Europastudier

180 hp

Det ökade europeiska samarbetet har gjort att kunskaper om EU och Europa idag efterfrågas inom många olika yrkesområden. På Europastudier förbereds du för en framtida karriär på den europeiska arbetsmarknaden. Programmet består av ämnet statsvetenskap samt europastudier.

Du studerar frågor som politik, ekonomi och mänskliga rättigheter – allt ur ett internationellt perspektiv. Programmet har en tydlig internationell profil och flera av kurserna läser du på engelska tillsammans med Linnéuniversitetets utbytesstudenter. Under utbildningens andra och tredje år ges möjlighet till praktik och utlandsstudier. I samråd med programansvarig lägger du upp dina framtidsplaner och vilken praktikplats som bäst kan öppna dörren för dig till en intressant karriär. Ett alternativ till praktik är utlandsstudier.

Karriär

Utbildningen ger dig konkreta färdigheter i att arbeta med internationella frågor i och utanför Sverige. Det kan ske inom offentlig sektor, för kommuner, landsting, verk och myndigheter, såväl som inom det privata näringslivet och inom organisationer inom det civila samhället. Utbildningen syftar till att ge god beredskap för att arbeta med omvärldsanalys, utredningar, projektutvärderingar, politik och lobbyism inom områden som miljö, mänskliga rättigheter, demokrati och handel.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Europastudier (huvudområde: statsvetenskap).

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Daniel drömmer om att jobba med säkerhetspolitiska beslut inom EU

Daniel lockades av Linnéuniversitetet av två anledningar. Dels tyckte han att utbildningens upplägg passade hans intresse för EU-frågor och dels gillade han campusområdet där alla studenter bor nära varandra, där det inte är långt till affärerna och där det är gångavstånd till universitetet.

- Linnéuniversitetet är ett attraktivt universitet för de som tycker om att leva, studera och lära sig nya saker nära sina vänner. Jag hörde från några klasskompisar på gymnasiet att de verkligen tyckte om Linnéuniversitetet och att det är ett fantastiskt universitet med en boendesituation som är speciell för Sverige då man bor tillsammans med andra i ett bostadsområde som är specialdesignat för studenter, säger Daniel.

Praktiken ger tillfälle att använda de teoretiska kunskaperna 

Linda student Europastudier

Linda rekommenderar stark att verkligen ta tillvara på möjligheten att få utföra en praktik. Att få komma ut i verkligheten och se hur det kan fungera är en viktig erfarenhet inför kommande arbetsliv. 

Malin arbetar som handläggare på en statlig myndighet

Malin sitter vid sitt skrivbord.

Malin kommer från Vetlanda och jobbar idag som handläggare på en statlig myndighet i Växjö. Hon läste Europastudier vid Linnéuniversitetet och fick med sig många erfarenheter från utbildningen.

- Genom min utbildning har jag lärt mig att tänka kritiskt. Jag har också lärt mig att formulera mig i text, något jag har nytta av på jobbet. Utbildningen gav mig även insyn i hur myndigheter och organisationer fungerar vilket har varit en stor fördel för mig, säger Malin.

Mer om programmet

Vill du jobba på EU:s huvudkontor i Bryssel? Eller kanske åt Sveriges riksdag? Efter avklarade Europastudier står du stark inför valet av arbetsområde och arbetsplats. Utbildningen ger konkreta färdigheter i att arbeta med internationella frågor inom EU:s institutioner, internationella organisationer och intresseorganisationer, eller vid riksdagen och regeringen.

På programmet Europastudier formar du själv din utbildning genom att välja vad du vill rikta in din utbildning mot. Det gemensamma för alla inriktningar är att vi höjer blicken mot Europa och de speciella förhållanden som råder här. På programmet förbereds du för att arbeta med internationella samhällsfrågor, men din inriktning väljer du själv.

Både i Sverige och i resten av världen är behovet av skickliga administratörer stort. Efter programmet är du exempelvis kvalificerad för att arbeta som EU-koordinator eller ansvara för utrednings- och utvärderingsuppdrag.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M