Freds- och utvecklingsprogrammet
180 hpFreds- och utvecklingsprogrammet ger dig omfattande kunskap inom konflikthantering, fredsbyggande, utvecklingsarbete och internationellt utvecklingssamarbete. Du lär dig också om kopplingen till mänskliga rättigheter och säkerhetsfrågor. Genom att kombinera teori med erfarenheter från praktiskt arbete utomlands kommer du att kunna arbeta inom en stor bredd av organisationer, såväl i Sverige som utomlands. Utbildningen är på engelska och programmet erbjuder interkulturella perspektiv och erfarenheter.
Programmet ger dig en bredd av fördjupad kunskap och analystekniker som gör att du kan skapa förståelse för konflikt-, freds- och utvecklingsfrågor, såväl globalt som lokalt. Du kommer att få insikter i utvecklings-arbete från ett ekologiskt och socialt perspektiv såväl som från ett genusperspektiv. Du analyserar konflikter, utvärderar konfliktlösningsstrategier, jämför fredsbyggandestrategier och studerar konfliktförebyggande mekanismer. Du kommer även att studera demokratisering och politiskt styre genom olika teorier och förhållningssätt till utveckling och bistånd. Under hela programmet kommer du att bygga en djupare förståelse för olika kulturer och utveckla förmågan att arbeta i interkulturella sammanhang.
Vårt internationella lärarteam har gedigen erfarenhet av fältarbete genom såväl arbete som forskning i länder med utmaningar kopplade till utveckling och konflikthantering. Vi ser till att utnyttja denna omfattande praktiska kunskap för att förbereda dig för de möjligheter och utmaningar du kommer att möta när du sedan jobbar inom fältet. Programmet erbjuder en bredd av aktiviteter som är relaterade till ditt framtida yrkesliv, som seminarier med experter från organisationer som bedriver verksamhet inom fältet, övningar och färdighetsträning. Du kan också göra praktik, skriva uppsats eller studera utomlands. Att studera på engelska ger dig en extra färdighet som krävs för arbete i internationella miljöer eller arbete med internationella frågor på hemmaplan.
Karriär
Freds- och utvecklingsprogrammet ger dig en omfattande utbildning som gör det möjligt för dig att söka jobb inom utvecklingsarbete, internationellt utvecklingssamarbete och fredsbyggande såväl som inom konflikthantering och konfliktlösning. Inom detta interdisciplinära område kan du jobba vid många olika typer av organisationer. Tidigare studenter jobbar idag med exempelvis säkerhetsfrågor såsom minröjning i Afghanistan, som förespråkare för mänskliga rättigheter i Sverige, som konfliktmedlare i Bryssel, som antiterrorismexperter vid FN i Kenya, och med konstprojekt kopplade till fredsbyggande i Somalia
Examen
Filosofie kandidatexamen i freds- och utvecklingsstudier.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Internationella möjligheter
Många av våra studenter väljer att studera en termin utomlands under programmet, vanligtvis den sista terminen. Du kan antingen studera vid ett annat universitet eller praktisera utomlands. Detta är en fantastisk möjlighet för dig att använda de färdigheter och den kunskap du har fått under programmet, samtidigt som du får uppleva ett nytt land och en ny kultur.
En praktikperiod ger dig spännande möjligheter att använda det du har lärt dig under utbildningen på en riktig arbetsplats. Många av våra studenter väljer att göra en praktikperiod som avslutning på sin utbildning för att få en första jobberfarenhet. En del av dessa studenter fortsätter sedan till och med att jobba för dessa organisationer efter sin praktik. Ifall du istället är sugen på att studera utomlands en termin så har Linnéuniversitetet utbytesavtal med hundratals universitet världen över, vilket gör det möjligt för dig att studera utomlands utan någon extra kostnad. Stäm av med programansvarig innan du fattar ditt beslut så att du kan forma din tid utomlands på bästa möjliga sätt.
Utöver universitetets generella lista över avtal så har freds- och utvecklingsprogrammet två specialavtal för lärar- och studentutbyte, med Javeriana University i Bogotá, Colombia och med University of Dar es-Salaam i Tanzania. Både dessa universitetet erbjuder statliga stipendier till våra utresande studenter.
Läs mer om internationella möjligheter vid Linnéuniversitetet.
"Jag gillar att programmet kombinerar freds- och utvecklingsfrågor"
Tack vare bredden på programmet har Amanda fått en djupare förståelse och nya perspektiv på vilka frågor hon tycker är mest intressanta. Hon uppskattar även det faktum att undervisningsspråket är engelska, vilket gör studentgruppen mer mångfaldig och internationell. Det öppnar även upp för olika jobbmöjligheter och för att utveckla sina färdigheter.
Läs intervjun med Amanda
Amanda har tidigare jobbat som musiklärare men visste att hon ville göra ett karriärbyte för att kunna jobba inom det humanitära området. Hon blev intresserad av freds- och utvecklingsprogrammet då det är ett av få program som kombinerar freds- och utvecklingsfrågor.
– Jag vill hjälpa andra människor i mitt arbete och jag anser att det är extra viktigt att göra detta efter en konflikt, då freden är skör och det finns mycket återuppbyggnad att ta itu med. Undervisningsspråket är engelska, vilket gör att studentgruppen är mer mångfaldig och internationell. Dessutom har man som student på programmet möjlighet att tillbringa en viss period utomlands för antingen studier eller praktik – en faktor som kändes särskilt intressant för min del. En examen från programmet ger en möjlighet att jobba såväl i Sverige som i andra delar av världen.
Programmet täcker in en lång rad olika ämnen
– Bara under det första året läste vi ämnen som utveckling, styrning, konfliktanalys, kön, global politisk ekonomi, hållbar utveckling, mm. De uppgifter vi har fått har gett utrymme för flexibilitet och möjlighet till kreativitet. Vi får oftast själva välja vilka regioner eller frågor vi vill fokusera på, inom riktlinjerna för uppgiften, likaså hur vi ska ta oss and uppgiften.
Detta har enligt Amanda gett henne en djupare förståelse för vad hon tycker är mest intressant inom området, något som utmanar henne akademiskt.
En stillsam vardag i Europas grönaste stad
Det Amanda tycker allra bäst om med Växjö är det lugna tempot, naturen och storleken på staden.
– Det känns som att ingen har bråttom här, så det är lätt att känna sig avkopplad. Det finns fantastiska platser överallt för att vandra eller bara ta en promenad. Storleken på staden gör det enkelt att ta sig runt med cykel eller buss och jag springer ofta på mina vänner i centrum. Allt detta gör Växjö till en mysig plats.
Som student kan du även engagera dig i olika organisationer, vilket ger dig möjlighet att lära känna nya människor och lära dig nya saker.
– Själv är jag engagerad i Afrikagrupperna Växjö, som ordförande. Det är en solidaritetsgrupp som arbetar med lokala organisationer i fem olika länder i södra Afrika. Att vara involverad i Afrikagrupperna har gett mig en lång rad värdefulla erfarenheter – allt från att delta i och vara talare vid en strejk till att koordinera gästföreläsningar.
Amanda har inte bestämt sig för vad hon vill göra efter examen utan försöker hålla sinnet öppet.
– Jag slits mellan att vilja fortsätta studera på ett masterprogram och att jobba i Afrika eller Mellanöstern. Jag vill hålla mitt sinne öppet för möjligheter som kan dyka upp längs vägen. Mina huvudsakliga intressen är migration, kris- och katastrofhantering, konfliktstudier och social rättvisa.
En grund för att göra skillnad i världen
I framtiden vill Johan Jansson, uppvuxen i Långskogen utanför Motala, jobba med att hjälpa människor. Därför studerar han Freds- och utvecklingsprogrammet på Linnéuniversitetet.
Läs intervjun med Johan
Vad är intressant med Freds- och utvecklingsprogrammet?
- Det finns många saker som är intressanta med programmet. Jag tycker att det är ovärderligt att lärarna som undervisar i utbildningen också jobbar inom yrkesområdet. Den faktorn ger kunskap vilket gör det enklare att förstå aktuella fall. Ämnena som berörs i utbildningen är otroligt intressanta där man snabbt kan dra kopplingar kring vad man läser till aktuella händelser som man kan följa i medierna. Programmet ger olika möjligheter under utbildningens gång som till exempel praktik, utbytesstudier och tillfälle att läsa ytterligare ett huvudområde. Jag har läst till statsvetenskap i min utbildning, möjligheten att kunna göra det var viktigt för mig.
Varför ville du börja studera på programmet?
- Det var länge sedan, jag kommer knappt ihåg. Men under en relativt varm och vacker vår läste jag en bok som berörde Kofi Annans tid inom Förenta Nationerna. Boken gav mig en törst om att förstå världen och tackla problem, men även att omfamna de möjligheter som finns. På det spåret började jag att undersöka vad som fanns tillgängligt i programväg runt om i Sverige. Jag fastnade för Freds- och utvecklingsprogrammet på Linnéuniversitetet.
Har du studerat utomlands under utbildningen?
- Jag har spenderat fyra, svettiga och varma månader i Florianópolis, Brasilien. Resan var ett stort steg för mig i mognad och utveckling som person. Det var otroligt bra läropengar för mig att åka hemifrån till en annan kontinent, leva och ta sig fram i ett nytt land med en annan kultur och ett annat språk. Florianópolis var en underbart magisk stad att vistas i med mycket att upptäcka och att göra. Att studera utomlands ger kunskaper i att ta hand om sig själv vilket visar att man kan klara av studierna även i ett främmande land. Dessutom är det otroligt lärorikt att utvecklas och studera i en annan miljö med en annan kultur. Där kan lärningsprocessen och materialet skilja sig åt än vad man själv är van vid. I Brasilien hade jag föreläsningar där vi besökte och fick se vardagen av vissa problem som man läser om i kurslitteraturen. Det gav mig ovärderliga lärdomar och kunskap.
Vad är det mest utmanande med din utbildning och varför?
- Jag tror faktiskt att ta ansvar och strukturera upp sina studier är det mest utmanande med att studera överlag på universitetet. Man lär sig planera, strukturera och utföra saker under begränsad tid. Dessutom är det en utmaning att läsa in material, förstå det för att sedan kritiskt ifrågasätta och tolka materialet. Det utvecklar ens analytiska förmåga något enormt.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad?
- En av fördelarna med programmet är att man kommer i kontakt med många olika personer och situationer. Det ger perspektiv på livet där, i alla fall jag, på ett personligt plan fått en hunger att vilja göra skillnad, oavsett vart. Utbildningen på Linnéuniversitetet har gett mig en stor del av den här hungern. Jag tycker även att utbildningen till stor del har gett en analytiska redskap som gör att man ifrågasätter saker på ett annat sätt. Det bidrar till att man blir mer vaken på sin omgivning och mer nyfiken på att veta mer. Detta tror jag kommer hjälpa till att göra skillnad i framtiden. Dessutom ger utbildningen en bra grund för vidare studier på avancerad nivå.
Studentberättelse från Colombia
Christina Arvidsson och Sara Karlsson, studenter på Freds- och utvecklingsprogrammet, spenderar 6 månader i Colombia. Här är deras berättelse om vardagen på Universidad Javeriana.
Läs studentberättelsen från Colombia
"Att studera på Javeriana i Bogotá är verkligen en upplevelse. Universitetet är modernt med ett bibliotek där eleverna har chansen att låna både datorer, spela tevespel eller ta en paus i pluggandet framför en film. Här i Colombia fungerar skolsystemet annorlunda. Som student har du flera olika kurser parallellt med varandra under en hel termin, vilket har både sina för och nackdelar.
Trots att Colombia har varit i krig i över 50 år är Bogotá, huvudstaden, en modern och framåtsträvande stad, där kriget inte märks av lika tydligt som på andra delar av landet. Här kryllar det av graffiti, en stor HBTQ-rörelse och stort utbud av nöjesliv med massor av salsa. Trots att du kanske inte har den bästa spanskan, bemöts du alltid med ett leende när du tragglande försöker beställa på restaurang vilket gör Colombia till ett väldigt välkomnande land.
När vi har tröttnat på storstadens avgaser och trafik har vi haft möjligheten att uppleva Colombia på helgerna. Bland annat har vi besökt San Andres, en karibisk ö som är väldigt olik fastlandet där vi kunnat uppleva stränder och karibiskt hav med massor av dykning och snorkling. Colombia är även känt för sitt kaffe. I Salento där Sara och Villemo upplevde storslagen natur och fick chansen att lära sig mer om kaffeodlingar under guidade turer.
Vi har nu varit i Colombia i snart tre månader och har ytterligare tre månader kvar. Då vi tänkte ta chansen att uppleva andra städer och den karibiska kusten under en hel månad när skolan är slut i början på juni."
