Europastudier
180 hpDet ökade europeiska samarbetet har gjort att kunskaper om EU och Europa idag efterfrågas inom många olika yrkesområden. På Europastudier förbereds du för en framtida karriär på den europeiska arbetsmarknaden. Programmet består av ämnet statsvetenskap samt europastudier.
Du studerar frågor som politik, ekonomi och mänskliga rättigheter – allt ur ett internationellt perspektiv. Programmet har en tydlig internationell profil och flera av kurserna läser du på engelska tillsammans med Linnéuniversitetets utbytesstudenter. Under utbildningens andra och tredje år ges möjlighet till praktik och utlandsstudier. I samråd med programansvarig lägger du upp dina framtidsplaner och vilken praktikplats som bäst kan öppna dörren för dig till en intressant karriär. Ett alternativ till praktik är utlandsstudier.
Karriär
Utbildningen ger dig konkreta färdigheter i att arbeta med internationella frågor i och utanför Sverige. Det kan ske inom offentlig sektor, för kommuner, landsting, verk och myndigheter, såväl som inom det privata näringslivet och inom organisationer inom det civila samhället. Utbildningen syftar till att ge god beredskap för att arbeta med omvärldsanalys, utredningar, projektutvärderingar, politik och lobbyism inom områden som miljö, mänskliga rättigheter, demokrati och handel.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Europastudier (huvudområde: statsvetenskap).
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Daniel drömmer om att jobba med säkerhetspolitiska beslut inom EU
Daniel lockades av Linnéuniversitetet av två anledningar. Dels tyckte han att utbildningens upplägg passade hans intresse för EU-frågor och dels gillade han campusområdet där alla studenter bor nära varandra, där det inte är långt till affärerna och där det är gångavstånd till universitetet.
- Linnéuniversitetet är ett attraktivt universitet för de som tycker om att leva, studera och lära sig nya saker nära sina vänner. Jag hörde från några klasskompisar på gymnasiet att de verkligen tyckte om Linnéuniversitetet och att det är ett fantastiskt universitet med en boendesituation som är speciell för Sverige då man bor tillsammans med andra i ett bostadsområde som är specialdesignat för studenter, säger Daniel.
Läs hela intervjun med Daniel
Hans intresse växte ännu mer när han fick reda på att utbildningen fokuserar på hur EU fungerar som organisation, både på överstatlig nivå men även på mellanstatlig nivå och hur relationerna mellan medlemsstaterna och EU fungerar och ser ut. Daniel berättar att programmet erbjuder en form av ”förstklassig” introduktion till både det politiska samhället i Sverige och i världen, men även hur EU fungerar som institution och hur komplext det politiska systemet kan vara.
- Det är ett utmanande program där man verkligen kommer att testas men där man vet att man kommer att lära sig om något viktigt. Mitt drömjobb är att jobba inom EU med frågor som rör säkerhetspolitiska beslut, berättar Daniel.
Daniel lyfter att relationen mellan lärarna och studenterna är stark och att det gör att första året känns mycket mindre stressigt än vad man kan tro och tänka sig. Han menar också att Linnéuniversitetet är väldigt modernt, inte bara vad gäller det sättet man lär sig på utan även hur universitetet ser ut och hur allt fungerar runt omkring universitetet.
- Vi har undervisning ungefär tre gånger i veckan, ibland mer, där varje tillfälle är lite drygt två timmar. Efter det behöver du läsa på inför nästa föreläsning eller så behöver du plugga inför tentan eller andra examinationer så som seminarier. Det är helt upp till dig hur mycket tid du vill lägga på studierna vilket gör att det känns mindre stressigt och väldigt fritt, anser Daniel.
Han gillar Växjö som studentstad och tycker att det alltid finns något att göra. Bussen från campus in till stan tar ungefär en kvart och i centrum finns det olika pubar, restauranger, kaféer, museum, parker och en vacker gång- och cykelväg runt Växjösjön. Även sportlivet finns i staden. Med hjälp av busslinje 3 kommer man till Arenastaden där man kan se både hockey, innebandy och fotboll i väldigt hög klass.
- Själva studentområdet på campus är levande med två olika studentpubar, olika matvagnar och en vacker gång- och cykelväg runt sjön Trummen. Till närmsta matbutik är det 5 minuters gångavstånd så det är lätt att köpa mat och annat. Kort och gott så är Växjö en relativt liten pittoresk Småländsk stad som har allt man behöver, säger Daniel.
Nu har det dock blivit dags för Daniel att ge sig ut på en utbytestermin till Tyskland. Han kommer att vara där i ett halvår och lära sig mer om statsvetenskap, ekonomi och juridik.
När det gäller studentlivet så menar Daniel att det är som en blandning av att vara vuxen men ändå känna sig ”fri”. Du behöver planera dina studier ordentligt – plugga varje dag och se till att du hänger med och lär dig något nytt samt hålla reda på ekonomin och din lägenhet. Samtidigt är det väldigt roligt och planerar du din tid väl kommer du ha möjlighet att resa, gå på hockey, innebandy eller fotbollsmatcher eller gå på studentpuben.
- Studentlivet är ett stadie i ditt liv där du kommer lära känna väldigt mycket människor från hela Sverige och från alla världens hörn. Du kommer lära dig så otroligt mycket och det kommer vara svårt men roligt. Efter de tre åren har gått kommer du undra vart tiden försvann då du har haft så otroligt roligt, avslutar Daniel.
Praktiken ger tillfälle att använda de teoretiska kunskaperna
Linda rekommenderar stark att verkligen ta tillvara på möjligheten att få utföra en praktik. Att få komma ut i verkligheten och se hur det kan fungera är en viktig erfarenhet inför kommande arbetsliv.
Läs intervjun med Linda
Linda växte upp i Gävle men valde att studera på Linnéuniversitetet då hon hade hört från en del bekanta hur bra de hade trivts då de själva studerade där. Att börja studera Europastudier och att välja Växjö är ett av de bästa beslut hon gjort. "Jag har lärt mig otroligt mycket! Samtidigt har jag haft en otroligt rolig tid och jag har träffat många nya människor. Några har kommit att bli väldigt bra och nära vänner."
Var praktiserade du?
– Jag utförde min praktik på socialförvaltningens strategienhet på Sundsvalls kommun. Strategienheten har bland annat hand om och samordnar IT och behovet av lokaler för socialtjänsten i Sundsvalls kommun. De analyserar och utvärderar den sociala välfärdens framtida behov och utmaningar, för att ge socialnämnden och andra beslutsfattare goda underlag för beslut. Enheten har också ansvar för att planera och genomföra internkontroll och statistikproduktion, beredning och utredning av ärenden till socialnämnden, såsom motioner och remisser, samt att de följer upp nämndens mål- och resursplan.
Vad handlade din praktik om och vad hade du för arbetsuppgifter?
– Min praktik var ett tillfälle för mig att få erfarenhet av hur det fungerar att arbeta i en politiskt styrd organisation. Att få inblick i hur Sundsvalls socialförvaltning arbetar som både beställar- och utförarorganisation.
– Mina arbetsuppgifter varierade. Från början gick jag med strategienhetens enhetschef och följde henne i det dagliga arbetet, just för att få lära känna arbetsplatsen och kommunen. Jag medvekade bland annat på möten om kommunens och socialförvaltningen IT-strategi, var med på socialnämndens sammanträden, på arbetsutskottets sammanträden, där tjänsteskrivelser förbereddes inför socialnämnden, samt på strategienhetens arbetsplatsträffar.
