Enterprising & Business Development
180 hpUtveckla dina kunskaper och färdigheter i entreprenörskap. Det är du som skapar framtidens möjligheter och entreprenörsanda. Vill du plugga affärsutveckling och business är detta utbildningen för dig. Programmet ges på campus i Växjö.
Enterprising & Business Development (EBD) är en utbildning i företagsekonomi som ger dig de kunskaper och färdigheter som du behöver för att utveckla affärer och verksamheter. Det är en unik utbildning där du arbetar med olika teman som utvecklar din förmåga att känna igen utvecklingsmöjligheter och skapa förändring. Du får kontakter med företag och organisationer redan under din studietid. På så sätt lär du dig kombinera teoretiska kunskaper med praktiska erfarenheter vilket tränar din kreativa förmåga och handlingskraft.
Under första terminen av Enterprising & Business Development kommer du arbeta med entreprenörskap och de processer som bygger upp företag och organisationer. Andra terminen ligger fokus på affärs- och verksamhetsutveckling. Termin tre handlar om att driva organisationer och under termin fyra fördjupar du dig i hur man kan driva organisationer på ett hållbart sätt i takt med att världen förändras. Under den femte terminen kan du fördjupa dig inom affärsutveckling eller välja att studera utomlands på något av våra partneruniversitet runt om i världen. Avslutningsvis gör du ett examensarbete som leder fram till en kandidatexamen.
Karriär
Programmet förbereder dig inför en karriär som egenföretagare och mot yrkestitlar såsom business developer, verksamhetsutvecklare och projektledare i såväl stora som små organisationer inom samhällets samtliga sektorer.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Enterprising and Business Development, Huvudområde: Företagsekonomi
Programansvarig
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB.
Internationella möjligheter
Undervisningen sker till viss del på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. En ytterligare möjlighet till internationalisering på programmet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
Frågor?
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
#lnuabroad
Följ oss på Instagram.
G'Day mates!🐨 Greetings from down under🦘🌴🇦🇺 My name is Erika Blennow and I'm a third year student at Enterprising & Business Development. Currently I'm doing my exchange semester at S P Jain School of Global Management in Sydney. The University is a quite small university with only 500 students from different parts of the world. The students get culture experiences while they are traveling around and study one year in Dubai, Singapore and two years in Sydney. There are also a lot of us exchange students! Apart from me, there are exchange students from Norway, France, Spain and Netherlands 🇸🇪🇳🇴🇫🇷🇪🇦🇱🇺
"Att engagera sig i en förening är en viktig merit."
När Sebastian Thörn började studera på Linnéuniversitetet lockades han av tanken att engagera sig i föreningslivet. Han började engagera sig i Ekonomihögskolans studentförening EBD+ och när han blickar tillbaka är han glad över sitt val då han fått god kontakt med näringslivet, fått arrangera och engagerat sig i studentlivet och inte minst fått vänner och gemenskap.
Läs hela intervjun med Sebastian
Vad lockade dig att söka programmet?
-Jag valde EBD för att man får arbetar med företag under utbildningen som vi själva väljer samt att man får en bred grund att stå på. Två av mina vänner har läst utbildningen samt att jag alltid har tyckt att en ekonomiutbildning intresserade mig. Det finns också möjlighet till utlandsstudier, något som var viktigt för mig. Att ha möjligheten att studera en termin utomlands motiverade mig till att söka utbildningen.
Vad vill du arbeta med i framtiden?
-Jag tror jag arbetar på ett medelstort företag som projektansvarig för olika projekt och/eller utvecklar strategier för att företagets framtid. Mitt drömjobb är att driva en konsultfirma med stora kunder inom handel och logistik. Jag hade tyckte det var kul då man får möjligheten till att arbeta med flera samtidigt samt att det alltid kan komma in olika projekt som utmanar mig hela tiden.
Hur bor du?
-Jag bor i en hyresrätt i Växjö med min sambo. Det fungerar väldigt väl och det är enkelt för mig att ta mig till campus under dagarna oavsett tider. Jag ansökte via en av de stora aktörerna för hyresbostäder i Växjö.
Vad tycker du om Växjö?
-Jag är uppvuxen i Växjö och tycker om staden mer och mer. Mitt favoritställe i stan är PM och vänner.
Du engagerar dig i studentförening utanför studierna, berätta om det?
-Jag sitter som styrelseledamot i EBD+ som är studentföreningen för mitt program. Jag valde att ansöka dit på grund av flera orsaker. För det första ville jag engagera mig mer i studentlivet. Med tanke på att jag är från Växjö så har det varit enkelt för mig att åka hem efter skolan och lite “glömma” bort studentlivet. Men nu när jag är med i EBD+ så får jag vara med att arrangera fester för våra medlemmar samtidigt som jag får träffa olika företag för att stärka mitt program och ge våra medlemmar en chans att nätverka med näringslivet under sina studier. För det andra så såg jag en möjlighet till att utöka mina erfarenheter samtidigt som jag studerar. Att engagera sig i någon förening under studietiden tror jag kan vara en viktig merit när jag är klar och ska söka jobb. För det tredje ville jag ha en gemenskap och det har verkligen EBD+ gett mig. Att träffas varje vecka och prata igenom händelser som kommer att ske samtidigt som man pratar om allt annat som är viktigt att gå igenom, hur alla mår, träffas och skratta med varandra och få flera nya vänner och kontakter.
