Human Resource Management - personalledning och organisationsutveckling

180 hp

Programmet riktar sig till dig som vill jobba med att på ett optimalt sätt ta tillvara de mänskliga resurserna i ett företag eller i en organisation. Programmet är en ekonomutbildning med inriktning mot ledning och utveckling av människor i företag och organisationer.

Human Resource Management (HRM) är en ekonomutbildning med inriktning mot ledning och utveckling av människor i företag och organisationer. Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av frågor som handlar om hur man skapar motivation, engagemang och förändringsberedskap hos individer och hur man rekryterar, utvecklar och belönar medarbetare. Huvudområdet är Företagsekonomi där du kan välja flera fördjupningsinriktningar bl a organisation och ekonomistyrning. Varvat med ditt huvudämne läser du kurser om arbetsrätt, Health Management, Human Resource Management, organisationsutveckling och personalekonomi. Genom projekt i näringslivet ges du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiska färdigheter. Vill du studera en termin utomlands har vi flera partneruniversitet runt om i världen att välja på.

Karriär

Ditt framtida arbete finns inom den växande andel företag och organisationer som jobbar långsiktigt och strategiskt med personalledning och personalutveckling. Du kan till exempel komma att jobba med kompetensutveckling, rekrytering av personal, ledarutveckling och chefsstöd.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Human Resource Management, Huvudområde: Företagsekonomi

Studenter berättar

Malin Ingman Wettler

"Utbildningen passar mig perfekt"

Det var den unika kombinationen av företagsekonomi och personalledning som gjorde att Malin Ingman Wettler valde Human Resource Management. Idag kan hon konstatera att hon valde rätt.

Efter tre år på Företagargymnasiet kände Malin Ingman Wettler från Norrköping att det var ekonomi som hon ville fortsätta att studera. Hon ville också ha en profil på sin utbildning som gav henne spetskunskaper. Hon började leta efter utbildningar och fann snart Human Resource Management vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Jag tyckte att balansen mellan organisationsutveckling, personalledning och företagsekonomi kändes rätt i tiden. Dessutom är det ett ämnesområde som intresserar mig. Idag kan jag nöjt konstatera att det här var helt rätt val för mig!

Intresserad av organsiation och ledarskap

Huvudämnet på Human Resource Management är företagsekonomi. Utöver det ingår skräddarsydda kurser inom organisation, ledarskap och personalutveckling. Malin menar att det är det unika med utbildningen.

– Just HR-ämnena tycker jag är väldigt intressanta. Jag är intresserad av ledarskap och dess påverkan på en organisation, och ju mer man läser ju mer förstår man hur stor effekt det har. Även organisationsutveckling och rekrytering är ämnen som jag också har fastnat lite extra för. En kurs som var särskilt givande var personal-ekonomikursen. Den skapade förståelse för vad personalen i en organisation kostar och hur man kan värdera befattningar och prestationer och även räkna på det för att ha som underlag i diskussioner och i analyser.

Många nya vänner

På fritiden engagerar sig Malin en hel del i studentföreningen Kalmar Ess, som anordnar evenemang, fester, introduktioner för nya studenter, föreläsningar, m.m. Hon menar att det har berikat hennes studietid och rekommenderar andra att göra samma sak.

– Genom att engagera sig i studentlivet får man träffa så mycket olika människor. Jag har fått ett stort nätverk över hela Sverige och dessutom träffat flera av mina idag allra bästa vänner. Man får också möjlighet att arbeta i flera projekt där man får möjligheter till att utöva sina teoretiska kunskaper från utbildningen i praktiken. Så vare sig du väljer att vara engagerad inom det studiesociala, näringsliv eller utbildning så får du en erfarenhet och CV-merit som är fantastisk, men viktigast av allt du kommer att ha fruktansvärt kul!

Tidigare studenter berättar

Porträtt Patrik Rosenback Fromell

Patrik jobbar som HR-generalist/rekryterare på B3IT

Patrik Rosenback Fromell valde att läsa programmet human resource management eftersom han lockades av mixen av organisation, ekonomi och personal. Idag jobbar han som HR-generalist/rekryterare på konsultföretaget B3IT och brinner för att få träffa jobbkandidater.

Patrik jobbar huvudsakligen med rekrytering i nära samarbete med koncernens dotterbolags chefer. 

– Under en vanlig dag intervjuar jag oftast en kandidat och gör sökningar på heta kandidater via LinkedIn. Jag har också avstämningar med dotterbolagen i koncernen och hjälper nyanställda att komma till rätta. Mina arbetstider är väldigt flexibla och jag jobbar där det känns bäst, säger Patrik.

Vad skulle du säga är det bästa med ditt jobb?

– Det är framför allt alla olika människor och jobbkandidater som jag för möjligheten att träffa, men också möjligheten att få jobba med väldigt erfarna och skarpa kollegor. Jag gillar också friheten och fokus på wellness. Det är många saker som tillsammans gör att jag känner en genuin stolthet över att jobba på B3IT.

Varför valde du att läsa programmet human resource management?

– Mina tankar gick kring HR och jag lockades av mixen av organisation, ekonomi och personal. Jag måste dock faktiskt erkänna att jag läste på lite för dåligt innan jag gjorde mitt val, men hade tur som trivdes på min utbildning ändå.

Förutom rena ämneskunskaper, vad lärde du dig under tiden som student? 

– Att faktiskt lägga ner tid på saker jag tycker är intressant. Så här i efterhand kan jag känna att jag ibland var mer inriktad på att klara tentan, än att faktiskt ta till mig nyttig kunskap och det ångrar jag lite.  

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag hoppas kunna bredda mig inom HR-segmentet. Jag tycker att det är otroligt roligt att arbeta tillsammans med chefer och ledning, men ser gärna att jag också kommer att ha rent personalansvar i framtiden.

Har du något tips till den som funderar på att börja studera?

– Lägg ner tid på att göra lite research innan du skickar in din ansökan, det är det värt. Läs igenom utbildningsplanen och ta dig tiden att reflektera över om det känns rätt för dig. När du väl har börjat studera så knyt kontakter, eftersom det är ovärderligt inför framtiden. Kom också ihåg att ha roligt!

Mer om programmet

"Det krävs personer som vet hur personal och ekonomi samspelar"

För att företag ska bli så framgångsrika som möjligt krävs personer som vet hur personal och ekonomi samspelar.

Gunilla Larsen Borg är programansvarig

– Man pratar ofta om att personalen är ett företags viktigaste resurs men då behövs det människor som kan räkna på lönsamhet och kostnader när det gäller personalområdet, säger Gunilla ­Larsen Borg, ansvarig för programmet Human ­Resource Management.
Utbildningen riktar sig till dig som vill jobba med att på bästa sätt ta tillvara på de mänskliga resurserna i ett företag, det vill säga personalen.

Ledning och utveckling

Human Resource Management är en ekonomutbildning med inriktning mot ledning och utveckling av människor. Du studerar bland annat ledarskap, hälsoekonomi och företagsekonomi. Utbildningen passar dig som är intresserad av frågor som handlar om hur man skapar motivation och engagemang samt hur man rekryterar, utvecklar och belönar med­arbetare.

Skapa kontakter

Under studietiden har du kontakt med företag vilket ger dig möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Samtidigt bygger du ditt nätverk och skapar viktiga kontakter för framtiden.

Fler och fler företag satsar på sin personal med bland annat friskvård och bland dessa företag finns ett sug efter att anställa någon som räknar på satsningarna och ser om de är lönsamma. 

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar