Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6/verksamhetsintegrerad profil
240 hpI grundskolans årskurs 4-6 ska den som är lärare utveckla elevers nyfikenhet för fortsatt lärande. Denna verksamhetsintegrerade lärarutbildning ger dig mycket praktisk erfarenhet från skolans vardag.
I utbildningen till grundskollärare läggs tyngdpunkt vid ämnesstudier i svenska, matematik, engelska. Dessutom kommer du också att kunna välja en valbar kurs om 30 hp som ingår i din examen. Du studerar centrala och generella kunskaper för lärare, exempelvis utveckling och lärande, läroplansteori, vetenskapsteori och forskningsmetodik, sociala relationer och ledarskap samt betyg och bedömning.
Du tränas tidigt under din lärarutbildning i vetenskapligt skrivande. Tillsammans med forskningsmetodik finns vetenskapligt skrivande genomgående med i utbildningens kurser. Du läser också en kurs i vetenskapsteori och forskningsmetodik som riktas specifikt mot de två självständiga arbetena som ingår i din lärarutbildning.
Den verksamhetsintegrerade profilen på grundlärarprogrammet innebär att du under utbildningen ingår i olika lärararbetslag på utsedda övningsskolor och att du som student erbjuds mer tid i verksamheten i form av verksamhetsintegrerade dagar. Du gör också din VFU på dessa skolor. Din VFU görs i olika perioder som sprids över tid under hela din utbildning. Den verksamhetsintegrerade profilen ger dig möjlighet att på ett handfast sätt utveckla kunnande och kompetens för att bli en riktigt bra lärare.
Vi har övningsskolor i årskurs 4-6 i följande kommuner: Alvesta, Kalmar, Karlskrona, Ljungby, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Värnamo, Växjö och Älmhult.
Karriär
Grundlärarprogrammet med profilen verksamhetsintegrering gör dig väl rustad för jobb som lärare i skolor med årskurs 4-6. Utbildningen kan även leda till anställning inom andra samhällssektorer. Entusiasmerande ledare behövs på många positioner i samhället.
Examen
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4¬6
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Vanliga frågor och svar - Grundlärarprogrammet
När startar programmet?
Det campusbaserade grundlärarprogrammet startar på höstterminen.
Hur många träffar per vecka är det?
Detta kan variera mellan olika programkurser men räkna med att du behöver vara på campus ca 3-5 dagar i veckan. I detta ingår även verksamhetsintegrerade dagar ute på en skola och mer om detta kan du läsa om under rubriken Verksamhetsintegrerad profil. Schema för respektive kurs publiceras via schemaprogrammet timeedit senast en månad före kursstart. Där kan du också finna föregående års scheman för de olika kurserna.
Kan jag läsa Grundlärarprogrammet på distans?
Det är inte möjligt att läsa det reguljära Grundlärarprogrammet på distans. Har du däremot flera års yrkeserfarenhet inom fritidshemsverksamhet så kan du ansöka till Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, erfarenhetsbaserat, 120 högskolepoäng. Observera att det programmet har en annan ansökningsperiod samt startar på vårterminen.
Hur ansöker jag till Grundlärarprogrammet?
Du ansöker till utbildningen via www.antagning.se
Jag uppfyller inte förkunskaperna, vad ska jag göra då?
Ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun för att komma i gång att studera de kurser som eventuellt saknas. Tänk på att du även kan ansöka om att få din reella kompetens prövad. En sådan prövning kan göras både för grundläggande behörighet och för särskild behörighet. Dina kunskaper och erfarenheter värderas för att bedöma om du har motsvarande behörighet och om din samlade kompetens är tillräcklig i förhållande till de krav som Linnéuniversitetet och den sökta utbildningen ställer. Ansökan om prövning av reell kompetens måste ha laddats upp på Mina sidor på antagning.se eller skickats via post och varit framme hos Antagningsservice senast sista anmälningsdag.
Hur kan jag få fram antagningsstatistik för tidigare antagningsomgångar?
Via www.uhr.se så kan du söka fram antagningsstatistik för tidigare antagningsomgångar.
Jag har påbörjat Grundlärarprogrammet vid ett annat lärosäte. Kan jag byta till Grundlärarprogrammet vid Linnéuniversitetet och fortsätta mina studier hos er?
För att kunna läsa Grundlärarprogrammet vid Linnéuniversitet behöver du ansöka till programmet på vanligt sätt och konkurrera dig till en plats. Om du blir antagen kan du ansöka om att få det innehåll som motsvarar det du redan läst tillgodoräknat. Det görs först när du antagits till programmet och det är examinator för aktuell kurs som beslutar i sådana ärenden. Inga förhandsbesked kan ges.
Som student behöver du innan du ansöker jämföra de respektive programmens studiegångar och respektive kursinnehåll/lärandemål då de kan skilja sig åt. Ofta blir resultatet en studiegång hos oss med luckor i studieplanen som följd och en förlängd studiegång.
Kan jag ta ett studieuppehåll under utbildningstiden?
Om du har särskilda skäl kan du ansöka om studieuppehåll med platsgaranti. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, föräldraledighet, vård av barn och deltagande i militär grundutbildning. Dessa skäl behöver du styrka med intyg.
Om du behöver lämna studierna av andra orsaker, till exempel för en längre resa, andra studier, arbete eller för att du inte uppnår behörighetskraven för nästkommande kurs inom programmet kan du göra ett uppehåll i studierna utan platsgaranti. Du kan då återgå i studier i mån av plats.
När det gäller studieuppehåll från Grundlärarprogrammet innebär det oftast ett års uppehåll eftersom kurserna i programmet ges en gång om året utifrån aktuell studieform. Universitetet reserverar sig för att utbildningen kan ha förändrats eller upphört under tiden för studieuppehållet.
Vad menas med att programmet har en verksamhetsintegrerad profil?
Grundidén med den här utbildningen är att varje student - som del av en studentgrupp - genomför sina verksamhetsintegrerade (VI) dagar och verksamhetsförlagda kurser på i förväg, utvalda övningsskolor hela utbildningen igenom. Varje år genomförs ett skifte där varje enskild student får möjlighet att se olika skolor under sin utbildning. Ordinarie verksamhetsförlagd utbildning (VFU) påverkas inte av upplägget, utan genomförs i traditionell ordning, fem veckor i streckmed särskilda kursplaner, vid den skola där lärarstudenten innevarande år är placerad. Sammantaget innebär deltagandet i VI-profilen att de studerande, jämfört med en traditionell grundlärarutbildning, tillbringar dubbelt så mycket tid i verksamheten. De studenter som blir antagna till någon av grundlärarprogrammets inriktningar/noder vid Linnéuniversitetet kommer att tillhöra ett arbetslag vid särskilt utsedda skolor i en kommun (och vid en skola där det finns ett upprättat VI- avtal) under hela studietiden. Vid den utsedda skolan genomför studenten sin VFU och två verksamhetsintegrerade dagar varannan vecka (med undantag för kursen självständigt arbete). Samtliga teoretiska kursmoment är dock förlagda till Linnéuniversitetet campus, vilket även inkluderar om man är antagen till en nod.
Vad är VFU?
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, innebär att du får pröva ditt framtida yrke ute på en grundskola där du följer och vägleds av en lokal lärarutbildare. Du förväntas bli allt mer självständig ju längre du kommer i utbildningen.
Hur många dagar av utbildningen ska jag göra VFU?
VFU:n utgörs av totalt 20 veckor (30 hp) av utbildningen. Se programmets utbildningsplan för mer information om när VFU infaller.
Var placeras jag under min VFU?
VFU:n görs på helfart och dagtid på den VI- skola som du är placerad vid under det aktuella läsåret.
Varför görs en registerkontroll inför VI-dagar och VFU?
Bestämmelserna i skollagen om registerkontroll av personal har kompletterats med en lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Lagstiftningen om registerkontroll syftar till att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott. Lagen innebär att du som student är skyldig att visa upp ett registerutdrag från Polismyndighetens belastningsregister innan du påbörjar din VFU.
Finns det möjlighet att göra delar av studierna utomlands?
Ja och mer om detta kan du läsa om på Linnéuniversitetets hemsida: Internationella möjligheter för lärarstudenter.
Hur fungerar det att studera med en funktionsnedsättning?
Studenter med funktionsnedsättning har möjlighet att få använda sig av pedagogiskt stöd under studietiden. Stödet är individuellt och planeras tillsammans med dig och din samordnare. Ansök i god tid, gärna redan när du blivit antagen. Mer om detta kan du läsa om här.
Vad blir jag behörig att undervisa i när jag är klar?
På Skolverkets webbsida finner du aktuell information om vad du får behörighet att undervisa i efter genomförd utbildning.
