Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6/verksamhets­integrerad profil

240 hp

I grundskolans årskurs 4-6 ska den som är lärare utveckla elevers nyfikenhet för fortsatt lärande. Denna verksamhetsintegrerade lärarutbildning ger dig mycket praktisk erfarenhet från skolans vardag.

I utbildningen till grundskollärare läggs tyngdpunkt vid ämnesstudier i svenska, matematik, engelska. Dessutom kommer du också att kunna välja en valbar kurs om 30 hp som ingår i din examen. Du studerar centrala och generella kunskaper för lärare, exempelvis utveckling och lärande, läroplansteori, vetenskapsteori och forskningsmetodik, sociala relationer och ledarskap samt betyg och bedömning.

Du tränas tidigt under din lärarutbildning i vetenskapligt skrivande. Tillsammans med forskningsmetodik finns vetenskapligt skrivande genomgående med i utbildningens kurser. Du läser också en kurs i vetenskapsteori och forskningsmetodik som riktas specifikt mot de två självständiga arbetena som ingår i din lärarutbildning.

Den verksamhetsintegrerade profilen på grundlärarprogrammet innebär att du under utbildningen ingår i olika lärararbetslag på utsedda övningsskolor och att du som student erbjuds mer tid i verksamheten i form av verksamhetsintegrerade dagar. Du gör också din VFU på dessa skolor. Din VFU görs i olika perioder som sprids över tid under hela din utbildning. Den verksamhetsintegrerade profilen ger dig möjlighet att på ett handfast sätt utveckla kunnande och kompetens för att bli en riktigt bra lärare.

Vi har övningsskolor i årskurs 4-6 i följande kommuner: Alvesta, Kalmar, Karlskrona, Ljungby, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Värnamo, Växjö och Älmhult.

Karriär

Grundlärarprogrammet med profilen verksamhetsintegrering gör dig väl rustad för jobb som lärare i skolor med årskurs 4-6. Utbildningen kan även leda till anställning inom andra samhällssektorer. Entusiasmerande ledare behövs på många positioner i samhället.

Examen

Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4¬6

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Utbildningen har överträffat mina förväntningar

Maja i universitetets lokaler

Efter att ha jobbat några år som elevassistent väcktes Majas intresse för att utbilda sig till lärare. Nu läser hon grundlärarprogrammet åk 4-6 med verksamhetsintegrerad profil och brinner för att rusta eleverna för en samtid och en framtid som de har möjlighet att vara med och forma själva.

Jag vill vara med och göra skillnad 

Andreas i universitetets lokaler i Kalmar.

Andreas Carlsson läser till lärare för årskurs 4-6. Ett val han gjort för att vara med och tidigt kunna påverka elevernas framtid. Med energi och nytänkande undervisning är hans mål att göra skillnad.

Madeleine vill undervisa utomlands

Madeleine studerar utomlands

Madeleine Modig brinner för mångfald och internationella miljöer. Möjligheten att studera utomlands avgjorde därför valet att läsa till lärare vid Linnéuniversitetet. I sin kommande lärarroll drömmer hon om att undervisa i engelska utomlands.

Här möter du Linnea och Daniel som berättar om sin lärarutbildning med verksamhetsintegrerad profil.

Mer om programmet

Den verksamhetsintegrerade lärarutbildningen som erbjuder lärarstudenter dubbelt så mycket tid i skolverksamheten har varit i gång i Kalmar sedan 2013. Från hösten 2020 permanentas Grundlärarprogrammets VI-profil, en lärarutbildning i samverkan med flera kommuner; Kalmar, Mörbylånga, Mönsterås och Nybro. Från ht-20 involveras också kommunerna Oskarshamn och Karlskrona. De studenter som söker till Oskarshamn eller Karlskrona läser sina teoretiska kurser på Linnéuniversitetet i Kalmar, men genomför den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) samt VI-dagar lokalt.

Katarina Herrlin programansvarig

"Utbildningen är unik i Sverige"

Katarina Herrlin är programansvarig i Kalmar och en av initiativtagarna till grundlärarprogrammets VI-profil. Läs vad hon har att säga om programmet.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M