Farmaceutprogrammet
180 hpÄr du en social och utåtriktad person som tycker om att prata med människor? Är du nyfiken på att förstå hur läkemedel påverkar människokroppen? Då kan receptarieyrket vara din perfekta jobbmatch!
Som receptarie är du expert på läkemedel och efterfrågan på dina kunskaper är hög, vilket betyder att du blir väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden!
Farmaceutprogrammet är en treårig utbildning. Under första året lär du dig grunderna i cellbiologi, kemi och biokemi, samtidigt som du får lära dig hur man tillverkar läkemedel såsom att slå en tablett. Under andra och tredje året, fördjupar du dig i ämnen om hur kroppen fungerar, hur läkemedel verkar vid olika sjukdomar och hur man utvärderar läkemedelseffekter.
Du kommer dock inte bara erhålla teoretiska kunskaper. I många kurser ingår praktiska moment såsom laborationer. Vidare kommer en del av din utbildning att fokusera på kommunikation och beteendevetenskap, vilket är avgörande för att kunna ge kvalificerade råd och stöd till människor. En längre möjlighet till verksamhetsförlagd utbildning (VFU) kommer också att ges då du kommer att få spendera totalt 10 veckor på apotek där du får handledning av erfarna farmaceuter och möjlighet att tillämpa dina kunskaper i verkliga situationer. VFU är förlagd på apotek över hela landet.
Du kan läsa utbildningen på distans, med träffar i Kalmar cirka var 4:e vecka om 3-4 dagar per träff under första året och med glesare intervall och längd under andra och tredje året. Du kan även läsa utbildningen som campusstudent då hela utbildningen är förlagd på plats i Kalmar.
Undervisningen sker huvudsakligen på svenska, men inslag på engelska kan förekomma.
Karriär
Som receptarie har du en mängd olika karriärvägar att gå – allt från arbete på apotek, ofta i ledande positioner, till arbete inom myndigheter och läkemedelsföretag. Sjukvården är en annan växande arbetsmarknad.
Examen
Receptarieexamen, samt Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Farmaci. Receptarieexamen ligger till grund för Socialstyrelsens utfärdande av legitimation.
Kontakta oss
Har du frågor eller funderingar kring vårt program? Mejla till programansvar.farm@lnu.se
För Roza är resan mot målet viktig
Roza ville prova på att studera i en större stad och då föll valet på Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon uppskattar att det är en mångkulturell stad med närhet till naturen.
Läs hela intervjun med Roza
− Det är väldigt trevligt att läsa vid Linnéuniversitetet. Universitetet ligger i en någorlunda stor stad, men samtidigt är det inte en lika stressande vardag som i storstäder. Förutom de nya lokalerna så är universitetets gamla lokaler och bibliotek också väldigt fina och studiemotiverande inomhusmiljöer.
Roza flyttade till Kalmar ifrån Katrineholm och trivs bra i sin nya hemstad.
− Det är väldigt kul! Då jag är född och uppvuxen i en liten stad så ville jag läsa i en stad som är någorlunda annorlunda än Katrineholm. Studentbostäderna ligger nära centrum och universitetet. Staden är mångkulturell, har mycket historia och det är nära till vattnet. Då farmaceutprogrammet också går att studera på distans så erbjuds även vi som studerar på plats distansmaterial.
Roza uppskattar livet som student och lyfter vikten av att uppskatta resan man gör under utbildningen.
− Det är Självständigt, roligt, fördelaktigt och lärorikt att studera. Efter examen vill jag kunna se en tydlig förändring som min resa genom universitetet har bidragit till. Arbetslivet kommer aldrig vara en slutdestination. För mig är ett jobb ett färdmedel. Min dröm är att göra sådana resor ofta, där jag lära mig lite av allt. Det är viktigt att ha ett mål med sina studier, få en examen och sedan jobb. Men vad jag tycker är viktigare är att inse det vackra på vägen dit.
En härlig blandning av människor och naturvetenskap
Om du gillar kombinationen biologi och att arbeta med människor är farmaceutprogrammet något du bör fundera på.