– När jag efter någon vecka hade fått lära känna arbetsplatsen, tagit del av hur tjänsteskrivelser bereds och fått en inblick i strategienhetens och socialförvaltningens organisation var tanken att jag skulle utföra en egen utredning och beredning av någon mindre motion eller remiss. Jag fick dock inte möjlighet till detta, då det inte dök upp något mindre område som skulle belysas. Valet under september medförde byte av politisk majoritet i kommunen, vilket kanske medförde att få nya motioner lades upp. Istället utförde jag mindre utredningar internt inom socialförvaltningen. Jag medverkade bland annat i processen att utarbeta nyckeltal för socialförvaltningens ledningssystem och jobbade med socialförvaltningens Mål- och resursplan.
Vilka kunskaper från dina studier hade du mest nytta av?
– Den teoretiska kunskap som studierna har gett mig om svensk förvaltning, tillsammans med kunskap om politisk styrning. Från studierna har jag fått kunskap som gett mig möjlighet att i ett bredare och större perspektiv kunna se en helhet i sammanhang på kommunnivå.
Vilka är de viktigaste erfarenheterna du fick av din praktik?
– Att få se hur en politiskt styrd organisation kan fungera och arbeta i praktiken, samtidigt som jag hade teoretisk kunskap om detta. En annan erfarenhet som jag tar med mig är hur det kan fungera att arbeta som tjänsteman. Jag har fått en inblick i hur en beställar- samt utförarorganisation arbetar, liksom i hur kommuner arbetar för att ge människor möjligheter och stöd i olika situationer och delar av deras liv.
Har du några tips till andra studenter inför praktiken?
– Att verkligen ta tillvara på möjligheten att få utföra en praktik. Att få komma ut i verkligheten och se hur det kan fungera är något jag starkt rekommenderar. Praktiken är ett också ett bra tillfälle för dig att skaffa kontakter eller skapa dig ett nätverk av kontakter. Var öppen för all information och alla tillfällen som praktiken ger!
Malin arbetar som handläggare på en statlig myndighet
Malin kommer från Vetlanda och jobbar idag som handläggare på en statlig myndighet i Växjö. Hon läste Europastudier vid Linnéuniversitetet och fick med sig många erfarenheter från utbildningen.
- Genom min utbildning har jag lärt mig att tänka kritiskt. Jag har också lärt mig att formulera mig i text, något jag har nytta av på jobbet. Utbildningen gav mig även insyn i hur myndigheter och organisationer fungerar vilket har varit en stor fördel för mig, säger Malin.
Läs hela intervjun med Malin
Att arbeta som handläggare är ett mycket varierande arbete där ingen dag är den andra lik. Malin menar att det mest spännande är just variationen.
- En dag på jobbet kan vara allt ifrån att svara på mejl och registrera inkomna mejl, svara i telefon, handlägga ärenden, förbereda beslut, ta beslut och ha olika möten med mitt team och enheten. Inget beslut jag tar är det andra likt och när man äntligen tror att man förstått ett ärende så är aldrig utgången detsamma oavsett hur lika två ärenden är på ytan, berättar Malin.
Malin ser mycket positivt på framtiden och har som mål att få en tillsvidareanställning på sitt nuvarande jobb. I framtiden vill hon bredda sin kompetens inom den statliga myndigheten då de idag arbetar specialiserat inom respektive område.
- Det bästa med mitt jobb är framför allt mina kollegor, det underlättar jättemycket att ha bra kollegor då man brottas med tunga och många arbetsuppgifter. Mitt arbete är viktigt för att samhället ska fungera och det är också det bästa med mitt jobb, att veta att man gör något viktigt, säger Malin.
Att läsa europastudierprogrammet ger en bred grund då det är statsvetenskap som är huvudämnet. Den programfördjupande terminen ger kunskap om EU och en stor fördel är att programmet kan breddas ännu mer genom en valbar termin där valfriheten bland kurserna är stor. Malin valde själv att studera integrations- och mångfaldsstudier.
- Har du ett intresse för samhället, politik och internationella relationer ska du absolut gå denna utbildning. Har du dessutom ett ökat intresse för Europeiska unionen, dess utmaningar och samarbeten och vill ha en internationellt inriktad utbildning så kommer programmet passa dig som handen i handsken, avslutar Malin.
Mer om programmet
Vill du jobba på EU:s huvudkontor i Bryssel? Eller kanske åt Sveriges riksdag? Efter avklarade Europastudier står du stark inför valet av arbetsområde och arbetsplats. Utbildningen ger konkreta färdigheter i att arbeta med internationella frågor inom EU:s institutioner, internationella organisationer och intresseorganisationer, eller vid riksdagen och regeringen.
På programmet Europastudier formar du själv din utbildning genom att välja vad du vill rikta in din utbildning mot. Det gemensamma för alla inriktningar är att vi höjer blicken mot Europa och de speciella förhållanden som råder här. På programmet förbereds du för att arbeta med internationella samhällsfrågor, men din inriktning väljer du själv.
Både i Sverige och i resten av världen är behovet av skickliga administratörer stort. Efter programmet är du exempelvis kvalificerad för att arbeta som EU-koordinator eller ansvara för utrednings- och utvärderingsuppdrag.
Arbeta inom EU
EU:s institutioner erbjuder en mångkulturell arbetsmiljö med omkring 40 000 anställda. Det finns stora möjligheter att praktisera inom EU:s institutioner. EU:s formella praktikplatser – "stage" – riktar sig främst till personer som redan avlagt minst en kandidatexamen. Det finns både finansierade och icke-finansierade platser, och vanligtvis sträcker sig en "stage" över en femmånadersperiod.
Utöver ansökningsomgångarna till de olika institutionernas praktikplatser finns det även möjlighet att på egen hand söka praktikplats hos exempelvis någon parlamentariker i Europaparlamentet.
- Europeiska kommissionens praktikplatser
- Europaparlamentets praktikplatser
- Europeiska unionens råd, praktik vid generalsekretariatet
För att kunna söka till en fast tjänst inom EU, som exempelvis handläggare, översättare eller sekreterare, krävs att du lyckas med något av de uttagningsprov som anordnas av EU:s institutioner. Dessa uttagningsprov är kortfattat omgångar av utgallringar baserade på skriftliga och muntliga prov samt intervjuer. Lyckas du med ett uttagningsprov placeras du på en reservlista, från vilken EU:s institutioner kan plocka personer då vakanser i institutionerna inte kan fyllas med redan anställd personal inom EU. Det kan ta ett par år från det att ett uttagningsprov utlyses tills dess att en reservlista publiceras. När väl reservlistan publicerats kan det ta ytterligare ett par år innan en tjänst kan erbjudas.
Utöver fasta anställningar kan du även arbeta inom EU:s institutioner eller någon av EU:s myndigheter som tillfälligt anställd. Tillfälliga tjänster tillsätts antingen genom uttagningsprov (då man förväntar sig många ansökningar), eller genom en enskild bedömning av de sökandes bakgrund och erfarenheter.
EPSO – the European Personnel Selection Office – är EU:s formella enhet för rekrytering. På EPSO hittar du all nödvändig information gällande karriärvägar inom EU:s institutioner. Sidan tar upp ansökningsförfarandet till lediga tjänster, presenterar de uttagningsprov som är aktuella idag och de som planeras för det kommande året, ger svar på de vanligaste frågorna och berättar var du kan söka ytterligare information.
Även på Regeringskansliet hittar du information om hur det är att arbeta inom EU, vad det finns för tjänster, samt en förteckning över aktuella lediga tjänster (både uttagningsprov och tillfälliga tjänster).
Utlandsstudier och praktik
Vill du plugga i Lettland eller Österrike? Kanske göra praktik i Bryssel, eller på någon av Sveriges ambassader? På Europaprogrammet uppmuntras du att se mer av världen.
Under hela utbildningstiden på Europaprogrammet har du täta kontakter med omvärlden, delvis tack vare att vissa kurser läses tillsammans med utbytesstudenter. Du uppmuntras också att förlägga minst en termin under programmet i utlandet, för att antingen plugga eller praktisera. Men du kan också välja att vara utomlands under hela ditt sista år på programmet.
Linnéuniversitetet har utbytesprogram med universitet världen över och det gör att du som vill åka iväg har mycket att välja på. Ämnes- och utbildningsansvarig hjälper dig med råd om vart du ska söka dig för att bäst forma din utbildning i den riktning du själv väljer. Universitet specialiserar sig på olika områden, så genom att välja utlandsstudier kan du se till att din färdiga utbildning blir helt unik och samtidigt håller en mycket hög standard.
Under den femte eller sjätte terminen har du också möjlighet att göra praktik. Genom att praktisera får du redan under din utbildning arbetslivserfarenheter, samtidigt som du får möjlighet att omsätta den teori du lärt dig till praktisk kunskap. Det finns under terminen goda möjligheter att göra utlandspraktik, både inom och utanför Europa. Under utbildningens första år får du erfarenhet som efterfrågas då praktikplatser utlyses. Genom att göra praktik utomlands kombinerar du praktiska erfarenheter med nya synsätt och kunskaper om en ny kultur.
Robin läste statsvetenskap och ekonomi i Duluth, USA
Robin Björk kommer från Norrtälje studerade en termin vid University of Minnesota Duluth i USA och praktiserar för Svenska Handelskammaren i Minneapolis i USA.
Vad läste du för kurser vid University of Minnesota Duluth i USA ?
– Jag läste två kurser i amerikansk statsvetenskap, då jag kände att det kunde vara klokt att komplettera mina kunskaper om EU med ett annat system. Dessutom läste jag två ekonomikurser, då jag anser att det är viktigt att förstå pengar oavsett vad man vill jobba med.
Hur var det att studera i USA?
– I USA läser man alla kurser samtidigt, istället för att läsa en kurs i taget som man gör i Sverige. Det går att jämföra med upplägget man har i gymnasiet. Personligen tycker jag att det fungerade bra eftersom man har en mer kontinuerlig uppföljning av studierna, i motsats till systemet i Sverige som visserligen ger mer frihet men som kräver mer eget ansvar.
Vilka är de viktigaste erfarenheterna du fick av dina utlandsstudier?
– Min största erfarenhet måste nog vara att det inte är så svårt att lära känna nya personer i ett främmande land. Man måste bara bryta sig ut ur sitt skal och börja prata med människor. Det är den mest givande resa jag någonsin gjort och som jag anser att alla borde göra.
Hur var det att leva och bo i Duluth?
– Att bo i Duluth var väldigt trevligt. Alla personer jag träffat från Minnesota är väldigt öppna och välkomnande människor. Är man dessutom ifrån Sverige så kommer alla att älska en, då väldigt många har släkt som kommer ifrån Sverige. Så den största skillnaden mot Sverige är nog att det är lättare att lära känna nya personer, samt att lokaltrafiken inte är lika utbredd. Man får ett gratis busskort av universitetet, men tyvärr så är inte busstrafiken den bästa.
Har du några tips till andra studenter inför utlandsstudier?
– Mitt tips är att åka. Oavsett vart du åker så kommer det vara en viktig del av ditt liv. Jag ser Minnesota som mitt andra hem nu och har en massa kompisar som jag kommer att besöka så fort jag får chansen. Det är ett perfekt tillfälle att komma ut och verkligen uppleva andra kulturer.
Edvin fick praktisk erfarenhet av EU på plats i Bryssel
Att EU är en arena som påverkar det vardagliga livet för oss svenskar mer än vad vi tror, är något Edvin Hasangjekaj har med sig från sin utlandspraktik.
Var praktiserade du för någonstans?
– I Bryssel i Belgien, på Småland-Blekinges representationskontor där. Organisationen agerarar som en förlängd arm till huvudmännen från Småland-Blekinge som består av fyra regionförbund och tre universitetet, varav Linnéuniversitetet är ett. Därmed har kontoret som uppdrag att samla in och bearbeta information, och verka för stöd som kan påverka länens förutsättningar att nå en hållbar utveckling och tillväxt för regionens medborgare.
Vad handlade din praktik om och vad hade du för arbetsuppgifter?
– Min praktik var väldigt bred och syftet var att få kunskap inom olika områden. Därför var arbetssättet på kontoret väldigt proaktivt och inte inriktat på ett specifikt område. Det ledde till ett ökat ansvar på kontoret även för mig som praktikant, i form av konferensdeltagande på seminarier och workshops. Därmed profilerade jag Småland-Blekinge inom områden som hälsa, utbildning och entreprenörskap.
– Därför blev också omvärldsbevakningen inom olika bestämda områden på EU-nivå en viktig aspekt i mitt arbete. Detta för att kunna ge huvudmännen på hemmaplan den nödvändiga informationen gällande EU-lagstiftningar, initiativ och utveckling som kan ha en påverkan på länen i Småland-Blekinge. Med andra ord handlade praktiken om att ständigt och aktivt främja och representera Småland-Blekinges huvudmän samt om att profilera regionen på den europeiska marknaden.
– Mina arbetsuppgifter var väldigt varierande och i grund och botten serviceinriktade. Oftast handlade det om att erbjuda god service för besöksgrupper från Småland-Blekinge, som åker ner till Bryssel för att följa upp vad som är aktuellt på den europeiska marknaden. Andra arbetsuppgifter var att delta på konferenser och seminarier, för att följa upp hur andra aktörer runt om i Europa arbetar, men även för att skapa kontaktnät då det är en viktig del av arbetsuppgifterna på Småland-Blekinge.
– Ett starkt kontaktnät i Bryssel är väldigt fördelaktigt för att kunna ta del av goda exempel på hur andra aktörer runt om i Europa arbetar när det exempelvis gäller förstärkt utbildning, modern e-hälsa, förstärkta relationer mellan offentlig och privat sektor osv. Har man ett starkt kontaktnät anses man oftast som en bra samarbetspartner, vilket huvudmännen på hemmaplan skulle kunna utnyttja i form av framtida projekt. Utöver det var mina arbetsuppgifter också väldigt praktiska. Man tömmer diskmaskinen och kokar kaffe, men det är en viktig aspekt i servicearbetet som Småland-Blekinge jobbar mycket efter.
Vilka kunskaper från dina studier hade du mest nytta av?
– Framför allt den gedigna teoretiska kompetensen om EU. Att jag läst kurser om europeisk integrering, europeisk politik och själva EU-projektet i sig kom till mycket god nytta under praktiken. Kunskapen i sig behövde man kanske inte använda sig mycket av, däremot blev den väldigt viktig för att förstå varför Europa behöver sammansluta sig när det exempelvis gäller klimatet eller kampen mot fattigdom. Med andra ord var det förståelsen av europeisk integration som kom till mest nytta under min praktiktid.
Vilka är de viktigaste erfarenheterna från din praktik?
– Det skulle jag nog säga var den praktiska erfarenheten av EU. Den teoretiska biten är en viktig grund för att kunna förstå EU-samarbetet och hur det har utvecklats. Däremot, genom den praktiska biten känns det som att jag nu har en förståelse för varför EU-samarbetet är bra och på vilket sätt medlemsländerna inom EU samarbetar med varandra.
– En annan erfarenhet är vikten av att faktiskt finnas på plats nere i Bryssel. Allt ifrån maten vi äter till möjligheten att studera i ett annat EU-land kommer oftast från EU-direktiv och EU-samarbete. Det här tänket om att EU är så långt bort och att det där borta i Bryssel inte påverkar oss på lokalnivå, det stämmer inte alls överens med den erfarenhet jag fick under min praktik. EU är en arena som påverkar det vardagliga livet för oss medborgare mer än vad vi tror.