Utbildningen har överträffat mina förväntningar
Efter att ha jobbat några år som elevassistent väcktes Majas intresse för att utbilda sig till lärare. Nu läser hon grundlärarprogrammet åk 4-6 med verksamhetsintegrerad profil och brinner för att rusta eleverna för en samtid och en framtid som de har möjlighet att vara med och forma själva.
Läs hela intervjun med Maja
Varför valde du att läsa grundlärarprogrammet åk 4-6 på Linnéuniversitetet?
– Jag hade jobbat som elevassistent i några år och därigenom väcktes mitt intresse för att utbilda mig till lärare. Att det blev just åk 4-6 handlar om att jag tycker att det är en spännande ålder att undervisa. I mellanstadiet går eleverna från att vara ganska små till att bli ganska stora barn, på väg in i tonåren. Eleverna som jag möter i mellanstadiet har fått grunden lagd i lågstadiet och de kunskaperna får jag hjälpa dem att fördjupa.
Vad är det som är intressant med ditt program?
– Det intressanta med lärarutbildningen är att man lär sig så mycket om människan och hur hen fungerar i relation till sig själv och andra. Jag har lärt mig så oerhört mycket om mig själv under utbildningstiden!
Vad innebär det att du har en verksamhetsintegrerad profil på din utbildning?
– Den verksamhetsintegrerade profilen innebär att vi varje år är knutna till en särskild skola. Förutom att vi har våra VFU-perioder förlagda där, har vi två s.k. VI-dagar varannan vecka under hela utbildningstiden. Då tar vi del av undervisningen, genomför uppgifter som vi fått av lärarna på universitetet och håller lektioner. Detta innebär att vi får dubbelt så mycket praktisk erfarenhet än vad vi hade fått om vi bara var i verksamheten under VFU-perioderna.
Vad tillför den verksamhetsintegrerade profilen till dina studier?
– Att vi får komma ut i verksamheten varannan vecka har inneburit att teori och praktik vävs samman. Att läsa en vetenskaplig bok eller artikel och att sedan kunna gå ut och observera eller testa det man just läst har varit mycket berikande.
Hur tror du att möjligheten till verksamhetsintegrerad profil påverkar din kommande yrkesroll som lärare?
– Dels har det inneburit att jag kunnat följa eleverna i deras utveckling under ett helt läsår, dels har kontinuiteten i kontakten med eleverna på VI-skolan inneburit att jag hunnit lära känna dem på ett annat sätt än vad jag skulle gjort om jag bara träffat dem de fem veckor som en VFU-period omfattar. Att bygga relationer tar ju tid och det har varit väldigt lärorikt och roligt att få lära känna så många elever under utbildningens gång. Jag har lärt mig lika mycket av eleverna som jag gjort av kurslitteratur och föreläsningar på universitetet.
Är utbildningen som du förväntade dig hittills? Utveckla!
– Nej. Den har överträffat mina förväntningar. Jag har lärt mig så mycket, både gällande ämnesundervisning, utbildningssystem och socialspykologi, för att nämna några saker. Jag trodde att jag skulle lära mig att utöva ett yrke, men istället har det till lika stor del varit en inre resa där jag lärt mig massor om mig själv, om andra och om hur människor fungerar tillsammans.
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
– För min egen del är vetenskaplighet och ett kritiskt förhållningssätt ledord. Vi nås konstant av en oerhörd mängd information som vi måste förhålla oss till. Jag brinner för att rusta eleverna för en samtid och en framtid som de har möjlighet att vara med och forma själva. Mitt sätt att göra det möjligt är att sträva efter att visa eleverna var de kan hitta information, hur de kan värdera den och sedan bilda sig egna uppfattningar. Jag hoppas att det ska kunna leda dem till att fatta beslut som innebär att de formar liv som de själva trivs med, med stor respekt och hänsyn för andra människors livsval och vår omvärld.
Jag vill vara med och göra skillnad
Andreas Carlsson läser till lärare för årskurs 4-6. Ett val han gjort för att vara med och tidigt kunna påverka elevernas framtid. Med energi och nytänkande undervisning är hans mål att göra skillnad.
Läs hela intervjun med Andreas
Varför valde du att läsa till lärare?
– Jag funderade tidigt på lärarrollen men kände att det behövdes viss erfarenhet. Efter att ha jobbat några säsonger som skidlärare, kom jag fram till att jag ville fortsätta jobba med människor, och valde då att läsa till lärare.
