Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem

180 hp

Vill du jobba med barn i åldrarna 6-12 år och bidra till att de får en meningsfull och innehållsrik fritid? Som lärare i fritidshem är du en viktig del av barns utveckling och lärande som utgår från deras intressen och förutsättningar. Utbildningen ger dig även behörighet att undervisa i ett praktiskt eller estetiskt ämne i årskurs 1-6.

Fritidshemmet kompletterar utbildningen i skolan och genom detta program lär du dig att undervisa så att varje elev får möjligheten att utveckla sin identitet, sociala förmåga, kreativitet, nyfikenhet och tilltro till sin egen förmåga. Undervisningen sker både individuellt och i grupp genom lek, rörelse och skapande.

Under utbildningen läser du kurser inom det fritidspedagogiska området där du lär dig att ta tillvara barns kreativitet och delaktighet samtidigt som du utmanar deras utveckling och lärande utifrån olika intressen och förutsättningar. Du kommer även att studera centrala områden för lärare, exempelvis läroplansteori, vetenskapsteori, sociala relationer, konflikthantering och ledarskap samt bedömning och utvärdering. Dessutom kommer du att skriva ett självständigt arbete inom området fritidspedagogik.

I programmet ingår en valbar kurs på 30 hp i ett praktisk eller estetiskt ämne: bild, idrott och hälsa eller musik som du blir behörig att undervisa i årskurs 1-6. Bildämnet samläses på campus Kalmar och musikämnet samläses på campus Växjö.

Förutom teoretiska studier får du praktiska erfarenheter genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Dessutom har du verksamhetsintegrerade dagar i de teoretiska kurserna under hela din utbildning. Det betyder att du får dubbelt så mycket tid ute i verksamheten jämfört med studenter på en ordinarie lärarutbildning. Du blir en naturlig del av verksamheten och involveras i arbetslagets arbete. Redan från utbildningens start får du därför möjlighet att öva, pröva och fundera i nära kontakt med ditt framtida yrke. Du placeras i första hand på utsedda övningsskolor i regionen och erfarenheten du får bidrar till att utveckla ditt praktiska yrkeskunnande och fördjupar teoretiska resonemang. Den starka kopplingen mellan teori och praktik ger dig möjlighet att på ett konkret sätt utveckla kunnande och kompetens för att bli en riktigt bra lärare.

Karriär

Denna utbildning ger dig en lärarexamen och gör dig väl rustad för att jobba som lärare i fritidshem, eller fritidslärare som är det mer vardagliga uttrycket. Du blir också behörig att kunna undervisa i ditt valda praktiska eller estetiska ämnet i årskurs 1-6.

Examen

Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. Många kurser innehåller interkulturella inslag, till exempel i form av kurslitteratur eller gästföreläsare från andra länder. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Tack lärare

En bra lärare kan göra stor skillnad i barn och ungdomars liv. De kan inspirera till lärande, stärka självkänslan och ge verktyg som behövs för att lyckas. I denna film får du se hur några elever berättar om sin lärare och varför hon är bra! 

Jonathan Persson Dahl

"Jag vill vara den läraren som kan skapa en trygg grupp där alla känner sig välkomna."

Jonathan Persson Dahl från Klippan i Skåne valde att flytta till Växjö för att studera till grundlärare inriktning fritidshem för att kunna arbeta med det han brinner för.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M