Facköversättning i engelska, franska eller tyska, magisterprogram

Inriktning engelska-svenska, heltid 60 hp

I programmet får du en bred praktisk och teoretisk grund för ett framtida arbete som översättare. Du kan fördjupa dina kunskaper i engelska, franska eller tyska.

Du tränas att översätta och analysera olika texttyper, även med hjälp av digitala översättningsverktyg och korpusar. Stor vikt läggs vid översättningsteori och kontrastiva skillnader mellan källspråket och svenska. Texterna du översätter är valda med omsorg utifrån marknadens behov och lärarnas egna forskningsområden. På så sätt får du träna på relevanta översättningsproblem. Vi lägger stor vikt vid programutveckling, återkoppling av kursutvärderingar och din egen utveckling som översättare, något som också lyfts fram i nationella kvalitetsutvärderingar av programmet.

Första halvan av programmet innehåller kurser i språkstruktur och genrekunskap, svensk sakprosa och översättningsteori och -praktik. Under andra halvan tränas översättning till och från svenska, samtidigt som du skriver en både praktiskt och teoretiskt inriktad magisteruppsats. Programmet är Sveriges enda facköversättarprogram som erbjuds helt på distans med en handfull digitala Zoom-träffar spridda över terminerna.

Karriär

Arbetsmarknaden är ljus och mångsidig. Du kan få jobb som frilansöversättare eller bli anställd på företag, myndigheter och organisationer. Arbetet kan innefatta allt från översättning av marknadsföringstexter och teknisk dokumentation till lokalisering av webbtexter. Du kan också arbeta som undertextare, korrekturläsare, tolk, språkvårdare, teknisk skribent och språkkonsult.

Examen

Filosofie magisterexamen med inriktning mot facköversättning engelska-svenska, franska-svenska eller tyska-svenska. Huvudområde: engelska, franska eller tyska

Internationella möjligheter

Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.

Michael tycker det är fantastiskt att bo i Tyskland och studera i Sverige

Student på facköversättarprogrammet på Linnéuniversitetet

Michael bor i Tyskland och läser facköversättarprogrammet på halvfart och distans samtidigt som han jobbar.

- När pandemin bröt ut blev jag smärtsamt påmind om hur fragil flygbranschen, som jag jobbar inom, egentligen är. För att bredda mina kunskaper och färdigheter och för att lägga mig till med ett alternativ ifall jag skulle bli tvungen att se mig om efter en ny sysselsättning, började jag fundera på att studera igen, berättar Michael.

Linn kombinerar översättning med författarskap

Bild på Linn Åslund

Efter att ha jobbat som arkivarie bestämde sig Linn Åslund för testa något nytt. Under utbildningen blev det tydligt att hon ville starta ett eget företag, något hon kunde lägga grunden för under studierna. Nu arbetar hon med sitt drömjobb, både översättning och skrivande.

Linda driver eget företag inom översättning

Linda översättning

Efter att ha jobbat som gymnasielärare i ett antal år sökte Linda Axelsson nya utmaningar. Genom att läsa Facköversättarprogrammet uppfyllde hon drömmen om att jobba med engelskan på heltid. Nu driver hon företaget The Right Words.

Mer om programmet

Samverkan inom översättningsprogrammet

Under utbildningen får studenterna träffa ett antal aktiva översättare som gästföreläser. Flera av lärarna är också aktiva översättare. I utbildningen ingår också obligatorisk träning i att använda några av de översättningsverktyg som förekommer inom yrket.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M