Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, erfarenhetsbaserat
120 hpHar du jobbat med pedagogiskt arbete i fritidshem i minst tre år? Denna tvååriga utbildning ger dig en lärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem. Programmet ges på distans med ett fåtal träffar på campus och utgår från den erfarenhet och kunskap som du har med dig från arbetslivet.
Programmet består av studier inom det fritidspedagogiska området samt inom det utbildningsvetenskapliga området. Du lär dig att ta tillvara barns kreativitet och delaktighet, att utmana deras utveckling utifrån olika intressen och förutsättningar. I utbildningen använder du dina förkunskaper och bygger på med ny teoretisk kunskap om exempelvis värderingar och livsfrågor, barns utveckling, barns kommunikation samt barns språk- och matematikutveckling. Du fördjupar också dina kunskaper om skolan som organisation, om fritidshemmet som institution och dess roll i samhället. Under utbildningen får du också välja en kurs på 30 hp i ett praktiskt-estetiskt ämne. Du blir behörig att undervisa i ämnet i årskurs F-6.
I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du under handledning knyter samman dina nya teoretiska kunskaper med praktiken. Du gör inte din VFU på din egen arbetsplats utan på en annan skola.
Programmet ges på heltid på distans med maximalt fem träffar per år. Varje träff pågår under en till tre dagar. De flesta av träffarna är på Linnéuniversitetet i Kalmar, men det kan också bli någon träff i Växjö.
Karriär
Utbildningen gör dig väl rustad för att jobba som lärare i fritidshem och för att kunna undervisa i det valda praktisk-estetiska ämnet i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-6. Efterfrågan på legitimerade lärare inom fritidshem är stor och med denna utbildning är du väl förberedd för ditt fortsatta yrkesliv.
Examen
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem.
Utbildningen är på 120 hp men din examen blir på 180 hp där 60 hp valideras mot din yrkeserfarenhet.
Kontaktpersoner
Träffa Lärarutbildning Linné 27 mars
Är du intresserad av att söka till något av våra program inom lärarutbildning? Den 27 mars mellan klockan 15-17 anordnar vi en Zoomträff där du kan ställa frågor och få mer information. Då finns våra studie- och yrkesvägledare, tillsammans med nuvarande lärarstudenter, tillgängliga för att besvara alla tänkbara frågor!
Läs mer om det på denna sida där du även hittar Zoomlänk till denna träff.
Mer om programmet
Vanliga frågor - Inför ansökan
Vilka kurser ingår i programmet och i vilken ordning går de under programmet?
Du kan läsa om programmet och kurserna i utbildningsplanen.
Hur ansöker jag till programmet?
Du söker utbildningen på antagning.se men observera att det är en tidigarelagd ansökningsperiod eftersom detta är en vidareutbildning för yrkesverksamma. Där finns också mer information om hur du söker och vilka betyg och intyg som du eventuellt behöver skicka in eller ladda upp för att påvisa att du uppfyller den grundläggande och särskilda behörigheten.
Tänk på att du behöver skicka in tjänstgöringsintyg gällande din erfarenhet av pedagogiskt arbete från fritidshemsverksamhet. Be din arbetsgivare att skriva ut ett sådant intyg i god tid.
Hur får jag reda på om jag är behörig?
Det är antagningsavdelningen vid Linnéuniversitetet som granskar din behörighet du ansöker till utbildningen. Vi har inte möjlighet att ge några förhandsbesked kring din behörighet.
Det finns olika krav beroende på vilken väg du tagit för att uppnå behörighet. Du hittar en bra sammanfattning kring olika sorters betyg hos antagning.se.
Tänk på att du måste uppfylla både den grundläggande och särskilda behörigheten för programmet.
Jag uppfyller inte förkunskapskraven, vad ska jag göra då?
Ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun för börja studera eller göra en prövning i de kurser som eventuellt saknas.
Tänk på att du också kan ansöka om att få din reella kompetens prövad. En sådan prövning kan göras både för grundläggande behörighet och för särskild behörighet. Dina kunskaper och erfarenheter värderas för att bedöma om du har motsvarande behörighet och om din samlade kompetens är tillräcklig i förhållande till de krav som Linnéuniversitetet och den sökta utbildningen ställer. Det gäller även kravet om arbetslivserfarenhet. Läs mer om reell kompetens här.
Ansökan om prövning av reell kompetens som måste ha laddats upp på Mina sidor på antagning.se eller skickats via post och varit framme hos antagningsservice senast sista anmälningsdag.
Hur ofta startar denna utbildning?
Preliminärt kommer programmet att starta varje vårtermin med tidigarelagd ansökningsperiod. Tänk även på att sista kompletteringsdag är tidigarelagd.
Kan jag tillgodoräkna mig ytterligare kurser?
Eftersom det redan ingår ett valideringsmoment i denna utbildning är det svårt att få ytterligare meriter tillgodoräknade. Självklart har du ändå möjlighet att ansöka om tillgodoräknande om du upplever att du uppfyller kursmålen för en viss kurs eller delar av kurs, mer information om tillgodoräknande hittar du här.
Behöver jag ha en tillsvidareanställning för att kunna bli antagen till programmet?
Nej.
Vilka uppgifter behöver finnas med i tjänstgöringsintygen som ligger till grund för behörighetskravet gällande pedagogiskt arbete i fritidshem?Uppgifter som bör finnas med i tjänstgöringsintygen, kan du finna i det här exemplet.
Hur många högskolepoäng verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår det i programmet?
11 hp VFU.
Är det ok att göra VFUn på sin arbetsplats?
I dagsläget är det inte ok att göra VFUn på sin arbetsplats. Undantaget är VFU inom det praktisk- estetiska ämnet vilket är möjligt att göra på sin arbetsplats.
Hur många träffar är det per termin?
Utbildningen är nätbaserad/på distans men kommer att bestå av ett fåtal fysiska träffar på campus per termin. Schema för utbildningen kommer att presenteras senast en månad före kursstart men förhoppningsvis tidigare än så.
Vilka datum behöver man känna till om man vill ansöka till programmet?
Viktiga datum som rör ansökningsperiod/sista kompletteringsdag och när antagningsbesked skickas ut, finner du i nedanstående länk gällande ”Vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY) vårtermin”
https://www.antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum/
Hur mycket kan man arbeta samtidigt som man läser på programmet?
Hur mycket man kan arbeta parallellt med studierna går tyvärr inte att svara på utan detta är väldigt individuellt och kan variera beroende på dina studiemässiga förutsättningar. Observera att utbildningen är på heltid (40 timmer/veckan) och kommer att kräva mycket tid av dig för att du ska kunna klara programmets kurser.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.