Farmaceutprogrammet

180 hp

Är du en social och utåtriktad person som tycker om att prata med människor? Är du nyfiken på att förstå hur läkemedel påverkar människokroppen? Då kan receptarieyrket vara din perfekta jobbmatch!

Som receptarie är du expert på läkemedel och efterfrågan på dina kunskaper är hög, vilket betyder att du blir väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden!

Farmaceutprogrammet är en treårig utbildning. Under första året lär du dig grunderna i cellbiologi, kemi och biokemi, samtidigt som du får lära dig hur man tillverkar läkemedel såsom att slå en tablett. Under andra och tredje året, fördjupar du dig i ämnen om hur kroppen fungerar, hur läkemedel verkar vid olika sjukdomar och hur man utvärderar läkemedelseffekter.

Du kommer dock inte bara erhålla teoretiska kunskaper. I många kurser ingår praktiska moment såsom laborationer. Vidare kommer en del av din utbildning att fokusera på kommunikation och beteendevetenskap, vilket är avgörande för att kunna ge kvalificerade råd och stöd till människor. En längre möjlighet till verksamhetsförlagd utbildning (VFU) kommer också att ges då du kommer att få spendera totalt 10 veckor på apotek där du får handledning av erfarna farmaceuter och möjlighet att tillämpa dina kunskaper i verkliga situationer. VFU är förlagd på apotek över hela landet.

Du kan läsa utbildningen på distans, med träffar i Kalmar cirka var 4:e vecka om 3-4 dagar per träff under första året och med glesare intervall och längd under andra och tredje året. Du kan även läsa utbildningen som campusstudent då hela utbildningen är förlagd på plats i Kalmar.

Undervisningen sker huvudsakligen på svenska, men inslag på engelska kan förekomma.

Karriär

Som receptarie har du en mängd olika karriärvägar att gå – allt från arbete på apotek, ofta i ledande positioner, till arbete inom myndigheter och läkemedelsföretag. Sjukvården är en annan växande arbetsmarknad.

Examen

Receptarieexamen, samt Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Farmaci. Receptarieexamen ligger till grund för Socialstyrelsens utfärdande av legitimation.

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar kring vårt program? Mejla till programansvar.farm@lnu.se 

För Roza är resan mot målet viktig

Roza Abdul Hadi vid Linnéuniversitetet.

Roza ville prova på att studera i en större stad och då föll valet på Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon uppskattar att det är en mångkulturell stad med närhet till naturen.

En härlig blandning av människor och naturvetenskap

Om du gillar kombinationen biologi och att arbeta med människor är farmaceutprogrammet något du bör fundera på.

Utbildningen i Kalmar är unik

Anna har pendlat till Kalmar i snart tre år för att studera på farmaceutprogrammet − och det har varit värt varenda tågresa.

Ett utvecklande och givande yrke

Viktoria läste farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Idag jobbar hon som farmaceut på Apotekets kundservice. Hon uppskattar mötet med kunderna och att få hjälpa dem att lösa deras ärenden.

Det är underbart att bidra till en god läkemedelsanvändning

Jasmin Tern vid Linnéuniversitetet

Jasmin är en tidigare student ifrån Farmaceutprogrammet. Hon arbetar på Apotekets kundservice i Kalmar och ingår i ett team med farmaceuter som hanterar orderberedning. Hon använder sin kunskap för att farmakologiskt godkänna beställningar lagda via Apotekets distanshandel.

Ännu roligare på jobbet!

Om du tycker om biologi, kemi och att hjälpa människor kan farmaceutprogrammet vara något för dig. För Heidi Schmäl-Backrot har programmet inneburit stora möjligheter − i dag är hon chef på ett apotek.

Mer om programmet

Vad är en farmaceut?

Ordet farmaci kommer från grekiskan och betyder läkemedel. Farmaci är ett yrkesområde som kopplar samman hälsovetenskaper med de kemiska vetenskaperna.

Apotekare och receptarier arbetar inom det farmaceutiska yrkesområdet, på apotek eller inom läkemedelsindustrin, och kallas därför även farmaceuter eller farmacevter (svensk stavning).

För att få arbeta som farmaceut på apotek i Sverige krävs apotekar- eller receptarielegitimation, vilken ansöks om hos Socialstyrelsen efter avlagd examen.

Vid Linnéuniversitetet leder farmaceutprogrammets treåriga utbildning till en receptarieexamen, men även till en Fil. kand i farmaci.

Det finns möjligheter för en receptarie att komplettera sin utbildning till apotekare. Apotekare är en yrkestitel som kan fås efter att ha läst en masterutbildning (totalt fem år) inom farmaci. I Sverige är vi tillsammans med Norge och Finland ensamma om att utbilda receptarier, och i övriga Europa krävs en apotekarexamen för att få expediera och blanda till mediciner på apotek.

En receptarie kan bland annat arbeta med att blanda och expediera mediciner till patienter på apotek, vara chef eller arbetsledare på apotek, delta i utveckling av nya läkemedel samt delta i produktionen av läkemedel. En receptarie är berättigad att arbeta på apotek i Sverige, Finland och Norge.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar