Fysikerprogrammet

180 hp

Är du intresserad av hur allting funkar? Som fysiker kan du syssla med allt från det allra minsta till det allra största i universum och ha en viktig roll i framtagandet av framtidens hållbara produkter och tjänster. Denna utbildning ger dig möjligheten att experimentera och analysera, samtidigt som du lär dig att omsätta din kunskap till praktiskt arbete.

Som fysiker utvecklar du en särskild förmåga att angripa problem genom att formulera teoretiska modeller som kan användas för att utföra beräkningar och simuleringar med datorer. Utbildningen lär dig att experimentera och analysera mätresultat, samtidigt som du lär dig omsätta din kunskap till att ta fram produkter och tjänster. Fysiker arbetar med viktiga problem som rör vår existens, såsom framtida energiproduktion, transportsystem och vattenförsörjning. Programmet ger dig även möjlighet att arbeta med de områden som sporrar vår fantasi: Vad är universums öde och vad är materians innersta hemligheter?

Programmet börjar med en inledning till den moderna fysiken som bygger på kvantmekanik och Einsteins relativitetsteori. De olika delarna av den klassiska fysiken tas sedan upp i det sammanhang den bildar bakgrund till den moderna fysiken. Under utbildningens sista år får du lära dig om olika tillämpningsområden av den moderna fysiken. Du kan välja att läsa i Växjö eller på distans.

Distans eller campus?

Föreläsningar spelas in på en del kurser men kan också ges ”live online”. Du behöver kunna vara tillgänglig under dagtid även om du studerar på distans. Laborationer görs på plats i Växjö. För distansstudenter försöker vi samla laborationerna så att flera laborationer kan göras under samma tillfälle. Tentamen görs på campus men det brukar gå att ordna skrivplats på andra universitet/högskolor i landet (dock är detta något som studenten själv får organisera).

Distansstudier innebär allmänt ett stort mått av självstudier och självdisciplin. Möjligheten att diskutera med och lära av kurskamrater är mindre. För många är denna diskussion viktig inte enbart ur socialt perspektiv utan också för lärprocessen. Distansstudier passar en del men inte alla.

Karriär

Den generella kompetens du får genom programmet efterfrågas inom många delar av arbetsmarknaden. Oftast arbetar fysiker med forskning och utveckling inom större tillverkningsföretag och kvalificerade konsultfirmor. Du kan exempelvis jobba med analys, simulering eller laborativt arbete. Tekniska fysiker arbetar ofta med konstruktion och beräkningar. Du kan också få jobb på universitet och forskningsinstitut.

Examen

Filosofie kandidatexamen med huvudområde fysik.

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Elin vill jobba med fysik i någon form 

Porträtt Elin Björck

Stjärnfall, flytande föremål och atomers uppbyggnad. Det finns mycket som kan locka med en utbildning inom fysik. För Elin Björcks del var det ett stort intresse för hur världen fungerar som tog henne till Fysikerprogrammet.

Det man inte förstår fascinerar

Anton läser fysikerprogrammet

Medan många är intresserade av hur saker runt omkring oss fungerar så är det de abstrakta teorierna som intresserar Anton Ahl. Anton kommer från Alvesta och har precis flyttat till en egen lägenhet på campus i Växjö där han läser Fysikerprogrammet.

Christoffer arbetar som beräkningsingenjör

Christoffer är utbildad fysiker

Christoffer Wester är anställd som Simulation Consultant eller beräkningsingenjör på företaget PLM Group och arbetar med mycket varierande typer av beräkningar på deras kontor i Västerås. Som beräkningsingenjör sysslar Christoffer Wester med allt från vindkraftverk till snusmaskiner.

Mer om programmet

Vanliga frågor om fysikerprogrammet

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M