Förskollärarprogrammet
210 hpVill du ha ett spännande och kreativt arbete där du får vara med och lägga grunden till livslångt lärande? Då är förskolläraryrket något för dig.
Kurserna i programmet anknyter till den kommande yrkesutövningen. Du läser kurser som ger goda kunskaper, exempelvis om barns utveckling, lek och lärande, förskolans organisation och värdepedagogiskt arbete. Dessutom förvärvar du ämnesdidaktiska kunskaper knutna till förskoleverksamhet, såsom läs- och skrivutveckling, matematik, naturvetenskap och teknik och estetiska lärprocesser. Förutom teoretiska studier får du praktiska erfarenheter genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på förskolor i regionen. Under hela utbildningen har du även kontakt med förskolans verksamhet genom fältstudier. Undervisningen har en nära koppling till den forskning som bedrivs inom förskoleområdet.
Programmet ges på heltid och undervisningsformerna varierar. Detta innebär bland annat att undervisningen även sker online. Därför behövs tillgång till dator/bärbar enhet med headset och webbkamera samt tillgång till bredbandsuppkoppling.
Karriär
Som förskollärare har du ett kreativt och viktigt arbete med att stödja de allra yngsta i ett lekfullt lärande. Idag är bristen på förskollärare mycket stor vilket innebär att förskolläraryrket i dubbel bemärkelse är ett framtidsyrke. När du tar din förskollärarexamen vid Linnéuniversitet står du på gedigen grund och är väl förberedd för din kommande yrkesutövning.
Examen
Förskollärarexamen
"Jag vill lägga grunden för barns lärande och utveckling"
Efter ett vikariat i förskolan valde Thelma Bacnar Dahl att utbilda sig till förskollärare. Med pedagogik som verktyg brinner hon för att lägga grunden för barns lärande och utveckling.
Läs intervjun med Thelma
Varför valde du att läsa förskollärarprogrammet?
– Jag vikarierade på en förskola i sex månader och det var lärorikt och inspirerande. Jag är en nyfiken person som brinner för barns rättigheter och jag vill lägga grunden för barns lärande och utveckling.
Varför valde du att läsa vid Linnéuniversitetet?
– Jag ville flytta för att studera och Linnéuniversitetet har ett gott rykte och en bra hemsida, där jag lätt hittade den information som jag sökte. Jag valde att studera i Kalmar då universitetet ligger mitt i staden, här får jag ta del av stadslivet också.
Hur tycker du det är att studera på programmet? Vad inspirerar dig?
– Jag trivs väldigt bra med studierna på programmet, det är en god stämning bland mina studiekamrater och vi har bra lärare. Jag inspireras av att få möta barnen i förskolan, där alla situationer är givande, barnen funderar på mycket och de är kloka.
Hur fungerar den verksamhetsförlagda praktiken (VFU)?
– Hittills har jag varit ute på VFU två gånger. Då får man se hur arbetet fungerar i förskolan, vad det innebär att ha ett pedagogiskt ansvar och hur man planerar en läroplansbaserad verksamhet. Första gången får man mer en uppfattning om hur yrket fungerar. Andra gången förväntas man ta ett större eget ansvar och använda sina kunskaper för att planera aktiviteter och vara delaktig i situationer som uppstår. Jag ser fram emot att få komma ut på VFU igen.
Vad är det mest utmanande med din utbildning och varför?
– Att studera på universitetet är på en annan nivå än tidigare, men jag trivs väldigt bra med att få styra mina studier och ta eget ansvar. Jag vill lyckas och försöker att prestera och göra bra ifrån mig.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad? I så fall på vilket sätt?
– Jag tycker att det är viktigt att barn får gå i förskolan, det lägger grunden för vidare utbildning. Jag vill göra skillnad och se till att barnen växer upp till bra och trygga individer.
Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?
– Jag kan absolut rekommendera utbildningen. Ett tips är att läsa läroplanen för förskolan för att få en förståelse för vad förskolläraryrket innebär.
Har du engagerat dig under eller bredvid studierna? På vilket sätt och varför?
– Jag är studeranderepresentant i programrådet för förskollärarprogrammet. Jag vill vara med och bidra till en bra utbildning och då är det viktigt att studenternas åsikter kommer fram.
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
– Jag brinner för att använda pedagogik som verktyg för att möta alla barn. Så småningom kan jag tänka mig att bli doktorand eller utbilda mig till specialpedagog.
”Det är roligt att se utvecklingen hos barnen”
Alexander Glimtén Jerneskog flyttade från Kungsbacka till Växjö för att studera på förskollärarprogrammet. I rollen som pedagog brinner han för att skapa goda relationer med barnen och bidra till deras utveckling.
