Fysikerprogrammet

180 hp

Är du intresserad av hur allting funkar? Som fysiker kan du syssla med allt från det allra minsta till det allra största i universum.

Fysiker utvecklar en särskild förmåga att angripa problem genom att formulera teoretiska modeller som kan användas för att utföra beräkningar och simuleringar med datorer. Utbildningen lär dig att experimentera och analysera mätresultat, samt att omsätta din kunskap till produkter och tjänster. Fysiker arbetar med viktiga problem som rör vår existens, såsom framtida energiproduktion, transportsystem och vattenförsörjning. Programmet ger dig även möjlighet att arbeta med de områden som sporrar vår fantasi: Vad är universums öde och vad är materians innersta hemligheter?

Programmet börjar med en inledning till den moderna fysiken som bygger på kvantmekanik och Einsteins relativitetsteori. De olika delarna av den klassiska fysiken tas sedan upp i det sammanhang den bildar bakgrund till den moderna fysiken. Under utbildningens sista år behandlas olika tillämpningsområden av den moderna fysiken. Du kan välja att läsa i Växjö eller hemifrån på distans. Den generella kompetens du får genom programmet efterfrågas inom många delar av arbetsmarknaden.

Karriär

Fysiker arbetar oftast med forskning och utveckling inom större tillverkningsföretag och kvalificerade konsultfirmor, t ex analys-, simulerings- eller laborativt arbete. Tekniska fysiker arbetar ofta med konstruktion och beräkningar. Fysiker arbetar också inom universitet och forskningsinstitut.

Examen

Filosofie kandidatexamen med huvudområde fysik.

Studenter berättar

Porträtt Elin Björck

Elin vill jobba med fysik i någon form 

Stjärnfall, flytande föremål och atomers uppbyggnad. Det finns mycket som kan locka med en utbildning inom fysik. För Elin Björcks del var det ett stort intresse för hur världen fungerar som tog henne till Fysikerprogrammet.

Varför valde du att läsa Fysikerprogrammet?

– Från början tänkte jag faktiskt läsa biologi och för att få behörighet till Biologprogrammet läste jag först ett naturvetenskapligt basår. Men under basåret ändrade jag mig och jag bestämde mig för att satsa på fysik och Fysikerprogrammet istället.

Hur blev du intresserad av fysik?

– Min pappa som är NO-lärare berättade om många olika saker inom naturvetenskapen när jag och min bror var barn. Vi frågade ganska mycket och han gav oss bra svar. Jag minns bland annat att han berättade om vad som gör att föremål flyter, vad ett stjärnfall är och hur atomer är uppbyggda. Det var också då jag upptäckte mitt intresse för hur världen fungerar. 

Är utbildningen som du hade förväntat dig?

– Jag vet inte riktigt vad jag hade för förväntningar, om jag ska vara ärlig. Det är svårare än vad jag trodde att läsa på distans, men utbildningen i sig är väldigt rolig. Jag tycker att laborationerna som vi gör i skolan är bland det roligaste, för då får jag möjlighet att träffa mina studiekamrater och lärarna, som jag annars inte träffar på samma sätt.

Har du varit eller ska du åka på utlandsstudier?

– Jag är sugen på att åka iväg och studera utomlands, men jag vet inte än om jag kommer göra det. Blir det av, då kommer jag sikta på Polen, eftersom jag tycker att det känns lagom långt bort. 

Vad är mest utmanande med utbildningen?

– Det är definitivt det faktum att utbildningen är på distans. Jag har nog insett att det är lättare för mig att komma in i studierna när jag är med i föreläsningssalen. Det gäller verkligen att ha självdisciplin när man studerar på distans, och inte bli distraherad av andra saker som man får lust att göra. 

Har du något drömjobb?

– Inte direkt. En sak jag verkligen gillar med utbildningen är att det finns flera yrkesmöjligheter. Jag har tänkt lite på att jag skulle vilja jobba på kärnkraftverket Ringhals eftersom det ligger ganska nära Varberg, som jag kommer ifrån, eller så har jag funderingar på att bli lärare. Än så länge har jag inte bestämt mig, utan jag låter det vara ganska öppet tills vidare. 

Har du något tips till andra som funderar på att börja studera på universitetet?

