Förskollärarprogrammet

210 hp

Vill du ha ett spännande och kreativt jobb där du får vara med och lägga grunden till livslångt lärande? Som förskollärare ger du varje barn i förskolan förutsättningar att lära och utvecklas genom leken.

Att vara förskollärare är enormt glädjefyllt men det innebär också ett stort ansvar. Du är barnens första lärare och leder arbetet med att skapa förutsättningar för ett livslångt lärande och en likvärdig utbildning i förskolan. På förskollärarprogrammet får du den kunskap du behöver för att förstå och utöva yrkets alla delar.

På programmet lär du dig om barns utveckling och lärande, om estetiska lärprocesser och läs- och skrivutveckling. Du har kurser i matematik, naturvetenskap och teknik och studerar systematiskt kvalitetsarbete och ledarskap. Undervisningen på förskollärarprogrammet har nära koppling till den forskning som bedrivs inom förskoleområdet. Förutom teoretiska studier får du praktiska erfarenheter genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Under hela utbildningen har du även kontakt med förskolan genom fältstudier.

Studierna bedrivs både individuellt och i mindre studiegrupper. Genom grupparbeten tränar du på att tillsammans med andra reflektera, planera, genomföra och analysera. Det förbereder dig för att jobba i förskolan där arbetet i arbetslaget bedrivs under ledning av förskolläraren.

Programmet ges på heltid på campus och undervisningsformerna varierar. Delar av undervisningen kan ske online vilket i så fall framgår av schemat.

Karriär

Som förskollärare har du ett kreativt och viktigt arbete med att stödja de allra yngsta i ett lekfullt lärande. När du tar din förskollärarexamen vid Linnéuniversitet står du på gedigen grund och är väl förberedd för din kommande yrkesutövning som förskollärare.

Examen

Förskollärarexamen

Digital frågestund

Den 31 mars kl. 15.00-16.30 har vi en digital frågestund för programmet, ta chansen och ställ frågor om programmet till studievägledare och studenter! Du kan läsa mer om frågestunden här! Om du vill få alla detaljer om frågestunden på mejl kan du ange din e-postadress här nedan. Då dår du även en påminnelse på morgonen den 31 mars.

Genom att skicka in din e-post medger du att uppgifter i detta formulär får användas av universitetet inom ramen för det syfte som angivits. Se mer om personuppgifter och GPDR.

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Markus vill forma framtiden genom pedagogik

Förskollärarestudent Markus vid universitetsbiblioteket i Kalmar

Efter att ha arbetat som barnskötare i flera år och trivts otroligt bra i yrket, växte Markus vilja att utvecklas vidare. Valet föll på förskollärarprogrammet, ett naturligt steg efter flera år som barnskötare. Han valde Linnéuniversitetet på grund av det centrala läget, att det är en bra studiemiljö och då han ville kunna bo kvar i Kalmar.

”Det är roligt att se utvecklingen hos barnen”

Alexander läser Förskollärarprogrammet vid Linnéuniversitetet

Alexander Glimtén Jerneskog flyttade från Kungsbacka till Växjö för att studera på förskollärarprogrammet. I rollen som pedagog brinner han för att skapa goda relationer med barnen och bidra till deras utveckling.

Min kunskap är användbar inom många yrken

Sara Kalmlin vid Linnéuniversitetet.

Sara läste lärarutbildningen med inriktning förskollärare vid Linnéuniversitetet. Hon menar att lärarutbildningen inte endast är till för de som vill arbeta i skolans värld, utan att den öppnar för många yrkesvägar. Idag arbetar hon som husvärdinna på Ronald McDonald Hus där hon försöker att göra vardagen lite bättre för svårt sjuka barn och deras familjer.

Thelma brinner för barns utveckling

Thelma Dahl vid Linnéuniversitetet

Thelma läste förskollärarprogrammet vid Linnéuniversitetet. Hon uppskattar att det är en bred utbildning och att kurserna hade ett varierat innehåll. Idag arbetar hon som förskolelärare i Jönköpings kommun.

FAQ

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.

Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.

Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M