Grundlärarprogrammet, inriktning förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3/verksamhetsintegrerad profil
240 hpVill du arbeta som lärare med barn i förskoleklass och elever i grundskolans årskurs 1-3, då är denna inriktning för dig. Denna verksamhetsintegrerade utbildning ger dig dessutom mycket praktisk erfarenhet.
För lärare i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, är kunskaper om läs-, skriv- och matematikutveckling samt barns kommunikation och språkutveckling viktigt.
I matematikundervisningen är det betydelsefullt att kunna utgå från och knyta an till barns perspektiv. I undervisning i engelska läggs betoning på kommunikation. Studier i samhällsorientering, naturorientering och teknik ingår också i utbildningen. Du studerar centrala och generella kunskaper för lärare, exempelvis utveckling och lärande, läroplansteori, sociala relationer, bedömning och ledarskap.
Den verksamhetsintegrerade profilen på grundlärarprogrammet innebär att du under utbildningen ingår i olika lärararbetslag på de utsedda skolorna. Du gör också din VFU på dessa skolor. Din VFU görs i olika perioder som sprids över tid. Den verksamhetsintegrerade profilen ger dig möjlighet att på ett handfast sätt utveckla kunnande och kompetens för att bli en riktigt bra lärare.
Studieort Växjö
Karriär
Med en lärarexamen har du mycket goda möjligheter till anställning efter din utbildning. Programmet rustar dig väl för arbetet i förskoleklass och grundskolans årskurs 1–3. Utbildningen kan även leda till anställning inom andra samhällssektorer. Entusiasmerande ledare behövs på många positioner i samhället.
Examen
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3
Jag ser fram emot att komma ut och jobba
Sofia Edman läser till lärare med inriktning förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Ett val hon gjort för att möta elever som är nyfikna och har en vilja att lära. Utbildningens verksamhetsintegrerade profil gör att hon känner sig väl förberedd för sin nya yrkesroll som lärare.
Läsa hela intervjun med Sofia
Varför valde du att läsa grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3?
– Jag tycker om att jobba med barn i yngre åldrar. De är nyfikna och har en vilja att lära. Programmets verksamhetsintegrerade profil lät också väldigt bra.
Vad är det som är intressant med ditt program?
– Helheten, att jag får en bred utbildning, med många ämnen, där svenska och matematik är störst. Programmets verksamhetsintegrerade profil innebär många fördelar och du får vara ute i verksamheten och känna på det med en gång, du vet direkt om du har valt fel.
Vad innebär det att du har en verksamhetsintegrerad profil (VI) på din utbildning?
– Det innebär att jag är ute på VI-dagar, två dagar varannan vecka under hela året. Jag får vara på fyra olika skolor under min utbildning. Under VI-dagarna är jag knuten till en klass och kan koppla uppgifter till den kurs som jag läser på universitetet. Det är skillnad mot när jag är ute på verksamhetsförlagda utbildning (VFU) under fem veckor. Då är jag knuten till läraren och är med på alla möten, planering, utvecklingssamtal och förberedelsearbete. Då får jag planera och anpassa undervisningen efter vad eleverna läser just då.
Vad tillför den verksamhetsintegrerade profilen till dina studier?
– Det är en sak att läsa något, men här får jag en bild av hur det fungerar i verkligheten. Jag får se att det kanske inte alltid funkar trots planering, då det är mycket annat runt omkring att förhålla sig till. Jag är bättre förberedd på saker som kan inträffa.
Hur tror du att möjligheten till verksamhetsintegrerad profil påverkar din kommande yrkesroll som lärare?
– I första hand att jag är ute på skolor och får kontakter, jag vikarierar redan nu. Jag får också en inblick i olika verksamheter, då vi är ute på både stora och små skolor, vilket gör att jag får en bild av vad som passar mig.
Är utbildningen som du förväntade dig hittills?
– Jag tycker det är bra att vara i skolan, så för mig är det positivt att det är mycket föreläsningar och lärarledd tid. Det är också positivt att vi är ute två dagar varannan vecka och får applicera det teoretiska i verksamheten med hjälp av en handledare.
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
– Jag ser fram emot att komma ut och jobba. Jag skriver just nu ett självständigt arbete om att utveckla elevers matematiska problemlösnings-förmåga med hjälp av digitala verktyg. Matematik är roligt och annorlunda mot när jag själv gick i skolan. Nu finns det så många vägar att nå målet.
Mer om programmet
"Utbildningen är unik i Sverige"
Katarina Herrlin är programansvarig i Kalmar och en av initiativtagarna till grundlärarprogrammets VI-profil. Läs vad hon har att säga om programmet.
Läs hela intervjun med programansvarig
– Studenterna följer samma utbildningsplan med nationella examensmål som studenter på ordinarie lärarprogram. Det som skiljer är upplägget där samtliga teorikurser har verksamhetsintegrerat arbete på schemat, säger Katarina Herrlin, programansvarig och en av initiativtagarna till VI-profilen.
Grundidén med den här utbildningen är att varje student - som del av en studentgrupp - genomför sina VI-dagar och verksamhetsförlagda kurser på i förväg, utvalda VI-skolor hela utbildningen igenom. Varje år genomförs en rockad, och varje enskild student får därför möjlighet att se olika skolor under sin utbildning. Ordinarie verksamhetsförlagd utbildning (VFU) påverkas inte av upplägget, utan genomförs i traditionell ordning, fem veckor i streck, med särskilda kursplaner och mål, vid den VI-skola där lärarstudenten innevarande år är placerad. Sammantaget innebär deltagandet i VI-profilen att de studerande, jämfört med den ordinarie lärarutbildningen, genomför dubbelt så mycket tid i verksamheten.
– De här extra dagarna ute i skolverksamhet, som vi kallar VI-dagar (verksamhetsintegrerade dagar) är alltså ingenting som tas från den vanliga VFU:n utan vi har valt att ge plats för dessa i teorikurserna. Vi menar att de praktiska erfarenheterna som studenterna får ute i skolorna kan utveckla och fördjupa teoretiska resonemang och att det i gengäld kommer utmana praktiskt yrkeskunnande på ett framgångsrikt sätt, säger Katarina.
– Utbildningen är unik i Sverige. VI-profilen ger dig som student möjlighet att på ett mer handgripligt sätt utveckla det kunnande och den kompetens som är förutsättningen för att bli en riktigt bra lärare. Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda en verksamhetsintegrerad profil inom Grundlärarprogrammet vid Linnéuniversitetet, avslutar Katarina.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!