Varför valde du just grundlärarprogrammet årskurs 4-6 på Linnéuniversitetet?
– Jag började på ämneslärarprogrammet, men insåg att jag vill påverka hur framtiden för eleverna blir i ett tidigare skede. Jag känner att jag kan göra större skillnad när eleverna är yngre.
Vad är det som är intressant med ditt program?
– Utbildningens verksamhetsintegrerade profil var en positiv överraskning för mig. Genom den får jag vara ute mycket i skolan och träffa elever och potentiella nya kollegor.
Vad innebär det/vad betyder det att du har en verksamhetsintegrerad (VI) profil på din utbildning?
– Jag är ute i skolverksamhet två dagar varannan vecka. Det ger mer praktik och ger mig bra förutsättningar att prova på de teoretiska studierna i verkligheten. VI-dagarna genomförs på olika skolor varje år. Det är jättebra att få se olika verksamheter, då både skolorna och lärarna (handledarna) jobbar olika och det gör det möjligt för mig att plocka det bästa från olika handledare genom åren. Utöver dessa VI-dagar har vi även flera längre sammanhängande praktikperioder (VFU).
Vad tillför den verksamhetsintegrerade profilen till dina studier?
– Erfarenhet, då jag får mycket tid att träna och testa idéer i klassrummet. I dialog med handledaren så går det att göra någon liknande uppgift i klassen som det jag läser om på universitetet. Om man som student vill och tar för sig så ser jag egentligen bara möjligheter att utveckla sina kunskaper. Jag blir även bättre förberedd när jag ska ut på längre perioder av verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Hur tror du att möjligheten till verksamhetsintegrerad profil påverkar din kommande yrkesroll som lärare?
– Det ger en väldigt bra grund att stå på. Det är positivt att vara ute i klasserna, jag ser det som en chans att marknadsföra mig själv.
Är utbildningen som du förväntade dig hittills?
– Jag var lite rädd för att börja plugga igen, men det har flutit på väldigt bra. Jag kan se målet och är motiverad till att bli lärare.
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
– Jag vill komma ut och bidra med energi och nytänkande undervisning, istället för att hamna i samma rutinmässiga bana i undervisningen. Lite klyschigt kanske, men jag vill kunna göra skillnad. Sporren för mig är att nå fram till eleverna genom undervisning som de engageras av. På det sättet vill jag att de ska förstå att kunskapen som ges är viktig.
Madeleine vill undervisa utomlands
Madeleine Modig brinner för mångfald och internationella miljöer. Möjligheten att studera utomlands avgjorde därför valet att läsa till lärare vid Linnéuniversitetet. I sin kommande lärarroll drömmer hon om att undervisa i engelska utomlands.
Läs hela intervjun med Madeleine
Varför valde du att läsa till lärare?
– Jag tyckte att det verkade vara roligt att undervisa och lära eleverna om saker som jag själv tyckte vara roligt att lära mig när jag gick i skolan. Jag visste hela tiden att jag ville undervisa någonstans mellan årskurs 1-6 och bestämde mig för mellanstadiet, då jag hellre ville undervisa lite äldre barn.
Vad inspirerar dig och vad är det som är mest utmanande med din utbildning och varför?
– Jag skulle säga att allt från samhällsfrågor, barns välmående och engelskaglosor inspirerar mig. Även ifall det kan låta som ett drömscenario så vill jag gärna göra skillnad för eleverna och ge dem bästa möjliga start och skjuts in i "det verkliga" livet.
Vad är det som är mest intressant med ditt program?
– Vi får läsa många olika, intressanta kurser, samt att vi får behörighet i hela sju ämnen. Det bästa enligt mig är dock att vi får chansen att studera utomlands en termin, och att vi dessutom kan göra en praktik utomlands.
Du har valt att studera en termin utomlands, berätta om det!
– Just nu är jag i Kreutzlingen som ligger i norra Schweiz, precis vid gränsen till Tyskland. Här studerar jag på Pädagogische Hochscule Thurgau nu under vårterminen. Att vi har möjligheten att studera utomlands var en av huvudanledningarna till att jag valde just Linnéuniversitetet, jag har sett fram emot detta ändå sen jag börjde plugga! Jag har alltid älskat att resa, se nya platser och lära mig om andra länder och kulturer, så jag tvekade inte en sekund på om jag skulle åka eller inte. Jag är här under terminen som mina klasskamrater hemma i Kalmar läser engelska, vilket jag istället gör här, så jag kommer att kunna tillgodoräkna min termin här i Schweiz och fortsätta plugga med min klass när jag kommer hem igen. Det bästa med att plugga i ett annat land är alla nya människor man lär känna, som kommer från alla världens hörn. Det är också väldigt roligt att få resa omkring och utforska landet och omgivningarna. Nästa vecka ska jag och mina rumskamrater åka skidor i Alperna, och senare i vår ska vi resa runt i Italien. Jag tycker verkligen att fler borde ta chansen att plugga utomlands, det är en grym upplevelse som man kommer bära med sig länge.
Har du engagerat dig i någon studentförening på fritiden?
– Jag har varit fadder under introduktionveckorna för Karolin, som är föreningen för lärarstudenter i Kalmar. Mitt största engagemang har dock varit inom ESN Kalmar, som är studentföreningen för alla internationella studenter som kommer till Kalmar. Där har jag suttit som sekreterare och nu senaste året som ordförande. Det har varit fantastiskt roligt, och jag har lärt känna människor från alla världens hörn. Att engagera sig i studentlivet har definitivt satt guldkant på mitt liv i Kalmar, ingenting hade varit detsamma utan ESN och alla härliga människor som jag träffat därigenom.
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
– Jag brinner för mångfald och internationella miljöer. Jag kommer nog att söka mig till arbetsplatser där jag får jobba med detta, en dröm är att undervisa i engelska utomlands.
Här möter du Linnea och Daniel som berättar om sin lärarutbildning med verksamhetsintegrerad profil.
Mer om programmet
Den verksamhetsintegrerade lärarutbildningen som erbjuder lärarstudenter dubbelt så mycket tid i skolverksamheten har varit i gång i Kalmar sedan 2013. Från hösten 2020 permanentas Grundlärarprogrammets VI-profil, en lärarutbildning i samverkan med flera kommuner; Kalmar, Mörbylånga, Mönsterås och Nybro. Från ht-20 involveras också kommunerna Oskarshamn och Karlskrona. De studenter som söker till Oskarshamn eller Karlskrona läser sina teoretiska kurser på Linnéuniversitetet i Kalmar, men genomför den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) samt VI-dagar lokalt.
"Utbildningen är unik i Sverige"
Katarina Herrlin är programansvarig i Kalmar och en av initiativtagarna till grundlärarprogrammets VI-profil. Läs vad hon har att säga om programmet.
Läs hela intervjun med programansvarig
– Studenterna följer samma utbildningsplan med nationella examensmål som studenter på ordinarie lärarprogram. Det som skiljer är upplägget där samtliga teorikurser har verksamhetsintegrerat arbete på schemat, säger Katarina Herrlin, programansvarig för Kalmar och en av initiativtagarna till VI-profilen.
Grundidén med den här utbildningen är att varje student - som del av en studentgrupp - genomför sina VI-dagar och verksamhetsförlagda kurser på i förväg, utvalda VI-skolor hela utbildningen igenom. Varje år genomförs en rockad, och varje enskild student får därför möjlighet att se olika skolor under sin utbildning. Ordinarie verksamhetsförlagd utbildning (VFU) påverkas inte av upplägget, utan genomförs i traditionell ordning, fem veckor i streck, med särskilda kursplaner och mål, vid den VI-skola där lärarstudenten innevarande år är placerad. Sammantaget innebär deltagandet i VI-profilen att de studerande, jämfört med den ordinarie lärarutbildningen, genomför dubbelt så mycket tid i verksamheten.
– De här extra dagarna ute i skolverksamhet, som vi kallar VI-dagar (verksamhetsintegrerade dagar) är alltså ingenting som tas från den vanliga VFU:n utan vi har valt att ge plats för dessa i teorikurserna. Vi menar att de praktiska erfarenheterna som studenterna får ute i skolorna kan utveckla och fördjupa teoretiska resonemang och att det i gengäld kommer utmana praktiskt yrkeskunnande på ett framgångsrikt sätt, säger Katarina.
– Utbildningen är unik i Sverige. VI-profilen ger dig som student möjlighet att på ett mer handgripligt sätt utveckla det kunnande och den kompetens som är förutsättningen för att bli en riktigt bra lärare. Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda en verksamhetsintegrerad profil för Grundlärarprogrammet vid Linnéuniversitetet, avslutar Katarina.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.