Enterprising & Business Development

180 hp

Utveckla affärer genom skarpa affärsprojekt på företag i regionen. Det är du som skapar framtidens möjligheter och entreprenörsanda.

Enterprising & Business Development (EBD) är en unik utbildning, dels genom att partnerföretag är en viktig del i lärmiljön, dels genom det pedagogiska angreppssättet och det konkreta innehållet i utbildningen. Du lär dig kombinera teoretiska kunskaper med praktiska erfarenheter vilket tränar din kreativa förmåga och handlingskraft. Redan de första veckorna börjar ni formulera affärsprojekt tillsammans med ert partnerföretag. Dessa projekt ryms inom EBD:s olika teman, vilka är baserade på utvecklingsstadier i företag.

Ett lärarlag bestämmer ramen för utbildningen, resten bestämmer du själv tillsammans med handledare och företag. Det ger dig stora möjligheter att påverka innehållet i din utbildning och den kompetens som du själv bygger under de tre åren. Du får dessutom arbetslivserfarenhet som särskiljer dig från andra ekonomstudenter. Under de tre åren kommer du också i kontakt med den ledande forskning om entreprenörskap som finns vid Ekonomihögskolan.

Karriär

En viktig utgångspunkt för EBD är att utbildningen inte syftar till att utbilda för någon specifik yrkestitel. Bland tidigare EBD studenter hittar du bland andra egenföretagare, konsulter, ekonomichefer, vd:ar, affärsutvecklare och reklammakare.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Enterprising and Business Development, Huvudområde: Företagsekonomi

Kontakt­person

Ekonomihögskolans utbildningsadministration

Internationella möjligheter

Undervisningen sker till viss del på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. En ytterligare möjlighet till internationalisering på programmet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen.

Studenter berättar

Anita Cedergren.

"För mig är EBD klockrent!"

Anita Cedergren var inte helt övertygad till att börja studera, då hon hade ett spännande jobb på en mediebyrå. Hon var rädd att studierna skulle döda kreativiteten med "akademiska ramar".

Men med EBD lär hon sig att utnyttja de stela ramarna till sin fördel samtidigt som utbildningen ger utrymme till att forma ramen efter sitt eget intresse och ger även direktkontakt med näringslivet genom fadderföretag.

— Du lär dig kontrollera flera "bollar" samtidigt, lägga upp ditt arbete strategiskt, ta kontakt och leverera till företag.

Första året handlande det mycket om att förstå vad som sker i ett företag och att allt är någon slags produktion eller process. Varje process har en början och ett slut, med ett mål, att leverera något till en kund. Andra året handlar om att driva en verksamhet hållbart, både genom att se människors potential samt ur ett klimatperspektiv.

— Nu ser jag fram emot nästa år då internationalisering står på schemat och har därför sökt utlandsstudier på många olika ställen i världen.

Att EBD är en unik utbildning som tillhör Linnéuniversitet och dess campus är ett stort plus. Campus-livet är otroligt kul och socialt! Man lär känna väldigt många nya vänner och det står aldrig still.

— Jag har nu läst halva min tid på EBD, jag känner och märker fortfarande av drivet och stoltheten i klassen, alla har en vilja om att bli något bra. Många drömmer om att starta företag eller leverera bra konsulttjänster eller ha en viktig roll i ett företag för att utveckla och jobba med strategiska förändringsfrågor.

— För mig är EBD klockrent! Än så länge har det har gett mig stärkt självförtroende, större förståelse för människor, företagande och entreprenörskap. Vid sidan om studierna har jag fått en rad olika och spännande extrajobb. EBD blir precis vad du gör det till, avslutar Anita.

Tidigare studenter berättar

Tidigare studenter bakom Smiling Cashew

De säljer schyssta cashewnötter från Gambia

Det är snart tre år sedan Joakim Söderling och Oscar Carlsson från Växjö tog examen från Enterprising and Business Development. I dag importerar de och säljer cashewnötter från Gambia till Sverige.

Det hela började när de åkte ner till Gambia för att skriva sitt examensarbete.

— Vi skulle skriva om bistånd och om hur bistånd skulle kunna effektiviseras för ökat lokalt entreprenörskap. Genom att bo, jobba och leva med lokalbefolkningen ville vi hitta svaret på vår frågeställning och det tog en oväntad vändning.

— Gambierna sa till oss att de inte tycker att bistånd är så utvecklande som vi i västvärlden tror och så som vi paketerar det. Det slår snarare ut entreprenörskap och utvecklar en lathet, säger Joakim Söderling.

Dyr gröda - i Sverige

Gambierna ville i stället ha arbetstillfällen och med tanke på att Joakim Söderling och Oscar Carlsson hade träffat olika personer, organisationer och myndigheter hade de bland annat träffat och jobbat med cashewnötsodlare. När bönderna berättade att de i stort sett inte tjänade någonting på sin gröda väcktes ett intresse hos studenterna eftersom de visste att nötterna är en dyr produkt i Sverige.

— Då blev vi väldigt nyfikna på vad som händer mellan bonden i Gambia och de svenska butikshyllorna. Det är där och då idén uppkom kring att låta förädlingen stanna lokalt eftersom att 90 procent av Gambias cashewnötter går på export, oförädlad som en råvara, säger Joakim Söderling.

Man får lära känna bonden

Konceptet är att man som konsument helt enkelt får lära känna bonden när man köper Smiling Groups cashewnötter.

— Vi har valt att Fairtrade-certifiera hela kedjan från odlare till konsument för att skapa en trovärdighet gentemot handel och konsument, säger Oscar Carlsson.
På baksidan av cashewnötternas förpackning finns en unik QR-kod som man genom telefonen kan scanna för att få en videohälsning från just sin påses bonde.

— Meningen är att man som konsument köper ett koncept. Man köper mer än bara Fairtrade-märkta cashewnötter. Man köper en idé om att man är med och skapar utveckling för fattiga i ett av världens fattigaste länder, säger Oscar Carlsson.

Varför heter ni Smiling Group?

— Gambia kallas för The Smiling Coast of Africa och det är genom det vi valde vårt namn. Precis som Malaco har Ahlgrens bilar, har Smiling Group Smiling Cashew, säger Joakim Söderling.

När Joakim och Oscar kom hem från Gambia och började fila på affärsmodellen kring sin c-uppsats hoppade också Johan Forshällen och Joakims syster Linnea på idén. Tillsammans startade de företaget i december 2012 och i dag jobbar de alla fyra heltid med Smiling, som är placerat i Stockholm. Bolaget har klarat sig under den kritiska första perioden som alltid uppstår när man ger sig in i en sådan traditionell bransch som livsmedelsbranschen. Nu gasar man för fullt för att utvecklas med både nya produkter och på nya marknader.

Sixten Engström läste Enterprising & Business Development

Mer om programmet

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Allt händer på campus – hos oss blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö och ett händelserikt studentliv.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö? Det finns ett bra utbud av restauranger och mysiga caféer. Det finns en stor sjö mitt i staden, vacker natur finns alltid nära. Många studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och livet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i parken