Öppna ramar och nära kontakt med näringslivet
Anita Cedergren var inte helt övertygad till att börja studera, då hon hade ett spännande jobb på en mediebyrå. Hon var rädd att studierna skulle döda kreativiteten med "akademiska ramar". Men med EBD lär hon sig att utnyttja de stela ramarna till sin fördel samtidigt som utbildningen ger utrymme till att forma ramen efter sitt eget intresse
Läs hela intervjun
Programmet har givit direktkontakt med näringslivet genom fadderföretag.
— Du lär dig kontrollera flera "bollar" samtidigt, lägga upp ditt arbete strategiskt, ta kontakt och leverera till företag.
Första året handlande det mycket om att förstå vad som sker i ett företag och att allt är någon slags produktion eller process. Varje process har en början och ett slut, med ett mål, att leverera något till en kund. Andra året handlar om att driva en verksamhet hållbart, både genom att se människors potential samt ur ett klimatperspektiv.
— Nu ser jag fram emot nästa år då internationalisering står på schemat och har därför sökt utlandsstudier på många olika ställen i världen.
Att EBD är en unik utbildning som tillhör Linnéuniversitet och dess campus är ett stort plus. Campus-livet är otroligt kul och socialt! Man lär känna väldigt många nya vänner och det står aldrig still.
— Jag har nu läst halva min tid på EBD, jag känner och märker fortfarande av drivet och stoltheten i klassen, alla har en vilja om att bli något bra. Många drömmer om att starta företag eller leverera bra konsulttjänster eller ha en viktig roll i ett företag för att utveckla och jobba med strategiska förändringsfrågor.
— För mig är EBD klockrent! Än så länge har det har gett mig stärkt självförtroende, större förståelse för människor, företagande och entreprenörskap. Vid sidan om studierna har jag fått en rad olika och spännande extrajobb. EBD blir precis vad du gör det till, avslutar Anita.
Sara ville utvecklas mer som entreprenör
Efter gymnasiet jobbade Sara Öhman från Bollnäs som receptionist, personlig assistent och drev dessutom ett eget litet företag där hon tillverkade smycken. Företaget gick bra och hon trivdes med att driva eget. Hon bestämde sig därför för att utvecklas mer som entreprenör. Och det var då hon upptäckte programmet Enterprising & Business Development, EBD.
Läs hela intervjun
– Jag har alltid varit intresserad av entreprenörskap och företagande och när jag läste programbeskrivningen klickade det direkt! Jag tycker att programmet har levt upp till mina förväntningar och jag älskar den ständiga utmaningen i problem-lösarpedagogiken som EBD bygger på.
Vill jobba inom affärsutveckling
Förutom att fortsätta med sitt egna företag vill Sara i framtiden arbeta som projektledare inom affärsutveckling. Hon tycker att det är ett intressant område och menar att utbildningen gett henne värdefulla kunskaper för en sådan karriär.
– Jag har fått en bra grund om hur en verksamhet byggs upp - allt från hur en verksamhet etablerar sig i introduktionsfasen till hur en befintlig verksamhet förvaltas. Att dessutom att få in fler synvinklar än bara ur en ekonomisk synvinkel såsom ett systemteoretiskt och ett socialpsykologiskt perspektiv hoppas jag att ska kunna ge mig en fördel när jag konkurrerar med andra ekonomer om arbetsplatser, säger Sara.
Flyttade 70 mil
Att Sara flyttade 70 mil söderut för att plugga är inget hon ångrar. Utbildningen är perfekt för henne och hon gör även tummen upp för Campus i Växjö som erbjuder en svårslagen miljö.
– Det bästa med att studera på Linnéuniversitetet är att det är nära till allt – skolan, vänner, idrott och andra nöjen. Ett campus med 5000 boende studenter, tre pubar, åtta restauranger/fik två mataffärer och två träningsanläggningar tycker jag talar för sig. Ledsnar du finns staden 10 minuter bort med cykel eller buss. Arbetsplatser finns det gott om och miljöerna är underbara!
Från uppsats till framgångsrik affärsidé
Joakims intresse för ekonomi gjorde att han valde programmet Enterprising and Business Development – ett val han inte ångrar. Idag driver han, tillsammans med två tidigare studenter från Linnéuniversitetet, det framgångsrika företaget Smiling. Företaget ger bönder i Västafrika chans till ett bättre liv.
Läs hela intervjun
Allt började med en uppsats vid Linnéuniversitetet som utvecklades till en affärsidé.
– Det roliga med Smiling är att hela bolaget bygger på vår kandidatuppsats, skriven på plats i Gambia år 2011. Vi sålde in idén till Pressbyrån innan vi hade en färdig produkt. Om vi inte lyckats med att få en kund klar hade vi aldrig vågat att ansöka om F-skattsedel berättar Joakim.
Bolaget driver han tillsammans med två tidigare studenter vid Linnéuniversitetet.
– Vi jobbar tätt med Västafrikanska bönder och köper torkad frukt samt nötter vilka är Fairtrade och EKO-certifierade.
Varumärket finns brett inom livsmedelsbutiker i Sverige men även på SAS, Pressbyråer, Filmstaden etc.Totalt så säljer vi i dagsläget cirka 450 000 produkter/månad. Joakim upplever att det finns flera likheter mellan att driva bolag och läsa på programmet Enterprising and Business Development.
– Utbildningen var väldigt bred och vi satt med många frågor samtidigt. Tilltron låg till att låta studenten driva sin agenda och därmed framtid. Det passar vissa, medan andra passar det inte lika bra.
Pandemin har bidragit till att folk inte har rört sig lika mycket, vilket har märkts på Smilings resultat. Nu hoppas Joakim på en ljus framtid.
– Ju mer vi säljer desto mer skillnad hos våra bondekooperativ i Västafrika gör vi! Vi började med 39 bönder i en by, men har idag cirka 800 bönder anslutna till Smiling-konceptet och därtill 1200 fabriksanställda.
En viss stolthet märks hos Joakim när han beskriver vad som är mest spännande med företagets resa.
– Att vi har lyckats bygga ett varumärke från noll, att vi säljer de stora volymer som vi gör och att vi har etiken inbyggd i Smilings identitet från allra första början avslutar Joakim.
Våra bästa kontakter kan alla härledas tillbaka till vår studietid
Linnea Söderling är en av fyra som driver företaget Smiling Group, som impoterar och säljer fairtrade-märkta cashewnötter från Gambia. Hennes fokus ligger på ekonomi samt PR och kommunikation. Studietiden gav väldigt bra förutsättningar för att skapa eget bolag.
Läs hela intervjun
Varför valde du Enterprising and Business Development?
Det var ett mer otraditionellt program med inriktning på entreprenörskap och projekt som jag tyckte verkade spännande. Inte så akademiskt som övriga ekonomiutbildningar.
Vad var bra med programmet?
Att vi arbetade med projektgrupper och var ute gjorde arbeten hos företag runt om i regionen. På så vis fick vi kontakt med verkligheten utanför vår akademiska bubbla.
Vad handlade ditt examensarbete om?
Hinder och svårigheter vid export och import
Hur var Växjö som studentstad?
Växjö och campus där var en härlig bubbla att vara och verka i. Det hände mycket hela tiden och vi hade supernära till varandra. I stan var vi väldigt sällan, allt fanns på campus.
Vad har du arbetat med sedan du tog examen?
Direkt efter examen började jag jobba för drivhuset som hjälper studenter att starta och driva företag. Efter något år startade jag upp mitt eget företag vid sidan av och efter ytterligare en tid startade jag företag nummer två och sade upp mig för att bara arbeta med mina bolag.
Hur fick du ditt första jobb efter examen?
Genom kontakter.
Vad jobbar du med nu?
Jag driver The Smiling Group AB tillsammans med mina tre kollegor. Som alltid när man driver eget gör man lite av varje men fokus för min del ligger på ekonomi samt PR och kommunikation.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Det finns inga vanliga dagar på jobbet här riktigt. Men en dag brukar innehålla ett eller ett par möten gällande verksamheten i stort och kanske någon specifik fråga. En hel del bokföring och uppföljning samt någon timme i social medier. Dessutom tar mailkorgen aldrig slut.
På vilket sätt har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?
Utbildningen skedde i projektform vilket gjorde att vi växlade mellan alla ämnen samtidigt, mycket nyttigt för framtiden då det är så det fungerar i verkligheten. Vi gjorde ju dessutom alla arbeten i grupp vilket är supernyttigt nu när vi är fyra som driver bolag tillsammans. Jag tycker också att utbildningen bidrog med lite sunt förnuft och inte bara en massa akademiska termer, för mig var det inte speciellt svårt att starta bolag efter att ha gått den här utbildningen.
Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vet faktiskt inte. Troligen kommer jag att driva företag även framledes, men vilken typ av bolag det blir har jag ingen aning om. Just nu fokuserar vi på att driva och utveckla Smiling.
Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?
Sök och testa! Jag tror inte den här utbildningen är för alla men är du någorlunda driven, projektstyrd och självgående kommer du gilla den.
- Ta vara på din tid vid universitetet, engagera dig i studentlivet och passa på att knyta kontakter. Våra bästa kontakter nu när vi driver Smiling kan alla härledas tillbaka till vår tid på Linnéuniversitetet, avslutar Linnea Söderling.
Mer om EBD
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.