Läs hela intervjun med Julia
När du har läst farmaceutprogrammet får du titeln receptarie. Förutom de naturvetenskapliga kurserna där du lär dig hur läkemedel och människokroppen fungerar, läser du också kurser om hur du ska hantera mötet med människor.
Rådgivning är en väsentlig del av receptariens yrke. För Julia Jönsson, som går tredje året på farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet, är det ett drömyrke.
− Jag ville kombinera naturvetenskapen med att jobba med människor. Mest biologin, som jag tycker är roligast. För mig var farmaceutprogrammet perfekt, säger Julia.
Från laboration − till kommunikation
På programmet varvas teori om läkemedel med hur de fungerar. Många laborationer genomförs, och studenterna läser också kommunikationsvetenskap.
− Första året hade vi ganska många labbar. Andra året var det mer föreläsningar och tentor. Vi kom då också in på den mänskliga biten och fick läsa kommunikation, säger Julia.
− Det handlade om hur du kommunicerar med människor som du möter i jobbet. Det är viktigt att veta hur du ska uppträda ute på golvet bland kunderna, säger Julia.
− Klassen är väldigt lättsam och det är en rolig blandning av människor, både sådana som precis kommit från gymnasiet och sådana som är 40 år och har barn. Det är väldigt mycket studier, men det känns helt klart värt det, säger Julia.
När Julia blir klar vill hon jobba ett par år och skaffa sig en ordentlig erfarenhet och bild av branschen för att sedan se vilken riktning hon ska ta.
− Hela läkemedelsbranschen är så spännande. Alla behöver ju mediciner, så det är alltid aktuellt, säger Julia.
Utbildningen i Kalmar är unik
Anna har pendlat till Kalmar i snart tre år för att studera på farmaceutprogrammet − och det har varit värt varenda tågresa.
Läs hela intervjun med Anna
Mycket av tiden på farmaceutprogrammet tillbringas i laboratorium. I vita rockar blandar studenterna läkemedel, och lär sig hur de fungerar i kroppen.
− Utbildningen är unik. Vi blir receptarier som kan jobba på apotek, men vi får också behörighet att vara med och tillverka läkemedel, säger Anna.
Annas intresse för naturvetenskap och behandlingar av sjukdomar gjorde att hon valde att utbilda sig till receptarie. Efter examen vill Anna jobba på ett apotek, och hon ser fram emot att använda sina nya kunskaper.
− Att vara receptarie är ett stort ansvar, det är lite skrämmande men det ska bli väldigt roligt, säger Anna.
Arbetsmarknaden ser ljus ut för receptarierna − och Anna ser positivt på framtiden.
− Det bästa med utbildningen är att vi har mycket labbar, för då får du chansen att känna efter vad du vill göra. Vi kan ju välja på två helt olika jobb när vi är klara, säger Anna.
Första och andra året spenderas mycket tid i labbet, och studenterna läser ämnen som kemi och biologi. Sista året handlar mycket om apotekskunskap, och utbildningen avslutas med en lång praktik.
Inledande praktik en vägvisare
− Det är tuffast första året, men det blir lättare och lättare. I början av utbildningen hade vi en veckas praktik på ett apotek och kunde känna efter om det var rätt för oss. För mig kändes det helt rätt och jag fick något att sträva efter, säger Anna.
Annas råd till nya studenter på farmaceutprogrammet är att inte ge upp.
− Det är jobbigt i början, men bli inte avskräckt. Det blir bara bättre och bättre, och det är värt det, säger Anna.
Anna ska vidare i vintermörket. Hennes tåg ska snart gå och tillsammans med sin pendlarvän styr hon stegen mot stationen.
Ett utvecklande och givande yrke
Viktoria läste farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Idag jobbar hon som farmaceut på Apotekets kundservice. Hon uppskattar mötet med kunderna och att få hjälpa dem att lösa deras ärenden.
Läs hela intervjun med Viktoria
− Vi är upp mot 50 farmaceuter som jobbar här och vi är uppdelade i tre team: Telefoni, E-Handel och Licens. Jag tillhör telefon-teamet, men för att få variation i mina arbetsuppgifter har jag valt att också jobba med de beställningar som kommer in via vår hemsida samt med licensläkemedel där vi hjälper våra kunder med allt från en licensansökning till utredningsarbete.
