Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, erfarenhetsbaserat
120 hpHar du jobbat med pedagogiskt arbete i fritidshem i minst tre år? Denna förkortade utbildning ger dig en lärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem. Programmet vänder sig till dig som har yrkeserfarenhet från arbete i fritidshem och nu vill få fördjupad kunskap och utvecklas i din lärarroll. Du blir efter utbildningen även behörig att undervisa i ett praktiskt-estetiskt ämne.
Programmet ges på distans och deltid, med en studietakt på 67%. Den sänkta studietakten ger dig möjlighet att fortsätta jobba deltid under studierna. Utbildningen består av studier inom det fritidspedagogiska området samt inom det utbildningsvetenskapliga området. Du lär dig att ta tillvara barns kreativitet och delaktighet, att utmana deras utveckling utifrån olika intressen och förutsättningar. I utbildningen använder du dina förkunskaper och bygger på med ny teoretisk kunskap om exempelvis värderingar och livsfrågor, barns utveckling, barns kommunikation samt barns språk- och matematikutveckling.
Studier tillsammans med andra studenter som också har erfarenhet av pedagogiskt arbete i fritidshem bidrar till ett berikande och meningsfullt erfarenhetsutbyte. Du fördjupar också dina kunskaper om skolan som organisation, om fritidshemmet som institution och dess roll i samhället. Studier om 30 hp i ett valbart praktiskt-estetiskt ämne (bild, musik eller idrott och hälsa) ingår och ger behörighet att undervisa i ämnet i årskurs 1–6. I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du under handledning knyter samman dina nya teoretiska kunskaper med praktiken.
Programmet ges på deltid på distans med maximalt 10 campusförlagda träffar under utbildningen. Varje träff pågår under en till tre dagar. De flesta av träffarna är på Linnéuniversitetet i Kalmar, men det kan också bli någon träff i Växjö.
Karriär
Utbildningen gör dig väl rustad för att jobba som lärare i fritidshem och för att kunna undervisa i det valda praktisk-estetiska ämnet i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-6. Efterfrågan på legitimerade lärare inom fritidshem är stor och med denna utbildning är du väl förberedd för ditt fortsatta yrkesliv.
Examen
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem.
Utbildningen är på 120 hp men din examen blir på 180 hp där 60 hp valideras mot din yrkeserfarenhet.
“Erfarenheten ger en sån otrolig skjuts”
Med åtta års erfarenhet av arbete inom skolan bestämde sig Lukas för att börja plugga till grundlärare i fritidshem. Genom att utbilda sig får han ett mer akademiskt och vetenskapligt förhållningssätt och känner sig stärkt i sin roll som lärare.
Läs hela intervjun med Lukas
Lukas arbetar idag på fritidshem i en välfungerande verksamhet. De senaste åren har han delvis ansvarat för fritidsutveckling och systematiskt kvalitétsarbete. Något han tycker är intressant.
– Genom utbildningen känner jag att jag på sätt och vis säkrar min framtid. Fritidshemmets utveckling går inte att ta miste på och jag vill vara med på den resan. Jag tror och hoppas att kraven på utbildning inom skolväsendet skärps så att den generella kompetensen höjs.
Det var flera faktorer som gjorde att Lukas valde att plugga vid Linnéuniversitetet, att programmet var erfarenhetsbaserat ser han som en bonus.
– Förutom att jag tilltalades av universitetet i stort så lockade upplägget på programmet, särskilt att jag kunde tillgodoräkna mig min arbetslivserfarenhet. Sen ligger det otroligt vackert beläget vid havet i Kalmar och även Växjös lokaler håller en hög klass.
Programmet ges på deltid och distans. Ett upplägg som Lukas gillar då han själv kan disponera sin tid så att studierna passar in i hans vardag. Kurserna i idrott och hälsa är mer praktiskt upplagda och kräver dock att han är på plats.
– Jag tycker att programmet har ett bra upplägg då vi har fasta tider för seminarier och föreläsningar i kombination med ett “friare” studieupplägg där vi själva får planera vår tid. Jag har haft en ganska tät dialog med mina lärare trots att programmet ges på distans.
Lukas upplever att utbildningen ger en slags formell komplettering till hans redan informella kompetens. Något som stärkt honom i hans roll som lärare i fritidshem.
– Under utbildningen djupdyker vi i styrdokument och lär oss kring verksamhetsutvecklande områden, samtidigt som vi får granska våra didaktiska och pedagogiska kunskaper på ett kritiskt sätt.
Utbildningen utökar inte bara hans kompetens, Lukas känner också att hans erfarenhet bidrar till intressanta diskussioner. Framför allt i frågor som rör den mångkulturella skolan. I flera kurser berörs nämligen frågor kopplat till mångspråkighet och didaktiska val utifrån kulturella aspekter men också hållbar utveckling på lokal och global nivå.
– Utbildningens innehåll är aktuellt och i linje med samhällets utveckling. Många uppgifter och seminarier tar avstamp i frågor som rör mångkulturalitet. Eftersom programmet är erfarenhetsbaserat så bidrar det till en bredd av olika kunskaper och upplevelser. Något som skapar ett djup i diskussionerna.
Att plugga och samtidigt jobba kan vara utmanande, men Lukas har hittat ett förhållningssätt.
– Det gäller att ha disciplin, bra studieteknik och god framförhållning gentemot rektorn och ledningsgruppen gällande VFU-perioder, vid examinationer och vid resor till och från Kalmar.
Han upplever att studierna har stärkt honom i sin arbetsroll och vice versa. Att han har arbetslivserfarenhet innebär bland annat att han kan tillföra en dimension till studieuppgifterna som oerfarna saknar.
– Erfarenheten ger en sån otroligt skjuts. Det är intensivt emellanåt, men det är värt det.
Förutom ny kunskap så har studierna också inneburit han har lärt känna nya människor och utforskat nya platser. Hans mål är att kunna bidra med förändring inom skolväsendets olika områden. Genom programmet blir han även behörig att arbeta som idrottslärare, något han vill testa på i framtiden.
Mer om programmet
Vanliga frågor om programmet
Vilka kurser ingår i programmet och i vilken ordning går de under programmet?
Du kan läsa om programmet och kurserna i utbildningsplanen.
Hur ofta startar denna utbildning?
Detta program startar på vårterminen. Ansökningsperioden öppnar 15 augusti.
Behöver jag ha en anställning på fritidshem för att kunna bli antagen till programmet?
Nej det behöver du inte. I och med att programmet går på deltid (67% studietakt) finns det möjlighet för dig att fortsätta arbeta på deltid samtidigt som du studerar.
Hur mycket kan jag arbeta samtidigt som jag läser på programmet?
Hur mycket du kan arbeta parallellt med studierna går tyvärr inte att ge ett exakt svar på utan detta är väldigt individuellt och kan variera beroende på dina studiemässiga förutsättningar. Utbildningen ges på distans med två fasta undervisningsdagar i veckan. Utöver de fasta undervisningsdagarna tillkommer tid för studiegruppsarbete och självstudier.
Hur många högskolepoäng verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår det i programmet?
11 hp VFU.
Är det ok att göra VFU på sin arbetsplats?
Det är viktigt att du får blandade erfarenheter under din utbildning, därför får du inte göra VFU på din arbetsplats. Undantaget är dock att VFU inom det praktiska eller estetiska ämnet, denna VFU är möjlig att göra på din arbetsplats
Hur många träffar är det per termin?
Utbildningen är nätbaserad/på distans men kommer att bestå av minst en campusträff per termin. Schema för utbildningen kommer att presenteras senast en månad före kursstart men förhoppningsvis tidigare än så.
Vanliga frågor om ansökan, behörighetskrav och tjänstgöringsintyg
Hur ansöker jag till programmet?
Du söker utbildningen på antagning.se men observera att det är en tidigarelagd ansökningsperiod eftersom detta är en vidareutbildning för yrkesverksamma. Där finns också mer information om hur du söker och vilka betyg och intyg som du eventuellt behöver skicka in eller ladda upp för att påvisa att du uppfyller den grundläggande och särskilda behörigheten.
Tänk på att du behöver skicka in tjänstgöringsintyg gällande din erfarenhet av pedagogiskt arbete från fritidshemsverksamhet. Be din arbetsgivare att skriva ut ett sådant intyg i god tid.
Hur får jag reda på om jag är behörig?
Det är antagningsavdelningen vid Linnéuniversitetet som granskar din behörighet när du ansöker till utbildningen. Vi har inte möjlighet att ge några förhandsbesked kring din behörighet.
Det finns olika krav beroende på vilken väg du tagit för att uppnå behörighet. Du hittar en bra sammanfattning kring olika sorters betyg hos antagning.se.
Tänk på att du måste uppfylla både den grundläggande och särskilda behörigheten för programmet.
Jag uppfyller inte förkunskapskraven, vad ska jag göra då?
Ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun för att börja studera eller göra en prövning i de kurser som eventuellt saknas.
Tänk på att du också kan ansöka om att få din reella kompetens prövad. En sådan prövning kan göras både för grundläggande behörighet och för särskild behörighet. Dina kunskaper och erfarenheter värderas för att bedöma om du har motsvarande behörighet och om din samlade kompetens är tillräcklig i förhållande till de krav som Linnéuniversitetet och den sökta utbildningen ställer. Det gäller även kravet om arbetslivserfarenhet. Läs mer om reell kompetens här.
Ansökan om prövning av reell kompetens måste laddas upp på Mina sidor på antagning.se eller skickas via post och vara framme hos Antagningsservice senast sista anmälningsdag.
Kan jag tillgodoräkna mig ytterligare kurser?
Eftersom det redan ingår ett valideringsmoment i denna utbildning är det svårt att få ytterligare meriter tillgodoräknade. Självklart har du ändå möjlighet att ansöka om tillgodoräknande om du upplever att du uppfyller kursmålen för en viss kurs eller delar av kurs, mer information om tillgodoräknande hittar du här.
Behöver jag ha en tillsvidareanställning för att kunna bli antagen till programmet?
Nej det behöver du inte. I och med att programmet går på deltid (67% studietakt) finns det möjlighet för dig att fortsätta arbeta på deltid samtidigt som du studerar, men du måste inte arbeta samtidigt.
Vilka uppgifter behöver finnas med i tjänstgöringsintygen som ligger till grund för behörighetskravet gällande pedagogiskt arbete i fritidshem?
Uppgifter som bör finnas med i tjänstgöringsintygen, kan du finna i det här exemplet.
Vilka datum behöver man känna till om man vill ansöka till programmet?
Viktiga datum som rör ansökningsperiod/sista kompletteringsdag och när antagningsbesked skickas ut hittar du i nedanstående länk gällande ”Vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY) vårtermin”
https://www.antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum/. Datumen för VIFY som startar på vårterminen publiceras under sommaren.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.