Förskollärarprogrammet

210 hp

Vill du ha ett spännande och kreativt arbete där du får vara med och lägga grunden till livslångt lärande? Då är förskolläraryrket något för dig.

Kurserna i programmet anknyter till den kommande yrkesutövningen. Du läser kurser som ger goda kunskaper, exempelvis om barns utveckling, lek och lärande, förskolans organisation och värdepedagogiskt arbete. Dessutom förvärvar du ämnesdidaktiska kunskaper knutna till förskoleverksamhet, såsom läs- och skrivutveckling, matematik, naturvetenskap och teknik och estetiska lärprocesser. Förutom teoretiska studier får du praktiska erfarenheter genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på förskolor i regionen. Under hela utbildningen har du även kontakt med förskolans verksamhet genom fältstudier. Undervisningen har en nära koppling till den forskning som bedrivs inom förskoleområdet.

Programmet ges på heltid och undervisningsformerna varierar. Detta innebär bland annat att undervisningen även sker online. Därför behövs tillgång till dator/bärbar enhet med headset och webbkamera samt tillgång till bredbandsuppkoppling.

Karriär

Som förskollärare har du ett kreativt och viktigt arbete med att stödja de allra yngsta i ett lekfullt lärande. Idag är bristen på förskollärare mycket stor vilket innebär att förskolläraryrket i dubbel bemärkelse är ett framtidsyrke. När du tar din förskollärarexamen vid Linnéuniversitet står du på gedigen grund och är väl förberedd för din kommande yrkesutövning.

Examen

Förskollärarexamen

"Jag vill lägga grunden för barns lärande och utveckling"

Thelma sitter och studerar i universitetet lokaler

Efter ett vikariat i förskolan valde Thelma Bacnar Dahl att utbilda sig till förskollärare. Med pedagogik som verktyg brinner hon för att lägga grunden för barns lärande och utveckling.

”Det är roligt att se utvecklingen hos barnen”

Alexander läser Förskollärarprogrammet vid Linnéuniversitetet

Alexander Glimtén Jerneskog flyttade från Kungsbacka till Växjö för att studera på förskollärarprogrammet. I rollen som pedagog brinner han för att skapa goda relationer med barnen och bidra till deras utveckling.

"Jag ville få en ökad internationell förståelse för läraryrket"

Rebecca utanför en förskola i Uganda

Rebecca Svensson läser till förskollärare. Hon har valt att göra fem veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på en förskola i Uganda.

Min kunskap är användbar inom många yrken

Sara Kalmlin vid Linnéuniversitetet.

Sara läste lärarutbildningen med inriktning förskollärare vid Linnéuniversitetet. Hon menar att lärarutbildningen inte endast är till för de som vill arbeta i skolans värld, utan att den öppnar för många yrkesvägar. Idag arbetar hon som husvärdinna på Ronald McDonald Hus där hon försöker att göra vardagen lite bättre för svårt sjuka barn och deras familjer.

Barnens utveckling är viktigt för Tibor

Porträtt Tibor Koczkas

Tibor Koczkas brinner för att få sprida kunskap och skapa kreativitet, engagemang, nyfikenhet och lärande genom musik, rytmik och drama. Det är också något han försöker göra varje dag i jobbet som förskollärare på Östregårds förskola i Växjö.

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar