Freds- och utvecklingsprogrammet
180 hpFreds- och utvecklingsprogrammet är för dig som vill jobba internationellt eller lokalt med konflikthantering, fredsbyggande arbete, hållbar utveckling, socioekonomiska förhållanden, internationellt utvecklingssamarbete samt mänskliga rättigheter och säkerhet med ett genusperspektiv. Utbildningen ges huvudsakligen på engelska och ger dig goda förutsättningar för arbete i internationella miljöer.
Programmet ger dig en bred och djup teoretisk kunskap och analytisk förmåga kring konflikter, fred och utveckling på global, nationell och lokal nivå. Du får kunskap och insikt om utvecklingsarbete i en internationell kontext ur ett såväl ekonomiskt som ekologiskt och socialt hållbarhetsperspektiv. Du får en djupare förståelse för andra kulturer än din egen och utvecklar förmågan att jobba i interkulturella sammanhang. Under utbildningen lär du dig att analysera konfliktfrågor och freds- och utvecklingsprocesser ur både ett globalt perspektiv och ett genus och mångfaldsperspektiv. Du lär dig även analysera demokratiseringsprocesser, politisk styrning samt olika teorier och synsätt på utveckling och bistånd.
Lärarlaget har omfattande praktisk erfarenhet av arbete och forskning i utvecklings- och konfliktländer. Dessa erfarenheter av hur freds- och utvecklingsprocesser hanteras i praktiken – och de många utmaningar som tillämpningen av teorier inom ämnet möter i länder som kämpar med konflikter och utvecklingsarbete - är en viktig del av undervisningen och förbereder dig för ett jobb inom området. För att fördjupa kopplingen mellan teori och praktik erbjuds du under studietiden att delta i olika aktiviteter relaterade till ditt framtida yrkesliv, exempelvis genom seminarier med yrkesverksamma gästföreläsare, civilsamhälle, organisationer och experter, liksom övningar och färdighetsträning.
Inom programmet är ditt huvudområde freds- och utvecklingsstudier. Du kan sedan välja om du vill lägga till ytterligare ett huvudområde inom sociologi, genusvetenskap, nationalekonomi eller statsvetenskap, och på så sätt få en fördjupad examen med två kandidatämnen. Denna kombination med en examen som innehåller två huvudområden ger dig en extra styrka på arbetsmarknaden och breddar dina möjligheter till fortsatta studier på avancerad nivå. Du kan också kombinera freds- och utvecklingsstudier med andra kurser som är relevanta inom verksamhetsfältet.
Inom freds- och utvecklingsstudier är all undervisning på engelska, vilket ger dig goda förutsättningar att arbeta i internationella miljöer och med internationella frågor inom Sverige. Du har också möjligheter till en praktiktermin eller att studera utomlands.
Karriär
Studenter som har avslutat programmet jobbar oftast inom internationella och nationella statliga och icke-statliga organisationer, offentlig sektor och företag, båda utomlands och i sina hemländer. I några tjänster kombineras arbetet i Sverige med perioder utomlands, som handläggare på en ambassad eller som projektkoordinator hos en internationell organisation.
Examen
Filosofie kandidatexamen i freds- och utvecklingsstudier.
Du kan läsa 90 hp i ytterligare ett huvudområde och få en kandidatexamen även i detta huvudområde. Du kan välja mellan sociologi, genusvetenskap, nationalekonomi eller statsvetenskap.
Programansvarig
En grund för att göra skillnad i världen
I framtiden vill Johan Jansson, uppvuxen i Långskogen utanför Motala, jobba med att hjälpa människor. Därför studerar han Freds- och utvecklingsprogrammet på Linnéuniversitetet.
Läs intervjun med Johan
Vad är intressant med Freds- och utvecklingsprogrammet?
- Det finns många saker som är intressanta med programmet. Jag tycker att det är ovärderligt att lärarna som undervisar i utbildningen också jobbar inom yrkesområdet. Den faktorn ger kunskap vilket gör det enklare att förstå aktuella fall. Ämnena som berörs i utbildningen är otroligt intressanta där man snabbt kan dra kopplingar kring vad man läser till aktuella händelser som man kan följa i medierna. Programmet ger olika möjligheter under utbildningens gång som till exempel praktik, utbytesstudier och tillfälle att läsa ytterligare ett huvudområde. Jag har läst till statsvetenskap i min utbildning, möjligheten att kunna göra det var viktigt för mig.
Varför ville du börja studera på programmet?
- Det var länge sedan, jag kommer knappt ihåg. Men under en relativt varm och vacker vår läste jag en bok som berörde Kofi Annans tid inom Förenta Nationerna. Boken gav mig en törst om att förstå världen och tackla problem, men även att omfamna de möjligheter som finns. På det spåret började jag att undersöka vad som fanns tillgängligt i programväg runt om i Sverige. Jag fastnade för Freds- och utvecklingsprogrammet på Linnéuniversitetet.
Har du studerat utomlands under utbildningen?
- Jag har spenderat fyra, svettiga och varma månader i Florianópolis, Brasilien. Resan var ett stort steg för mig i mognad och utveckling som person. Det var otroligt bra läropengar för mig att åka hemifrån till en annan kontinent, leva och ta sig fram i ett nytt land med en annan kultur och ett annat språk. Florianópolis var en underbart magisk stad att vistas i med mycket att upptäcka och att göra. Att studera utomlands ger kunskaper i att ta hand om sig själv vilket visar att man kan klara av studierna även i ett främmande land. Dessutom är det otroligt lärorikt att utvecklas och studera i en annan miljö med en annan kultur. Där kan lärningsprocessen och materialet skilja sig åt än vad man själv är van vid. I Brasilien hade jag föreläsningar där vi besökte och fick se vardagen av vissa problem som man läser om i kurslitteraturen. Det gav mig ovärderliga lärdomar och kunskap.
Vad är det mest utmanande med din utbildning och varför?
- Jag tror faktiskt att ta ansvar och strukturera upp sina studier är det mest utmanande med att studera överlag på universitetet. Man lär sig planera, strukturera och utföra saker under begränsad tid. Dessutom är det en utmaning att läsa in material, förstå det för att sedan kritiskt ifrågasätta och tolka materialet. Det utvecklar ens analytiska förmåga något enormt.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad?
- En av fördelarna med programmet är att man kommer i kontakt med många olika personer och situationer. Det ger perspektiv på livet där, i alla fall jag, på ett personligt plan fått en hunger att vilja göra skillnad, oavsett vart. Utbildningen på Linnéuniversitetet har gett mig en stor del av den här hungern. Jag tycker även att utbildningen till stor del har gett en analytiska redskap som gör att man ifrågasätter saker på ett annat sätt. Det bidrar till att man blir mer vaken på sin omgivning och mer nyfiken på att veta mer. Detta tror jag kommer hjälpa till att göra skillnad i framtiden. Dessutom ger utbildningen en bra grund för vidare studier på avancerad nivå.
Studentberättelse från Colombia
Christina Arvidsson och Sara Karlsson, studenter på Freds- och utvecklingsprogrammet, spenderar 6 månader i Colombia. Här är deras berättelse om vardagen på Universidad Javeriana.
Läs studentberättelsen från Colombia
"Att studera på Javeriana i Bogotá är verkligen en upplevelse. Universitetet är modernt med ett bibliotek där eleverna har chansen att låna både datorer, spela tevespel eller ta en paus i pluggandet framför en film. Här i Colombia fungerar skolsystemet annorlunda. Som student har du flera olika kurser parallellt med varandra under en hel termin, vilket har både sina för och nackdelar.
Trots att Colombia har varit i krig i över 50 år är Bogotá, huvudstaden, en modern och framåtsträvande stad, där kriget inte märks av lika tydligt som på andra delar av landet. Här kryllar det av graffiti, en stor HBTQ-rörelse och stort utbud av nöjesliv med massor av salsa. Trots att du kanske inte har den bästa spanskan, bemöts du alltid med ett leende när du tragglande försöker beställa på restaurang vilket gör Colombia till ett väldigt välkomnande land.
När vi har tröttnat på storstadens avgaser och trafik har vi haft möjligheten att uppleva Colombia på helgerna. Bland annat har vi besökt San Andres, en karibisk ö som är väldigt olik fastlandet där vi kunnat uppleva stränder och karibiskt hav med massor av dykning och snorkling. Colombia är även känt för sitt kaffe. I Salento där Sara och Villemo upplevde storslagen natur och fick chansen att lära sig mer om kaffeodlingar under guidade turer.
Vi har nu varit i Colombia i snart tre månader och har ytterligare tre månader kvar. Då vi tänkte ta chansen att uppleva andra städer och den karibiska kusten under en hel månad när skolan är slut i början på juni."
"Utbildningen har gjort det möjligt för mig att klara av saker jag inte trodde var möjligt."
Läs intervjun med Josefin
Hur hamnade du i Uganda?
- Efter att jag tog examen förra året insåg jag att jag ville bredda min kompetens med ett tredje språk, vilket jag tror kan ge mig en fördel på arbetsmarknaden. Därför har jag nu sedan ett år tillbaka läst franska på distans samtidigt som jag mestadels bott i Uganda, som jag först lärde känna när jag åkte på utbytesstudier.
Hur var din utbytestermin?
- Jag studerade i Mbarara i Uganda. Där läste jag olika kurser kopplade till samhällsutveckling, genus och mänskliga rättigheter. Det var givetvis otroligt värdefullt att studera dessa ämen från ett ugandisk perspektiv, men jag lärde mig nog minst lika mycket utanför klassrummet under min tid som utbytesstudent. Dessutom ledde mina utbytesstudier till att jag kunde återvända senare samma år, tillsammans med en annan student inom programmet, för att utföra en fältstudie som finansierats av Sida!
Vad har du för råd till andra som vill resa utomlands under sin utbildning?
- Börja planera redan första året hur du vill lägga upp dina studier, speciellt om du planerar att ha utlandssvistelser med i din utbildning.Vill man exempelvis göra både utlandsstudier och praktik kräver detta att man har koll på vilken termin man kan åka, vart man vill åka, deadlines för olika ansökningar och så vidare. Jag rekommenderar starkt att man bokar tid hos studievägledaren om alla valmöjligheter känns för stort att ta in på egen hand.Hur tänkte du när du valde utbildning?
- Vad som lockade mig mest var såklart mitt intresse för just konfliktlösning och utvecklingsfrågor. Jag gillade också att utbildningen var bred och att man som student får stort inflytande över vad man vill fördjupa sig i efter att ha fått testa på olika områden av freds- och utvecklingsarbete. Det är också väldigt positivt att utbildningen är interdisciplinär, vilket innebär att man får arbeta utifrån många olika teoretiska perspektiv. Det fördjupar förståelsen av det man studerar genom att man får fokusera på olika saker från olika utgångspunkter. Utbildningen ges på engelska.
Hur ser du på det?
- Jag gillade verkligen det. Ett annat plus var att man läser tillsammans med många internationella studenter. Dessa två faktorer gör att man dels får "gratis träning" i akademisk engelska som troligtvis kommer vara viktigt i en framtida karriär, samtidigt som man får ta del av nya perspektiv och ofta helt olika sätt att se på världen från de utländska studenterna.
Vad har du haft mest nytta av från din utbildning?
- Jag uppskattar verkligen hur mycket utbildningen har tvingat mig att att ta mig ut ur min "comfort zone" och därmed gjort det möjligt för mig att klara av saker jag inte trodde var möjligt när jag först började. Speciellt viktigt för mig har mina utlandsvistelser varit med både studier, praktik och fältarbete. Även på hemmaplan på universitetet uppmuntras man ständigt att utmana sig själv och lärarna är fantastiskt duktiga på att utmana oss på konstruktiva sätt!
Vi har pratat mycket om utlandsvistelser, men vad hade du för favoritställe i Växjö?
- Det får bli campus. Linnéuniversitetet är beläget i ett vackert naturområde som jag uppskattade väldigt mycket eftersom jag gillar att jogga utomhus.
Mer om programmet
Utbytesstudier och praktik
Freds- och utvecklingsprogrammet erbjuder dig flera valmöjligheter: du kan studera två huvudämnen, välja mellan olika samhällsvetenskapliga kurser, samt kombinera studierna av huvudämnet med en utbytestermin eller en praktik, i Sverige eller i något annat land.
Många av våra studenter väljer att under sin studietid spendera en termin utomlands. Det är ett tillfälle för dig att använda de färdigheter och kunskaper du lärt dig i praktiken, samtidigt som det ger värdefull erfarenhet av ett nytt land och en ny kultur. Du kan välja vilken termin du vill åka, men det bästa brukar vara att göra det inom det sista året för att du ska få ut så mycket som möjligt av din praktik eller dina utbytesstudier.
För dig som väljer att studera utomlands har Linnéuniversitetet utbytesavtal med universitet över hela världen att välja mellan. Inom ramen för programmet väljer du själv på vilket universitet och vilka kurser du vill läsa, utifrån dina specialintressen. Valet kan användas för att spetsa din kompetens för ditt framtida yrkesval och samtidigt ge dig nya kunskaper och erfarenheter. Rådfråga programansvarig innan du gör ditt val, för att forma din tid utomlands på bästa vis. Vi har ett utbytesprogram med Javeriana University i Bogotá Colombia som innehåller både lärar- och studentutbyte. Detta samarbete är statligt finansierat via SIDA och innehåller två student- och en lärarutbyte per år.