Viktoria har haft möjlighet att välja vilka arbetsuppgifter som hon vill jobba med vilket skapar en variation i dagen. Tre dagar i veckan sitter hon i telefon och resterande dagar jobbar hon med andra arbetsuppgifter.
− När jag jobbade ute på lokalt apotek trodde jag att det var väldigt enformigt att jobba på Apotekets kundservice, men i och med att man kan välja vilka uppgifter man vill jobba med resulterar det för min del i tre dagar i telefon och resterande med någon annan uppgift.
Till Apoteket vänder sig kunder som behöver hjälp med olika ärenden. Viktoria gillar det personliga mötet med kunderna.
− Mina dagar börjar oftast klockan 7 och de första timmarna ägnar jag åt e-handels- eller licensbeställningar samt möten och utbildningar. Klockan 9 öppnar telefonen och då är det fullt upp fram till klockan 16, särskilt nu i pandemitider. Hit ringer människor i alla åldrar från hela landet i olika ärenden, precis som ute på ett lokalt apotek. Det jag gillar mest är när det utifrån kundens perspektiv är helt omöjligt att lösa deras ärende, men jag lyckas och får höra deras tacksamhet.
Viktoria är nöjd med att hon valde att läsa farmaceutprogrammet. Framförallt uppskattade hon den 10 veckor långa praktiken som genomfördes i slutet av utbildningen.
− Utbildningen är relevant för arbetslivet. Då tänker jag på alla farmakologikurser som omfattar allt från hur ett läkemedel verkar på cellnivå till vilken sjukdom det används till. En annan kurs jag haft stor nytta av är social farmaci där man får lära sig alla lagar och regler. Praktiken ger en bra inblick i hur arbetslivet kommer se ut. Under de veckorna känner man sig allt mer redo för sin arbetsroll även om man aldrig riktigt känner sig fullärd i detta yrke. Det finns alltid möjlighet till att utvecklas och lära sig något nytt.
Under utbildningen läser studenterna läser en kurs i taget och teori varvas med praktiska laborationer.
− Kurserna bestod inte bara av teori utan också av mycket praktiska laborationer vilket gav en bättre förståelse för ämnet. Lärarna är kompetenta och brinner verkligen för sitt ämne vilket gör det lättare att behålla fokus under föreläsningarna.
Om du har ett intresse för kemi och att hjälpa människor så tror Viktoria att utbildningen kan vara något för dig.
− Det underlättar ifall man har ett stort intresse för kemi och läkemedel som utgör en majoritet av utbildningen. Som person skulle jag säga att det är viktigt att man är serviceinriktad, social och har lätt för att bemöta olika människor. Jag tycker att det är en bra utbildning som förbereder studenterna för arbetslivet och dessutom är det lätt att få jobb efter examen.
Det är underbart att bidra till en god läkemedelsanvändning
Jasmin är en tidigare student ifrån Farmaceutprogrammet. Hon arbetar på Apotekets kundservice i Kalmar och ingår i ett team med farmaceuter som hanterar orderberedning. Hon använder sin kunskap för att farmakologiskt godkänna beställningar lagda via Apotekets distanshandel.
Läs hela intervjun med Jasmin
- Mina arbetsdagar kan se annorlunda ut från dag till dag. Inom teamen har vi olika uppgifter och vi har även möjlighet att hjälpa andra team. Exempelvis hjälper jag telefonservice när behovet finns. Vad jag anser är mest spännande med mitt arbete är att alla ärenden vi behandlar är unika. Det ger oss ny kunskap och erfarenhet. Det är dessutom väldigt roligt att få hjälpa människor från Sveriges alla hörn och kanter.
Jasmin trivs med sitt arbete och tycker att det är roligt att kunna bidra till en god läkemedelsanvändning för individen. Efter utbildningen finns det goda möjligheter att få jobb eller att vidareutbilda sig om man vill göra det.
