Enterprising & Business Development

180 hp

Utveckla affärer genom skarpa affärsprojekt på företag i regionen. Det är du som skapar framtidens möjligheter och entreprenörsanda.

Enterprising & Business Development (EBD) är en unik utbildning, dels genom att partnerföretag är en viktig del i lärmiljön, dels genom det pedagogiska angreppssättet och det konkreta innehållet i utbildningen. Du lär dig kombinera teoretiska kunskaper med praktiska erfarenheter vilket tränar din kreativa förmåga och handlingskraft. Redan de första veckorna börjar ni formulera affärsprojekt tillsammans med ert partnerföretag. Dessa projekt ryms inom EBD:s olika teman, vilka är baserade på utvecklingsstadier i företag.

Ett lärarlag bestämmer ramen för utbildningen, resten bestämmer du själv tillsammans med handledare och företag. Det ger dig stora möjligheter att påverka innehållet i din utbildning och den kompetens som du själv bygger under de tre åren. Du får dessutom arbetslivserfarenhet som särskiljer dig från andra ekonomstudenter. Under de tre åren kommer du också i kontakt med den ledande forskning om entreprenörskap som finns vid Ekonomihögskolan.

Karriär

En viktig utgångspunkt för EBD är att utbildningen inte syftar till att utbilda för någon specifik yrkestitel. Bland tidigare EBD studenter hittar du bland andra egenföretagare, konsulter, ekonomichefer, vd:ar, affärsutvecklare och reklammakare.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Enterprising and Business Development

Studenter berättar

Anita Cedergren.

"För mig är EBD klockrent!"

Anita Cedergren var inte helt övertygad till att börja studera, då hon hade ett spännande jobb på en mediebyrå. Hon var rädd att studierna skulle döda kreativiteten med "akademiska ramar".

Men med EBD lär hon sig att utnyttja de stela ramarna till sin fördel samtidigt som utbildningen ger utrymme till att forma ramen efter sitt eget intresse och ger även direktkontakt med näringslivet genom fadderföretag.

— Du lär dig kontrollera flera "bollar" samtidigt, lägga upp ditt arbete strategiskt, ta kontakt och leverera till företag.

Första året handlande det mycket om att förstå vad som sker i ett företag och att allt är någon slags produktion eller process. Varje process har en början och ett slut, med ett mål, att leverera något till en kund. Andra året handlar om att driva en verksamhet hållbart, både genom att se människors potential samt ur ett klimatperspektiv.

— Nu ser jag fram emot nästa år då internationalisering står på schemat och har därför sökt utlandsstudier på många olika ställen i världen.

Att EBD är en unik utbildning som tillhör Linnéuniversitet och dess campus är ett stort plus. Campus-livet är otroligt kul och socialt! Man lär känna väldigt många nya vänner och det står aldrig still.

— Jag har nu läst halva min tid på EBD, jag känner och märker fortfarande av drivet och stoltheten i klassen, alla har en vilja om att bli något bra. Många drömmer om att starta företag eller leverera bra konsulttjänster eller ha en viktig roll i ett företag för att utveckla och jobba med strategiska förändringsfrågor.

— För mig är EBD klockrent! Än så länge har det har gett mig stärkt självförtroende, större förståelse för människor, företagande och entreprenörskap. Vid sidan om studierna har jag fått en rad olika och spännande extrajobb. EBD blir precis vad du gör det till, avslutar Anita.

"Jag är jättenöjd med utbildningen"

Sara Öhman är student på Enterprising & Business Development

Efter gymnasiet jobbade Sara Öhman från Bollnäs som receptionist, personlig assistent och drev dessutom ett eget litet företag där hon tillverkade smycken. Företaget gick bra och hon trivdes med att driva eget. Hon bestämde sig därför för att utvecklas mer som entreprenör. Och det var då hon upptäckte programmet Enterprising & Business Development, EBD.