Hur var det att arbeta, leva och bo i Bryssel?
– Givetvis är det lite skillnad jämfört med att arbeta i Sverige. Det är ett annorlunda klimat, en helt annorlunda atmosfär och en helt annan rytm. Då praktiken var på en svensk offentlig myndighet var ju dock kollegor och andra myndigheter/företag från Sverige, vilket gjorde att själva arbetsplatsen var ganska lik en hemma i Sverige. Skillnaden är väl att här i Bryssel läggs en helt annan vikt vid att forma ett kontaktnät. Det gäller inte enbart för verksamhetens skull, utan även för ens egen skull kan det vara bra för att hitta ingångar till arbetsmarknaden.
– Sen är det skillnad på att leva och bo i Bryssel jämfört med en stad i Sverige. Det är en helt annorlunda rytm i vardagslivet och lite mer "rusch" att ta sig från ett ställe till ett annat. Men det är också det som är det charmiga med livet i Bryssel, att det alltid är någonting nytt och spännande och man inte riktigt vet hur dagen i brysselbubblan kommer att se ut.
Har du några tips till andra studenter inför praktiken?
– Vad gäller Bryssel erbjuds unika möjligheter att få en bild över det europeiska spektrumet. Det finns möjligheter att utöver kontorstid delta på konferenser och seminarier enligt egna preferenser och därmed kunna utöka sitt kontaktnätverk.
– Mitt tips är att nyttja detta. Ge dig ut och erhåll goda exempel på vad som sker inom EU och vad som är aktuellt, men skapa även, som jag sa tidigare, kontakter för din egen skull. Och lär givetvis känna det mångkulturella Bryssel. I Bryssel är mångfalden en aspekt som brysselborna är väldigt stolta över. Det erbjuds alltid kulturella utställningar, mat, aktiviteter och andra spännande sysslor som man kan ta del av – det tycker jag verkligen du bör ta vara på!
Intervju med programansvarig
– Det ökade samarbetet inom Europa och en utvidgad europeisk union ger dig stora möjligheter att få jobb i Europa. Flera av våra tidigare studenter arbetar idag mycket framgångsrikt nationellt såväl som internationellt. Efter avklarade Europastudier står du stark inför valet av arbetsområde och arbetsplats, säger Daniel Silander, tidigare programansvarig för Europastudier.
Varför ska jag söka till Europastudier?
– Du ska söka till Europastudier om du vill ha en internationellt inriktad utbildning av hög kvalité som möjliggör för intressanta, internationellt inriktade arbeten på den stora europeiska arbetsmarknaden. Programmet erbjuder fördjupad kompetens i statsvetenskap och europastudier, och varvar teori med praktiska färdigheter.
Vad kan jag som blivande student förvänta mig av programmet?
– Du kan förvänta dig en lärarkår som bedriver forskning i anknytning till sin undervisning och som på ett pedagogiskt sätt kan undervisa dig om det senaste inom statsvetenskap och europeisk politik. Du kan också förvänta dig en internationellt inriktad undervisningsmiljö med möjlighet att träffa och diskutera med studenter från andra delar av världen.
Hur ser kopplingen till den praktiska verkligheten ut?
– Inom programmet erbjuds en praktiktermin där du kan praktisera i Sverige eller utomlands. Antingen vid ambassader och konsulat i städer som exempelvis Belgrad, Bryssel eller Bukarest, inom EU-institutioner och EU-programkontor, eller inom internationella företag. Programmet erbjuder också en gemensam fältresa i Europa, samt möjlighet att söka stipendier för fältstudier i Sverige eller internationellt.
Vad kan jag arbeta med efter avslutad examen?
– Tidigare studenter arbetar inom statlig såväl som privat sektor. Programmet ger mycket goda färdigheter för en bred arbetsmarknad, vilket är viktigt idag. Vanliga yrken efter avklarade studier är omvärldsanalytiker, projektkoordinator, utredare, sakkunnig eller administratör
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.