Entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändring, masterprogram
120 hpVill du bidra till samhällsutveckling som entreprenör? Är du intresserad av entreprenörskapets roll för såväl ekonomisk som ekologisk och social hållbarhet? Då är denna utbildning för dig. Utbildningen hålls på engelska och förbereder dig på en karriär i internationella sammanhang.
Masterprogrammet Entreprenörskap, hållbar utveckling och samhällsförändring har ett hållbarhetsperspektiv på entreprenörskap och affärsutveckling. Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter att på vetenskaplig grund självständigt och kritiskt förhålla dig till de entreprenöriella processer som pågår i samhällets alla sektorer: näringslivet, offentlig sektor och civilsamhället.
Utbildningen fokuserar på entreprenörskapets roll för ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet för individ, organisation och samhälle. Det gör att programmet passar dig som vill bidra till samhällsutveckling genom entreprenörskap. Under utbildningen utvecklar du ditt självständiga vetenskapliga tänkande kring entreprenörskap och samhällsförändring, samtidigt som du utvecklar kunskaper och färdigheter om och i entreprenörskapets praktiker. Denna fördjupade förståelse ger dig redskap att driva eller underlätta entreprenörskap genom att starta en egen verksamhet, utveckla lokalsamhällen eller för att arbeta med utvecklingsprocesser i etablerade företag, myndigheter och ideella organisationer.
Karriär
Efter examen kan du jobba med att bidra till samhällsutveckling genom eget företagande. Du kan också sikta på en karriär som forskare, projektledare, handläggare eller strateg. Du kan jobba inom såväl etablerade företag som myndigheter, förvaltningar eller andra anslagsfinansierande organisationer. Programmet förbereder dig också för vidare studier inom forskarutbildning.
Examen
Filosofie eller ekonomie masterexamen med inriktning mot entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändring.
Huvudområde: Företagsekonomi
Magisterutgång efter ett år
Det finns möjlighet att avsluta programmet efter ett år (60 hp) genom att välja att skriva en magisteruppsats (15 hp) under termin 2. De studenter som fullföljer ett år av programmets två år kan då ta ut en magisterexamen med inriktning mot entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändring med huvudområde företagsekonomi.
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB.
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
Internationella möjligheter
Undervisningen hålls på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar emot studenter från hela världen och det ger dig internationellt och mångkulturellt utbyte på hemmaplan. Du kan också välja att studera utomlands en termin vid något av våra många partneruniversitet världen över.
Att studera detta program kräver teamwork och disciplin av Giga.
Giga har ett stort intresse för att lära sig mer om entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändringar. Detta program gör det möjligt för honom att identifiera kreativa och hållbara möjligheter.
Läs hela intervjun med Giga
Giga valde programmet för att det ger honom en fördjupad teoretisk kunskap om entreprenöriellt tänkande, design och idéimplementering.
- Det är detta som gör programmet inspirerande och lockande, eftersom jag har ett stort intresse för att lära mig mer om entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändringar. Programmet kommer därför att göra det möjligt för mig att identifiera möjligheter, lära mig fatta mer effektiva beslut för att implementera kreativa lösningar och göra förändringar som leder till hållbara resultat."
Programmet har olika undervisningsmoment.
- I de flesta kurser har jag seminarier, föreläsningar, oppositioner, grupparbeten och ibland individuella arbeten samt hemtentor. Jag är ofta beroende av att jobba i grupp med mina studiekamrater.
Att balansera universitetsstudier med studentliv innebär för Giga att vara en ansvarsfull student och planera därefter.
- Studentlivet på Linnéuniversitetet är vad man gör det till. Personligen börjar jag min dag med att jobba och fortsätter sedan med studierna. Jag tycker också om att bada och avnjuta kvällsmiddagar med mina vänner, eller gå på studentpubar för att dansa.
Att bo i Växjö stad är som att ha semester för Giga.
- Att bo i Växjö är för mig som att ha två års "semester". Att få bo i en mysig stad, med massor av trevliga kvällar med vänner, är lugnt och fridfullt jämfört med att bo i en storstad.
Om du är intresserad av samhällsförändring och entreprenörskap är det här programmet för dig.
- Jag har alltid varit en praktisk person och arbetat med olika samhällsorganisationer sedan jag var 18. Mina akademiska kunskaper var dock inte lika utvecklade som mina praktiska arbetsförmågor. Det var anledningen till att jag ville fortsätta mina masterstudier, särskilt i Sverige, som främjar innovation och entreprenörskap. Jag planerar att använda den teoretiska kunskapen jag får vid Linnéuniversitetet för att utveckla läromedel kring entrepreneörskap och samhällsförändring på mitt modersmål – georgiska. Detta var mina incitament till att studera på det här programmet och jag skulle rekommendera studenter med samma intressen att göra detsamma.