Läs hela intervjun med Alexander
Varför valde du att studera till förskollärare vid Linnéuniversitetet?
– Jag har alltid varit omhändertagande, då jag är äldst i en stor familj. Jag har ofta tagit hand om mina småsyskon. Jag hade kompisar som redan pluggade till lärare i Växjö och därför valde jag att börja studera vid Linnéuniversitetet.
Vad inspirerar dig i dina studier?
– Att läsa nya ämnen, t.ex. matematikdidaktik som ger en grundläggande förståelse för varför vi gör saker. Hur man ska tänka stegvis och på olika sätt för att lära ut ämnet matematik. Jag inspireras också av att komma ut på praktik och få en verklighetsbild.
Hur fungerar den verksamhetsförlagda utbildningen?
– Jag har haft verksamhetsförlagd utbildning, VFU, två gånger. För mig har det varit en positiv erfarenhet. Jag har haft väldigt bra handledare som har behandlat mig som en kollega. Man lär sig att hantera situationer och att vara beredd på allt. Barn kan så mycket mer än vad man tror och de tänker på ett annat sätt. Det är roligt att se utvecklingen hos barnen när de har lärt sig något som man har jobbat med.
Vad är det mest utmanande med din utbildning och varför?
– Det är en utmaning att lära sig mycket nytt. Jag får ta på mig ”nya glasögon” för att tolka olika situationer och för att få förståelse för olika beteenden. Det är viktigt med självreflektion och att ställa frågor till handledare på praktiken för att lära sig.
På vilket sätt hjälper utbildning dig att kunna göra skillnad?
– Nu när jag pluggar så förstår jag att det är mycket lärande i förskolan utifrån dess läroplan och strävandemål. När jag är ute i verksamheten, så ser jag att det finns en tanke med varje aktivitet.
Har du engagerat dig i studentkåren/studentföreningar
under eller bredvid studierna? På vilket sätt och varför?
– Jag har engagerat mig i studentföreningen Pedals utskott som ordnar event på campus. Jag har varit lagledare, funktionär och varit engagerad i SkåneS Nation. Campuslivet har varit bra för mig, både när det gäller min sociala och personliga utveckling. Genom att engagera mig har jag fått chans att bygga nätverk och lära känna många, även från andra utbildningar. Jag har lärt mig att ta ansvar och hantera konflikter.
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
– Jag vill jobba med barn som har speciella behov och använda estetiska lärprocesser i min undervisning. Jag vill kunna integrera processerna i ämnen som t.ex. matematik och engelska. För mig är det viktigt att skapa goda relationer mellan barnen och mig som pedagog.
"Jag ville få en ökad internationell förståelse för läraryrket"
Rebecca Svensson läser till förskollärare. Hon har valt att göra fem veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på en förskola i Uganda.
Läs intervjun med Rebecca
Varför valde du att göra din verksamhetsförlagda utbildning utomlands?
– Jag valde att göra den utomlands för att få en ökad internationell förståelse för läraryrket och för att uppleva en lärandemiljö som står i kontrast till den i Sverige.
Varför valde du att göra den på en förskola i Uganda?
– Jag visste att jag ville göra praktiken i ett utvecklingsland. När jag fick höra att föreståndaren för just den här skolan, hade varit i Sverige och blivit inspirerad av den svenska förskolan, såg jag detta som ett ypperligt tillfälle att åka ner och inspirera dem ytterligare.
Vad skiljer undervisning och lärarrollen mellan Sverige och Uganda?
– Det som skiljer undervisningen åt mellan Sverige och Uganda är att barnen i Uganda redan vid 3-4 års ålder måste lära sig räkna matte, läsa och skriva. All undervisning sker på engelska som är ett nytt språk för de flesta barnen. De har uppnåendemål som finns högre upp i åldrarna för barnen i Sverige. I den svenska förskolan har vi strävansmål och det finns inget krav på att barnen ska lära sig läsa/skriva och räkna matte. I Sveriges förskolor ska läraren vara medforskare och medupptäckare tillsammans med barnen och utmana dem vidare i sin utveckling samt förmedla de normer och värden som svenska samhället vilar på. Läraren i Uganda undervisar mer traditionellt och förmedlar kunskap till barnen som sitter och lyssnar.
Vad ser du som viktigast i din kommande lärarroll?
– Det jag tycker är viktigast i min kommande lärarroll är att tillsammans med barnen skapa ett lärande som är lustfullt, och att utifrån deras tidigare erfarenheter och kunskaper kunna utmana barnen vidare i sin utveckling och sitt lärande.