Safi hjälper unga att upptäcka världen
Safi flyttade från Stockholm till Växjö för att studera på Linnéuniversitetet. Direkt efter examen flyttade hon utomlands för att arbeta med internationella frågor. Det hon tyckte var mest intressant med sin utbildning var möjligheten att jobba praktiskt och sätta sig in i hur yrket kunde se ut på olika arbetsplatser.
Läs hela intervjun med Safi
– Programmet hade en hel del arbeten där vi var tvungna att gå ut i samhället, intervjua organisationer och stödja organisationer med deras kommunikationsarbete. Vi spenderade även en månad i Indien under vår inriktning freds- och utvecklingsstudier*.
Idag är Safi bosatt i Bryssel, Belgien och jobbar med utbildning och påverkansarbete.
– Jag arbetar för det europeiska nätverket Eurodesk som samlar organisationer som arbetar med att informera unga om deras olika möjligheter för att upptäcka världen genom studier, volontärarbete, praktik och arbete utomlands, berättar Safi.
Arbetet handlar om utveckling av unga och stödjande i deras personliga och professionella utveckling, vilket Safi tycker är viktigt.
– Det mest spännande med mitt arbete är att vi arbetar internationellt och med ett ämne som är väldigt positivt och alltid relevant. Vi arbetar med olika samhällsgrupper och fokuserar på inkludering av de som, på grund av olika förutsättningar, inte har det lika lätt att delta i internationella utbyten, förklarar Safi.
I rollen som Policy och Training Officer på Eurodesk arbetar hon nära nätverkets medlemmar runtom Europa, för att förstå sig på deras vardag och ser till att de har de färdigheter de behöver för att informera unga på ett enkelt och engagerande sätt. Här kommer hennes utbildning väl till pass.
– Arbetet innebär bland annat att hålla utbildning i kommunikationsinsatser för yrkesverksamma. Det är fantastiskt att se vilken påverkan vi har på deras kommunikationsarbete och vilken respons de får från sina målgrupper, fortsätter Safi.
Samtidigt arbetar hon också med påverkansarbete gentemot EU-kommissionen och parlamentet.
– Vi samlar in den feedback vi får från våra medlemmar och förmedlar hur policy och program kan förbättras för unga. Vi är där och gör skillnad för hur unga och organisationer har tillgång till program som Erasmus+ och Solidaritetskåren, beskriver hon.
Trots rådande pandemi, där en hel del av ungdomsutbyten och lärande utomlands har pausats, ser Safi ljust på framtiden.
– Vi har de senaste åren försökt engagera unga digitalt, skapa digitala utrymmen för att utforska Europa, för att utbilda dem och samtidigt så förbereder vi dem för hur de kan ta sig utomlands och upptäcka världen, vilka program och stipendier som är tillgängliga när Europa öppnar upp, avslutar Safi.
* Safi läste Informatörsprogrammet med inriktning freds- och utvecklingsstudier. Utbildningen har utgått ur Linnéuniversitetets programutbud. Är man intresserad av de frågor som Safi jobbar med finns Freds- och utvecklingsprogrammet.
Utbildningen har gjort det möjligt för mig att klara av saker jag inte trodde var möjligt
Josefin Sjöberg, som är alumn från Freds- och utvecklingsprogrammet, delar sin tid mellan Kampala i Uganda och Växjö i Småland.
Läs intervjun med Josefin
Hur hamnade du i Uganda?
- Efter att jag tog examen förra året insåg jag att jag ville bredda min kompetens med ett tredje språk, vilket jag tror kan ge mig en fördel på arbetsmarknaden. Därför har jag nu sedan ett år tillbaka läst franska på distans samtidigt som jag mestadels bott i Uganda, som jag först lärde känna när jag åkte på utbytesstudier.
Hur var din utbytestermin?
- Jag studerade i Mbarara i Uganda. Där läste jag olika kurser kopplade till samhällsutveckling, genus och mänskliga rättigheter. Det var givetvis otroligt värdefullt att studera dessa ämen från ett ugandisk perspektiv, men jag lärde mig nog minst lika mycket utanför klassrummet under min tid som utbytesstudent. Dessutom ledde mina utbytesstudier till att jag kunde återvända senare samma år, tillsammans med en annan student inom programmet, för att utföra en fältstudie som finansierats av Sida!
Vad har du för råd till andra som vill resa utomlands under sin utbildning?
- Börja planera redan första året hur du vill lägga upp dina studier, speciellt om du planerar att ha utlandssvistelser med i din utbildning.Vill man exempelvis göra både utlandsstudier och praktik kräver detta att man har koll på vilken termin man kan åka, vart man vill åka, deadlines för olika ansökningar och så vidare. Jag rekommenderar starkt att man bokar tid hos studievägledaren om alla valmöjligheter känns för stort att ta in på egen hand.
Hur tänkte du när du valde utbildning?
- Vad som lockade mig mest var såklart mitt intresse för just konfliktlösning och utvecklingsfrågor. Jag gillade också att utbildningen var bred och att man som student får stort inflytande över vad man vill fördjupa sig i efter att ha fått testa på olika områden av freds- och utvecklingsarbete. Det är också väldigt positivt att utbildningen är interdisciplinär, vilket innebär att man får arbeta utifrån många olika teoretiska perspektiv. Det fördjupar förståelsen av det man studerar genom att man får fokusera på olika saker från olika utgångspunkter. Utbildningen ges på engelska.
Hur ser du på det?
- Jag gillade verkligen det. Ett annat plus var att man läser tillsammans med många internationella studenter. Dessa två faktorer gör att man dels får "gratis träning" i akademisk engelska som troligtvis kommer vara viktigt i en framtida karriär, samtidigt som man får ta del av nya perspektiv och ofta helt olika sätt att se på världen från de utländska studenterna.
Vad har du haft mest nytta av från din utbildning?
- Jag uppskattar verkligen hur mycket utbildningen har tvingat mig att att ta mig ut ur min "comfort zone" och därmed gjort det möjligt för mig att klara av saker jag inte trodde var möjligt när jag först började. Speciellt viktigt för mig har mina utlandsvistelser varit med både studier, praktik och fältarbete. Även på hemmaplan på universitetet uppmuntras man ständigt att utmana sig själv och lärarna är fantastiskt duktiga på att utmana oss på konstruktiva sätt!
Vi har pratat mycket om utlandsvistelser, men vad hade du för favoritställe i Växjö?
- Det får bli campus. Linnéuniversitetet är beläget i ett vackert naturområde som jag uppskattade väldigt mycket eftersom jag gillar att jogga utomhus.
Mer om programmet
"Du kommer att fokusera på utvecklingsländer"
Programansvarig Manuela Nilsson berättar om programmet.
Fred och utveckling är ett internationellt, interdisciplinärt och dynamiskt studieområde som behandlar frågor som är av ökande betydelse i vår globaliserade värld. Ett speciellt fokus finns på utvecklingsländer, vilket kräver att du utvecklar empati, förståelse och tolerans för de delar av världen där samhällen är fast i fattigdom, konflikt och underutveckling. Programmet ger dig inte bara den kunskap och de färdigheter som behövs för att jobba med dessa frågor, utan uppmuntrar dig också att engagera dig i och arbeta aktivt för konstruktiv förändring.
Läs mer om vad programansvarig berättar
Vad kan jag förvänta mig som student?
Under din tid som student på programmet kommer du att lära dig att göra en konfliktanalys, utveckla strategiplaner för att förhandla och bygga varaktig fred, jämföra utvecklingsstrategier, utvärdera program för fattigdomsbekämpning och studera våldspreventionsstrategier. Detta kommer du att göra såväl i grupp som individuellt med hjälp av olika metoder. Du kommer att studera många olika frågor inom fältet vilket ger dig möjlighet att upptäcka och utveckla dina specifika intressen inför ditt kommande yrkesliv.
Alla kurser är praktikorienterade vilket innebär att vi arbetar med problemlösning och verkliga fallstudier av pågående konflikter och situationer där det råder osäkerhet för människor. Genom gästföreläsningar av yrkesverksamma inom fältet och ett problemorienterat lärande så ser programmet till att du upprätthåller en kontinuerlig kontakt med den professionella sektorn inom området. Målet är att ge dig möjligheten att utforska alla de valmöjligheter du har inför ditt kommande yrkesliv, samt att du ska kunna etablera ditt eget nätverk av kontakter. Varje enskild students personliga intressen är vägledande i processen.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.