En utbildning för fler än bara entreprenörer
Maja började jobba efter studenten men kände efter några år i arbetslivet att längtan efter en mer givande karriär blev tydlig. Hennes intresse för företagsekonomi gjorde att en ekonomiutbildningn blev ett naturligt val och resan började på Linnéuniversitetet.
- Jag började bli trött på de obekväma arbetstiderna och ville kunna få ett jobb som intresserade mig mer.
Läs intervjun med Maja
Hon började läsa kandidatprogrammet i Enterprising and Business Development och efter det växte intresset för att läsa en master. Valet föll då på masterprogrammet i entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändeing som kändes helt rätt för Maja.
- Att fortsätta plugga på Linnéuniversitetet var självklart - både på grund av tidigare studier och en positiv upplevelse av universitetet. Jag lockades också av att masterprogrammet kunde leda till en karriär inom projektledning.
En flexibel utbildning med internationellt fokus
Maja berättar att undervisningen är varierad och består av både föreläsningar, seminarier, presentationer och en del självständigt arbete och arbete i grupp.
- Det roligaste är att möta människor från hela världen och att kunna planera studierna själv. Jag uppskattar också att grupparbetena gör att jag utvecklar min projektledningsförmåga.
Under den tredje terminen har de möjlighet att göra praktik. Något som ger chansen att testa på arbetslivet och upptäcka olika arbetsroller. Maja berättar att programmets internationella inriktning ger henne nya perspektiv på entreprenörskap.
- Jag har verkligen fått upp intresset för att arbeta internationellt och många arbetsplatser är ju globala idag, så utbildningen ger mig en bra förberedelse.
Maja menar att utbildningen har gett henne en större inblick i vilka förändringar entreprenörskap kan bidra till och hur entreprenörskapet påverkar samhället. Framtidsdrömmarna handlar om en karriär inom projektledning, affärsutveckling eller ledarskap, gärna på ett internationellt företag.
- Jag känner att utbildningen ger mig stora möjligheter för en givande karriär i framtiden, jag tror också att den leder till att jag lättare kan få arbetsroller som hjälper företag att utvecklas och jag därmed också kan vara med och bidra till ett mer ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart samhälle.
Avslutningsvis poängterar Maja att även om inte alla drömmar om att bli egenföretagare så tror hon att programmet kan vara relevant för dem som vill förstå företag och organisationer och de processer som ingår i att driva och utveckla företag. Hon lyfter också att programmet ger insikter i hur man arbetar med hållbart företagande, ett högt aktuellt ämne, menar Maja.
Vanliga frågor om programmet
Vilka personliga och professionella färdigheter är viktiga för studenter i detta masterprogram?
Viktiga färdigheter för masterprogrammet i entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändring innefattar förmågan att kritiskt och självständigt förhålla sig till entreprenöriella processer i olika sektorer. Det inkluderar även att utveckla vetenskapligt tänkande kring entreprenörskap och samhällsförändring.
Hur kan färdigheterna som lärs ut i programmet bidra till hållbara entreprenörsinitiativ och samhällsförändringar?
Genom att kombinera vetenskapligt tänkande med praktisk kunskap inom entreprenörskap, kan studenter effektivt bidra till hållbar utveckling, både i egna företag och i större sammanhang.
Hur rustar programmet mig för att förstå och hantera de komplexa utmaningar som rör hållbarhet och samhällsförändring?
Utbildningen fokuserar på entreprenörskapets roll i att främja ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Genom detta lär du dig att balansera dessa aspekter för att effektivt hantera komplexa hållbarhetsutmaningar inom individuella, organisationella och samhälleliga kontexter.
Vad kan jag jobba med efter masterprogrammet entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändring ?
Dina kunskaper och färdigheter från programmet gör dig väl förberedd för roller inom forskning, projektledning och strategisk planering, samt eget företagande med fokus på hållbar utveckling och samhällsförändring.
Vilka egenskaper är bra att ha när jag går mastern i entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändring?
När du går masterprogrammet är det fördelaktigt att ha en stark förmåga till kritiskt och självständigt tänkande, särskilt i relation till entreprenöriella processer och samhällsförändringar. Att vara insiktsfull och analytisk angående hållbarhet och samhällsfrågor är också viktigt.
Vad fokuserar programmet i entreprenörskap, hållbarhet och samhällsförändring på?
Programmet ger en fördjupad förståelse för entreprenöriella processer i samhällets alla sektorer, inklusive näringslivet, offentlig sektor och civilsamhället. Detta med ett tydligt fokus på hållbarhet och hur entreprenörskap bidrar till samhällsutveckling.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.
Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.