Vad tar du med dig mest från din verksamhetsförlagda utbildning i Uganda?
– Jag har lärt mig så otroligt mycket om mig själv som person och vem jag vill vara som lärare.
Har du något tips till andra som funderar på att göra VFU utomlands?
– Vet du att du vill åka utomlands så är det bra att börja fundera i god tid på vart du vill åka och kolla upp vilka möjligheter som universitetet kan erbjuda.
Mer information
Min kunskap är användbar inom många yrken
Sara läste lärarutbildningen med inriktning förskollärare vid Linnéuniversitetet. Hon menar att lärarutbildningen inte endast är till för de som vill arbeta i skolans värld, utan att den öppnar för många yrkesvägar. Idag arbetar hon som husvärdinna på Ronald McDonald Hus där hon försöker att göra vardagen lite bättre för svårt sjuka barn och deras familjer.
Läs hela intervjun med Sara
- På min arbetsplats arbetar vi med svårt sjuka barn och deras familjer. Eftersom vi träffar människor där vardagen fullständigt kastats omkull är det viktigt att vi som arbetar på Ronald McDonald Hus har erfarenhet av att jobba med barn och familjer. Min förskollärarutbildning var till stor fördel då jag studerade både pedagogik och psykologi, något som jag idag kan använda i mitt yrke.
Under utbildningen får man kunskap om hur det är att arbeta med olika individer, att det är viktigt att möta människor där de befinner sig och hur betydande det är att man som kollegor arbetar tillsammans.
- Det är viktigt att ha förståelse för att vi alla har olika behov och erfarenheter. Att arbeta i arbetslag kräver att man lär sig att se och uppskatta sina kollegors styrkor och att använda dem till att göra ett bra arbete tillsammans. Denna kunskap tar jag med mig när jag möter familjer som har det svårt.
Utbildningen har gett Sara kunskap om vad som krävs inom läraryrket, hon har utvecklats på ett personligt plan och lärt känna många nya människor.
- Min utbildning har gett mig kunskap och erfarenhet som jag kan använda på många olika arbetsplatser och inom olika yrken. Jag vet att min utbildning alltid kommer vara till stor nytta för mig när jag söker jobb. Att utbilda sig ger en personlig utveckling, kontakter och ett nytt socialt nätverk.
Det är lätt att tro att lärarutbildningen enbart riktar sig till de som vill arbeta inom skolans värld, men så är inte fallet. Sara menar att det är en utbildning som ger en kunskap som är användbar inom många olika yrken.
- Jag trodde att lärarutbildningen endast var till för de som vill arbeta inom skolans värld, men idag arbetar jag med flera utbildade förskollärare som valt en annan väg. Allt ifrån syskonstödjare på barncancer-fonden, pedagoger inom barn-rehabilitering och öppna förskolan, till mig själv som valde att arbeta på boende för barn som behöver specialistvård. Jag älskar mitt arbete för det ger så mycket tillbaka. Jag kan med all säkerhet säga att det var lärarutbildningen som tog mig hit.
Barnens utveckling är viktigt för Tibor
Tibor Koczkas brinner för att få sprida kunskap och skapa kreativitet, engagemang, nyfikenhet och lärande genom musik, rytmik och drama. Det är också något han försöker göra varje dag i jobbet som förskollärare på Östregårds förskola i Växjö.
Läs intervjun med Tibor
Östregårds förskola har en musikprofil som gör att musiken är en del av barnens lärande och Tibor är den person på förskolan som har ett övergripande musikansvar. En vanlig dag jobbar han med musik och lärande på många olika sätt.
– Jag tycker att det bästa med förskolläraryrket är att det är så varierande och att jag får möjlighet till att arbeta med en mängd olika uttryckssätt och se barnens utveckling varje dag. Sen är det också roligt att få utveckla förskoleverksamheten tillsammans med mina kollegor, säger Tibor.
Något som Tibor tycker är utmanande i sin yrkesroll är barnens behov, tankar och uttryck, samtidigt som mötet med barnen och barnens lärande med hjälp av musiken är hans stora drivkraft.
– Jag gillar att se varje dag som ett oskrivet blad och fylla det med kunskap, utveckling och lärande, säger han.
Tibor sökte Förskollärarprogrammet på Linnéuniversitetet eftersom han hade hört mycket positivt kring programmet och eftersom han länge har varit intresserad utav att få arbeta med barn. Tibor trivs i rollen som förskollärare men är öppen för nya utmaningar.
– I framtiden skulle jag vilja arbeta med att vidareutbilda studenter i musik, rytmik och drama. Dessutom skulle jag vilja läsa till specialpedagog, avslutar Tibor.
Kalmar
I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!