Human Resource Management - personalledning och organisationsutveckling
180 hpHuman Resource Management, HRM, riktar sig till dig som vill jobba med att på ett optimalt sätt ta tillvara de mänskliga resurserna i företag eller organisation. En unik utbildning i Sverige som kombinerar ekonomi med HR.
Näringslivet är i behov av ekonomer med ett tydligt personalstrategiskt perspektiv. Human Resource Management, HRM, är just det - en ekonomutbildning med inriktning mot ledning och utveckling av människor i företag och organisationer. En kombination som gör programmet unikt i Sverige. Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av frågor som handlar om hur man skapar motivation, engagemang och förändringsberedskap hos individer och hur man rekryterar, utvecklar och belönar medarbetare. Med både ekonomi och HR i utbildningen får du en utförlig grund inom både arbetsmarknad och kompetensförsörjning.
Huvudområdet du kommer studera är Företagsekonomi där du kan välja flera fördjupningsinriktningar, bland annat organisation och ekonomistyrning. Varvat med ditt huvudämne läser du kurser om arbetsrätt, Health Management, Human Resource Management, organisationsutveckling och personalekonomi. Genom projekt i näringslivet ges du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiska färdigheter.
Aktuell information 2024
I år har vi inte möjlighet att ta emot fler sökande till detta program. Däremot erbjuder vi många ekonomiutbildningar och på vissa av dem finns det fortfarande möjlighet att söka inför hösten 2024. Ekonomi är ett brett område och förhoppningsvis kan du hitta fler spännande alternativ för dig. På Antagning.se ser du vilka utbildningar som är öppna för sen anmälan.
Karriär
Ditt framtida arbete finns inom den växande andel företag och organisationer som jobbar långsiktigt och strategiskt med personalledning och personalutveckling. Du kan till exempel komma att jobba med kompetensutveckling, rekrytering av personal, ledarutveckling och chefsstöd. Tidigare studenter arbetar idag inom centrala funktioner med ett ekonomisk strategiskt fokus inom HRM, på internationella fo¨retag, kommuner och landsting med HR, ekonomi eller verksamhetsutveckling. Efter utbildningen har 90% av studenterna jobb inom området inom 6 månader.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Human Resource Management, Huvudområde: Företagsekonomi
Ansökan till senare del av program
Du som har läst kurser som motsvarar minst fyra terminer på programmet kan söka till senare del av programmet. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer.
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB.
Internationella möjligheter
En möjlighet till internationalisering på programmet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen. Undervisningen på programmet sker till viss del på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
Frågor?
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
#lnuabroad
Följ oss på Instagram.
Konnichiwa from Japan! 🇯🇵 My name is Nicole and I'm a second year student at Linnaeus University where I study Human Resource Management. I'm currently doing a semester abroad at Tokyo International University. In Tokyo you're never bored - and neither are your taste buds! Even as a vegan you can find amazing food, everything from traditional Japanese dishes like Ramen to western foods like pasta and burgers 🍜🍔🍝 To everyone who's thinking about doing a semester abroad (and especially in Japan), I would just like to say DO IT! At some times you will miss home, or you will be irritated from the culture chocks. But all of the positive experiences outweigh the negative ones and you will definitely have the time of your life.
Maria praktiserade i Schweiz
Maria var ute efter en utbildning som kombinerade ekonomi och personalledning när hon fann och ansökte till Human Resource Management. När hon började programmet satsade hon järnet på att engagera sig både föreningsliv och i att göra sin utbildning så internationell som möjligt.
Läs hela intervjun
Kombinationen mellan ekonomi och personalledning gör programmet unikt i Sverige, och det utgör en stor anledning till varför studenter börjar just här.
- Efter examen kommer vi bland annat kunna bokföra och göra kassaflödesanalyser men även kunna svara på frågor om kollektivavtalstolkning och pension. Att vi har kunskaper inom både ekonomiprocesser och HR-processer tror jag absolut är en fördel på arbetsmarknaden.
Under programmet finns även en termin där man som student får tillfället att välja kurser som intresserar lite extra. För många blir det ett utmärkt tillfälle till att studera eller praktisera utomlands.
- Jag är otroligt glad över den valbara terminen som programmet erbjuder. Jag passade på att ha praktik i Schweiz vilket har blivit ett viktigt tillskott på mitt CV. Att under studierna få tillfälle att anskaffa sig arbetslivserfarenhet eller läsa vidare inom ett specifikt ämne är en fantastisk möjlighet!
