Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem
180 hpVill du arbeta med barn i åldrarna 6-13 år och utveckla verksamheten i fritidshem, är denna inriktning för dig. Fritidshem är en pedagogisk verksamhet den tid då elever inte vistas i skolan.
Programmet består av studier inom det fritidspedagogiska området. Du lär dig att ta tillvara barns kreativitet och delaktighet, att utmana deras utveckling utifrån olika intressen och förutsättningar. Ett självständigt arbete inom området ingår i utbildningen. Därutöver ingår studier om centrala kunskaper för lärare till exempel läroplansteori, vetenskapsteori, sociala relationer, konflikthantering och ledarskap samt bedömning och utvärdering.
I programmet ingår dessutom en valbar kurs på 30 hp i något praktiskt eller estetiskt ämne.
Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU) görs på fritidshem och skolor i regionen och sprids över tid.
I programmet introduceras du som student i interkulturella frågor. Du erbjuds en fördjupning inom området som syftar till att stärka din kompetens i de sociala relationer som präglar ett mångkulturellt samhälle och en mångkulturell skola.
Karriär
Programmet gör dig väl rustad för att bli lärare i fritidshem och för att kunna undervisa i det valda praktiskt-estetiska ämnet i grundskolans årskurs 1-6. Utbildningen kan även leda till anställning inom andra samhällssektorer. Entusiasmerande ledare behövs på många positioner i samhället.
Examen
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem
"Jag vill vara den läraren som kan skapa en trygg grupp där alla känner sig välkomna."
Jonathan Persson Dahl från Klippan i Skåne valde att flytta till Växjö för att studera till grundlärare inriktning fritidshem för att kunna arbeta med det han brinner för.
Läs hela intervjun med Jonathan
Varför valde du att läsa till grundlärare på Linnéuniversitetet?
– Jag valde Linnéuniversitetet för att jag ville testa något nytt, testa att flytta en längre distans samt att jag fått höra mycket gott om universitetet och dess campus. Jag vill vidareutbilda mig till församlingspedagog med en av behörigheterna att ha en lärarlegitimation. Grundlärare inriktning fritidshem känner jag passar bäst in som en bra grund.
Är utbildningen som du förväntade dig?
– Nej det skulle jag inte säga. Jag trodde först att det var självklara praktiska saker som jag skulle lära mig och använda direkt i min framtida lärarroll men det är mer än så. Vi har en del teori som ligger bakom som bygger en stabila grund som en lärare behöver. Detta är sedan något som vi använder oss när vi är ute på praktik i skolor. År två kan du välja mellan tre estetiska ämnen som du kommer att få sätta betyg i. Du kan välja mellan bild, musik och idrott på Linnéuniversitetet. Mina tankar är splittrade då musik och idrott är något som står mig nära. Jag kommer att välja idrott i första hand för att sedan välja musik efter jag är klar med utbildningen. Jag väljer att läsa idrott på grund av att det kommer att styrka mitt ledarskap och ge ett nytt perspektiv på hur undervisning på idrotten går till. Att jag får välja en sådan här inriktning skapar fler möjligheter att vidga arbetet på en skola.
Hur upplever du den verksamhetsförlagda utbildningen?
– Under den verksamhetsförlagda utbildning får vi utöva den teori som vi lär oss i praktiken. Det ger oss möjlighet att få utforska, testa och få känn på hur det är att arbeta i skolan. Vi har verksamhetsförlagd utbildning fem veckor per tillfälle, vilket gör att man hinner lära sig upplägget och våga ta plats.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad?
– Absolut! Med den utbildningen jag går får jag nya synsätt och kommer kunna se nya perspektiv på situationer. Med utbildning får lärarstudenter alla möjligheter till att göra skillnad för de barn som vi kommer att möta. Jag kommer att kunna göra skillnad genom att försöka hitta det bästa alternativet till att ge var enskild elev vad de definierar som en meningsfull fritid. Jag är spänd på min framtida lärarroll på hur den ska utformas och hur mycket jag kommer att ha utvecklats. Det som är viktigt för mig är att vara den läraren som bryr sig och ser var elev för just hur den personen är. Jag vill vara den läraren som kan skapa en trygg grupp där alla känner sig välkomna.
Vad brinner du för och vart ser du dig i framtiden?
– Det som jag verkligen brinner för är att arbeta med ungdomar. Att få sen hur en ungdom kan förändras från de ögonblick vi möts tills det är dags att lämna är oslagbart. Det är verkligen de gånger som jag har känt att jag gjort skillnad. Efter utbildningen så är min tanke att fortsätta studier till församlingspedagog i Svenska kyrkan. Det arbetet är brett och ger mig möjlighet att möta allt från nyfödda barn till äldre människor.
Har du engagerat dig utanför studierna?
– Utanför studierna var jag snabb efter att ha börjat i skolan med att engagera mig så mycket jag kunde i campuslivet. Jag har engagerat mig i nationslivet där jag är med en av nationernas styrelser samt att jag är med i styrelsen i Sivans studentpub. Jag valde att engagera mig i campuslivet främst för att jag flyttade själv från byn där jag växt upp och att jag knappt kände någon i Växjö. Genom att engagera sig i campuslivet så träffas man många nya ansikten och knyter nya gemenskaper. Utöver gemenskapen är det ett fantastiskt sätt att utvecklas som människa genom att växa i ansvar.
Var hittar du inspiration och avkoppling?
– Inspiration och avkoppling hittar jag antingen när jag är och fixar och trixar på Sivans för att ge det bästa vi kan ge till våra gäster eller så är det när jag umgås med min flickvän.
Tips till andra angående studier: Börja studera här där det finns ett campus. Det kommer att skapa en otrolig gemenskap och många upplevelser!
Om interkulturell fördjupning
Ska du bli lärare i förskoleklass, på fritidshem eller i årskurs 1-6? Då kan du välja en interkulturell fördjupning! Här förklarar Henrik Nilsson innehållet i fördjupningen.
Med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i två perioder på en mångkulturell skola och ett självständigt arbete med ett interkulturellt perspektiv fördjupar du din lärarkompetens – och får erfarenhet och kunskap som gör dig väl rustad för att ta tag i orättvisor och skillnader i dagens skola!
Skola och fritidshem präglas av att elever från många olika sociala och kulturella sammanhang möts och interagerar med varandra. Vi kallar detta för interkulturella processer, och betonar vikten av att blivande lärare ska få möjlighet att utveckla kunskaper om den mångkulturella grundskolan.
I dag har var femte elev utländsk bakgrund – och andelen förväntas öka under kommande år. För att som lärare kunna hantera denna mångkulturella miljö krävs en förståelse för hur dels de egna normerna och värderingarna påverkar undervisning, bemötande och erkännande av andra, dels för hur den mångkulturella skolan kan ses som en resurs för lärande och utveckling.
Sedan slutet av 1990-talet har skolsegregationen och betydelsen av elevers sociala bakgrund ökat, vilket också ökat spridningen mellan olika skolors genomsnittliga skolresultat. De som drabbats är främst elever med utländsk bakgrund.
För elever med utländsk bakgrund råder en dubbel utsatthet – försämrade skolprestationer och ökad segregation. Detta leder till att Skollagens krav och Läroplanernas mål om nationellt likvärdiga utbildningar inte möts.
– Lärare i dagens och framtidens grundskola kommer att vara i behov av kompetens och kunnande i vad det innebär att undervisa elever med olika sociala och kulturella erfarenheter för att alla i skolan ska få lika villkor, säger Henrik Nilsson, ansvarig för fördjupningen.
Hur väljer jag interkulturell fördjupning?
Om du läser någon av grundskollärarprogrammets inriktningar mot fritidshem, förskoleklass eller grundskolans årskurs ett-tre eller fyra-sex får du information om den interkulturella fördjupningen och gör ditt val året innan du gör den tredje VFU-perioden. Den interkulturella fördjupningen innebär att du gör din tredje och fjärde VFU-period på en skola med mångkulturell prägel – i till exempel Växjö, Alvesta eller Lessebo. Du följer samma kursplan och bedöms efter samma kriterier som alla andra lärarstudenter – men får en kompetens som är svår att tillgodogöra sig på teoretisk väg.
Förutom att VFU-perioden är förlagd till en mångkulturell skola kommer du att skriva ditt självständiga arbete inom ramen för den mångkulturella fördjupningen, vilket betyder att ämnet eller perspektivet är kopplat till interkulturella frågor.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!