– Ska du läsa på distans? Ha självdisciplin och tappa inte fokus. Åk gärna hemifrån för att plugga.

Anton läser fysikerprogrammet

Det man inte förstår fascinerar

Medan många är intresserade av hur saker runt omkring oss fungerar så är det de abstrakta teorierna som intresserar Anton Ahl. Anton kommer från Alvesta och har precis flyttat till en egen lägenhet på campus i Växjö där han läser Fysikerprogrammet.

Enkelt val

För Anton var valet av både utbildning och ort enkelt.
– För mig var det naturligt att söka till Växjö. Jag har också alltid varit intresserad av fysik och hade inga tankar på att läsa något annat. Ända sedan jag började läsa fysik i grundskolan har det varit den lektionen jag sett fram emot varje vecka. Sedan kommer jag från en ganska teknisk familj, så att skruva med elektronik har funnits med ända sedan jag var liten.

Just nu går Anton första året på programmet och har börjat fundera på vad utbildningen ska leda till.
– Jag skulle inte bli förvånad om jag blir lärare någon gång i framtiden. Men jag är inte helt främmande för att doktorera heller.

Det är ganska få studenter som läser Fysikerprogrammet. Några på plats och några på distans. Men eftersom studenterna läser kurser ihop med andra studenter, till exempel de som ska bli fysiklärare, tycker Anton ändå att det känns som att de har en ganska stor klass.

– Hittills har vi läst mycket om verkliga saker. Vi måste väl börja på den nivån och sedan arbeta oss ut mot det mer abstrakta. Det mest intressanta har varit det vi läst om relativitetsteorin, det är mer mitt område. Jag tycker att det man inte kan ta på är mest intressant. Det man inte förstår fascinerar.

Tidigare studenter berättar

Christoffer är utbildad fysiker

Christoffer arbetar som beräkningsingenjör

Christoffer Wester är anställd som Simulation Consultant eller beräkningsingenjör på företaget PLM Group och arbetar med mycket varierande typer av beräkningar på deras kontor i Västerås. Som beräkningsingenjör sysslar Christoffer Wester med allt från vindkraftverk till snusmaskiner.

PLM Group är återförsäljare av CAD-programmet SolidWorks och har också utbildning, konsultation och support för sina kunder.
– Som tillägg till SolidWorks finns programvara för olika typer av beräkningar och det är där jag kommer in i bilden, berättar Christoffer.

Han är med i alla steg som PLM Group går igenom med sina kunder. Vid försäljning gör han en teknisk bevisning av programmet, ofta en beräkning på en av kundens produkter för att visa att programmet fungerar. Efter en försäljning håller han i en utbildning för kunderna och erbjuder dem konsultation och support.

Ständigt nya utmaningar

Christoffer tycker att arbetet som beräkningsingenjör är väldigt kul, där inget uppdrag är det andra likt. Ibland räknar han på flygplansbromsar, ibland på kylare till vindkraftverk och ibland på maskinerna som fyller snusprillor med snus.

– Just nu räknar jag på en lite större domkraft samt på hur man skall optimera tillverkningen av de plaströr som transporterar bensin under bensinmackar. Man gör aldrig samma sak två gånger.

Christoffer valde att läsa Fysikerprogrammet i Växjö för att han ville ha en utbildning som vägde tungt och gav spetskompetens. När han fått sin examen arbetade Christoffer som säljare under en tid och han började snart även att undervisa på Linnéuniversitetet i Kalmar. Förutom kunskaperna från utbildningen tror Christoffer att det var just erfarenheten som säljare i kombination med att han undervisat som gav honom de kvalifikationer som tjänsten på PLM Group krävde.

Logiskt och kritiskt tänkande

– Generella kunskaper i logiskt och kritiskt tänkande plus all fysik och matte under programmet har jag mycket nytta av idag, säger Christoffer. Även om datorn gör en stor del av beräkningarna i det dagliga arbetet, är det mycket som måste tolkas och matas in på rätt sätt.

Under sin studietid satt Christoffer med i styrelsen för Östgöta Nation och Sivans Pub & Café, något han varmt kan rekommendera. Man fick många kontakter via nationerna och föreningarna på campus om man var aktiv, berättar han.

– Man träffar otroligt mycket trevligt folk och det gör hela studietiden lättare.

Mer om programmet

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M