Maria visste redan innan hon började studera att hon ville engagera sig i föreningslivet och lyckligtvis fann hon det hon letade efter hos studentföreningen för ekonomistudenter i Kalmar, Kalmar ESS.
- Min första termin valde jag att söka till styrelsen för Kalmar ESS, vilket har gett mig otroligt mycket. Genom föreningen har jag lärt känna oerhört många människor, både i Kalmar men även övriga Sverige. Förutom att jag haft fantastiskt roligt och breddat mitt kontaktnät, har jag fått praktiska erfarenheter inom bland annat ledarskap som jag är övertygad om att jag kommer ha stor nytta av i framtiden. Jag skulle rekommendera alla att på något sätt engagera sig utöver studierna då det är ett kanonbra tillfälle att göra något mer av studietiden än enbart plugg.
Så vad är du sugen på att göra nu när du tar examen i juni?
- Listan kan göras lång, men jag vill gärna arbeta med strategisk HR, rekrytering, employer branding och affärsutveckling. Jag gillar även att leda andra och utveckla team samt arbeta internationellt, så en chefsroll på ett globalt företag skulle jag absolut inte tacka nej till.
Unik kombination av ekonomi och personalledning
Det var den unika kombinationen av företagsekonomi och personalledning som gjorde att Malin Ingman Wettler valde Human Resource Management. Idag kan hon konstatera att hon valde rätt.
Läs hela intervjun
Efter tre år på Företagargymnasiet kände Malin Ingman Wettler från Norrköping att det var ekonomi som hon ville fortsätta att studera. Hon ville också ha en profil på sin utbildning som gav henne spetskunskaper. Hon började leta efter utbildningar och fann snart Human Resource Management vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
– Jag tyckte att balansen mellan organisationsutveckling, personalledning och företagsekonomi kändes rätt i tiden. Dessutom är det ett ämnesområde som intresserar mig. Idag kan jag nöjt konstatera att det här var helt rätt val för mig!
Intresserad av organsiation och ledarskap
Huvudämnet på Human Resource Management är företagsekonomi. Utöver det ingår skräddarsydda kurser inom organisation, ledarskap och personalutveckling. Malin menar att det är det unika med utbildningen.
– Just HR-ämnena tycker jag är väldigt intressanta. Jag är intresserad av ledarskap och dess påverkan på en organisation, och ju mer man läser ju mer förstår man hur stor effekt det har. Även organisationsutveckling och rekrytering är ämnen som jag också har fastnat lite extra för. En kurs som var särskilt givande var personal-ekonomikursen. Den skapade förståelse för vad personalen i en organisation kostar och hur man kan värdera befattningar och prestationer och även räkna på det för att ha som underlag i diskussioner och i analyser.
Många nya vänner
På fritiden engagerar sig Malin en hel del i studentföreningen Kalmar Ess, som anordnar evenemang, fester, introduktioner för nya studenter, föreläsningar, m.m. Hon menar att det har berikat hennes studietid och rekommenderar andra att göra samma sak.
– Genom att engagera sig i studentlivet får man träffa så mycket olika människor. Jag har fått ett stort nätverk över hela Sverige och dessutom träffat flera av mina idag allra bästa vänner. Man får också möjlighet att arbeta i flera projekt där man får möjligheter till att utöva sina teoretiska kunskaper från utbildningen i praktiken. Så vare sig du väljer att vara engagerad inom det studiesociala, näringsliv eller utbildning så får du en erfarenhet och CV-merit som är fantastisk, men viktigast av allt du kommer att ha fruktansvärt kul!
Patrik jobbar som HR-generalist
Patrik Rosenback Fromell valde att läsa programmet human resource management eftersom han lockades av mixen av organisation, ekonomi och personal. Idag jobbar han som HR-generalist/rekryterare på konsultföretaget B3IT och brinner för att få träffa jobbkandidater.
Läs hela intervjun
Patrik jobbar huvudsakligen med rekrytering i nära samarbete med koncernens dotterbolags chefer.
– Under en vanlig dag intervjuar jag oftast en kandidat och gör sökningar på heta kandidater via LinkedIn. Jag har också avstämningar med dotterbolagen i koncernen och hjälper nyanställda att komma till rätta. Mina arbetstider är väldigt flexibla och jag jobbar där det känns bäst, säger Patrik.
Vad skulle du säga är det bästa med ditt jobb?
– Det är framför allt alla olika människor och jobbkandidater som jag för möjligheten att träffa, men också möjligheten att få jobba med väldigt erfarna och skarpa kollegor. Jag gillar också friheten och fokus på wellness. Det är många saker som tillsammans gör att jag känner en genuin stolthet över att jobba på B3IT.
Varför valde du att läsa programmet human resource management?
– Mina tankar gick kring HR och jag lockades av mixen av organisation, ekonomi och personal. Jag måste dock faktiskt erkänna att jag läste på lite för dåligt innan jag gjorde mitt val, men hade tur som trivdes på min utbildning ändå.
Förutom rena ämneskunskaper, vad lärde du dig under tiden som student?
– Att faktiskt lägga ner tid på saker jag tycker är intressant. Så här i efterhand kan jag känna att jag ibland var mer inriktad på att klara tentan, än att faktiskt ta till mig nyttig kunskap och det ångrar jag lite.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag hoppas kunna bredda mig inom HR-segmentet. Jag tycker att det är otroligt roligt att arbeta tillsammans med chefer och ledning, men ser gärna att jag också kommer att ha rent personalansvar i framtiden.
Har du något tips till den som funderar på att börja studera?
– Lägg ner tid på att göra lite research innan du skickar in din ansökan, det är det värt. Läs igenom utbildningsplanen och ta dig tiden att reflektera över om det känns rätt för dig. När du väl har börjat studera så knyt kontakter, eftersom det är ovärderligt inför framtiden. Kom också ihåg att ha roligt!
Mer om programmet
"Det krävs personer som vet hur personal och ekonomi samspelar"
För att företag ska bli så framgångsrika som möjligt krävs personer som vet hur personal och ekonomi samspelar.
– Man pratar ofta om att personalen är ett företags viktigaste resurs men då behövs det människor som kan räkna på lönsamhet och kostnader när det gäller personalområdet, säger Gunilla Larsen Borg, ansvarig för programmet Human Resource Management.
Utbildningen riktar sig till dig som vill jobba med att på bästa sätt ta tillvara på de mänskliga resurserna i ett företag, det vill säga personalen.
Ledning och utveckling
Human Resource Management är en ekonomutbildning med inriktning mot ledning och utveckling av människor. Du studerar bland annat ledarskap, hälsoekonomi och företagsekonomi. Utbildningen passar dig som är intresserad av frågor som handlar om hur man skapar motivation och engagemang samt hur man rekryterar, utvecklar och belönar medarbetare.
Skapa kontakter
Under studietiden har du kontakt med företag vilket ger dig möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Samtidigt bygger du ditt nätverk och skapar viktiga kontakter för framtiden.
Fler och fler företag satsar på sin personal med bland annat friskvård och bland dessa företag finns ett sug efter att anställa någon som räknar på satsningarna och ser om de är lönsamma.
Vanliga frågor om programmet
Finns det möjligheter till praktik eller projektarbete inom programmet?
Utbildningen varvar teori och praktiska moment. Dessutom är vårterminen år 2 en valfri termin vilket innebär att du själv väljer dina kurser. Då kan det finnas möjlighet att gå en kurs där praktik ingår.
Vilka huvudämnen och kurser täcker programmet?
Programmet i Human Resource Management fokuserar på företagsekonomi som huvudområde med kurser i organisation, ekonomistyrning, arbetsrätt, Health Management, och personalekonomi. Det ger dig en bred förståelse för HR och organisationsutveckling.
Hur ser studentlivet på Linnéuniversitetet ut?
På Linnéuniversitetet kan du förvänta dig ett rikt studentliv som innefattar inte bara studier och bibliotekshäng, utan även chansen att träffa vänner för livet, utforska nya intressen och engagera dig i olika föreningar. Universitetet, beläget i Växjö och Kalmar, erbjuder en mångsidig och dynamisk miljö för studenter.
Vad är den stora skilnaden på personalvetare och human resource management?
Skillnaden ligger i fokusområdena. Personalvetare fokuserar mer på relationer och dynamik inom arbetsplatsen, medan Human Resource Management inriktar sig mer på strategisk personalledning och organisationsutveckling, där ekonomi och affärsstrategier är centrala.
Vad kan jag jobba med efter Human Resource Management - personalledning och organisationsutvecklingprogrammet?
Efter att ha slutfört detta program kan du arbeta inom en rad HR-relaterade roller eller ekonomrelaterade arbeten, såsom HR-specialist, personalekonom, rekryterare, HR business partner, där du stödjer och utvecklar organisationers personalstrategier och verksamhetsutveckling.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.