Grundlärarprogrammet, inriktning förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3/verksamhetsintegrerad profil
240 hpVill du arbeta som lärare med elever i förskoleklass och i grundskolans årskurs 1-3, då är denna inriktning för dig. Denna verksamhetsintegrerade utbildning ger dig dessutom mycket praktisk erfarenhet.
För lärare i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, är kunskaper om språk-, läs-, skriv- och matematikutveckling viktigt.
I matematikundervisningen är det betydelsefullt att kunna utgå från och knyta an till elevens perspektiv. I undervisning i engelska läggs betoning på kommunikation. Studier i samhällsorientering, naturorientering och teknik ingår också i utbildningen. Du studerar centrala och generella kunskaper för lärare, exempelvis utveckling och lärande, läroplansteori, sociala relationer, bedömning och ledarskap.
Den verksamhetsintegrerade profilen på grundlärarprogrammet innebär att du under utbildningen ingår i olika lärararbetslag på utsedda skolor där du genomför verksamhetsintegrerade dagar. Du gör också din VFU på dessa skolor. Din VFU görs i olika perioder och ligger utlagda under hela din utbildning. Den verksamhetsintegrerade profilen ger dig möjlighet att på ett handfast sätt utveckla kunnande och kompetens för att bli en riktigt bra lärare.
Vi har övningsskolor i förskoleklass och åk 1-3 i följande kommuner: Alvesta, Kalmar, Karlskrona, Ljungby, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Värnamo, Växjö och Älmhult.
Karriär
Med en lärarexamen har du mycket goda möjligheter till anställning efter din utbildning. Programmet rustar dig väl för arbetet i förskoleklass och grundskolans årskurs 1–3. Utbildningen kan även leda till anställning inom andra samhällssektorer. Entusiasmerande ledare behövs på många positioner i samhället.
Examen
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Vanliga frågor och svar - Grundlärarprogrammet
När startar programmet?
Det campusbaserade grundlärarprogrammet startar på höstterminen.
Hur många träffar per vecka är det?
Detta kan variera mellan olika programkurser men räkna med att du behöver vara på campus ca 3-5 dagar i veckan. I detta ingår även verksamhetsintegrerade dagar ute på en skola och mer om detta kan du läsa om under rubriken Verksamhetsintegrerad profil. Schema för respektive kurs publiceras via schemaprogrammet timeedit senast en månad före kursstart. Där kan du också finna föregående års scheman för de olika kurserna.
Kan jag läsa Grundlärarprogrammet på distans?
Det är inte möjligt att läsa det reguljära Grundlärarprogrammet på distans. Har du däremot flera års yrkeserfarenhet inom fritidshemsverksamhet så kan du ansöka till Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, erfarenhetsbaserat, 120 högskolepoäng. Observera att det programmet har en annan ansökningsperiod samt startar på vårterminen.
Hur ansöker jag till Grundlärarprogrammet?
Du ansöker till utbildningen via www.antagning.se
Jag uppfyller inte förkunskaperna, vad ska jag göra då?
Ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun för att komma i gång att studera de kurser som eventuellt saknas. Tänk på att du även kan ansöka om att få din reella kompetens prövad. En sådan prövning kan göras både för grundläggande behörighet och för särskild behörighet. Dina kunskaper och erfarenheter värderas för att bedöma om du har motsvarande behörighet och om din samlade kompetens är tillräcklig i förhållande till de krav som Linnéuniversitetet och den sökta utbildningen ställer. Ansökan om prövning av reell kompetens måste ha laddats upp på Mina sidor på antagning.se eller skickats via post och varit framme hos Antagningsservice senast sista anmälningsdag.
Hur kan jag få fram antagningsstatistik för tidigare antagningsomgångar?
Via www.uhr.se så kan du söka fram antagningsstatistik för tidigare antagningsomgångar.
Jag har påbörjat Grundlärarprogrammet vid ett annat lärosäte. Kan jag byta till Grundlärarprogrammet vid Linnéuniversitetet och fortsätta mina studier hos er?
För att kunna läsa Grundlärarprogrammet vid Linnéuniversitet behöver du ansöka till programmet på vanligt sätt och konkurrera dig till en plats. Om du blir antagen kan du ansöka om att få det innehåll som motsvarar det du redan läst tillgodoräknat. Det görs först när du antagits till programmet och det är examinator för aktuell kurs som beslutar i sådana ärenden. Inga förhandsbesked kan ges.
Som student behöver du innan du ansöker jämföra de respektive programmens studiegångar och respektive kursinnehåll/lärandemål då de kan skilja sig åt. Ofta blir resultatet en studiegång hos oss med luckor i studieplanen som följd och en förlängd studiegång.
Kan jag ta ett studieuppehåll under utbildningstiden?
Om du har särskilda skäl kan du ansöka om studieuppehåll med platsgaranti. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, föräldraledighet, vård av barn och deltagande i militär grundutbildning. Dessa skäl behöver du styrka med intyg.
Om du behöver lämna studierna av andra orsaker, till exempel för en längre resa, andra studier, arbete eller för att du inte uppnår behörighetskraven för nästkommande kurs inom programmet kan du göra ett uppehåll i studierna utan platsgaranti. Du kan då återgå i studier i mån av plats.
När det gäller studieuppehåll från Grundlärarprogrammet innebär det oftast ett års uppehåll eftersom kurserna i programmet ges en gång om året utifrån aktuell studieform. Universitetet reserverar sig för att utbildningen kan ha förändrats eller upphört under tiden för studieuppehållet.
Vad menas med att programmet har en verksamhetsintegrerad profil?
Grundidén med den här utbildningen är att varje student - som del av en studentgrupp - genomför sina verksamhetsintegrerade (VI) dagar och verksamhetsförlagda kurser på i förväg, utvalda övningsskolor hela utbildningen igenom. Varje år genomförs ett skifte där varje enskild student får möjlighet att se olika skolor under sin utbildning. Ordinarie verksamhetsförlagd utbildning (VFU) påverkas inte av upplägget, utan genomförs i traditionell ordning, fem veckor i streckmed särskilda kursplaner, vid den skola där lärarstudenten innevarande år är placerad. Sammantaget innebär deltagandet i VI-profilen att de studerande, jämfört med en traditionell grundlärarutbildning, tillbringar dubbelt så mycket tid i verksamheten. De studenter som blir antagna till någon av grundlärarprogrammets inriktningar/noder vid Linnéuniversitetet kommer att tillhöra ett arbetslag vid särskilt utsedda skolor i en kommun (och vid en skola där det finns ett upprättat VI- avtal) under hela studietiden. Vid den utsedda skolan genomför studenten sin VFU och två verksamhetsintegrerade dagar varannan vecka (med undantag för kursen självständigt arbete). Samtliga teoretiska kursmoment är dock förlagda till Linnéuniversitetet campus, vilket även inkluderar om man är antagen till en nod.
Vad är VFU?
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, innebär att du får pröva ditt framtida yrke ute på en grundskola där du följer och vägleds av en lokal lärarutbildare. Du förväntas bli allt mer självständig ju längre du kommer i utbildningen.
Hur många dagar av utbildningen ska jag göra VFU?
VFU:n utgörs av totalt 20 veckor (30 hp) av utbildningen. Se programmets utbildningsplan för mer information om när VFU infaller.
Var placeras jag under min VFU?
VFU:n görs på helfart och dagtid på den VI- skola som du är placerad vid under det aktuella läsåret.
Varför görs en registerkontroll inför VI-dagar och VFU?
Bestämmelserna i skollagen om registerkontroll av personal har kompletterats med en lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Lagstiftningen om registerkontroll syftar till att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott. Lagen innebär att du som student är skyldig att visa upp ett registerutdrag från Polismyndighetens belastningsregister innan du påbörjar din VFU.
Finns det möjlighet att göra delar av studierna utomlands?
Ja och mer om detta kan du läsa om på Linnéuniversitetets hemsida: Internationella möjligheter för lärarstudenter.
Hur fungerar det att studera med en funktionsnedsättning?
Studenter med funktionsnedsättning har möjlighet att få använda sig av pedagogiskt stöd under studietiden. Stödet är individuellt och planeras tillsammans med dig och din samordnare. Ansök i god tid, gärna redan när du blivit antagen. Mer om detta kan du läsa om här.
Vad blir jag behörig att undervisa i när jag är klar?
På Skolverkets webbsida finner du aktuell information om vad du får behörighet att undervisa i efter genomförd utbildning.
Jag ser fram emot att komma ut och jobba
Sofia Edman läser till lärare med inriktning förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Ett val hon gjort för att möta elever som är nyfikna och har en vilja att lära. Utbildningens verksamhetsintegrerade profil gör att hon känner sig väl förberedd för sin nya yrkesroll som lärare.
Läsa hela intervjun med Sofia
Varför valde du att läsa grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3?
– Jag tycker om att jobba med barn i yngre åldrar. De är nyfikna och har en vilja att lära. Programmets verksamhetsintegrerade profil lät också väldigt bra.
Vad är det som är intressant med ditt program?
– Helheten, att jag får en bred utbildning, med många ämnen, där svenska och matematik är störst. Programmets verksamhetsintegrerade profil innebär många fördelar och du får vara ute i verksamheten och känna på det med en gång, du vet direkt om du har valt fel.
Vad innebär det att du har en verksamhetsintegrerad profil (VI) på din utbildning?
– Det innebär att jag är ute på VI-dagar, två dagar varannan vecka under hela året. Jag får vara på fyra olika skolor under min utbildning. Under VI-dagarna är jag knuten till en klass och kan koppla uppgifter till den kurs som jag läser på universitetet. Det är skillnad mot när jag är ute på verksamhetsförlagda utbildning (VFU) under fem veckor. Då är jag knuten till läraren och är med på alla möten, planering, utvecklingssamtal och förberedelsearbete. Då får jag planera och anpassa undervisningen efter vad eleverna läser just då.
Vad tillför den verksamhetsintegrerade profilen till dina studier?
– Det är en sak att läsa något, men här får jag en bild av hur det fungerar i verkligheten. Jag får se att det kanske inte alltid funkar trots planering, då det är mycket annat runt omkring att förhålla sig till. Jag är bättre förberedd på saker som kan inträffa.
Hur tror du att möjligheten till verksamhetsintegrerad profil påverkar din kommande yrkesroll som lärare?
– I första hand att jag är ute på skolor och får kontakter, jag vikarierar redan nu. Jag får också en inblick i olika verksamheter, då vi är ute på både stora och små skolor, vilket gör att jag får en bild av vad som passar mig.
Är utbildningen som du förväntade dig hittills?
– Jag tycker det är bra att vara i skolan, så för mig är det positivt att det är mycket föreläsningar och lärarledd tid. Det är också positivt att vi är ute två dagar varannan vecka och får applicera det teoretiska i verksamheten med hjälp av en handledare.
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
– Jag ser fram emot att komma ut och jobba. Jag skriver just nu ett självständigt arbete om att utveckla elevers matematiska problemlösnings-förmåga med hjälp av digitala verktyg. Matematik är roligt och annorlunda mot när jag själv gick i skolan. Nu finns det så många vägar att nå målet.
Mer om programmet
"Utbildningen är unik i Sverige"
Katarina Herrlin är programansvarig i Kalmar och en av initiativtagarna till grundlärarprogrammets VI-profil. Läs vad hon har att säga om programmet.
Läs hela intervjun med programansvarig
– Studenterna följer samma utbildningsplan med nationella examensmål som studenter på ordinarie lärarprogram. Det som skiljer är upplägget där samtliga teorikurser har verksamhetsintegrerat arbete på schemat, säger Katarina Herrlin, programansvarig och en av initiativtagarna till VI-profilen.
Grundidén med den här utbildningen är att varje student - som del av en studentgrupp - genomför sina VI-dagar och verksamhetsförlagda kurser på i förväg, utvalda VI-skolor hela utbildningen igenom. Varje år genomförs en rockad, och varje enskild student får därför möjlighet att se olika skolor under sin utbildning. Ordinarie verksamhetsförlagd utbildning (VFU) påverkas inte av upplägget, utan genomförs i traditionell ordning, fem veckor i streck, med särskilda kursplaner och mål, vid den VI-skola där lärarstudenten innevarande år är placerad. Sammantaget innebär deltagandet i VI-profilen att de studerande, jämfört med den ordinarie lärarutbildningen, genomför dubbelt så mycket tid i verksamheten.
– De här extra dagarna ute i skolverksamhet, som vi kallar VI-dagar (verksamhetsintegrerade dagar) är alltså ingenting som tas från den vanliga VFU:n utan vi har valt att ge plats för dessa i teorikurserna. Vi menar att de praktiska erfarenheterna som studenterna får ute i skolorna kan utveckla och fördjupa teoretiska resonemang och att det i gengäld kommer utmana praktiskt yrkeskunnande på ett framgångsrikt sätt, säger Katarina.
– Utbildningen är unik i Sverige. VI-profilen ger dig som student möjlighet att på ett mer handgripligt sätt utveckla det kunnande och den kompetens som är förutsättningen för att bli en riktigt bra lärare. Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda en verksamhetsintegrerad profil inom Grundlärarprogrammet vid Linnéuniversitetet, avslutar Katarina.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.