvistik så tror Esme att utbildningen är något för dig.
- Om du har ett intresse för lingvistik och litteratur så tror jag att du skulle gilla programmet. Lärarna på programmet är kunniga och engagerade. Vi får delta i forskningsprojekt och vi uppmuntras till att delta i konferenser.
Mer om programmet
Både praktiskt och teoretiskt program
Niklas Salmose, programansvarig, om Masterprogrammet i engelsk språk-och litteraturvetenskap.
– Programmet är unikt i hur det kombinerar både lingvistik och litteraturvetenskap i samma program. Detta öppnar upp för studier av spännande nya teoretiska fält inom stilistik, kognitiv poetik, dataintensiv språk- och litteraturvetenskap. Programmet är dessutom praktiskt och teoretiskt förankrat i forskningen i våra internationellt erkända forskningscentra på Linnéuniversitetet och engagerat i några av våra viktigaste samhällsfrågor kring hållbarhet och mediernas roll.
Läs hela intervjun med Niklas
Vad kan jag som blivande student förvänta mig av programmet?
– Undervisning av kompetenta och framstående forskare inom deras respektive forskningsområden. Spännande och nyskapande kurser med stor samhällsrelevans. Ett brett utbud av valbara tematiska kurser. Internationalisering både på hemmaplan och ute i världen. Delaktighet i en komplett akademisk, internationell miljö.
Hur ser kopplingen ut till forskning?
– Undervisande lärare på programmet är alla aktiva forskare och undervisar om det som de forskar inom. Kursutbudet är därför konstruerat utifrån fakultetens forskningsområden. Studenter förväntas delta i olika forskningsprojekt och därmed få inblick i och erfarenhet av praktisk forskning. Studenter socialiseras in i en akademisk miljö.
Hur ser det ut med utlandsstudier eller praktik?
– Vi uppmuntrar våra studenter att söka sig till några av våra partneruniversitet i Europa och övriga världen för att studera eller göra praktik under termin tre eller en påbyggnadstermin fem. Vi har ett stort urval av partneruniversitet men samarbetar särskilt med några utvalda universitetet i Storbritannien och USA.
Vad kan jag arbeta med efter avslutad examen?
– Masterprogrammet i engelsk språk- och litteraturvetenskap ger en utmärkt och bred grund inom ämnet engelska för vidare studier på doktorsnivå i Sverige eller utomlands. Vidare ger programmet konkurrenskraftig kompetens som behövs inom alla yrken där kommunikation, mediekunskap, analytisk förmåga, kritiskt tänkande, undervisning, språkkompetens, är viktigt.
Gästföreläsare
Programmet har kontinuerligt gästföreläsare från andra universitet världen över. Exempel på gästföreläsare som varit här är: Mieke Bal (Cultural theorist and critic Video artist, Professor of Cultural Theory, University of Amsterdam), Thomas Leitch (Professor of English, University of Delaware), Ernst van Alphen (Professor of Comparative Literature, University of Leiden) och Heidi Hart (Arts Researcher and Assistant Professor of Musicology at Utah State University).
FAQ förkunskapskrav
What are the entry requirements?
You are welcome to apply with a BA, 90 credits in English Linguistics or English Literature, or some other relevant field within language or literature to fulfil the degree requirements. However, since the English language requirements for the English language and literature programme is English 7, you need to provide an additional proof of English proficiency.
If you are not sure if you fulfil the entry requirements for the programme you can contact our admission department: admission@lnu.se
Do I need to have my certificate or diploma translated into English?
You must always submit your certificate or diploma in the official language of the country where you studied. If this language is not Swedish, Danish, Norwegian, English, French or German, you must also provide an official translation of the certificate or diploma. This translation should be in Swedish or English.
University application & admission in Sweden
Can I just send in a certificate or letter from my university certifying my English proficiency?
The English language requirements for the English language and literature programme is English 7, you need to provide an additional proof of English proficiency.
English 7 is a higher level that you therefore need to prove in order to be fully qualified for the programme. You can find more information on how to document your eligibility on the application portal: https://www.universityadmissions.se/en/entry-requirements/english-language-requirements/
Do I need to pay application and tuition fees?
Students with citizenship in countries not within the EU/EEA, or Switzerland, are required to pay application and tuition fees for university studies in Sweden. Some tuition scholarships are available for students who wish to study in Sweden. Please note that all students who are required to pay an application fee must pay that fee, even if they've applied for a scholarships.
Is it possible to not enroll in the programme, but instead study some of the elective courses as separate courses?
Yes it is. If you choose to apply for the program in the future, the credits from these separate courses can then be included in the degree.
Are there any scholarships I can apply for?
There are scholarships that you can apply for that cover 75% of the tuition fee. You can read more about the scholarships here There are also other scholarship opportunities for example at the Swedish Institute.
Internationella möjligheter
Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land.
Masteruppsatser av studenter
Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum
-
Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum för samtidigheter (concurrences) i koloniala och postkoloniala studier är en…
-
Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies (IMS) Linnaeus University Centre (Lnuc) for Intermedial and Multimodal Studies (IMS) grundades av Lars Elleström. IMS är en…
-
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications DISA är Linnéuniversitetets spetsforskningsmiljö som arbetar med insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder.…
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.