Human Resource Management - personalledning och organisationsutveckling

180 hp

Human Resource Management, HRM, riktar sig till dig som vill jobba med att på ett optimalt sätt ta tillvara de mänskliga resurserna i företag eller organisation. En unik utbildning i Sverige som kombinerar ekonomi med HR.

Näringslivet är i behov av ekonomer med ett tydligt personalstrategiskt perspektiv. Human Resource Management, HRM, är just det - en ekonomutbildning med inriktning mot ledning och utveckling av människor i företag och organisationer. En kombination som gör programmet unikt i Sverige. Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av frågor som handlar om hur man skapar motivation, engagemang och förändringsberedskap hos individer och hur man rekryterar, utvecklar och belönar medarbetare. Med både ekonomi och HR i utbildningen får du en utförlig grund inom både arbetsmarknad och kompetensförsörjning.

Huvudområdet du kommer studera är Företagsekonomi där du kan välja flera fördjupningsinriktningar, bland annat organisation och ekonomistyrning. Varvat med ditt huvudämne läser du kurser om arbetsrätt, Health Management, Human Resource Management, organisationsutveckling och personalekonomi. Genom projekt i näringslivet ges du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiska färdigheter.

Karriär

Ditt framtida arbete finns inom den växande andel företag och organisationer som jobbar långsiktigt och strategiskt med personalledning och personalutveckling. Du kan till exempel komma att jobba med kompetensutveckling, rekrytering av personal, ledarutveckling och chefsstöd. Tidigare studenter arbetar idag inom centrala funktioner med ett ekonomisk strategiskt fokus inom HRM, på internationella fo¨retag, kommuner och landsting med HR, ekonomi eller verksamhetsutveckling. Efter utbildningen har 90% av studenterna jobb inom området inom 6 månader.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Human Resource Management, Huvudområde: Företagsekonomi

Kontakt­person

Ekonomihögskolans utbildningsadministration

Internationella möjligheter

En möjlighet till internationalisering på programmet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen. Undervisningen på programmet sker till viss del på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. 

Studenter berättar

Maria Bengtsson

"Jag passade på att ha praktik i Schweiz"

Maria var ute efter en utbildning som kombinerade ekonomi och personalledning när hon fann och ansökte till Human Resource Management. När hon började programmet satsade hon järnet på att engagera sig både föreningsliv och i att göra sin utbildning så internationell som möjligt.

Kombinationen mellan ekonomi och personalledning gör programmet unikt i Sverige, och det utgör en stor anledning till varför studenter börjar just här.
- Efter examen kommer vi bland annat kunna bokföra och göra kassaflödesanalyser men även kunna svara på frågor om kollektivavtalstolkning och pension. Att vi har kunskaper inom både ekonomiprocesser och HR-processer tror jag absolut är en fördel på arbetsmarknaden. 

Under programmet finns även en termin där man som student får tillfället att välja kurser som intresserar lite extra. För många blir det ett utmärkt tillfälle till att studera eller praktisera utomlands.
- Jag är otroligt glad över den valbara terminen som programmet erbjuder. Jag passade på att ha praktik i Schweiz vilket har blivit ett viktigt tillskott på mitt CV. Att under studierna få tillfälle att anskaffa sig arbetslivserfarenhet eller läsa vidare inom ett specifikt ämne är en fantastisk möjlighet!

Maria visste redan innan hon började studera att hon ville engagera sig i föreningslivet och lyckligtvis fann hon det hon letade efter hos studentföreningen för ekonomistudenter i Kalmar, Kalmar ESS.
- Min första termin valde jag att söka till styrelsen för Kalmar ESS, vilket har gett mig otroligt mycket. Genom föreningen har jag lärt känna oerhört många människor, både i Kalmar men även övriga Sverige. Förutom att jag haft fantastiskt roligt och breddat mitt kontaktnät, har jag fått praktiska erfarenheter inom bland annat ledarskap som jag är övertygad om att jag kommer ha stor nytta av i framtiden. Jag skulle rekommendera alla att på något sätt engagera sig utöver studierna då det är ett kanonbra tillfälle att göra något mer av studietiden än enbart plugg. 

Så vad är du sugen på att göra nu när du tar examen i juni?
- Listan kan göras lång, men jag vill gärna arbeta med strategisk HR, rekrytering, employer branding och affärsutveckling. Jag gillar även att leda andra och utveckla team samt arbeta internationellt, så en chefsroll på ett globalt företag skulle jag absolut inte tacka nej till

Malin Ingman Wettler

"Utbildningen passar mig perfekt"

Det var den unika kombinationen av företagsekonomi och personalledning som gjorde att Malin Ingman Wettler valde Human Resource Management. Idag kan hon konstatera att hon valde rätt.