- En god läkemedelsanvändning har stor betydelse för den individuella hälsan och inte minst för hela samhället. Receptarier är idag eftertraktade och utbildningen ger därför stora chanser till jobb. Utbildningen kan kompletteras så att du kan bli apotekare, klinisk farmaceut eller så kan du studera vidare inom ett område som du tycker verkar intressant. Jag ville lära mig mer om läkemedelsanvändning och läkemedelsutveckling och kunde med hjälp av min kandidatutbildning studera vidare på ett masterprogram.
Jasmin hade en bra tid vid Linnéuniversitetet och är nöjd över sitt val av utbildning. Det var en tuff utbildning som krävde mycket av studenterna, men de fick jättebra stöd av de som jobbar med programmet. Vid sidan av studierna engagerade hon sig i den naturvetenskapliga studentföreningen.
- Jag hade en helt underbar studenttid! Gemenskapen mellan studenter och personal är jättebra och som student känner man sig sedd. Utanför studierna fanns det gott om aktiviteter och evenemang. Alla är välkomna på introduktionsveckorna och det är något man årligen längtade till. Jag var ledamot i den naturvetenskapliga studentföreningen och fick anordna olika evenemang. Kalmar i övrigt är en fantastiskt mysig stad.
Om du har ett intresse för att jobba med att förbättra människors hälsa så tror Jasmin att utbildningen kan vara något för dig.
- Det kan exempelvis vara genom rådgivning av läkemedel, något som är väsentligt inom farmaceutyrket och som farmaceuter dagligen utför på apotek. Utbildningen passar även den som vill veta mer om hur läkemedel fungerar. Förutom apoteksjobb finns det efter utbildningen chanser till att jobba på sjukhus, läkemedelsföretag eller läkemedelrelaterande myndigheter.
Ännu roligare på jobbet!
Om du tycker om biologi, kemi och att hjälpa människor kan farmaceutprogrammet vara något för dig. För Heidi Schmäl-Backrot har programmet inneburit stora möjligheter − i dag är hon chef på ett apotek.
Läs hela intervjun med Heidi
Som receptarieutbildad är hon både ute på golvet och har kontakt med kunder och bakom receptdisken. Rådgivning är en stor del i jobbet.
− Om någon kommer in och säger "jag har ont i foten", gäller det att ställa rätt frågor, säger Heidi.
För de som genomgått farmaceututbildningen väntar en enorm arbetsmarknad. I Heidis fall innebar det en hel del kontakt med människor från andra länder.
− Eftersom Doc Morris är ett internationellt företag kommer mina kollegor från olika länder. Det är en fördel och öppnar upp massvis med möjligheter. Blandningen av kulturer och olika sätt att tänka är jättenyttig att uppleva. Det är spännande att se hur olika vi kan tänka om samma sak, säger Heidi.
Mer om programmet
Vad är en farmaceut?
Ordet farmaci kommer från grekiskan och betyder läkemedel. Farmaci är ett yrkesområde som kopplar samman hälsovetenskaper med de kemiska vetenskaperna.
Apotekare och receptarier arbetar inom det farmaceutiska yrkesområdet, på apotek eller inom läkemedelsindustrin, och kallas därför även farmaceuter eller farmacevter (svensk stavning).
För att få arbeta som farmaceut på apotek i Sverige krävs apotekar- eller receptarielegitimation, vilken ansöks om hos Socialstyrelsen efter avlagd examen.
Vid Linnéuniversitetet leder farmaceutprogrammets treåriga utbildning till en receptarieexamen, men även till en Fil. kand i farmaci.
Det finns möjligheter för en receptarie att komplettera sin utbildning till apotekare. Apotekare är en yrkestitel som kan fås efter att ha läst en masterutbildning (totalt fem år) inom farmaci. I Sverige är vi tillsammans med Norge och Finland ensamma om att utbilda receptarier, och i övriga Europa krävs en apotekarexamen för att få expediera och blanda till mediciner på apotek.
En receptarie kan bland annat arbeta med att blanda och expediera mediciner till patienter på apotek, vara chef eller arbetsledare på apotek, delta i utveckling av nya läkemedel samt delta i produktionen av läkemedel. En receptarie är berättigad att arbeta på apotek i Sverige, Finland och Norge.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.