Hälsovetenskapliga programmet, inriktning biovetenskap

180 hp

Vad är hälsa och vad är egentligen hälsosamt? Livsstilsrelaterad ohälsa, bristsjukdomar och vällevnadssjukdomar... Lever vi på ett sätt som gör oss sjuka? Begreppen hälsa och ohälsa står ofta i fokus i den allmänna debatten och vi får höra att i framtiden har vi inte råd med sjukvård för alla som behöver den. Dessutom ska vi leva hållbart!

Programmet erbjuder en flervetenskaplig utbildning som behandlar dessa frågor ur olika perspektiv. Huvudämnet är biomedicinsk vetenskap vilket betyder att du fördjupar dina kunskaper om hur människan fungerar i biologiskt och medicinskt avseende. Du börjar med livets molekyler som bildar celler och organ som alla måste fungera tillsammans. Vi diskuterar hur vårt sätt att leva påverkar kroppens funktioner. Vad betyder vår livsstil, alltså vad vi äter, hur vi rör oss, gifter och användning av droger, för vår hälsa? Vad gör oss stressade, när är stress bra och när är den farlig? Hur samverkar människan och miljön? Under utbildningen kommer du att tillgodogöra dig ett vetenskapligt förhållningssätt till dessa frågor samt lära dig att förmedla dessa kunskaper. Målet är att du kan arbeta för att förbättra hälsoläget i samhället. Du vet hur livsstilsförändring kan kommuniceras och uppnås för individen, och också på en övergripande samhällelig nivå.

Programmet ges på distans med ca 4-6 obligatoriska träffar i Kalmar per termin.

Karriär

Utbildningen är bred och gör dig väl rustad för att möta samhällets behov av kompetens för utveckling av och rådgivning kring friskvård och hälsa inom näringsliv och offentlig sektor.

Examen

Filosofie kandidatexamen

Huvudområde: Biomedicinsk vetenskap

Tidigare studenter berättar

Porträtt Olivia Borg

Olivia har koll på läget ända ner på cellnivå

Olivia Borg tillhörde den första årskursen som tog examen från programmet Hälsovetenskap – inriktning biovetenskap. 

Olivia berättar att hon alltid har varit intresserad av kroppen, dess funktioner och hur den påverkas av olika faktorer.

– Det var inriktningen mot biovetenskap som gjorde att jag föll för just Linnéuniversitetets hälsovetenskapliga program. Det finns många aktörer i samhället som pratar om hälsa, med varierad trovärdighet. För mig kändes det viktigt att lära mig från grunden, eftersom jag vill förstå hur människan fungerar även på cellnivå, förklarar Oliva. 

En härlig blandning av studier och studentliv

Olivia kan ge flera tips på hur man snabbt kan komma in i den nära gemenskapen som studietiden på ett universitet ofta innebär.

– Jag var aktivt engagerad i studentlivet, vilket gjorde att jag snabbt kom i kontakt med väldigt mycket folk. Jag har verkligen fått vänner för livet under min tid i Kalmar! 

Ett annat tips är att bo i studentkorridor, något som Olivia själv var negativ till när hon skulle flytta till Kalmar.

– Jag var väldigt säker på att jag absolut inte ville bo i studentlägenhet. Nu har jag ändå gjort det i tre år och det har varit så himla roligt, jag ångrar det inte alls, säger Olivia. 

Nära kontakt med universitetets forskare

Under de tre åren på utbildningen insåg Olivia att hon ville fortsätta att studera på avancerad nivå efter examen. För att öka sina chanser att komma in på den önskade utbildningen bestämde sig Olivia för att skriva sitt examensarbete i en av forskargrupperna på universitetet.

– Forskning är såklart inget alla studenter är intresserade av, men för oss som har det intresset är det en enorm fördel att våra institutioner har välutvecklade sektioner för forskning. Att få jobba i en forskargrupp var väldigt stimulerande för mig som individ, berättar Olivia.

Olivia kom in på utbildningen hon sökte, ett tvåårigt mastersprogram inom infektionsbiologi på Uppsala universitet, och den har gett Olivia en masterexamen inom medicin. Till dig som funderar på att plugga på universitet eller inte säger Olivia:

– Gör det! Att läsa är det bästa jag har gjort. Jag kommer alltid att minnas min studenttid i Kalmar som en väldigt rolig tid!

Mer om programmet

Hur påverkas hälsan av vår livsstil?

Drivs du av nyfikenhet? Vill du veta och förstå hur vi människor fungerar? Vill du arbeta med människor och vill du veta vad människan har för drivkrafter? Är du dessutom idérik och flexibel? Då bör du läsa hälsovetenskapliga programmet på Linnéuniversitetet.

− En viktig fråga på utbildningen kommer att bli diskussionerna på temat om en person som mår bra också har en god hälsa, eller tvärtom. Vad hälsa är skiljer sig dessutom mellan olika kulturer, säger Marie Ljusegren, programansvarig för hälsovetenskapliga programmet.

− Våra politiker och landsting signalerar ständigt att det är människors livsstil som orsakar många av våra vanligaste sjukdomar. För att minska onödigt lidande och kostnader i framtiden behövs kompetens att vägleda människor till en livsstil som inte leder till sjukdomar. Även samhället måste vara organiserat på ett sådant sätt att människor kan leva hälsosamma liv, säger Marie.

− Dessutom har vi en gedigen biomedicinsk och biologisk kompetens, vilket gör oss särskilt lämpliga att ge denna utbildning, säger Marie.

En hälsosam vägledning

Utbildningen är flervetenskaplig och huvudämnet är biomedicinsk vetenskap, vilket betyder att studenterna kommer att få fördjupad kunskap om hur människan fungerar biologiskt och medicinskt. Första året studeras livets molekyler som bildar celler och organ. Därefter diskuteras hur vårt sätt att leva påverkar kroppens funktioner. Vad betyder vår livsstil − alltså vad vi äter, hur vi rör oss, gifter och användning av droger − för vår hälsa? Vad gör oss stressade, och när är stress bra och när är den farlig? Hur samverkar människan och miljön?

− Vi vill ge studenterna tillräcklig kunskap för att de sedan, med denna kunskap i ryggen, ska kunna tolka och vägleda människor till en sundare livsstil, och inte gå på alla de osäkra budskap som medierna blåser upp med jämna mellanrum, säger Marie.

Studenterna kommer att lära sig att tolka forskningsresultat relaterade till hälsa och kommer att ha tillräcklig kunskap för att avgöra vad som är hållbart och gångbart i längden.

− Den student som är genuint intresserad av hur vår livsföring påverkar vår hälsa kommer att trivas på den här utbildningen, säger Marie − och förväntar sig att dessa studenter i framtiden kommer att få jobb inom både landsting, kommuner och företag.

− Ja, de kommer att få jobb som projektledare, hälsoinstruktörer, friskvårdare, hälsopedagoger, friskvårdspedagoger eller hälsoinformatör, och många andra benämningar som handlar om att tillvarata och förbättra människors hälsa, säger Marie.

Distans

Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv till viss del ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.

Studenter grupparbetar

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar