Hållbara energitekniker och system, masterprogram

120 hp

Förnybara energikällor som vind, vatten, sol och biomassa spelar en allt större roll nationellt och internationellt. Du som har en teknisk examen kan på denna utbildning fördjupa dig i energifrågor och framtidens energisystem.

I Sverige och EU är biobränslena den viktigaste och största av de förnybara energislagen, även om vindkraften är på snabb frammarsch. Men hur gör man egentligen när man hanterar biobränsle, vad skall man tänka på och hur skiljer de sig från andra bränslen? Du lär dig om allt från hur man smartast hanterar biomassa, till kunskaper i projektledning och undersökningsmetoder. Arbetsmarknaden inom området växer snabbt och är global.

Masterprogrammet i bioenergiteknik ger dig fördjupade kunskaper inför jobb inom detta spännande område. Programmets huvudinnehåll - utöver valfria kurser och examensarbete - är:Bränsleresurser och logistik. Vilka resurser finns att tillgå? Och hur förflyttar man bränsle på rimligt sätt?Enhetsoperationer och förbränningsteknik. Hur hanteras biomassa? Finfördelning, torkning, transport, lagring...hur får vi ut mesta möjliga av bränsle från jord- och skogsbruk eller avfall?Undersökningsmetoder och matematisk statistik. Hur räknar man ut det här? Projektet som arbetsform. Programmet erbjuder även redan verksamma ingenjörer med kandidat- eller högskoleingenjörsexamen att fördjupa sig.

Karriär

Programmet förbereder för en yrkesverksamhet som utredare, energisystemplanerare, energistrateg eller projektledare. Arbetsmarknaden är internationell – speciellt för dig som väljer en konsultkarriär.

Examen

Teknologie masterexamen med inriktning mot Hållbara energiprocesser och system Huvudområde: Bioenergiteknik

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M