– Jag har alltid varit intresserad av entreprenörskap och företagande och när jag läste programbeskrivningen klickade det direkt! Jag tycker att programmet har levt upp till mina förväntningar och jag älskar den ständiga utmaningen i problem-lösarpedagogiken som EBD bygger på.

Vill jobba inom affärsutveckling

Förutom att fortsätta med sitt egna företag vill Sara i framtiden arbeta som projektledare inom affärsutveckling. Hon tycker att det är ett intressant område och menar att utbildningen gett henne värdefulla kunskaper för en sådan karriär.
– Jag har fått en bra grund om hur en verksamhet byggs upp - allt från hur en verksamhet etablerar sig i introduktionsfasen till hur en befintlig verksamhet förvaltas. Att dessutom att få in fler synvinklar än bara ur en ekonomisk synvinkel såsom ett systemteoretiskt och ett socialpsykologiskt perspektiv hoppas jag att ska kunna ge mig en fördel när jag konkurrerar med andra ekonomer om arbetsplatser, säger Sara.

Flyttade 70 mil

Att Sara flyttade 70 mil söderut för att plugga är inget hon ångrar. Utbildningen är perfekt för henne och hon gör även tummen upp för Campus i Växjö som erbjuder en svårslagen miljö.

– Det bästa med att studera på Linnéuniversitetet är att det är nära till allt – skolan, vänner, idrott och andra nöjen. Ett campus med 5000 boende studenter, tre pubar, åtta restauranger/fik två mataffärer och två träningsanläggningar tycker jag talar för sig. Ledsnar du finns staden 10 minuter bort med cykel eller buss. Arbetsplatser finns det gott om och miljöerna är underbara!

 

Tidigare studenter berättar

Tidigare studenter bakom Smiling Cashew

De säljer schyssta cashewnötter från Gambia

Det är snart tre år sedan Joakim Söderling och Oscar Carlsson från Växjö tog examen från Enterprising and Business Development. I dag importerar de och säljer cashewnötter från Gambia till Sverige.

Det hela började när de åkte ner till Gambia för att skriva sitt examensarbete.

— Vi skulle skriva om bistånd och om hur bistånd skulle kunna effektiviseras för ökat lokalt entreprenörskap. Genom att bo, jobba och leva med lokalbefolkningen ville vi hitta svaret på vår frågeställning och det tog en oväntad vändning.

— Gambierna sa till oss att de inte tycker att bistånd är så utvecklande som vi i västvärlden tror och så som vi paketerar det. Det slår snarare ut entreprenörskap och utvecklar en lathet, säger Joakim Söderling.

Dyr gröda - i Sverige

Gambierna ville i stället ha arbetstillfällen och med tanke på att Joakim Söderling och Oscar Carlsson hade träffat olika personer, organisationer och myndigheter hade de bland annat träffat och jobbat med cashewnötsodlare. När bönderna berättade att de i stort sett inte tjänade någonting på sin gröda väcktes ett intresse hos studenterna eftersom de visste att nötterna är en dyr produkt i Sverige.

— Då blev vi väldigt nyfikna på vad som händer mellan bonden i Gambia och de svenska butikshyllorna. Det är där och då idén uppkom kring att låta förädlingen stanna lokalt eftersom att 90 procent av Gambias cashewnötter går på export, oförädlad som en råvara, säger Joakim Söderling.

Man får lära känna bonden

Konceptet är att man som konsument helt enkelt får lära känna bonden när man köper Smiling Groups cashewnötter.

— Vi har valt att Fairtrade-certifiera hela kedjan från odlare till konsument för att skapa en trovärdighet gentemot handel och konsument, säger Oscar Carlsson.
På baksidan av cashewnötternas förpackning finns en unik QR-kod som man genom telefonen kan scanna för att få en videohälsning från just sin påses bonde.

— Meningen är att man som konsument köper ett koncept. Man köper mer än bara Fairtrade-märkta cashewnötter. Man köper en idé om att man är med och skapar utveckling för fattiga i ett av världens fattigaste länder, säger Oscar Carlsson.

Varför heter ni Smiling Group?

— Gambia kallas för The Smiling Coast of Africa och det är genom det vi valde vårt namn. Precis som Malaco har Ahlgrens bilar, har Smiling Group Smiling Cashew, säger Joakim Söderling.

När Joakim och Oscar kom hem från Gambia och började fila på affärsmodellen kring sin c-uppsats hoppade också Johan Forshällen och Joakims syster Linnea på idén. Tillsammans startade de företaget i december 2012 och i dag jobbar de alla fyra heltid med Smiling, som är placerat i Stockholm. Bolaget har klarat sig under den kritiska första perioden som alltid uppstår när man ger sig in i en sådan traditionell bransch som livsmedelsbranschen. Nu gasar man för fullt för att utvecklas med både nya produkter och på nya marknader.

"Våra bästa kontakter kan alla härledas tillbaka till vår tid på LNU"

Linnea Söderling

Linnea Söderling är en av fyra som driver företaget Smiling Group, som impoterar och säljer fairtrade-märkta cashewnötter från Gambia.


Varför valde du Enterprising and Business Development?

Det var ett mer otraditionellt program med inriktning på entreprenörskap och projekt som jag tyckte verkade spännande. Inte så akademiskt som övriga ekonomiutbildningar.

Vad var bra med programmet?

Att vi arbetade med projektgrupper och var ute gjorde arbeten hos företag runt om i regionen. På så vis fick vi kontakt med verkligheten utanför vår akademiska bubbla.

Vad handlade ditt examensarbete om?

Hinder och svårigheter vid export och import

Hur var Växjö/Kalmar som studentstad?

Växjö och campus där var en härlig bubbla att vara och verka i. Det hände mycket hela tiden och vi hade supernära till varandra. I stan var vi väldigt sällan, allt fanns på campus.

Vad har du arbetat med sedan du tog examen?

Direkt efter examen började jag jobba för drivhuset som hjälper studenter att starta och driva företag. Efter något år startade jag upp mitt eget företag vid sidan av och efter ytterligare en tid startade jag företag nummer två och sade upp mig för att bara arbeta med mina bolag.

Hur fick du ditt första jobb efter examen?

Genom kontakter.

Vad jobbar du med nu?

Jag driver The Smiling Group AB tillsammans med mina tre kollegor. Som alltid när man driver eget gör man lite av varje men fokus för min del ligger på ekonomi samt PR och kommunikation.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Det finns inga vanliga dagar på jobbet här riktigt. Men en dag brukar innehålla ett eller ett par möten gällande verksamheten i stort och kanske någon specifik fråga. En hel del bokföring och uppföljning samt någon timme i social medier. Dessutom tar mailkorgen aldrig slut.

På vilket sätt har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?

Utbildningen skedde i projektform vilket gjorde att vi växlade mellan alla ämnen samtidigt, mycket nyttigt för framtiden då det är så det fungerar i verkligheten. Vi gjorde ju dessutom alla arbeten i grupp vilket är supernyttigt nu när vi är fyra som driver bolag tillsammans. Jag tycker också att utbildningen bidrog med lite sunt förnuft och inte bara en massa akademiska termer, för mig var det inte speciellt svårt att starta bolag efter att ha gått den här utbildningen.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vet faktiskt inte. Troligen kommer jag att driva företag även framledes, men vilken typ av bolag det blir har jag ingen aning om. Just nu fokuserar vi på att driva och utveckla Smiling.

Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?

Sök och testa! Jag tror inte den här utbildningen är för alla men är du någorlunda driven, projektstyrd och självgående kommer du gilla den.

- Ta vara på din tid vid universitetet, engagera dig i studentlivet och passa på att knyta kontakter. Våra bästa kontakter nu när vi driver Smiling kan alla härledas tillbaka till vår tid på LNU, avslutar Linnea Söderling.

Sixten Engström läste Enterprising & Business Development

Skapade sin egen karriär genom e-handel

Sixten Engström är entreprenören som skapade sitt eget jobb efter examen. Under studietiden började han med e-handel från studentrummet och efter studietiden växlade han upp och startade Skyltcentralen.

– Framtidens företagare och anställda skapas inte i skolbänken, se till att aktivera dig under universitetsstudierna, säger Sixten Engström.

Sixten är före detta student och numera framgångsrik e-handelsföretagare. Sixten skapade sitt företag MyCuff redan under studietiden. Affärsidén är att erbjuda manschettknappar och slipsnålar som kunden kan designa själv för att visa sin personliga stil.

– Mitt fokus under studietiden var att hålla kostnaderna låga, både privat och i företaget. Som småföretagare har du en unik möjlighet att ge kunden den där extra servicen som större bolag inte hinner med. De roligare delarna i företagandet är att planera framåt och knyta kontakter, säger Sixten. De viktigaste delarna är att se till att försäljningen strömmar in och lösa alla de problem som uppstår dagligen, berättar Sixten.

Sixten har alltid varit intresserad av företagande och tänkte egentligen inte alls läsa på universitetet innan han blev tipsad om utbildningen Enterprising and Business Development.

– Det som tilltalade mig var att utbildningen inte fokuserar på utantillkunskaper. Det handlar istället om att kunna ta till sig ny kunskap och lösa problem genom att vända och vrida på olika perspektiv, förklarar Sixten.

I efterhand tycker han att han har haft en otrolig nytta av utbildningen. Något han bär med sig från utbildningen är vikten av att se till helheten i företaget, vilket inkluderar även leverantörer, marknad och konkurrenter.

– Utbildningen förberedde mig också för att arbeta i osäkra förhållanden vilket det ofta är ute i verkligheten. Jag lärde mig att jobba med att lösa problem och fatta beslut efter de givna förutsättningarna.

Vad som händer framöver håller Sixten Engström öppet.

– För mig spelar inte yrket eller branschen någon roll. I vilken bransch jag än hamnar så vill jag förändra och förbättra, nu handlar det om skyltbranschen. Vad det blir nästa gång får vi se.

Mer om programmet

"En unik kombination där studenterna arbetar med partnerföretag"

Vill du arbeta med att utveckla och förändra företag? Programmet Enterprising & Business Development ger dig den praktiska erfarenheten och teoretiska kunskapen som behövs.

Programmet är en unik utbildning där studenterna arbetar med olika partnerföretag. Redan de första veckorna börjar du och några studiekamrater formulera affärsprojekt tillsammans med ert partnerföretag.

Skriva rapporter

Utbildningen innehåller inte så många tentor. I stället lämnar du in projektrapporter för att redovisa dina kunskaper. Utbildningen är väldigt bred och det praktiska arbetet med affärsprojekt på företag i regionen stimulerar din kreativa förmåga och handlingskraft. Ett lärarlag bestämmer ramen för utbildningen, resten bestämmer du själv tillsammans med handledare och företag. Det ger dig stora möjligheter att påverka din utbildning och den kompetens som du själv skapar under de tre åren. Du skaffar dig även viss arbetslivserfarenhet som särskiljer dig från andra ekonomstudenter.

Många möjligheter

Tack vare utbildningens bredd är dina valmöjligheter stora efter examen. Bland tidigare studenter hittar du bland andra egenföretagare, ekonomichefer, vd:ar och reklammakare.

Växjö

Som student i Växjö har du nära till allt - staden, skogen och sjöarna. Promenadstråket från campus runt Växjösjön når nästan ända in till centrum och är perfekt för löpning och promenader.

Många av studenterna bor på campusområdet medan andra väljer att bo i centrala Växjö. På campus är det alltid liv och rörelse. Under en dag rör sig många studenter mellan föreläsningssalar, bibliotek, restauranger, pubar och friluftsområden. Växjö är också känt för sitt musikliv. Varje vecka kan du se mer eller mindre kända band på någon av Växjös scener.

Studenter i parken