Om du istället vill känna på arbetslivet kan du välja att göra praktik under en termin (minst 20 veckor) hos valfri institution eller organisation. En praktik är ett spännande tillfälle att använda det du lärt dig under studierna i verkligheten. Vi har en bred samling länkar och tips till förfogande i sökandet av en praktikplats som passar dina yrkesambitioner, i Sverige eller utomlands.
Undervisning som sammanbinder teori med praktik
I freds- och utvecklingsstudier har vi ett mycket internationellt undervisningsteam. Vi består av två tyska, en fransk, en brittisk och en svensk lärare. Alla lärare har kompetens av olika områden inom fred, konflikt, utveckling och säkerhetstudier som de har förvärvat under deras långsiktiga erfarenhet av att leva och arbeta i utvecklingsländer runt om i världen.
Alla i undervisningsteamet utför fältforskning regelbundet för att hålla sig uppdaterade och berika det redan mångkulturella klassrummet med våra forskningsresultat. Genom vår egen forskning tar vi studenterna närmare praktiken av freds- och utvecklingsstudier.
Programansvarig berättar
Peace and Development is an interdisciplinary, dynamic, new field of studies that engages in questions of increasing importance in this globalized world. Essentially we discuss how development, conflict and conflict transformation, peace building, security, gender and human rights interconnect and what we can do to improve general human security and development, particularly in the developing world.
The Peace and Development Programme's special focus on developing countries requires that our students develop empathy, understanding and tolerance for those parts of the world community which are trapped in poverty, conflict and underdevelopment. The programme provides not only the knowledge and skills needed to work with these issues, but also encourages you as a student to engage in constructive change.
What can I expect as a student?
During your first year, you are introduced to the main subjects and analytical discussions related to peace and development. With that background, you then choose an additional area of studies, such as sociology, political science, or economics that suits your particular interest and places peace and development issues into a different perspective. You can even choose courses from all of those areas, to get an even broader perspective.
All classes in the Peace and Development Programme are taught in English and the participation of students from all around the world provides an enriching, multicultural perspective. All our teachers have extensive experience working abroad, so that practical experience also brings in a special touch to your classes.
All courses are practice oriented: we work with problem solving and actual case studies of ongoing conflicts and situations of human insecurity. Through guest lectures with professionals from the field, problem-oriented learning as well as short field trips, the program provides you with continuous contact to the working world for which you are preparing. The objective is provide you with opportunities to explore the options and content for your future work as well as to create your own contact networks. Each student's personal interests guide this process.
You are strongly encouraged to take advantage of the semester of study or internship abroad, which is part of the programme. Linnaeus University maintains a large variety of exchange agreements with universities around the world.
How is the program related to the job market?
The Peace and Development Programme provides you with a comprehensive education that will enable you to seek employment within the area of development work, international development cooperation and peace building as well as conflict and conflict resolution. Our students work in both bilateral and multilateral organizations, governmental organizations with a development focus, IGOs and NGOs as well as social movements. In their daily work, often directly in the field, they are actively engaged in conflict resolution, in improving development strategies and developing, supervising and administrating projects to improve human security, in human rights and in gender issues.
The programme's option to get a bachelor's degree in two majors – peace and development studies as well as any of the optional, related subject areas – increases your ability to successfully compete in today's job market.
Arbetsmarknad
Världen som arbetsplats – arbeta med migration i Sverige? För Röda Korset i Sudan? På FN:s huvudkontor i New York? Med en NGO i Nicaragua? Valet är ditt!
Freds- och utvecklingsstudier är ett interdisciplinärt ämne som har ett brett fält av ämnesområden som studie- och forskningsbas. Samma variation återfinns även på arbetsmarknaden. Under studietiden kommer du, till exempel, att lära dig analysera konflikter och utforma fredsbyggande, jämföra utvecklingsstrategier och utvärdera fattigdomsbekämpningsprogram, och kanske fördjupa dig i hinder för utveckling eller åtgärder för att förhindra våldsamma konflikter. Du kommer även att ha utrymme att hitta och utveckla ditt specialintresse för att skapa dig en bild av vad du vill arbeta med i framtiden.Tidigare studenter återfinns idag inom internationella organisationer, NGO:s, biståndsorgan, folkrörelser och privata företag som arbetar med internationella frågor, i Sverige eller utomlands.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!