Efter tre år på Företagargymnasiet kände Malin Ingman Wettler från Norrköping att det var ekonomi som hon ville fortsätta att studera. Hon ville också ha en profil på sin utbildning som gav henne spetskunskaper. Hon började leta efter utbildningar och fann snart Human Resource Management vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Jag tyckte att balansen mellan organisationsutveckling, personalledning och företagsekonomi kändes rätt i tiden. Dessutom är det ett ämnesområde som intresserar mig. Idag kan jag nöjt konstatera att det här var helt rätt val för mig!

Tidigare studenter berättar

Porträtt Patrik Rosenback Fromell

Patrik jobbar som HR-generalist/rekryterare på B3IT

Patrik Rosenback Fromell valde att läsa programmet human resource management eftersom han lockades av mixen av organisation, ekonomi och personal. Idag jobbar han som HR-generalist/rekryterare på konsultföretaget B3IT och brinner för att få träffa jobbkandidater.

Patrik jobbar huvudsakligen med rekrytering i nära samarbete med koncernens dotterbolags chefer. 

– Under en vanlig dag intervjuar jag oftast en kandidat och gör sökningar på heta kandidater via LinkedIn. Jag har också avstämningar med dotterbolagen i koncernen och hjälper nyanställda att komma till rätta. Mina arbetstider är väldigt flexibla och jag jobbar där det känns bäst, säger Patrik.

Vad skulle du säga är det bästa med ditt jobb?

– Det är framför allt alla olika människor och jobbkandidater som jag för möjligheten att träffa, men också möjligheten att få jobba med väldigt erfarna och skarpa kollegor. Jag gillar också friheten och fokus på wellness. Det är många saker som tillsammans gör att jag känner en genuin stolthet över att jobba på B3IT.

Varför valde du att läsa programmet human resource management?

– Mina tankar gick kring HR och jag lockades av mixen av organisation, ekonomi och personal. Jag måste dock faktiskt erkänna att jag läste på lite för dåligt innan jag gjorde mitt val, men hade tur som trivdes på min utbildning ändå.

Förutom rena ämneskunskaper, vad lärde du dig under tiden som student? 

– Att faktiskt lägga ner tid på saker jag tycker är intressant. Så här i efterhand kan jag känna att jag ibland var mer inriktad på att klara tentan, än att faktiskt ta till mig nyttig kunskap och det ångrar jag lite.  

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag hoppas kunna bredda mig inom HR-segmentet. Jag tycker att det är otroligt roligt att arbeta tillsammans med chefer och ledning, men ser gärna att jag också kommer att ha rent personalansvar i framtiden.

Har du något tips till den som funderar på att börja studera?

– Lägg ner tid på att göra lite research innan du skickar in din ansökan, det är det värt. Läs igenom utbildningsplanen och ta dig tiden att reflektera över om det känns rätt för dig. När du väl har börjat studera så knyt kontakter, eftersom det är ovärderligt inför framtiden. Kom också ihåg att ha roligt!

Mer om programmet

"Det krävs personer som vet hur personal och ekonomi samspelar"

För att företag ska bli så framgångsrika som möjligt krävs personer som vet hur personal och ekonomi samspelar.

Gunilla Larsen Borg är programansvarig

– Man pratar ofta om att personalen är ett företags viktigaste resurs men då behövs det människor som kan räkna på lönsamhet och kostnader när det gäller personalområdet, säger Gunilla ­Larsen Borg, ansvarig för programmet Human ­Resource Management.
Utbildningen riktar sig till dig som vill jobba med att på bästa sätt ta tillvara på de mänskliga resurserna i ett företag, det vill säga personalen.

Ledning och utveckling

Human Resource Management är en ekonomutbildning med inriktning mot ledning och utveckling av människor. Du studerar bland annat ledarskap, hälsoekonomi och företagsekonomi. Utbildningen passar dig som är intresserad av frågor som handlar om hur man skapar motivation och engagemang samt hur man rekryterar, utvecklar och belönar med­arbetare.

Skapa kontakter

Under studietiden har du kontakt med företag vilket ger dig möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Samtidigt bygger du ditt nätverk och skapar viktiga kontakter för framtiden.

Fler och fler företag satsar på sin personal med bland annat friskvård och bland dessa företag finns ett sug efter att anställa någon som räknar på satsningarna och ser om de är lönsamma. 

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Sjöfartshögskolan i Kalmar